Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Četník, který bojoval s vlkem
Praporčík Karel Zítek
Foto: Archiv Václava Zítka

Období první republiky, Protektorátu Čechy a Morava, stejně jako doba poválečná, patří k nejdramatičtějším letům české historie a jen opravdu silní lidé dokázali projít touto dobou se ctí, hrdostí a vztyčenou hlavou. Jedním z takových mužů byl i četník Karel Zítek, který vždy dokázal pevně stát za svými mravními zásadami a až do posledního dechu bojovat proti nacismu a jeho přisluhovačům. Svého přemožitele našel poručík Zítek nakonec až v druhém zrůdném systému 20. století – v komunismu.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 04. 07. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 09:01:39 08. 06. 2011
Pim Burger.jpg
HAMMER [2011-06-08 06:20:22]: No, podívej. Díky za tipy na knihy - zvláště ta východní fronta může být opravdu zajímavé čtení, protože je to (bohužel) celkem málo zpracované téma, neb pozornost všech jako hladových psů se po 89. roce obrátila na odboj západní, ale co se týče Merleho, tak já osobně dávám přednost literatuře faktu, chci-li zjistit tak objektivní údaje, jako je ekonomická situace státu.

Proto ti také doporučuji přečíst trilogii Zdeňka Kárníka České země v éře 1. republiky - nicméně tě varuji, mohlo by tě to připravit o iluze, co se ekonomické síly Československa týče...:-)

P.S. Smrt je mým řemeslem je kniha o veliteli koncentračního tábora Dachau a Osvětim, který se jmenoval Rudolf Höss.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:20:22 08. 06. 2011
default.png
Jak bolševik spolupracoval s kdekým, se můžete dočíst v knize Josefa Frolíka "Agent vypovídá". Je to ale hlavně o tom, jak s kým kdy zatočili... Doporučuju. Taky doporučuju čtyřdílnou ságu literatury faktu od Karla Richtera o východním odboji aneb bez cenzur a mýtů Z Buzuluku do Prahy.
Pro Pima, aby si udělal obrázek jak na tom ekonomicky Němci celou válku a i před ní byli vysoce špatně, pak knížku od Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem. Je to o nějakým Rudolfu Langovi, aktivním vykonavateli Osvětimské továrny na smrt.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:52:47 07. 06. 2011
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2011-06-07 13:24:41]: Díky, ale větší rozsah článků není v možnostech tohoto média víceméně možný. Tyto články mají ukázat významné předchůdce v uniformě a vzbudit o historii zájem i v řadách policistů, ne zde nekonečnými články tento zájem zadusit, přestože by se např. právě k osobě Karla Zítka dalo napsat takových článků deset.

Pokud jde o jeho poválečné působení, je zajímavé např. to, že v cihelně se živil tím, že v rukavicích vyndaval žhavé cihly z pece, což byla velice fyzicky namáhavá a nebezpečná práce a na místo vedoucího směny se dostal pouze díky tomu, že s ním v partě pracovali pouze samí cikáni a on byl jediný, kdo s nimi uměl vyjít a šéfovat jim.

Neméně zajímavý je fakt, že po letech, když si operní pěvec pan Václav Zítek šel pro vyznamenání k prezidentovi republiky za reprezentaci Československa v zahraničí, potkal tam v uniformě plukovníka StB jednoho z kolaborantů, který si na Karla Zítka moc dobře pamatoval - stejně jako syn na tohoto kolaboranta. Jen si nejsem jistý, zda se jednalo o Wolfa (vzhledem k povaze a minulosti tohoto muže by to bylo možná i logické) nebo o jiného udavače. Vrchní strážmistr Zítek v Trhovém Štěpánově zatočil s vícero takovými a ti mu to samozřejmě nikdy neodpustili.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:32:50 07. 06. 2011
honzad..jpg
souhlasim, urcite jsou to clanky moc pekne.. jen mi to proste trochu pripada, ze jakoby dejiny cetniku (jednotlivych osob nebo spis osobnosti) skoncili valkou.. Jenze jiste vetsina z nich zazila nemene pestre zivotni peripetie i po valce.
Tak se pripojuji k andrasovu navrhu na klidne vetsi a delsi obsah textu, ktere by jiste mohly stejne obsazne pojimat i valecne a povalecne obdobi...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:24:41 07. 06. 2011
Andras.jpg
Další ze skvělých pim-burgerových článků. Na můj vkus by články ale mohly býti o dost obsáhlejší;-) Každopádně díky pime, že se s námi dělíš o zajímavé a historické příběhy a informace.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 10:57:16 07. 06. 2011
Pim Burger.jpg
HONZAD [2011-06-07 10:10:14]: To, že období po roce 1948 byl věnován pouze jeden odstaveček, nesouvisí ani tak s tím, že by někdo chtěl šovinisticky tvrdit, že zlí byli pouze Němci, ale spíše je to tak, že Karel Zítek většinu své kariéry bojoval proti Němcům, respektive nacistům.

Nevidím rovněž nic národně šovinistického na tom, když je v článku popsán ani ne tak proti samotným Němcům, ale proti českému kolaborantovi, který byl k tomu všemu ještě legionářem, finančním strážníkem a snad i četníkem. Zde opravdu žádný šovinismus nevidím.

Navíc komunisté s Karlem Zítkem zatočili "pouze" v tom smyslu, že ho vyhodili z práce, kterou miloval a kterou uměl a nechali ho živořit a těžce manuálně pracovat do celkem vysokého věku. Přestože to pro něj muselo být nesmírně těžké, dopadl v kontextu doby ještě relativně (a to berme opravdu velice relativně) dobře, protože ačkoliv byl bývalým četníkem, členem čs. strany lidové a jistě toho na mnoho lidí dost věděl, tak neskončil ve vykonstruovaném procesu a jeho děti směly dokonce studovat, přičemž jeho syn Václav Zítek patří dodnes k legendám české operní scény. V tomto měl jistě štěstí v neštěstí. Bylo mnoho jiných, kteří skončili mnohem hůře, čímž samozřejmě nelze pomíjet ani tuto zvůli komunistického režimu.

Posledním problémem, co se týče života Karla Zítka po roce 1948, jsou archivní materiály. Je relativně snadné získat informace o četnících, policistech a vojácích, ale s dřevorubci či pracovníky cihelen je to takto zpětně takřka nemožné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 10:10:14 07. 06. 2011
honzad..jpg
zvlastni a smutne osudy hrdych lidi.. jen mi tady v tech pribezich pripada zajimava jedna vec, tady je to pekne videt: Pomerne obsahle se popisuji strety s nacisty (coz je samozrejme dobre a nemelo by to byt zapomenuto), ale tomu, jak s VLASTNIMI lidmi pak zatocili samotni cechove (resp cesti komuniste) se cudne nechava jeden odstavecek...
Jestli to proste neni tak krapet sovinisticke, vypada to jakoby tady v te nasi zemeplose vlastne v tom minulem stoleti zli byli jenom ti nemcouri.. a my cesi, my jsme malem jen takovy chudackove, vsemi fackovane holubici povahy.

O nasi likvidaci nasich vlastnich elit (vcetne pana Karla Zitka) moooc neradi mluvime (piseme).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio