Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Budeme české Sin City?
ilustrační
Foto: internet

(Aktualizace ze dne 9. 8. 2011 dole) Dnešního dne byly Unií Bezpečnostních Sborů a Nezávislým Odborovým svazem Policie ČR vydána prohlášení v nichž policisty informují o chystaných škrtech v rozpočtu Policie ČR. Policisty čeká nejspíše snižování platů a propouštění, které v dějinách současného policejního sboru nemá obdoby.  Policejní prezident a ministr vnitra tvrdí opak.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 08. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 22:33:50 13. 08. 2011
Chip.jpg
Jen bych doplnil, že Pán Prstenů smrtí Gandalfa v Morii nekončí. Je tam ještě celý příběh v Lot Lorienu, setkání s Galadriel, plavba po velké Anduině a Boromirovo podlehnutí volání jediného prstenu, končící rozpadem společenstva. Jinak s tvým hodnocením stavu policie souhlasím.:-) Jenže stejně tam zůstanu, protože mě to hrozně baví:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:29:44 13. 08. 2011
default.png
Mně celá situace u té mojí bývalé macešské firmy připomíná jeden film. Jmenuje se K-19 The widowmaker. Řadoví námořníci páchají přehršle nevídaných hrdinských činů aby nešel celý SSSR do sraček, sedm s z nich jde na jistou smrt z ozáření protože musejí sloužit na nefunkčním nedokončeném polovraku bez jakýchkoliv ochranných pomůcek, ale společnost o tom nesmí nic vědět, hrdinům postaví pomníky až jejich soudruzi z osádky po pádu bolševismu za 28 let....
Český polda je to samé: nikdo netuší kdo je a jak drží společnost rypákem nad vodou, kopou do něj, berou mu peníze, dehonestují ho, celý národ ho má za škodnou...
Nezbývá než připomenout konec prvního dílu Pána prstenů a Gandalfovo zvolání: utíkejte hlupáci, na co ještě čekáte!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:57:13 12. 08. 2011
default.png
DRTIMOL [2011-08-09 17:54:29]: Kolego kam se to chceš zařadit? Do jakého stáda? Kde je slušná výsluha? Neujel ti poněkud vlak?
Slušná výsluha byla ještě v roce 2007 ze slušných platů v roce 2006, ale dneska už to nic takového nebude! Čekáš poněkud pozdě a poněkud blbě.
Jo a nikdo to takhle nechtěl. Každému je to totiž spíš si myslím úplně jedno, jestli nějaký blbec přestane magořit nebo ne. Dělej si třeba kulové si ti nad tebou myslí.

Jen se teďkom moc nevrtej v tom, jak jsi ve jménu služby vlasti komu z blízkých uškodil. Raději si sháněj fleka v céčku a nespolíhej na výsluhu! Minulý rok ji zdanili, příště na ni navalí nějakou spešl daň... raději bych s ní dopředu (jakožto do budoucna) osobně nepočítal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 23:38:32 11. 08. 2011
default.png
Krásný nápad!!

Dejme starší lidi do vězení a zločince do domovů důchodců!

Následkem toho:
by naši senioři měli denně přístup ke sprše, volný čas, procházky, léky, pravidelné zdravotní a stomatologické kontroly.
Měli by nárok na kolečková křesla atd.
Dostávali by peníze, místo aby za ubytování platili.
Navíc by měli nárok na trvalý kamerový dohled, v případě pomoci by se jim tedy dostalo okamžité pomoci.
Jejich postele by byly dvakrát týdně převlékány, jejich prádlo a oblečení by jim bylo pravidelně práno a žehleno.
Každých 20 minut by měli návštěvu dozorce a jídlo by dostávali až na pokoj.
Měli by zvláštní místnost, ve které by přijímali návštěvy své rodiny.
Měli by přístup do knihovny, tělocvičny, k fyzické i psychické terapii a také do bazénu a dokonce právo na další bezplatné vzdělávání.
Na žádost by byly legálně bezplatně k dispozici pyžama, boty, pantofle a další pomůcky.
Soukromé pokoje pro všechny s vlastní venkovní plochou obklopené velkorysou zahradou.
Každý senior by měl právo na vlastní počítač, televizi, rádio a neomezené telefonování.
Existovala by ředitelská rada, která by vyslechla a řešila stížnosti, dohled by musel dodržovat kodex chování!


Zločinci by dostávali většinou studené, v lepším případě vlažné jídlo, byli by osmělí a bez dohledu.
Světla by se vypínala ve 20 hodin, měli by nárok na jednu koupel týdně (pokud vůbec!). Žili by v malém pokojíku a platili za to 2000 € měsíčně, bez naděje se z toho dostat živí!

A konečně by byla spravedlnost pro všechny!


Jestli ti tenhle nápad není proti mysli, pošli ho dál, ať se s ním seznámí co nejvíce lidí. Následující nápad pochází z Německa, ale naše reálie se zase tolik neliší

Co vy na to?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 23:10:27 11. 08. 2011
default.png
Bohužel máte pradvu přesně tak to cítím i já,málem se reportéři zalknou ,aby honem náhlásili policejní geng a mafii a paodobně,mne by zajímalo kdo tahá za ty nitky a snaží se štvát stále lidí proti policistům ,jaký to má mít účel ,kdo za tím stojí.Vůbec se vám nedivím ,proto že nevidím ani jiskřičku ,netobože nějaké světlo na konci tunelu.Začlo to tu za kozopasa Rumala ,to šli k polici i baletky,ale co se děje nyní to zůstává rozum stát.No a největší bomba je,že Státním navladním soud vrátí penízky prý 70 tiscí je málo,prý aby byli nezavislí a neuplatní a vy bohužel ,vám má stačit těch prár šupu ,aby jste byli neuplatní?!,to už není povolání ,ani poslání to už je volovnina!!Držím i kuří oka,ale asi to nepomůže jak to dopadne ptám se já občan této zemně ,budme se muset zavřít nakonec my do vězení ,abychom přežli ,když už tu jsou vraždy a loupeže na dením pořádku a polici ,je prý hodně ?!Chtěla by fakt odpovědi na mé otázky kam míří tato Švejkovina .?!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DRTIMOL 18:25:38 09. 08. 2011
default.png
REPLY:X:48863-1:2011-08-05 09:46:13:
Ano lépe se prodává bulvární denník, kde je článek, že vrah je expolicista než, že vrahem je expekař, to nikoho nezajímá...... Národ touží po senzaci, po krvi, někoho ukamenovat, no a co jiného je větší ryba, než, že expolicista něco provedl, nedej bože si přividělal ke svému bídnému platu u filmařů, páč on si nesmí přividělat, resp. může ale pouze pokud půjde učit, nebo se vydá na uměleckou dráhu. Je zde samotný fakt, že stát se neumí o své zaměstnance finančně postarat. Proč tedy rozdal vše co bylo v tomto státě cenné, proč dovolil aby se zde bezostišně rozkrádalo pod rouškou privatizací a podobných projektů. Bohužel v tomto státě již nic cenného nezbylo, tak na to doplatí obyčejním poddaní, zvedneme daně, zdražíme a hotovo..... Však to z nich dostaneme.......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DRTIMOL 17:54:29 09. 08. 2011
default.png
I přes to, že bych chtěl být optimista, tak nejsem. Sloužím už nějaký ten pátek a vždy se do posledního puntíku naplnili ty tzv. chodbové řeči a katastrofické scénáře. Vzali nám 13 a 14 platy, prodloužili nárok na výsluhu z 10 na 15 let, nejsou peníze na odměny a samotný provoz policie, vzali nám 10% z platu, zdanili výsluhy, krátí ošatné atd. Tak co bude ještě následovat. Kluci v uniformě chodí v jedněch hadrech dokud se jim na těle pomalu nerozpadnou, no a nás na kriminálce zase pomalu chtějí obléci do uniforem, aby jsme se lépe infiltrovali, což může napadnout opravdu jen a jen někoho kdo, buď očekává finanční kompenzaci za podnět k úspoře, nebo v životě nebyl na ulici, sedí na prezidiu pěkně v teple své kanceláře, má devátou platovou třídu v hodnosti podplukovníka a ještě mu hoří cigareta na vrátnici, jak dlouho je u policie. Já bych navrhoval baloňáky a buřinky, tak nás stoprocentně nikdo nepozná. Opravdu jsem zhnuse tím co se u PČR děje, všichni vrcholoví manageři tohoto úřadu by se měli stydět, za to že nedělají vše a ještě padesát procent navíc pro své podřízené a řadové policisty na ulicích, kteří za všechny nasazují své životy, za opravdu směšný peníz. Jak nás mohou motivovat, když žádný z nich nezajde mezi obyčejné řadové policisty, jak nás metodicky řídí, když většina z nich nemá o policejní práci ani pramalé povědomí, protože si udělali nějakou vysokou školu a pak nastoupili k policii jako boční vstup na své místo. Chce se mi z toho zvracet.... Dlouhou dobu jsem byl hrd na svou práci, dělal jsem jí s tím nejlepším úmyslem, dával do ní celé své srdce, okrádal svou rodinu o čas, který se mnou mohla trávit, jen abych svou práci dělal na více než sto procent, ale je konec, zlomili jste mne, mou víru, že se vše v lepší obrátí, jen je potřeby vydržet. Ano podařilo se vám to, že jste ve mne uhasili veškerý zápal pro tuto práci. Takže slibuju, že již nikdy neudělám ani jedinou hodinu navíc, nehnu prstem nad rámec své pracovní náplně a zařadím se do stáda tupých ovcí čekajících na slušnou výsluhu. Tak takhle jste to chtěli?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CIVIL 19:59:47 05. 08. 2011
default.png
CATANI [2011-08-05 13:51:51]: Toto je přesné tento článek by zsaloužil rozmnožit a dávat obyčejným lidem k nahlédnutí,aby konečně viděli ,jak to vlastně je.Fakt už strácím ,jaké koliv iluze o tom ,že by se potivost vyplácela.Fakt klobouk dolu pánové a dámy a velíké Diky!!! za to ,že ještě máte vůbec chuŤ jít do práce.Bohužel dokud budou mít média pod palcem určití lidé,tak pravda se neukáže a bohužel,jak tu bylo řečeno,určité stránky čtou jen lidé vám naklonění a těm nemusíte říkat jak to opravdu je.Džte se to je jediníné co vám můžeme přát a ovšem i nám.:(:(

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 19:38:54 05. 08. 2011
Karel.150.jpg
Ono je to všechno milé.

Ale bylo by fajn, kdyby někdo přišel a řekl "Já mám řešení!"!

Nadávat a špinit dokáže každý, ale je potřeba si uvědomit, že banky (bandy) pomalu přestávají mít snahu investovat více a více do státního rozpočtu při nízkých úrocích, přičemž nevidí žádnou cestu, že by kdy ze státu své peníze mohli získat zpět. Z toho pak vychází debilní politika této vlády a z toho rozpočet vnitra, policie a z toho pak plynou opatření, kdy už nelze si vybírat jestli uděláme to či ono, protože domeček z karet padá.
Nejen politici, ale téměř každý hledí jen do svého koryta, jistěže naše koryto není tak naplněno (ikdyž 50% světa žije za méně než 2 dolary na den), ale když nám někdo z koryta ubere tak to u nás jde více poznat než když se stokrát tolik ubere milionářovi. Bohužel milionář je chráněn jako ohrožený druh a vy si klidně scípněte.
Jestliže nechceme, aby nám někdo odebíral z koryta, tak musíme buď zajistit vyší půjčku státu a pak každý rok ještě vyšší a vyšší a to za předpokladu, že zajistíme, aby nedocházelo k poklesu HDP. Nebo přijdeme na pravé příčiny nesplatitelných rostoucích dluhů všech národů světa a tyto příčiny odstraníme jako příčiny zmenšení našeho koryta.

Asi nebude to pravé jen křičet já chci, já chci, ale nezajímá mě celá jednoduchá ekonomika, to si zařiďte kde a jak chcete. Děláte jakoby se někdy v historii něco dělalo pro lidi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:08:57 05. 08. 2011
Andras.jpg
Přepis obsahu dopisu jednoho policisty, který byl zveřejněn na stránkách ubs-mv.eu. Podle mého názoru je popis situace až neuvěřitelně pravdivý a mrazivý.

Dopis, který byl zaslán UBS od kolegy "strážmistra" z útvaru SDP PČR. Kolegům ne...řekne nic nového, ale pro občany České republiky je to nádherně popsaný pohled do myšlenek "skoro poldy", který je ještě stále "trochu civil". Doufám že se kolega neurazí za toto označení.UBS děkuje za všechny kolegy. Milí kolegové a přátelé z UBS a dalších odborových organizací!

Důvod, proč jsem se rozhodl k napsání tohoto dopisu je, že si potřebuji urovnat myšlenky a zároveň s tím se i “svěřit”. A protože jsem paranoidní, bude to bohužel dopis anonymní.

Jsem poměrně čerstvý kolega, svou přihlášku k policii jsem podal na podzim roku 2009. Zrovna v té době byl pozastaven masivní nábor a já se bál, abych byl vůbec přijat. Slovo “bál “ přitom myslím opravdu vážně, protože stát se policistou byl můj dlouhodobý sen. Nehledal jsem zaměstnání, chtěl jsem být policistou. Vzhledem k tomu, že u policie sloužilo několik mých kamarádů, kteří mi občas vyprávěli, nedělal jsem si velké iluze. Nečekal jsem zázraky, věděl jsem, že policejní práce je dost byrokratická a že řadový příslušník je jen číslo. K tomu nevděk od lidí, ale i do vedoucích.

Po splnění přijímacího řízení mi sděleno, že 1. března 2010 mohu nastoupit na dopravní inspektorát. Měl jsem opravdu radost - můj sen se splnil a já jsem se stal příslušníkem policie ČR. Moje vnitřní hrdost se ještě o něco zvětšila.
Svojí “kariéru” jsem započal praxí před základní odbornou přípravou. Těch pár týdnů jsem zjistil, jak policie opravdu funguje, trošku jsem se okoukal a byl jsem spokojený. Vzhledem k tomu, že už před nástupem jsem byl dostatečně realistický, naplnilo se moje očekávání. Následně i základní odborná příprava mě bavila, i když tam se začaly objevovat první pochybnosti o podivném a neobvyklém vedení firmy. Nešlo mi na rozum, proč každých zhruba 50 studentů muselo mít svého vedoucího v hodnosti majora, který měl ještě dva poručíky jako zástupce, kdy hlavní pracovní náplní těchto lidí byla ranní kontrola ústroje a podepisování dovolenek. Další zarážející fakt byl ten, že jeden předmět nás “učilo” až pět vyučujících policistů v minimální hodnosti kapitána. Bylo až směšné, když do vyučovací hodiny přišli tři kapitáni a dva podplukovníci, kteří nám prvních deset minut pokládali otázky (ověřovali naše znalosti), poté si sedli do zadních lavic a zabíjeli čas. A toto bylo téměř ve všech předmětech.

Když jsem se prvního ledna vrátil ze ZOPky, první co mě čekalo k podpisu, bylo snížení tarifu o 10%. Na druhou stranu jsem podepsal 10% směnnost, takže jsem byl na svém. K tomu vyšší zvláštní příplatek a dostal jsem se na dvacet tisíc hrubého. To není špatný plat pro člověka do začátku - jen s maturitou a pořádně bez praxe. Ale co starší kolegové, kteří mají hypotéky a rodiny? Pro ně bylo 10% z platu hodně znát. Jeden z kolegů, který čerstvě odsloužil 10 let, se mi svěřil, že jeho pětičlenná rodina přišla o šest tisíc korun měsíčně - vzhledem ke snížení platu a mateřské jeho ženy. A v tu chvíli jsem viděl, jak začíná boj mezi řadovými policisty a vedoucími…

Čárkový systém neexistuje, ale běda přinést za směnu jen pět pokut. A když je dost pokut, tak je málo alkoholů. A když je dost alkoholů, je málo kontrol osob. A je snad náplní práce dopravní policie uložit pokutu za každou blbost? Vedoucí mi řekl, že je, i když v popisu své práce jsem nic takového nepodepisoval a zákon mi umožňuje většinu přestupků řešit blokově. Takže pak dáváme stokorunové pokuty za zapomenuté ORV a to jen proto, abychom měli čárku - Protože opakuji - běda přinést za směnu jen pět pokut - pak jsme trestání nesmyslně dlouhými kontrolními body na nesmyslných místech a neustále jsme nuceni měřit rychlost. Dobrá tedy - policista, který přinese víc pokut, tak je lepší policista. Dokonce je lepší i ten, který přinese deset pokut za sto korun, než ten, který přinese jednu za závažný přestupek třeba za dva a půl tisíce korun. Nemůžeme si totiž dovolit číhat někde půl dne na přejezdu, nebo na zákazu předjíždění, protože pak máme málo kusů. A je jedno, co společnosti pomůže víc. Hlavní je, mít “vyřešeno” co nejvíc přestupků za každou cenu. A tady si i velký nadšenec a srdcař do policejní práce, který by jí chtěl děla pořádně, který není netáhlo a který má nějaký vlastní rozum, začíná říkat, že je asi něco opravdu špatně, že smysl té práce je vlastně posunut někam trošku jinam.

Tak tedy většinu přestupků přestanu řešit domluvou, protože jsem na dobu určitou a paranoidní, nemůžu si dovolit velký odpor. Navíc občas přijde odměna a dostávají ji ti, co “pracují” nejvíc. Smířil jsem se s tím, ale nadšení opadá. Přestávám se divit kolegům, že když jim pracovní doba končí v 19:00, v 19:01 už sedí v autě a pádí domů. Není absolutně nic, co by je motivovalo k nadstandardním výkonům. Kolegové přijdou do práce, udělají 8 pokut za cokoliv a jdou domů. Do větších akcí se nikdo nepouští. Nedej Bože poškodit třeba i při úspěšném zákroku služební vozidlo. Nedávno jeden kolega poškodil při honičce na vozidle plastovou část nárazníku. Pachatele chytl, škoda na vozidle pár set korun. Škodu musel uhradit, zaplatil navíc pokutu za nezvládnutí řízení. Myslíte, že se od té doby za někým honí?

Od ledna, kdy jsem nastoupil po základní odborné přípravě zpět na útvar, nám snížili plat, sebrali nám stravenky, cestovní příkazy si nesmíme vypisovat, snížili nám příspěvek na stravu i na ošacení. Nemáme peníze na benzín a na pořádné fungování oddělení. Když zabrousím mimo policii, zvyšují nám daně, zdražují lékařské ošetření apod. Ale pořád po nás chtějí, abychom nosili víc a víc pokut. Opravdu dobrá motivace - ubírat peníze ze všech stran, ale žádat větší výsledky.
Nedávno jsem při silniční kontrole zachránil lidský život a také už se mi povedlo zadržet nebezpečného pachatele TČ. A víte, co se stalo? Vůbec nic. Ani slovo od nikoho z vedoucích ve smyslu - dobrá práce. Není to totiž čárka, která se vykazuje. Naopak jsem dostal vynadáno za to, že jsem přinesl jen tři pokuty. Opravdu opět silně motivující… Jsem velký optimista, pořád si říkám, že to nemůže fungovat do nekonečna a přesto, že jsem demotivovaný, pořád jsem srdcař a rád bych dál svojí práci dělal pořádně podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Rád bych se také časem dostal do vyšších míst, kde bych měl možnost třeba i něco ovlivňovat. Pak se dočtu, že nám chtějí vzít dalších 10% a že moje místo je hodně nejisté, protože jsem na útvaru služebně nejmladší a bude se propouštět. Každý měsíc mi přijde na účet 15500 - 16500 Kč čistého. Je mi 25 let, bydlím u rodičů. Z platu 2000 Kč projezdím na benzínu za cestu do práce a zpátky, 3000 Kč dávám rodičům, 2000 Kč projím, 2500 Kč splácím za auto (Felícii), abych se měl do práce vůbec jak dostávat, protože veřejná doprava ve 4 hod. ráno nejezdí, 500 Kč zaplatím za telefon, 1000 Kč za různé životní a úrazové pojištění. Taky potřebuji nějaké civilní oblečení, a protože na sobě rád pracuji, dalších 1000 Kč dávám měsíčně za posilovnu. I když při náboru jsem se dozvěděl, že jedna z mnoha výhod u PČR jsou posilovny zdarma. Ještě jsem za dobu svého působení na takovou posilovnu nenarazil. Když jsem se ptal starších kolegů, vysmáli se mi. Takže s penězi vycházím opravdu akorát. Občas nějakou korunu ušetřím, ale pak přijde složenka na povinné ručení, nebo se mi rozbije něco na 13 let starém autě a opět jsem na nule. A zpívat neumím, abych si mohl přivydělávat uměleckou činností. Stačí mi to, ale nevím, jak bych s tímto platem uživil rodinu, jak bych si mohl dovolit platit někde nájem třeba 5000 Kč nebo hypotéku + platit další poplatky? Upřímně nechápu starší kolegy, jak toto zvládají. Nebo že by to byli takoví gauneři a dovolili si někde černě přivydělávat? To snad ani není možné. Jak by to vypadalo v očích veřejnosti, kdyby si policista někde přivydělával. To by pak vypadalo, že se stát o své lidi špatně stará a to přece není pravda. Dává nám možnost za 20000 hrubého chodit do práce o svátky a noční bez příplatku, můžeme jít až 150 hodin ročně pracovat úplně zadarmo. Asi jsme bráni jako nějací podlidi, protože zákoník práce, který lidem stanovuje základní práva v pracovním poměru, pro nás neplatí. My máme vlastní zákon.


Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio