Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 06:37:09 03. 05. 2012
martoo.jpg
CEMAN [2012-05-03 00:47:43]:
Ale jde. Pokud máš DS nebo ZDS a potřebuješ si udělat šetření, u nás je naprosto běžné, že někdo na DS chvíli zůstane a ty si zajedeš šetření udělat a nebo někoho ze schopnějších požádáš, aby Ti šetření oběhl, ty si pak na to jen napíšeš ÚZ. Přes den se víceméně dělají jen výslechy, ale takové věci jako dožádačky, většinou v noci.

Když jsem zvládl dělat až 15 spisů při nápadové hlídce se šetřením, nevím, proč by někdo, kdo vykonává DS, nemohl mít spisů třeba 10.

Těžko spisy stíháš do měsíce, což některým VO a ZVO vadí, ale mají prostě smůlu. Prostě je děláš třeba dva měsíce a pokud potřebuješ prodloužit, napíšeš státnímu. Na nějakou statistiku vyřízených spisů jim sere bílý tesák. Důležité je, aby spis, i když se třeba odloží, měl nějakou úroveň, pokud by se objasnil dodatečně.

Co se týče oznamovatele, pokud mu rozepíšeš v usnesení odůvodnění odložení, rozhodně to vezme jinak, než, když mu tam zkopíruješ univerzální šablonu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 00:47:43 03. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-04-30 10:53:12]:
Dělat spisy a ještě DS nebo ZDS, tak máš problém stihnout i samotné odložení spisu. Nějaké šetření asi nepřipadá z povahy DS nebo ZDS moc v úvahu. Kopírovat šetření od stolu u spisů NP se nedá dělat obecně u všech spisů. Skutečné šetření v drtivé většině spisů NP bez stop a poznatků nikam nevede, ale zpracovatel si udělá o MČ a přítomých osobách svůj obraz a v nejhorším případě alespoň proškolí nějakého "občana" o jeho právech a povinnostech, což také není na škodu. V opačném případě veřejnost nabývá dojmu, že policie nepracuje, ale naproti na přechodu pro chodce, přes který skoro nikdo nechodí stojí celý den polisté, kteří se na základě rozkazu nějakého pitomce v očích veřejnosti jednoduše flákají. Snižování platů policistům pak většinu z řad občanů ani moc nepohoršuje, což je pro některé lidi vyhovující stav.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 00:27:19 03. 05. 2012
default.png
Snížení hodnosti je kázeňský trest a policista, který o potrestání sám ještě požádá by měl jít rovnou do civilu. Jestliže zákon policejním funkcionářům systematizaci skutečně umožňuje v takovém měřítku, proč vyžadují souhlas policisty. Asi proto, že to ze zákona asi jinak není možné dosáhnout a nějaká obrana ze strany policistů proti jejich vlastnímu rozhodnutí již asi poté nepřipadá v úvahu. Je to absurdní. Sytematizace má vycházet z bezpečnostní situace.
Základní útvary se začínají pomalu rozpadat a výpovědi dávají i policisté, kteří mají čerstvě složenou služební zkoušku a hodnost nstržm, protože kariérní postup je záměrně blokován a setrvání velkého množství policistů ve služebním poměru ztrácí smysl. Často zmiňované poslání této profese je pouze brnkání na tenkou strunu chrakteru policisty, která dřív nebo později musí prasknout.

Sahat na základních útvarech řadovým policistům na hodnosti je vrchol demagogie absolutně nezpůsobilých policejních funkcionářů. Připosraných šašků, kteří se zoufale motají v současné situaci a problémy pouze prohlubují.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 20:48:16 02. 05. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-05-02 06:23:58]:
Požadovaná praxe na ulici by byla jistě nejlepší varianta, jenže na to není prakticky žádná páka. Na mnou uváděné ano, stačí aby se dodržoval zákon.

Ještě jsem neslyšel o žádném místu obsazeném bočním vstupem, které by bylo natolik kvalifikované, že na jeho místo by nebylo možné vypsat výběrové řízení a v něm by nemohl uspět policista s naslouženými lety.

Bočním vstupům se renta a odchodné ve většině případů netýká a ještě dlouho týkat nebude. Vždyť tenhle mor policie se začal nabírat masově až po novém zákoně. Do té doby byly raketové postupy taky, současný ministr vnitra je jejich hlavním maskotem, ale ne v takovém množství. Takže většina z nich má naslouženo od 0-5 let.

Většina bočních vstupů nastupovala do TT, na které mají mít odslouženo určitý počet let. Boční vstupy nastupovali většině případů od 6.TT výše.

§ 7 zák. o služebním poměru

1/6.TT, funkce: vrchní inspektor, nprap. nebo ppor., nasloužených 5 let, vzdělání SŠ
2/ 7.TT, funkce: komisař, hodnost: por. nebo npor., nasloužených 6 let, vzdělání DiS. nebo Bc.
3/ 8.TT, funkce: vrchní komisař, hodnost: kpt. nebo mjr., nasloužených 7 let, vzdělání Bc.
4/ 9.TT funkce: rada, hodnost: pplk. nebo plk., nasloužených 9 let, vzdělání Mgr.

Pokud by všichni museli uvedené požadavky splnit, věř mi, že se na tabulkách ušetří víc než si všichni myslíme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:35:03 02. 05. 2012
default.png
Jinak tyhle šachy s TT tady byly v trochu jiné podobě už před dvaceti roky, objevujete dávno objevené, zase na vás zkouší to, co zkoušeli už na nás. Pořád dokola: něco se nějak nastaví, začne se tomu říkat kariérní řád aby to vypadalo, rozdají se za to odměny a ono to jako obvykle co? Nefunguje.
V každé slušně fungující jednotce musí nahoru ti nejschopnější "z boje". Jakmile přijdou boční vstupy anebo protekce, je to v háji zeleném.
U PČR toto ale nikdo neřeší a nemá taky proč. Kdo na to má nějaký vliv, ten má svoje hodně teplé místečko a byl by hodně blbý, aby své židličce sahal na nožičky. Nějaké problémy plebsu poslušně jim sekajícího čárky nikoho z nich nahoře nezajímají. Jo, až čárky sekat přestanete, to ožijí, uvidíte sami jak ožijí. Uvidíte jak u PČR začnou dělat systémové pořádky zásadně od vás na ulici, hahaha!!!! Škoda mluvit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:23:58 02. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-01 14:40:29]: No a když vidíš to řešení pro boční vstupy tak, že aby mohli být na svých TT museli by mít roky i vzdělání (já bych raději viděl praxi v přímém výkonu na ulici) tak co? Dva odstavce předtím píšeš, co se stane když těmhle na něco sáhneš: seberou rentu, odchodné a ádié. No a kdyby jsi to udělal jak chceš, to by se nesebrali?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu AKIRA 00:03:20 02. 05. 2012
default.png
Nevim, který idiot vymýšlí tyhle zvěrstva, ten by měl být poslaný do teplaků, včetně těch debilů co to schválili. Tohle je regulérní cesta do pekel a privatizace policie. U toho snižováni TT bych se nasmál, kdyby panu PP a krajskym snižili třídu, taky když je to tak dobrý nápad jak ušetřit. Kordinatoři stejně taky houby delaji, ti by mohli jít rovnou do 4 TT. Mno a když to tak bude hezky fungovat, tak hlidkaře dáme do 1 TT pak do 0 TT a celou tu naši firmu můžeme zavřít.

Ostatně to se stalo v Břeclavi. V začátku podobným způsobem snižovali třídy, pak stavy na OOP následně, když už tam bylo málo lidí, tak OOP sloučili. Starostům nějaký koordinátor slibil, když se u nich zruší oddělení, že tam budou hlídky dojíždět a jíné kecy. Ve výsledku se stalo to, koordinátorům řekli: jste nadbyteční koho chcete koordinovat, když jste si svoje oddělení zrušili(čuměli jak idioti) . Starostům zústaly pouze oči pro pláč a obyčení lidé škoda mluvit.

PS: Martoo služební zákon je v rukou našich nadřízených jenom cár papíru, co není ani vhodný na utření zadku, bo je tvrdý a katalog činností, to je v rukou našich zakonodarců to samé (viz co provedli učitelkám ve školkách a školách)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 14:40:29 01. 05. 2012
martoo.jpg
EDAKEMLINK [2012-05-01 10:05:13]:
Nenazval bych to hádáním.

Spíše se bavíme to tam, zda přecházení některých policistů z 6.TT do 5.TT v některých případech není na místě. Pokud některý policista nevykonává práci 6.TT, nevidím, proč by v ní měl být. Pak už není otázka dobrovolnosti na místě.

HONZAD [2012-05-01 14:02:42]:
Mě je pan Ondráček sympatický, ale tohle trochu vnímám jako plácnutí do vody. Ano, to co tvrdí, je pravda a mělo by se s tím něco dělat. Jenže jsou zde pak další okolnosti, které je třeba zohlednit.

Vezmeme to třeba na příkladu pracovníka OKTE v 8.TT s hodností kpt. a naslouženými 20-ti lety. Dotyčné místo se třeba zcivilní, on odejde ze služebního poměru, dostane odchodné, výsluhu, a nastoupí za civilní plat na to samé místo. Neušetří se nic a naopak se tato změna prodraží.

Je to vlastně začarovaný kruh. Pokud takové místo zcivilníš, toto zcivilnění se ti prodraží, zůstane ti na tom samém místě ten samý člověk a k platu bude mít navíc odchodné i rentu, nebo ti dotyčný člověk odejde a úplně přijdeš o tohoto odborníka a opět mu vyplatíš mu odchodné i rentu. Pokud by ti odešel, nemáš šanci sehnat za něj adekvátní náhradu, protože ji z platu civilního zaměstnance prostě nezaplatíš.

Pokud se rozhodneš k jinému kroku a to například k úpravě či úplnému zrušení výsluhového nároku, dotyčný ti uteče sám od sebe před tímto krokem, protože by přišel o peníze. Opět přijdeš o odborníka a navíc opět zaplatíš za jeho odchodné a rentu. Jsi opět v tom samém kruhu.

Já prostě vidím východisko jediné a to sáhnout boční vstupy, tj. pokud chceš zůstat na své TT., musíš splňovat jak vzdělání, tak odsloužené roky. Něco z toho nemáš, půjdeš do nižší TT, na kterou máš jak vzdělání i odsloužené léta. Jedná se o jednoduché a nejlevnější řešení. To by se ušetřilo peněz.

Nic jiného, aby se člověk nedostal do výše uvedeného začarovaného kruhu, mě nenapadá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:02:42 01. 05. 2012
honzad..jpg
zajimava analyza, clanek nejen k tomuto tematu:

http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/kde-vsichni-ti-policiste-jsou


Autor textu: Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR. Vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EDAKEMLINK 10:05:13 01. 05. 2012
default.png
Je hezký jak se tady hádáte-nehádáte o tom, kdo co má mít. Já si myslel, že asi nejdůležitěší je to jak se to s tou dobrovolností, se kterou jdou poldi do nižších tříd. Zbytek není starost řadových poldů, a protože jsme Češi, kteří spolu neumí držet, tak podepíší všichni a nečekejte žádné pozitivní změny. Po krátké době, tak jako u nás, dojde pár kolegům, že jim plat nevychází na hypotéku nebo se jim nevyplácí dojíždět a odejdou do civilu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio