Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení? Výstupy květnového BlueCafe (REDAKCE)

BlueCafe2: Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení
Závěr? Od nápadu k právní úpravě ještě povede dlouhá cesta
Foto: Jan Foukal

Každý rok je spácháno zhruba padesát tisíc méně závažných trestných činů, u nichž je předem zřejmé, že budou odloženy bez jakéhokoli použitelného závěru. Ministerstvo proto přišlo s návrhem změnit zaběhnutou praxi při jejich šetření a ulehčit tak policistům od zbytečné administrativy. O tom, co návrh přinese, jsme se bavili v květnovém BlueCafe.

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 21. 08. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 07:32:56 01. 09. 2012
default.png
Tak tisk ani televize o tom nevědí samozřejmě nic, čistky budou ale tak nějak po Beriovsku: osobní nepřátelé ven a systém pěkně postaru.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 11:33:45 29. 08. 2012
default.png
Tak podle posledních zpráv z tisku a televize se bagatelní trestná činnost řešit u policie nebude, ale vypadá to na nějaké čistky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:22:12 28. 08. 2012
default.png
MICHAL [2012-08-27 16:15:19]: Michale nepleteš se, ano, nějací ti lidi dole a znal jsem i nějaké nahoře, s tím něco dělat chtěli. Všichni jsme měli stejné výsledky: žádné. Přidáš se prostě k nám a dřív nebo později to pochopíš. U policie je příliš mnoho vlivných lidí angažováno současným stavem - za nic nezodpovídat, nic nevymýšlet, nic neměnit, brát odměny, všecko papírově odfajfkovat.... a tak dále.

Smát se můžu já, ale být tebou, asi bych se bál.

Takže formulace "neumí vyšetřit" vznikla jen neúmyslně, tak nic.

No a že se možná pleteš s těma lidma, co s tím chtějí něco dělat: dole existuje taková nálada, že když najdeš na oddělení jednoho, co tě jen nějak podpoří v tom zadlávat si na problémy tím, že chceš jen dělat svoji práci, jsi king. Už za mě, jak se uvolnily hranice výběru u psycho, byli apatičtí nebo neochotní už i mladí. Dneska si to ani nedokážu představit, jak asi maníci, co šli k policii jen aby měli práci, musejí být užiteční a jak přemýšlejí nad tím co a jak. Michale, tohle téma je úplně mimo za této situace. Řešíš jebáka na zadnici, když ti lepra užírá hlavu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 18:03:59 27. 08. 2012
default.png
MICHAL [2012-08-27 16:15:19]: Ale vždyť ti to Hammer píše. Vlezl dveřmi, vlezl oknem....To je u nás pořád stejné. Lidé co mají zájem o tuto práci a chtějí něco změnit k lepšímu, jsou paraziti nebo otravové či potížisti a tak se k nim sbor staví. Ti manageri jsou dnes takoví už nenápadní sluhové politiků, kteří plní jenom vše proto, aby si udrželi funkce nebo aby postoupili výš. Čím výš tím více reprezentace, větší moc a méně práce.

Tady je už všechno nastaveno jinak s policejní práci to nemá moc společného... Ono to kolikrát není ani o penězích pro policisty či jejich výbavě a zajištění či počtu, to je jenom o každodenním znechucování práce policistům, kdy toto se projevuje pote vztahem k občanům.

Na druhé straně ty názory některých policistů, proč musí aspoň čtyři hodiny denně šlapat venku odpovídají o kvalitě sboru. Ti policisté nemají vůbec zájem sloužit jako policista, on jde ven s tím, že musí vybrat dvě pokuty, zahlásit se na kontrolním místě a šmitec. On neuvažuje jako skutečný policista, který při pochůzce poklábosí se živnostníkem, poklábosí s řidičem, poklábosí s důchodkyní, bezdomovcem, získává místní znalost a poznatky k možné trestné činosti. On má jedinou starost plnit normu, kontrolní bod atd., někteří za to berou i odměny.

Situace u policie je v takovém stavu, že nějaké fantasmagorie o bagatelní trestní činnosti, jsou tak pro smích a pokud jsou myšleny vážně tak pro nasrání. Nejdřív se policie musí postavit na nohy, oprostit se od vnitřní anarchie, musí přijít motivace k policejní práci atd. To je dnes prostě vyloučeno a v naprostých troskách, co tady pořád kdo chce co řešit.

Začít by to mělo tím, že manageri o stavu policie budou mluvit pravdu a budou požadovat po ministerstvu a této vládě jasná řešení. Já někdy, když čtu jak to nějakému managerovi ujede, tak mi ho je i někdy líto. Horší je, že si tím ten manager zastaví kariérní postup nebo je srozuměn s tím, že od firmy odchází, protože o pravdivé pohledy zde nikdo nestojí.


Tak se prostě jeden rok nepokácí nějaký les a nevyveze se dřevo do Rakouska, nebo se nepostaví kus dálnice a ministr a kumpáni neshrábnou provize. Peníze se převedou do školství, polcii či do zdravotnictví. Vždy a všude bude platit, že základem všeho je lidský potenciál. Že ty peníze znovu uvedené resorty promrhají, to je o tom lidském potenciálu, koho si tam tento systém dodal toho tam má.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 16:18:10 27. 08. 2012
michal.jpg
HAMMER [2012-08-27 16:10:44]:

Ale je pěkný, že se u těch tvých hořkých příspěvků člověk i zasměje:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 16:15:19 27. 08. 2012
michal.jpg
HAMMER [2012-08-27 15:58:07]:

Hammere, "neumí vyšetřit" je moje nedokonalá formulace, za níž mě prosím nechytej. Ano, neexistuje žádný dokonalý zločin. Podívej se na ty videa, z toho je jasný, o jakých případech se tady bavíme.

K tomu, o co se snažím. Snažím se o to, aby když je nějaké zajímavé téma, tak aby se k němu řeklo víc než jenom "díky nechci". O tom, jak funguje policie, nemám žádné iluze. Ale možná se pletu v tom, že ti lidi, kteří pracují v těch sr* a pořád na ně nadávají, tak s tím třeba i chtějí něco dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:10:44 27. 08. 2012
default.png
Jo a že trestní zákon nezohledňuje to, že pro někoho je ukradené kolo v hodnotě tří tisíc korun téma naštvání v řádu deseti minut a pro druhého půl roku odtrhování od huby aby si pořídil nové, tak k tomu je k zákonu přiložen takový lidský druh, jmenuje se četník a ten z toho zákona udělá tu lidskou tvář. Jenže ten se v této zemi už nevyskytuje. Záměrně jsou všichni ti, co by tohle měli dělat, drženi u spisů. Venku musí mít lumpové klid. Protože jedním z těch lumpů je i ten, co ti velí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:07:27 27. 08. 2012
default.png
MICHAL [2012-08-27 15:58:50]: Tak, přesně jak to píšeš, jak věci dělat jinak. Jenže to už zkoušeli jinší kafábři před mnou, před tebou a budou to zkoušet i po tobě a ty si vzpomeneš na toho ničemu Hammera a řekneš si: měl jsem klapky na očích nebo co? Můžu tě uklidnit, já taky dlouho hledal jak to jde a měl jsem ty klapky taky. Můj poslední šéf mi říkal přesně to samé: zkoušel jsem to zleva zprava, vyhodili mě dveřma, vlezl jsem oknem, nic jsem nedokázal. Je to mafie. On měl taky klapky na očích. Nás už bylo moc, co jsme ty klapky sundali, došel Íčko a šli jsme. No a zase se historie opakuje: jsou další, kteří nechtějí věřit tomu, co vidí před očima. Michale, skutečně jsi u firmy, kterou ovládá mafie. Přesto, že ti tlučou do hlavy něco u ruce zákona. Jako můj šéf, jako já i ty sloužíš s těmi nejlepšími úmysly a svědomím nikoliv lidem, ale lumpům. Počkej, jak si to budeš časem vyčítat, my dva jsme mlátili hlavama o lavici před týdnem jak jsme byli blbí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 15:58:50 27. 08. 2012
michal.jpg
HONZAD [2012-08-27 13:53:17]:

K notebooku. Vidím ten rozdíl, vidím. Ten ale přece nespočívá v tom, že generál a podnikatel jsou jiná kasta. Jak jsem psal dříve - jde "spis o to, aby si policie v takovou chvili uvedomila, ze potentat ma prava "omezena" uplne stejne, jako ten "obycejny" clovek." Ten potentát, to může být stejně tak generál, jako podnikatel. Nebo to může být třeba "jenom" něčí brácha. Ale to nemá až tak moc společného s tím, jaké máme zákony, ale jakou má naše společnost citlivost a postoj vůči různým, slušně řečeno, šíbrům.

K té druhé části, to už je velmi akademická debata... (A předem říkám, uvědomuju si "z pražské kavárny" o co jde, i pro mě je pár tisíc hodně peněz). Ale tu debatu jsme začali, tak pokračujem. Píšeš: "Nic jako bagatelni trestna cinnost neexistuje.
Kazdy zlocin (bez ohledu na sazbu v tr.zak) muze zasahnout nekoho zcela zasadne, jineho vubec." Jenže právě tohle ten trestní zákon nezohledňuje. V podstatě tady jde o spor mezi subjektivním a objektivním pojetím toho trestného činu, který ty tvoje dvě věty krásně vystihujou. Taky připouštíš, že pro Janouška je ta ztráta hotovosti bagatelní. Pro obyvatele severních Čech je zase bagatelní jeho tunelování pražského magistrátu.

Vezměme ten příklad ukradené peněženky. Máš dvě možnosti.
1. Posuzovat objektivní hodnotu (kolik peněz v ní bylo).
nebo
2. Posuzovat subjektivní hodnotu (jak moc ta konkrétní ztráta danému člověku komplikuje život).
Trestní právo u nás ale pracuje s tím prvním přístupem - proto je hranice TČ u krádeže 5 tisíc. Kdyby pracovala s tím druhým, byla by hranice třeba "50% z měsíčního příjmu poškozeného".
Ten pohled, který do toho vnášíš, tyhle dva přístupy mixuje. Je to velmi podobný, jako debata o tom, jestli by pokuta za rychlost měla být odvozená od výšky příjmu, příp. od ceny auta. Pro někoho populismus, pro někoho konečně spravedlnost, pro někoho pomsta za úspěch. To bychom se ale nakonec také mohli dostat k tomu, že manažer státní firmy, který ji okrádá o miliony, se dopouští stejného skutku jako někdo, kdo krade v samoobsluze jídlo. Protože to oba dva dokážou zcela standardně prožrat.

Abych to na závěr vrátil k původnímu tématu. Nehájím to, že se policie přetrhne pro generála nebo jiného potentáta. Nehájím to, že společnost je rozdělená na bohaté a chudé, ani to, že pro ty první je několik tisíc v peněžence jako nic. Nehájím ani návrh, který na té debatě představilo MV. Hájím pouze to, že je správné, pokud policie zjistí, že tráví moře času činnostmi, které nemají žádný přínos pro bezpečnost lidí ani odhalování pachatelů, aby přemýšlela o tom, jak dělat věci jinak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:58:07 27. 08. 2012
default.png
MICHAL [2012-08-27 11:18:42]:

Michale, prosím tě, na toto jsi došel kde?

"Ad ekonomické chování policie. To, že se policie musí chovat ekonomicky v tomhle případě znamená, že musí hledat nějakou společensky přijatelnou míru zabývání se trestnými činy, které neumí vyšetřit (místo toho, aby se tvářila, že dokáže vyřešit úplně všechno)."

Narážím na tvoje dvě slova za sebou a to "neumí vyšetřit." Ptám se zaprvé na toto: tohle je tvoje formulace nebo to je formulace oficiální k tomuto tématu ze strany managementu?

Totiž takto: pokud tedy řekneme, že policie něco neumí vyšetřit, je to formulace zcela špatná. Kdyby jsi napsal ty nebo ten kdo tohle případně tak oficiálně pojmenoval, že díky naprosto nefungujícímu systému to ani nemůže zkusit vyšetřit, bylo by to správně. Protože dokud to nešetříš, víš prd jestli to jde nebo ne. Já zažil případy "zcela jasné" které byly najednou taky zcela jasné. A obráceně. V době, kdy polda přijímá skutek, ví o tom velmi málo a protože není žádný bůh, musí se pokusit udělat všecko, aby se zjistilo jak se věci mají. My jsme bez problémů poznali, že ty kreditky a občanky a peněženky nejsou prostě ukradené a dokázali jsme to sešolíchat tak, aby byl oznamovatel ještě spokojen a nebyl ani stíhán pro křivé svědectví, nikde se žádná skutečně vymyšlená krádež nemusela psát, a aby si ani později nestěžoval. Jak je to možné? Měli jsme zkušenosti od starých psů. Po první větě oznamovatele jsi věděl na čem jsi v těchto případech. Proti profíkovi stál lhář amatér a ten svůj pokus ukončil přešlapem, než se na oddělení stačily zavřít dveře. A když odcházel, byl rád, že není trestně stíhaný a věděl co má dělat aby si věci vyřídil a co dělat, aby se mu to příště nestalo. Protože nás učili staří psi tohle: vlk se musí nažrat, koza nejenže musí zůstat celá, ale musí mít ještě kůzlata. Jsi četník, máš maturitu a hlavu, tak mysli.

Jaký je v tom rozdíl říct, že něco neumím nebo nejsem schopen udělat? My se samozřejmě nemůžeme ani náhodou tvářit, že policie vyšetří všecko a zjistí u všech případů jak to bylo ofiko. Něco jiného je vědět jak to bylo a něco jiného to prokázat. Máme stav jaký máme a policie dneska jen eviduje jeden skutek za druhým s obrovskou administrativní zátěží na každou pitominu. Už tento systém nikdy nebude fungovat ani se sebezkušenějšími psi na odděleních.

To, že je policie zahlcována případy, není přece příčina, ale následek nefunkčního systému. Vy chcete pořád léčit až následky. Vy prostě nezvládáte ani ty nejzákladnější věci jako je analýza toho co je špatně, co je příčina a co následek. Doteďka se pořád přidávají papíry, pořád. Jak můžeš někomu s vážnou tváří tvrdit nebo dokonce obhajovat takovou blbost, že papíry ubudou tím, že se policie vykašle na "bagatelní trestnou činnost." Michale, dělných je u policie ani ne dvacet tisíc, z toho dneska kolik zkušených? Pět set? Dalších více než dvacet tisíc lumpů žije jen z vaší práce. Právě tom množství papírů z té bagatelní trestné činnosti. Když budete míň papírovat, když budete mít míň trestných činů, co by jako tihle Honzové dělali? Ty jsi viděl parazita, který se jen tak pustí takového tučného hostitele?

Já si pamatuju, když se spisy dělaly proti dnešku jednoduše a případy docházely k soudům a soudy pašíky posílaly za katr. Nemusíte nic vymýšlet, už je to dávno vymyšlené. Tohle proti čemu ale bojuješ jako nějaký šášula ale není nedopatření, to je úmysl!!!! To tak má být.

Policie kdyby se měla chovat ekonomicky, tak by nemohla navýšit platy brutálně přebujelým řídícím složkám, to si z nás děláš srandu s takovým zdůvodněním, ne? Kdyby se chovala ekonomicky jako slušný podnik, musela by se těchhle lidí zbavit, byl by poměr deset dělných na jednoho řídícího a jednoho týlového a ne 1:1,5 až 1:1,7.

Já si zavěštím, už to tady dělám asi popáté a pořád mě to vychází: další rok se začnou vyhazovat nejmladší řadoví, rušit malá oddělení, přecházet pravomoce na městské policie... Což se už děje, zase jim přidali pravomoci. Jdete do brčálu, hochu, jestli to nevidíš. Ale nikdo nikdy nesáhne na tu bandu nahoře. Až ano, pak dochází k reorganizaci policie a pak začne policie fungovat. Toho se ale my dva nedožijeme.

To Honzad: no nedělej si srandu, utajované info "nějakého" generála nebo tvoje účetnictví ve stejném notebooku, to je opravdu jak říkáš, neporovnatelné. Tvoje šlohlé kolo před hospodou když jsi ho ani neměl uzamčené a vykradený byt a odtud šlohlé kolo, to se taky nedá porovnávat. Samozřemostí všude ve světě je ekonomická stránka šetření, bavím se teď o normálních policejních sborech. Něco jiného taky je postih těch, co si nechali věci ukrást. Ty nikým postižen nebudeš a pokud máš pojistku a nesereš na všecko, dostaneš prachy zpátky, ale ten generál dojde o strašný peníz a vyhodí ho z funkce. Nemáš v tomto pravdu. Věc není tak jednoduchá, aby se dala vysvětlit takto v diskusi, to by jsi musel vidět na vlastní oči. A nepleť sem teď to, že generál má strýčka na ministerstvu a stane se mu prd, bude odejit na vyšší místo. To jsme už někde jinde.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio