Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Když se ztratí dítě: Nadstandardní nebo nestandardní postupy policie?
ilustrační
Foto: MilPlech

Beznaděj, zoufalost, nekonečný strach. Málokdo si dokáže představit, jak intenzivní musí být tyto pocity pro rodiče, kterým se ztratí jejich dcera nebo syn. Zajisté by udělali cokoliv, aby své dítě měli zase u sebe, v bezpečí. Obvykle však mají jedinou možnost: věřit policii, že udělá vše, co je v jejich silách. Je tomu ale skutečně tak? Dělá policie vše, co je v jejich silách?

Autor: redakce
Publikováno: 03. 02. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 18:13:35 04. 02. 2011
default.png
HONZAD [2011-02-04 14:23:57]: Já tomu rozumím. Ale já se nechci bavit apriori se zaměřením na psy. Hovořím obecně o taktice u pátraček. A sorry, ale pes si prostě všechny otvory a prostory neotevře. Jako je pes nepostradatelný, tak je i nepostradatelná lidská síla. Víme to všichni.

Mě šlo hlavně o to, že tu pátračku někdo musí připravit, někdo poskládat, organizovat. Pokud je potřeba, tak i zavolat psovody. Pes a psovod je jen dílčí součástí celé akce. Je určitě důležitý, ale určitě ne nejdůležitější.

Opravdu mnoho pátraček není příliš vhodných pro komplexní nasazení psovodů. Ve většině případů postačí jeden či dva pro základní prohledání místa.

Možná by bylo zajímavější, kdyby jsi napsal, kolika pátraček a kde jsi se zúčastnil a jaké máš osobní zkušenosti...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:23:57 04. 02. 2011
honzad..jpg
appalacio:
S tvoji vetou: "Drtivá většina mimořádných událostí končí blbě nebo trapně jen kvůli chybě jedinců - manažerů" nelze nez souhlasit..

Ale pokud jde o to co pises predtim, neuraz se, ale je z toho citit, ze o taktice a moznostech uziti psu pro hledani nejsi prilis informovan...
Termin "plosne hledani" (anglani maji dokonce divocinu - "wlidernesssearch") nebo podobne souslovi jsou uzivany vicemene jako odborny termiunus technicus, kterym se tato cinnost identifikuje od jinych psich specializaci (sutinove hledani, laviny atd..) ale uziti tohohle pojmu neznamena ze psi se maji a mohou pouzovat pouze ve volne prirode!
Pod pojme prohledavani terenu pri patrani po pohresovanych osobach se rozumi samozrejme nejen priroda(lesy, louky, hory, skaly, strze, jeskyne ) ale samozrejme vse, kde se v lokalite osoba muze ukryvat. Tedy napr. opustene stavby, rozsahle zemedelske a prumyslove arealy atd.. anglicani pro to pouzivaji upresnujici termin "suburban search" - my asi presny preklad nemame. Ale zkratka jde o to, ze pes ti prohleda dablicky les, stejne dobre jako zpustly areal Kolbenky, ci statek, nebo sklepy b baraku vyrazne rychleji a hlavne s vyrazne vetsi ucinnosti, nez jakakoliv jina metoda.
V arealu Kolbenky, ci sklepe, ti sice (krom, nebo misto) obeti najde a oznaci prespavajici bezdomovce, ale to neni na skodu. Konec koncu muzes ho pouzit i pro prohledavani uzivanych arealu (pred par lety povolali a pouzili kluci ze SPJ specialisty na plochy (z prazske MP)- pro prohledavani rozsahlych technickych -skoro katakomb- nemocnicniho arealu v Motole, kde se hledala zmizela pacientka ).

Ostatne prave pro proheldavani techto clenitych prostoru je pes naprosto nesrovnatelny s cimkoliv jinym. Clovek hleda pouze ocima a sluchem. V domech a objektech staci dve prkna, ci plech, nebo z terenu neviditelna dira a clovek hledanou osobu prejde ani nevi jak. pes hleda po pachu (i ocima a sluchem, ale pach dominuje). pach se siri i tam, kde je clovek (obet) mimo teren, siri se i sachtami,okny, otvory atd.. takze pes cloveka citi i v situaci, kdy je ukryty v jine mistnosti (nebo pod povrchem, pod plechem, v dire), diky tomu, ze pach se siri do okoli a pronika leckdy velmi daleko, desitky emtru... To je prave to, co dela ze psa tak ucinny nastroj. A jeho ucinost ve srovani s lidmi ci technikou primo umerne roste clenitosti terenu...

Na prohledani pole nebo louky nepotrebujes psa, na to ti staci kdyz to preleti vrtule a mas jasno. V lese uz vrtule tolik nevidi.. termo ti neuvidi cloveka schovaneho v krmelci, nebo jeskyni.. stejne tak areal JZD, nebo fabriky, se vsemi sachtami, propustky, kominy, kobkami, boudama..atd.. stejne jako sklepy obyvaneho baraku ... tam je hledani lidskou silou nejen naprosto neefektivni, ale primo kontraprduktivni. Nebot to stoji hodne casu a ucinnost (pravdepodobnost nalezu) je minimalni.. Pes ti sklepni chodbu s kojemi v probehne za dvacet vterin a leti ven, vi, ze tam nic neeni. chlap(y) ti musi kazdou koji otevrita prohlidnout.. a toho casu a casu.. a lidsky faktor ("tam byt nemuze, ani nema smysl tam lezt") ktery produkuje chyby...

takze pokud je obecna rec o "plosnem hledani"- je to jen termin. mysli se tim naprosto samozrejme i hledani v objektech... Tihle psi neznaci JEDNU konrektni osobu, ale proste heldaji "cloveka": Nasadis-li ho tedy v miste kde mohou byt i lide, docaks se jen toho, ze ti oznaci lidi, kteri se tam nahodou pohybuji.. Psovod vidi, ze to je bezdomac nebo udrzbar a ne mala holak, takze psa posila dal.. Policista muze nalezen zidentifikovat, vytezit atd..a pes mezitim uz dela dal. O to tady jde...


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 10:01:07 04. 02. 2011
default.png
HONZAD [2011-02-03 23:58:21]: for honzad., Divil by ses, ale většině poldů tyhle informace nejsou cizí, bohužel o nasazení rozhoduje většinou (tedy skoro pořád) jeden (panák) manažer!!!

V ostatním tě zklamu. Drtivá většina pátraček se neodehrává v rozsáhlém zalesněném terénu. Drtivá většina pátraček se odehrává na okraji města nebo rovnou v zastavěné oblasti a bohužel, pes s psovodem nestihnou oslovit každého na potkání a otevřít a prohledat všechny sklepy, půdy, projít uzavřené a oplocené pozemky.

Dále velká část pátraček se neodehrává v přesně daném prostoru. Bohužel u dost pátrání ani není známo místo, kde by pohřešovaný mohl být, respk. je to lokalita kolem města plus mínus desítky kilometrů.

U většiny pátraček musíš mít větší skupinu lidí i proto, že hledáš nebezpečné pachatele, prověřuješ blízké osoby atd. atd.

Případů, kdy skutečně využiješ plošné pátrání ve vhodném terénu pro psy je opravdu minimum. Tím samozřejmě neříkám nic o kvalitách psovodů a jejich umění a výkonu. Rozhodně jsem pro jejich nasazení, i kdyby jen přijeli, zjistili, že to není pro ně a jeli zpět.

A k spolupráci PČR a hasičů. Nevím jak kde, ale u nás to funguje dobře. Jakmile mám sebemenší pocit, že hasiči v dané akci mohou pomoc, ihned je informuji. Kolikráte stává, že se svolají, mezi tím se osoba najde. Ale vždy se pak shodneme, že raději 10x a planě než jednou se nesvolat a přijít s křížkem po funuse.

Jsem skálopevně přesvědčen, že kdyby si tyto akce mohli organizovat osoby, věci znalé a ne manažeři, tak ve většině případů nebude docházet k takovým zmatkům a excesům.

Opakuji už poněkolikáté. Drtivá většina mimořádných událostí končí blbě nebo trapně jen kvůli chybě jedinců - manažerů

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 06:28:53 04. 02. 2011
default.png
fs2:
seznam atestovaných psovodů je na stránkách HZSCR,myslím, že o tom kdo mohl a počet těchto být použit z psovodů, to neni účelem a smyslem mé prvotní reakce a nemíním se zde pouštět do polemiky. Smyslem je zde na ochranu policejního psovoda obecně nesnížit autoritu zkušebního řídu záchranáře, ale obecně zde říci na fóru o možnostech POLICEJNÍHO kynologa. Protože mezi kolegy jsou značně rozporné povědomosti o možnostech použití sl. psů.
ALE :
a)kdo jiný než psovod Ti dá zprávu o tom, co je v dané chvíli v jeho možnostech,když ne psovod na místě, tak před zákrokem jistě telefonicky, o počtu a prostoru nemohu polemizovat,jak jsem psal, nebyl jsem na místě.
b)ano, najít všechny osoby, stejně tak třeba předměty. pro ilustraci, najdeš se psem osobu, předáš jí doprovodné hlídce a pokračuješ v pátrání dál. Nic co by zkušenější psovod nezažil.....
c)je pravda, že styl pátrací akce s psovodem, který má psa na vodítku může mít nejméně tři důvody. Používá ho nárazově v nepřehledném terénu, nebo se tam pohybuje v jiném sektoru jiný psovod, nebo tak prostě rozhodlo s ohledem k situaci vedení na místě.
d)a proč ho nemůže pustit? psa.... no pokud jde v rojnici,tak těžko bude v pátrat, prtože by musel najít zase jen účastníka pochodu. Ale jak říkám, případy které popisuješ jsou smutné, těžko o nich cokoliv říct, můžem se bavit o akcích, kterých jsme se účastnili sami. Myslím, že každý psovod ručí za práci svého psa, policista, záchranář a jedna velká pravda zde padla. Kynologie je "popelka" a povědomost o jejích možnostech neni nejlepší.......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 01:04:23 04. 02. 2011
default.png
ACE-VENTURA [2011-02-03 18:29:07]:
"O počtu nasazených psovodů se psy v uvedené pátrací akci lze polemizovat, taktiku zákroku lze na místě konzultovat zase jen s psovodem, protože ten je garantem informace kolik je potřeba na daný prostor psů a jak je použít."

Prosím tě, o nasazení a zapojení dalších složek, tedy spíše o jejich ignorování rozhodovali lidi, kteří jsou tak vysoko, že na místě ani nebyli, tak tady nepovídej o tom, že o povolání psovodů přes kopis hzs rozhoduje nějaký psovod pčr nas místě. Mimochodem mám pocit, že ani z řad pčr nebyli nasazeni všichni dostupní psovodi, rozhodně ne v prvních dnech... a v těch dalěích taky ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 00:55:10 04. 02. 2011
default.png
ACE-VENTURA:
Mohu se zeptat, kolik psovodů pčr má v současnosti splněné atesty MV pro plošné pátrání? Pokud vím, na takovém atestu jde jen o to, najít všechny osoby v terénu, což by tedy měl umět každý pátrací pes???

Ono je to pěkné, poslouchat o tom, že každý pátrací pes může hledat pohřešované děti, protože má ve svojí zkoušce před komisařem pčr, jako cvik vyhledání osoby, ale když pak člověk v praxi vidí, jak psovod na pátrací akci v členitém terénu chodí se psem na vodítku, protože ho nemůže pustit, tak o tom člověk začne pochybovat.

Kdo byl na místě pátrání po A.J., nebo se jen podívá na mapu, tomu je jasné, že ani nasazení všech pátracích psů z Prahy a stč. kraje + všech s atestem na plochy, by nestačilo na propátrání přírodního terénu navazujícího na místo zmizení Aničky.

Největší pátrací akce se konala až po týdnu, kdy teprve byla zapojena VP, MP a psovodi záchranáři MP Praha, je opět k úvaze, jak bylo pátrání proveděno první noc a další dny, když se po týdnu opět začínalo pátrat v sektorech, které už měly být propátrány?

Ale ono toto není jediný případ! Je to přímo klasika, další je pátrání po Miroslavě Seidlové... pohřešovaná od 1.1.2011 ... pátrání se psy 11. ledna!

Další mrtvá na vrub policie je ta paní, co šla vynést koš a byla nalezená podchlazená v lese až další den odpoledne.. později zemřela... opět žádné využití dostupných sil ap rostředků v rámci IZS.

A pokud se tu mluví o pátrání po letém chlapci v Hrádku, tak jen naprostý debil může šetřit nasazení většiny dostupných psovodů až na další den, když 3leté dítě nemá šanci přežít mrazivou noc venku. O tom, že v noci pčr vůbec pátrat nechtěla, ani nemluvím.

Je to případ za případem, stejně zmrvené, akce za akcí, dítě za dítětem... mrvý za mrtvým.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:58:21 03. 02. 2011
honzad..jpg
ace-venturo.. ja nikde netvrdim a rozhodne nemyslim, ze bych podcenoval schopnosti policejnich psu, to urcite ne. Znam u vas velmi schopne lidi, pred kterymi smekam a neni pochyb o tom, ze mnoho vasich psu/psovodu dela a ma za sebou mnoho zdarilych akci, to nikdo nezpochybnuje. Naopak si myslim, ze v soucansosti bohuzel vedeni policie kynologii moc nepreje, coz je velka skoda, nebot dobri psi delaji ( a tim usteri lidem) ve vsech svych specializacich spoustu prace... skoro bych rekl, ze vedeni jde opacnym smerem, nebot zatimco ve svete je trend cim dal vetsi pouzivani psu (a to i v tech zemnich, kde to jaksi nema tradici ani kulturni oporu) tak u nas kynologie je v techto letech tak trochu popelkou

Pokud jde o plosnou zachranarinu (wilderness search), tak si nemyslim, ze by cesta mela nutne jit tim smerem, ze by takove psi musela mit policie. Naopak. Spis by policie se mela naucit vyuzivat ty dobre (kvalifikovane) psy, kterymi disponuji ostatni slozky. Hlavne MP (Praha, Ostrava) a taky psi lidi (civilistu) z nevladek, coz dohormady zatresuji a ppolicii dodaji hasici. .. ostatne to co pisu je asi variace na ten clanek.


appalacio:
podivej, ja vim ze vasi lidi znaji teren, ale uprime receno, ve vetsine regionu neznaji porstredky ktere system nabizi a neznaji jejich schopnosti a vykonnost. Ostatne kdo z nich treba vi, ze kvalifikovany zachranar na plosne hledani (viz ti lidi v tom seznamu, ktery jsme minule linkoval) pokryje za 45 minut plochu 50 000 m2?
Kdo z nich vi, ze staci zavolat v pripade patraci akce hasicum na OPIS a oni tyhle psi svolaji (popripade i svezou) na misto a tam jsou k dispozici idelane prave pro prohledavani tech nejslozitecjich a nejclenitejsich terenu?
Ze povolani a nasazeni techto psu/lidi (pres OPIS hasicu) nestoji policii ani korunu!!!
Ze ten pes zvladne za tu necelou hodku prohledat totez, co rojnice padesati chlapu za 3-4 hodiny,mozna i dele?
Promin appalacio, proste mam obavu, ze tohle momentalne v policii vi moc malo lidi a diky tomu se presne odehravaji veci jako ta Praha/Anna.
Cim vetsi a clenitejsi teren, tim idealnejsi je nasazeni psu. Prvni tri dny (uz od prvnich hodin patrani) se tam nemely motat desitky chlapu, ale mel byt teren rozdelen na useky a ty predany k prohledani psum (povolanym pres hasicsky OPIS). Pote co dany usek prohleda jeden pes, je mozne to dalsim psem prekryt a pak mas slusnou jistotu, ze tam ta holka neni. Pokud by bylo do akce nasazeno 10 psu. mas ani ne za pul dne bezpecne pokryto 500 000m2 !! jak dlouho toto bude delat rojnice?? Psi navic muzou makat i v noci, coz rojnice nemuzou.... rekni mi appalacio, vi tohle ti chlapy co ty akce podle tebe umi ridit? Pokud ano, bylo by to fajn, jelikoz pouzivanim techto prostredku, ktere jsou policii k diposzici, usetri stovky cloveko/hodin pri kazde JEDNOTLIVE podobne patracce. A hlavne tim vyrazne zvysi sanci na zachranu zivota hledane osoby, nebot jde mimo jine i o rychlost.

No a pokud jde o troju, mylsim, ze prvni 3 dny tam meli byt nasazeni specialiste-zachranari na plochy. Muj osobni dohad, po cca nejdele trech dnech to, ze by ta holka (pokud by tam nekde v terenubyla pohozena zila) byla jeste ziva uz se blizi 0%. V tom oakmziku meli nastoupit vasi, policejni, psi, specialiste na mrtvoly. Ti delaji pomaleji a mate jich malo... ale taky uz neni kam spechat.

takze smysluplne nasazeni psu kterymi stat disponuje by usterilo strasne moc casu a maximalne snizilo riziko proseru (tedy ze to dite tam je zive a neni vcas nalezeno).. dalsi nasazeni psu (policejni - mrtvoly) by usterilo dalsi desitky a stovky hodin opkaovaneho patrani .. takze suma sumarum. Vysoka ucinnost, optimalni nasazeni sil a prostredku. Minimalizace pruseru..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 21:45:52 03. 02. 2011
default.png
HONZAD [2011-02-03 20:42:56]: To máš určitě pravdu, že být bojař, velitel PJ, okresní krizař není automatický předpoklad, že rozumí pátračkám.

Ale vzhledem k tomu, že už nějaký ten pátek sloužím, prošel jsem si desítky obdobných akcí a prošel desítky školení a potkal stovky kolegů, od kterých jsem čerpal jejich zkušenosti, tvrdím a jsem si jist tím co píšu!!!

Kdo si myslíš, že na ty pátračky chodí, kdo si myslíš, že chodí na školení a na štáby, kdo si myslíš, že má místní a osobní znalost, kdo si myslíš, že zná kolegy, kteří pátrají, kdo si myslíš, že má zkušenost s velením a organizováním většího počtu lidí v mimořádných událostech?

Nikdo, krom absolutních vyjímek, tyhle zkušenosti nemá a hlavně! Bojaři, velitelé PJ (SPJ), okresní krizař, je organizovaná a připravená síť lidí, kteří pokrývají svojí činností celou republiku. Jsou to lidé z okresů, žádní panáci z krajů či PP. Jsou to lidé, kteří se sami nebojí umazat a jít přímo do terénu, jsou to lidé, kteří jsou schopni být na místě do několika desítek minut, po celém svém okrese. Jsou lidé, kteří mají nejčerstvější informace o nových prostředcích, technice atd.

Pokud máš jiné informace, sem s nimi. V tomhle si ale budu tvrdě stát za svým názorem!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 21:41:47 03. 02. 2011
default.png
4 honzad:
Vzorečky? ......Policie nedisponuje psy se záchranářskými zkouškami,pokud si je některý z psovodů neudělal sám od sebe, pravda, policie disponuje s pátracími psovody, kteří používají služební psy k vyhledání ukryté osoby nejrůznějšího druhu, času podle čichových možností psa. Co je plošné hledání osob? Nepodceňuj schopnosti policejních kynologů....osobně mám za sebou záchranu člověka v šoku 4 km od místa dopravní nehody,v hustém lesním masívu, nebo zadržení pachatele loupežného přepadení po několikakilometrové pachové stopě, atd atd.....mohu doložit protokoly. Pro příklad. A těch psovodů,co někde svého psa kladně použili je dostatek k tomu, aby se utla diskuze o tom, proč se nepoužil jiný než policejní pes. Jsou činnosti, které vyžadují různé zkoušky a věř že tento smutný případ je v kompetenci policejních kynologů bezdebat, právem a věř že na místě nechali vše co může pomoci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 20:42:56 03. 02. 2011
honzad..jpg

dovolim si trochu polemizovat,

apalacio pises. "člověk z SPJ, či bojař nebo specialista krizař, velitel PJ atd... jsou ti, kteří tomu rozumí," promin, ale nejsme si jist, ze to co pises jeste znamena, ze kdyz je nekdo bojar, nebo z SPJ, nebo velitel PJ tak tehle problematice rozumi... je to specializace jako kazda jina a to ze nekdo umi odvelet zasah proti fsouskum, nebo vyucuje bojarinu vubec neznamena, ze vy co a jak pri prohledavani

s tim navazu na ace-venturu: existuji i vzorecky na to, kolik je zhruba psu na prohledani terenu urcite velikosti v zavislosti na case a rychlosti vetru ... ale uprime receno, to je staveno na psi, specializovane prave zachranne plosne hledani zivych osob. A temi, pri vsi ucte, policie momentalne nedisponuje. Pokud tedy na seznamu

http://www.hzscr.cz/clanek/kynologie-v-integrovanem-zachrannem-systemu-65558.aspx?q=Y2hudW...

neni nekdo policista...




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio