Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CATANI 18:38:22 05. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-05 10:08:20]:
Tvé úvahy jsou správné.

Ale pořád nevycházíš z reality u policie.

Je to pořád o voze a o koze.

No nechci tě vidět za pár let, tebe pěkně vycucnou a pak tě pěkně nakopnou. Takové mají rádi. Možná pak zjistíš, že poctivostí, vstřícností, iniciativou, loajalitou, či okrádáním vlastní rodiny o peníze o její věnovaný čas, daruješ jim statísícové a desetitisícové odměny a na rozdíl od nich jsi jednou nohou v kriminále a druhou na márách.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 10:08:20 05. 05. 2012
martoo.jpg
CATANI [2012-05-04 08:28:37]:
To nebylo myšleno tak, že bych dával nějaké návrhy, kdo má co dělat, ale návrhy jak si pomoci. Když se podíváš na diskuzi od začátku, řešili jsme to, že člověk, který jen univerzálně odkládá neznámce, nemusí být v 6.TT.

Pak jsem říkal, že neznámci jdou mezi oddělení rozdělit rovnoměrně, to ano, ale ne z důvodu, toho, abych dělal nějaké návrhy ty budeš dělat to a ty zas tohle. Jednalo se spíše o variantu toho, jak všem ulehčit práci. Pak jsme došli k tomu, že pokud si nějaké spisy vezme i DS, pomůže procesu rovněž.

Stejné je to třeba i s oznamovateli, jak jsem jsem psal. Stačí, když nápadová hlídka Tobě jako DS pomůže a hned máš méně práce. Neznámci byli je jedna z činností, o které jsme se bavili.

Je to bráno pouze jako úvaha, vzájemná pomoc a způsob vzdělávání mladých policistů, který třeba u nás funguje. Ve většině případů se nestane, jak píšeš, že někoho požádáš, aby Ti udělal šetření a on nezjistil nic, ale jaký měla výstřih sousedka ví naprosto přesně. Mladý policista od začátku ví, jaké šetření by potřeboval po Tobě, kdybys jezdil venku, takže si sakra dá pozor. Ví, že někdy od Tebe taky bude potřebovat pomoct.

Stejné je to třeba s jednoduchými ZPŘ (chlasty, mařeny). Pokud ZPŘ děláš jako DS a hlídka Ti pomůže, do 30-ti minut je dotyčný odbaven. Ty jako DS si ve finále založíš spis, napíšeš sdělovačku a výslech. Zbytek Ti udělá hlídka. Pokud máš navíc nějakého oznamovatele, celé ZPŘ udělá hlídka třeba sama a ty si oznamovatele odbavíš sám.

Úvaha je právě v tom, že pokud všichni umí všechno, můžou Ti i jako DS pomoc a ty jako DS můžeš pomoct jim. Nic jiného v tom nehledej. Rozhodně to nebylo myšleno nějak špatně.

DANIK [2012-05-04 10:00:48]:
Částečně máš pravdu, ale je to o přístupu. Ano, jdou u nás neznámci frkat jak Baťa cvičky, to ano a nikomu to nevadí. Pokud ale chceš na nich makat a buďto je objasnit či do budoucna alespoň pořádně připravit, je to stejné jak píšeš.

Co se týče odborek, tak s tím jsi mi vyrazil dech. To si vážně nedokážu představit dělat obdorka na každého nenzámce. My je děláme pouze na objasněné TČ a už s tím je někdy problém. Pokud tedy děláte odborka na všechny neznámce, tak to je řehole.

VIDOCQ [2012-05-04 11:51:32]:
Máš bod:o) Na tohle místo vážně ne, to uznávám. To mě vážně nenapadlo. Je to opravdu jedna z výjimek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VIDOCQ 11:51:32 04. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-02 20:48:16]:
"Ještě jsem neslyšel o žádném místu obsazeném bočním vstupem, které by bylo natolik kvalifikované, že na jeho místo by nebylo možné vypsat výběrové řízení a v něm by nemohl uspět policista s naslouženými lety."

Zajímalo by mě, kolik lidí by na tohle dosáhlo odslouženými léty..:
http://www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-jihoceskeho-kraje-volna-mista-vrchni-kom...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:56:00 04. 05. 2012
default.png
DANIK [2012-05-04 10:00:48]:
Naprosto všechno podepíšu. Akorát mám dojem, že si někteří odvážní neuvědomují, jaké je to riziko si zahrávat s policejní mocí, jejich strukturami, provázáním uvnitř a vně(o to mají u mne větší obdiv). V této zemi není problém, někoho kriminalizovat, někoho připravit o všechno a někoho sociálně zruinovat.

Je jediná cesta, jednota aspoň lidí co jsou ve výkonu.

Včera jsem poslouchal Nečase jak v interpelacích naznačoval, že brzy dojde k likvidaci Lessyho. Neplní představy zaníceného ministra-maturanta o likvidaci policie(likvidovat není co), který skutečné policejní pořadkové struktury policie viděl pracovat tak ve zpravodajské relaci Nova a má předurčené se svým vzděláním, odborností, policejními zkušenostmi s uniformovanou policii, obrovské vlohy k posuzování návrhů pol. prezidenta. Při kvalitě předložené, kdysi známé Kubiceho zprávě z pohledu skutečných faktů hodných pro využití v tr.řízení, se nedivím, že se mu z toho točí hlava a není schopen být s tím co mu Lessy předkládá spokojen.

Jedno je jisté. Policie není schopna řádně fungovat v současnosti s přidělenými prostředky ze st.rozpočtu tento rok, na tož v příštích letech(přes úsměvy managerů). Kdo chce tyto prostředky místo navýšení v dalších letech, znovu o deset procent krátit, není kriminální živel, ale patří do blázince, protože díky svému duševnímu stavu není plně odpovědný za svá rozhodnutí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 10:00:48 04. 05. 2012
Danik.jpg
MARTOO [2012-05-04 06:24:25]:
Hele Marťáku, ty jsi trošku Pragocentrickej. Ty si totiž neumíš asi představit, jak se zpracovává neznámec na OOP II. typu v menším městě se spádem kolem 20.000 a víc obyvatel. Krom toho, že u nás se opravdu šetří i do neznámců, které ty zlikviduješ jedním šetřením, tak děláme do všeho odborka (až do poslední urvané petlice), plán prověřování, minimálně tak pět šetření. Zpracováváš li nápad, tak u čehokoliv voláš technika, psovoda a s tím jsou spojené i čekací doby. Také je fakt, že objasněnost máme relativně poctivou kolem 70%. Nejvíc se na tom podepisuje - malé obvodní oddělení, na kterém bydlí i naše vlastní detaško SKPV - slušná spolupráce. Pravda je, že i metody máme poněkud drsnější než je zvykem v Praze. Prostě neporovnávej optikou Prahy. Oproti lidem u nás, jsi nepochybně hodně hodně rychlejší a věřím, že umíš, ale byl bys opravdu překvapenej, když to musíš dělat poctivě, jak je to jiné. Mluvím z vlastní zkušenosti pro 4 letech v Praze.

Jinak řešíš a řešíte s odpuštěním HOVNO - máte řešit, že se tady opět metodou vydírání nutí lidi ke snížení třídy a s ní i platu. Stará dobrá policejní metoda - udělej, nebo uvidíš. A český policajt už dochází ke konci trpělivosti a už se tolik nebojí. Pravda ještě pořád není moc odvážnej, ale občas se ozve. Fakt mě baví, že mi dole padáme na hubu, řešíme abychom měli na nájem a těch šmejdů nahoře se to ještě ani nedotklo. Prostě humus.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 08:28:37 04. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-04 06:24:25]: S tím posledním příspěvkem naprosto ouhlasím s tím předešlým absolutně ne.Usuzuji, že pracuješ na oddělení III.typu a pokud máte někdy nápad TČ 10 kusů za den pak je něco špatně a dovolil bych si tvrdit, že tam muselo docházet i k porušování služebního zákona a tr.řádu, protože pořád, ať myslíš co myslíš, má policajt jednu hlavu, dvě ruce, dvě nohy. Prostě reálně bez porušení zákona, obcházení rozkazů a nařízení a porušování tr. řádu to možné není.

Ale znovu, neposuzujme některé věci nesouměřitelné s tím s čím se spokojí při nápadu ve velkém městě, se nespokojí někde jinde atd.

Tam kde je zavedena nepřetržitá služba DS na oddělení I a II.typu, pokud odzorší má konat tuto službu zodpovědně se všemi povinosti co jsou na něj kladeny, s obsluhou všech systémů, nových a nových, kontrolou všeho co se na oddělení děje, kdy nese plnou zodpovědnost za nápad či nesmysly, které kolegové do svých někdy výplodů fantazie píšou. Nebo i na oddělení I. typu (třeba bývalé okresní město)má k dispozici(díky panu Kubicemu a Langerovi) někdy jenom 2 lidi v hodnosti nstržm. k dispozici na tvůj uvedený nápad, tak nemá při jenom normálním nápadu šanci dělat do spisů.Jinak ještě podotknu, že v našem územním obvodu, policisté na největším oddělení jsou v průměru nejhůře placeni a mají stejně nízký zvláštní příplatek jako policisté na nejmenší štubě(na oko je to dorovnáno tím, že se zde rozdávají pprap. jak na běžícím páse, na co kdysi se čekalo deset let, tady tak dva roky).O výchově nemůže být řeč, protože za posledních 5 let je tady 80 procent nových policistů a předávání zkušeností na to jednak aby byl zachován vůbec chod oddělení není čas a u 50 procent ani není zájem brát zkušenosti, mají svou hlavu a policisty nikdy dělat nechtěli, ale zkusili to, dokonce si myslí, že to dělají dobře. Já jim fandím.

Je naprostá hloupost, dávat tady návrhy kdo co by měl dělat a kdo co je schopen. Od toho martoo, ty tady nejsi, až budeš ZVO nebo VO prosím(myslím to v dobrém).Na to ti neschopní nahoře čekají. Většina policistů je stále nucena plnit desítky úkolů nad rámec zákona, nařízení a vnitřních předpisů, já je taky plním, ale přestává se mi to líbit, poté co ti nahoře za to odmítají nést odpovědnost. Odmítají nést odpovědnost, že tebe nutí porušovat zákon, za to, že máš dvě ruce, dvě nohy a jednu hlavu.

Osobně si nestěžuju, ale to co se v globále děje v současné době u této firmy je sproté středověké vykořisťování lidí.
Před 5 lety, když chybělo na našem oddělení 10 lidí, kompenzovali to na konci roku odměnami v řádu 1000-2000,-Kč na policistu za chybějící policisty. V současné době na oddělení chybí 20 policistů nápad oproti uvedenému roku je o deset procent vyšší, platy oproti uvedenému roku včetně inflace o 30 procent nižší, objasněnost skoro stejná neli vyšší, to proto aby s potu a krve těch dole měli na rozdíl od mužstva odměny ti nahoře. Jinak si nemyslím, že poměrně nadtandartní platy ZVO či VO v porovnání s mužstvem by byly malé, zejména celoroční příjmy.

martoo, děláš chybu, když tady sděluješ své představy. Vyvoláváš představy v těch nahoře, že jako je ještě kde brát krev, je ještě možné utáhnout kohoutky. Co lidská důstojnost, tvá osobní hrdost a co taková lidská důstojnost občana, kterému 3 x vykradou sklep a po čtvrté to už ani nejde hlásit. A když chytne důchodce pachatele a dá mu přes držku, to je jiná, to zajiskří očička každého vedení, zakousne se a už nepustí, ještě nám tak pachatele chytat a bít je, to by teda nešlo a ta čárka bude jednou tak velká.Mi osobně už tady přitom oči nejiskří, postupuji podle zákona a je mi z toho hodně smutno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 06:24:25 04. 05. 2012
martoo.jpg
HERBIK [2012-05-03 11:10:54]:
CATANI [2012-05-03 09:57:25]:

Můj příspěvek rozhodně nebyl myšlen tak, že by DS měl málo práce nebo jeho práce je jednoduchá. To předem zdůrazňuji, aby tady nevznikla debata o tom, kdo dělá málo a kdo zase padá na hubu. To není předmětem diskuze.

Chtěl jsem jen poukázat na to, že pokud se výkon činností útvaru rozdělí mezi více lidí, tím myslím i DS, spisy TČ atd., lze na DS stíhat i spisy.

Otázka samozřejmě je, kde a jak je to možné. Přece jenom je nutné brát v potaz i to, co v podstatě naznačujete, tj. možnost se domluvit na výpomoci na DS jiným kolegou. U nás na OOP III. typu všichni musí umět všechno, takže ta spolupráce je podstatně jednodušší, to uznávám. Leckdy vypomůže i ZVO.

Pokud je v čekárně více oznamovatelů najednou, u nás naprosto běžné, že si je mezi sebe rozdělí DS a nápadová hlídka, tj. pokud se slouží ve třech, stíhají se tři oznámení najednou. Stejné je to s čímkoliv jiným.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 20:55:17 03. 05. 2012
martoo.jpg
CATANI [2012-05-03 09:57:25]:
Odpovím Ti rovněž otázkou: Viděl jsi někdy, jak dva slouží na celém obvodě sami, z toho jeden je DS a druhý ZDS? Za den mají třeba 10 TČ, nepočítám PŘ a věci vedené jen pod Č.j.? Spisy se u tohoto rovněž musí dělat. Donedávna u nás běžná praxe. Teď už je to o poznání lepší.

Taky jsme při uvedeném režimu museli spisy dělat, taky jen jsme na ně měli čas jen někdy.

Všichni mladí u nás slouží DS od ZOPky, stejně jako služebně starší, se vším všudy. Od oznámení až po celé ZPŘ.

Mladé kolegy musíš rozdělit do dvou kategorií, těch, kteří makají sami od sebe a těch, jak se již zde několikrát psalo, jenž staří kusi musejí srovnat. S druhým případem hneš tak do tří let služby, dál už asi ne. Jak si je vychováte, takové je máte a dále mít budete.

U nás všichni mladí sami zvládnou samostatně DS, zpracovat TČ, přijmout jakékoliv oznámení v obstojné podobě, většina umí i jednoduchá ZPŘ (chlasty, mařeny atd.). Ne, že by jsme byli nějaký úžasný útvar, ale proto, že jsme do toho byli navezeni hned ze začátku. Nás se nikdo neptal na TT ani na odsloužená léta.

Co se týče částky na výplatní pásce lidí na DS, znám ji. Vzhledem k tomu, že si ji dokážu odvodit od délky služby + TT + rizikového + stanoveného osobního, pokud nějaké je, a vím, na pár stovek přesně, kolik kdo může průměrně brát. Obecně to není problém zjistit.

HERBIK [2012-05-03 11:10:54]:
Nikdo neřekl, že si tam jen tak sedíš. Velice dobře vím, co to obnáší, jinak bych o tomto nepsal. To mi věř.

Není ZPŘ jako ZPŘ, ano, pokud dostanu chlast nebo mařenu, maximálně rozešlu pověsti a napíšu zprávu o ZPŘ, rozkopíruju, sešiju a už frčí na státní. To opravdu není žádná věda, tam je fáze prověřování nulová.

Jenže pak máš ZPŘ třeba na několik měsíců - hodně poškozených, plné odborek, výslechů, dožádání atd. a to už je jiné kafe. To už leckdy chodíš i z volna, protože ti hoří lhůty a státní na tebe tlačí.

Nikdy jsem netvrdil, že spisáci mají nejvíce práce, to leckdy opravdu nemají, ani jsem to nikdy nenapsal.

Souhlasím jak s Tebou, tak s Catanim, že na I. a II. typu OOP (MOP) mají nejvíce práce DS, na III. typu OOP má zase nejvíce práce velitel nápadové hlídky, ale spisáci mají práci rozhodně nejsložitější, to můžu z vlastní zkušenosti potvrdit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HERBIK 11:10:54 03. 05. 2012
default.png
Mě se líbí, jak tolik lidí říká, že si tady sedím, když dělám DS, nemusím jezdit venku atd. Ať si to jdou ti dotyční zkusit, jak je příjemné rozhodovat o všem a zodpovídat za vše v době nepřítomnosti nadřízeného. Zpracovávat kompletně sám ZPŘ, nedej bože, když padnou dvě nebo tři najednou a já tady mám jednu hlídku, ZDS klasicky nemám, protože nejsou lidi. Do toho auto bez vysílačky a GPS, takže lustruje hlídka jen přes tebe, takže to je příjemné, dělat při výslechu lustrace. Vyřizovat desítky telefonů, vysílat hlídku na místo, zpracovávat veškerý nápad, někdy je jeden, dva trestňáky a k tomu dalších dejme tomu 5-10 prověření či přestupků. Hlídka dělá pouze úz a ohledačku, ostatní je na mě a celou zkrácenku následně předávám vedení a to ji dá spoisákovi, který napíše závěrečnou zprávu a nic víc a potom se chlubí, že dělal tu a tu zkrácenku, když tam napsal jedinný papír. Pravidelně přes denní službu je mezi 3-8 výslechy za jeden den. Bych chtěl vidět ty lidi jak jim sedí na chodbě další 3 lidi a vše dělá sám, je to hrozně příjemné, takže kdo tyhle řeči má, tak ať si jde laskavě vyzkoušet tuto práci. Radši budu dělat spisáka, v kanclu, bez stresu, kafíčko, rádio, jeden výslech za den, potom nákupy a ať mi někdo tvrdí jak se mají DS výborně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 09:57:25 03. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-03 06:37:09]: Viděl si někdy co obnáší dozorčí služby na oddělení I a II typu. Já se vždy divím, že ti co mají nejvíc řečí a mají si jen na chvíli tam sednout, tak křičí jak by je na nože brali a když je jim nabídnuta práce na DS, tak to odmítají. Nebo oni si tam sednou ale bez jakékoliv odpovědnosti s tím, že po nich musíš všechno spravit a dodělat. Člověk který neumí napsat jednoduchý úřední záznam a není schopen při výslechu odpovědět na 7 základních kriminalistických otázek nemá na dozorčí službě na tož u policie co dělat.
Jinak kolego u nás je stav takový, že když mladého kolegu požádám o šetření, tak se možná dozvím co měla paní na sobě a jak se mu líbila, ale k možnému pachateli velké kulové nebo, že nikdo nebyl doma, přece nebude svědka shánět.
Jinak nepopírám, že neznamce bych někdy, podotýkám někdy, dokázal odbouchávat, ale je to o slově odbouchávat a někdy. Naše policie totiž jenom odbouchává, účelově stíhá pro čísla a sere na lidi a poškozené, protože na to nemá peníze, má obrovskou byrokracii(každý nový nápad k zjednoudšení od nějaké pomazané hlavy, vede k dalšímu zatížení policistů), nesmyslné požadavky na trestní řízení, nemá dostatek lidi(o současných platech v porovnání s jinými profesemi se ani nebudeme bavit) ani podmínky pro výkon. Jinak možná kdyby jsi viděl někdy výplatní pásku dozorčích jak kde asi by ses hodně divil.

Věřím, že to co uvádíš máš na mysli na malých odděleních do 20 lidí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio