Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení? Výstupy květnového BlueCafe (REDAKCE)

BlueCafe2: Bagatelní trestná činnost a efektivita trestního řízení
Závěr? Od nápadu k právní úpravě ještě povede dlouhá cesta
Foto: Jan Foukal

Každý rok je spácháno zhruba padesát tisíc méně závažných trestných činů, u nichž je předem zřejmé, že budou odloženy bez jakéhokoli použitelného závěru. Ministerstvo proto přišlo s návrhem změnit zaběhnutou praxi při jejich šetření a ulehčit tak policistům od zbytečné administrativy. O tom, co návrh přinese, jsme se bavili v květnovém BlueCafe.

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 21. 08. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 13:53:17 27. 08. 2012
honzad..jpg
Ale Michale,pises:
"Příklad je podstatný, protože jsi ho psal proto, abys vysvětlil, v čem spočívá ta nerovnost lidí před zákonem" .. Ja myslim, ze to je vice nez patrne, ale zkusim to polopate: Muj notebook slohnuty z auta by kriminalka nehledala, i kdyby na nem mel zaviset muj osud (v pripade firmy osud desitek lidi). Na notebook pana generala byly nasazeny takove sily, ze byl nalezen raz dva. Pokud tady nevidis nerovnost v pristupu k pravu (enropvnost mezi mnou a generalem), tak tu nerovnsot rposte videt nechces a pak je kazdy priklad spatny...

pises: "Av čem je ten záměr MV potvrzením toho stavu - což jsi neudělal ani v tom předchozím komentáři, ani teď." .. tak jeste jednou a pomalu. Nic jako bagatelni trestna cinnost neexistuje.
Kazdy zlocin (bez ohledu na sazbu v tr.zak) muze zasahnout nekoho zcela zasadne, jineho vubec. Pan podnikatel Janousek kdyz prijde o peneznku s hotovosti, jiste to prezije. Kdyz o ni prijde samozivitelka na materske nebo duchodce, je to ohrozeni jeho existence. Proto je samotne uzivani pojmu "bagatelni trestna cinnost (nebo jakychkoliv podobnych eufemismu) naprosta zhovadilost a vicememe zakryte priznani ze system nefunguje pro vsechny stejne a co hur, misto snahy o napravu se pripravuje cesta tutu situaci legislativne osetrit a tim tento stav legalizovat. Ty to nevidis, nebo nechapes?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:40:34 27. 08. 2012
default.png
KAREL-150 [2012-08-25 23:27:48]:
Jednak znovu říkám, tak jak je to postaveno, jak známe postoje tohoto "ministra vnitra" je to pouze jenom na úkor ušetřených peněz na vnitru na početní stavy a mzdy policistů, a tyto vyvést na jiné ministerstvo, třeba průmyslu či dopravy na nějaké zakázky z které budou mít všichni vládní úředníci rito. Nejlepší ovčan je ovčan, který má strach, má strach, že jej přepadnou, má strach, že to co má málo mu někdo ukrade, má strach vyjít na ulici ať se těm kmotrům, kteří si poctivě nakradli a jezdící po městě ve Ferrari nemotá pod kola.Nedovedu si představit při těch odbornících co tam jsou, že by dokázali vytvořit něco co nebude dělit občany na dvě kategorie.

A za druhé. Já si nedovedu představit ten dvojlist. Při vší úctě k mému vedení, které považuji za jedno z těch schopnějších, by to skončilo dvojlistem formátu A3 a na obě strany se čtyřmi podpisy policisty a oznamovatele. Na to, by navazovala jedna A3 pokynů, že přesto, že není co šetřit, aby byli oni(říkají my) kryti, je třeba provést prověrky na nejbližších paloucíh, vyslechnout všechny myslivce v okolí 10km a na každého jednotlivě sepsat úz o podaném vysvětlení. Poptat se mezi cyklisty co pravidelně projíždějí okolo na cyklistické stezce a vyhodnotit letecké záběry Google.Ňejmíň 20 barevných fotek, vyhotovených jako fotodokumentace v originále a ve skenu.

Policie už dnes nešetří, nevyšetřuje či prověřuje. Jenom eviduje, zapisuje, skenuje a kopíruje co kdyby.

Ty kecy jak bude zjednodušeno elektronické tr.řízení, elektronický spis. Vždyť to stačí srovnat s tím co dělalo ještě na psacích strojích, vytáhněte si někdo starý spis, spočítejte za jak dlouho jste jej vyhotovili, srovnejte to s dneškem s krmením položek, přidáváním nových a nových doplnění, nefungujícími lustracemi, zasekávající se sítí, nefunkčností ETŘ.Kde je nějaká efektivita, přes veškeré zkreslování statistik, objasněnost se nepohla a kriminalita nesnížila, v ulicíh je míň a míň policistů......

Podívej tak mne houpat můžou ale takhle fakt né.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 11:18:42 27. 08. 2012
michal.jpg
HONZAD [2012-08-24 19:16:27]:

Honzade, s tebou je těžká diskuse. Máš svůj názor a mně vnucuješ postoje, které ho mají potvrzovat (aniž bych je zastával). Takže vysvětluju.

Ad kanon na vrabce. Netvrdil jsem, že situace (třeba na severu) není vážná - pouze jsem tvrdil, že situace v ČR není srovnatelná s tím, co se dělo v NY na začátku devadesátých let.

Ad ekonomické chování policie. To, že se policie musí chovat ekonomicky v tomhle případě znamená, že musí hledat nějakou společensky přijatelnou míru zabývání se trestnými činy, které neumí vyšetřit (místo toho, aby se tvářila, že dokáže vyřešit úplně všechno).

Ad trefnost příkladu s generálským notebookem. Příklad je podstatný, protože jsi ho psal proto, abys vysvětlil, v čem spočívá ta nerovnost lidí před zákonem a v čem je ten záměr MV potvrzením toho stavu - což jsi neudělal ani v tom předchozím komentáři, ani teď.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:52:42 26. 08. 2012
default.png
KAREL-150 [2012-08-25 23:27:48]: A přesně tenhle návrh, jak píšeš, aby se prostě jen zajistily stopy a všechny základní věci k případu (kamínek do mozaiky se sebral), už neprošel asi dvacetkrát.
Jenže to není zase tak jak píšeš. Policie nemůžu zůstat u toho, že si věc zaeviduje a veřejnost vynechá. Každý případ musí být veřejnosti sdělený jak jen to s ohledem na jeho citlivost jde. Co a kdy se stalo, proč se to stalo, jak postupuje pachatel, po čem pátráme, na co si dávat pozor.. Navíc ta info nesmí být audio sdělení bez možnosti občana si to znovu vyhledat.
Tím se dostávám dál a to jsou občanské hlídky. Všude ve světě běžná věc, další oči a další uši policie. Drban musí mít strach z "bonzáků". Základem policejní práce bylo, je a vždycky bude to, co přesně PČR nedělá už nějakých padesát roků: nejlepší čárka je žádná čárka a nejlepší četník je ten, co chodí s úsměvem s rukama na prdeli a nic nedělá.

Jenže "manageři" ani netuší co je práce poldy venku, v čem spočívá, je zajímá jen kvantita čehokoliv. Žádného poldu toto nemůže bavit, máme sbor totálně nasraných četníků, frustrovaných a odmítajících už dělat cokoliv.

Za současné situace už nevidím jediný způsob, jak Policii vrátit do běžného stavu. Managery s velkými platy, co dusí ekonomiku policie, vyházet nejde, nabrali se lidi do terénu co by nebyli přijatí ani u hlídačů v Tescu, teď teprve je to firma bez budoucnosti do dvaceti let.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 23:27:48 25. 08. 2012
Karel.150.jpg
CATANI [2012-08-25 13:54:07]: Dobře ono slovo bagatelní je dost popudivé. Často s tebou souhlasím a dokonce i nyní téměř v celém rozsahu souhlasím. A Hammer píše taky velmi pěkně. Pokud někdo zametá chodníky měl by je zametat jak nejlépe dovede a to platí pro jakékoli povolání i pro policistu. Prostě každý by měl jiným sloužit jak nejlépe dokáže, ale to se brzy začneme potýkat s egem člověka, tedy s tím co je nejlepší pro nás samé a nikoli pro ostatní a od toho se pak odvíjí všechna zla. Zde jde o to jak nedělat zbytečnou práci, ne o to, že se tzv. bagatelní činnost nebude vyšetřovat. Uveďme příklad toho co by se mohlo stát:

Vloupání do auta u lesa, kde jej zanechal člověk, který šel na tři hodiny na houby. Rozbité okno u zadních dveří a odcizená taška s peněženkou a osobními věcmi. Žádná stopa, žádní svědci, žádné kamery, žádné poznatky.

Vezmeš dvoulist, provedeš foto, náčrtek, zpracuješ úz, nezahajuješ a nepíšeš usnesení.
Kde je chyba? ETŘ vyplníš a kradené věci budou v KSU, vše je zadokumentováno. V případě, že se pachatel někdy v budoucnu podrobně dozná či k němu povedou nalezené odcizené věci, tak se zahájí úkony a věc se objasní. Opět, kde je problém? Nic nevylučuje ani to, že se budou provádět šetření i k takto zpracovávanému nápadu. Jen pokud se ničeho nechytíš, nebudeš vytvářet další a další papíry na nic.
To jestli se tím sníží počet policistů ve výkonu je věc druhá, či jaké jsou skutečné motivy nějakých zaprodaných egoistů na manažerský pozicích.
Já stojím o to, aby se věci dělaly jak nejlépe to jde. Kdo z toho bude nakonec těžit je samozřejmně na zvážení. Nemám proč nevítat jakékoli případné usnadnění práce bez negativních dopadu na všechny zúčastněné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:34:37 25. 08. 2012
default.png
KAREL-150 [2012-08-25 09:22:57]: Karle, nenechej se mýlit. Já jsem měl osobní zkušenosti jak popisuju, ale Karle, já jsem se pohyboval u policie v rámci služby na vícero hodně moc jiných útvarech i mimo okres i mimo kraj i mimo svoji zaplivanou pětitisícovou vesničku a Karle co myslíš? Všude to bylo naprosto stejné.
Ty máš pocit, že máš hafo spisů a já když měl jen dvacet najednou, měl jsem milion času na obchůzky? Karle, musím ti sdělit sladkou novinu: víš co to je DBA? Kontrolní body? arle, víš co máš dělat na obchůzce?

Další omyl: svědky událostí jsem zjišťoval soustavným páráním i půl roku po události a nejen já. To není o tom, kdo chce něco říct, to je o tom, že ty musíš v tom člověku vzbudit důvěru a on ti řekne co viděl a slyšel. Ale na to musíš tu obchůzku dělat jinak než tupým popocházením po ulici, jak to vidíš u všech hlídek ve městě. Ti blbci ani nevědí, co se děje za nima jak jdou tupě dopředu a čekají na konec služby a ještě se baví mezi sebou a ničeho kolem si nevšímají.

Jak píše jinak Catani: policejní práce to je skládání střípků mozaiky. Žádný případ není kua bagatelní. Ten jeden střípek pak chybí v kauze deseti dalších případů. Víš jak padá lavina? To padne jedna věc na jednoho maníka a on začne mluvit.... Víš na jakých maličkostech policejní práce byli zadrženi "super" machři podsvětí všude po světě, kteří si mysleli, že nad ně není?

Policie by neměla miliony debilních spisů, kdyby dělala prevenci, sloužila lidem na ulici místo nadřízeným počtem čárek a měla mezi lidma zastání a důvěru. To je důvod proč máte takový nával spisů. Ten zbytek, to jsou až následky. No a tento návrh chce řešit následek, ne příčinu. V minulosti už tohle selhalo opravdu neúrekom mockrát. Jste opravdu na marhulu, když se bavíte vážně o tom, že někdo sníží administrativní zátěž?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:54:07 25. 08. 2012
default.png
KAREL-150 [2012-08-25 09:22:57]: Ale přesně o tom to je. Proč nic nevyšetří, zabývají se spisy hromadou času atd. Protože těch policistů je jednak málo, jsou přetíženi, nejsou motivováni, jsou zahlceni byrokratickými pokyny a nesmyslnými pokyny k úkonům ve spisech, které právě vymýšlejí jejich nadřízení, aby kryli sebe sama( s tím, že to bude urychlení jejich práce). Neznám vedení, byť sympatické, kde by si v prvé řadě nehledali alibi pro svou vykonanou práci a v druhé řadě pořádali hon na čárky(aby byly odměny) a dělali vše proto, aby když bude průser nebylo to na ně. Zase nevykládej, že takové vedení znáš. Můžeš znát vedení kde s tebou jednají slušně, to ano a to je tak vše......

Policistů je ve výkonu málo, jsou demotivování, nejsou technicky dostatečně vybavení, k tomu kádrový stav, kdy kvalita sboru je rok od roku horší, ale nároky na výkon služby náročnější a náročnější. To už nemluvím, že rovněž rostou nároky a rizika spojené s ochranou života či zdraví policistů.

To vyřešíme tím, že babičce které dva výrostci odcizili peněženku s celým jejím důchodem, kdy do dalšího bude klepat hlad, dáme dotazník, který založíme ad.acta.(Takovým bajkám, že někdy se tento dotazník ještě vytáhne snad může věřit civilista, ale né policista). Ale špindírovi zvanému třeba Janoušek, budeme věnovat dostatečně dost času, při přijetí oznámení s panem advokátem(aby nás po stížnosti náhodou nadřízený nepotrestal) proti jeho konkurentovi, kterému bude muset ukázat a udělat na něj bu, bu. I když to bude jednání kde od začátku je zřejmé, že se nejedná o tr. čin.

Neznám bagatelní trestný čin a tím pádem bagatelního zloděje či podvodníka, znám jen ty co kradou, podvádějí neváží si lidských životů a zdraví a dopouštějí se přečinu či zločinu a taky podle toho mají odměřenou sazbu. Je pravdou, že ti se pak dělí na ty co za rohlík sedí v base a ty co si za zabití člověka či odcizení stamiliónů koupí svobodu.

Kdo věří, že skutečně těmto lidem nahoře jde o zefektivnění policejní práce je buď blázen, je u policie krátce a nemoh najít zaměstnaní(nic jiného nebylo) nebo nabral zkušenosti u taxi služby.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:22:57 25. 08. 2012
Karel.150.jpg
HAMMER [2012-08-24 21:27:20]: Jistě je jiná služba na venkově a někde v Praze. Že jsi měl nadřízené jaké jsi měl je jedna věc, nemůžeš však do jednoho pytle házet všechny. U nás na oddělení mají někteří zpracovatelé standartně stále přiděleno 50 a více neznámých pachatelů trestných činů k šetření a 95% je bez stop a poznatků. Všechny spisy mladší jednoho měsíce. Do toho mají dožádačky k šetřením a výslechům z všemožných útvarů a úřadů, mnohé přestupky, občas prověřovat oznámení, která ještě nebyla klasifikována. Do toho chodí vyčíslení škod, které často podmiňuje věci skenovat, editovat jednací protokoly, zohledňovat změny právních kvalifikací, editovat elektronické trestní řízení, rovněž tak při odpovědích na dožádání na OKTE či při zaslání odborných vyjádření lékaře a mnohé další administrativy. Človek si snadno představí, že není jednoduché si v 60-ti až 70-ti spisech naplánovat obchůzku pro šetření. Polovinu pracovní doby mají trávit obchůzkou, tedy asi 80 hodin obchůzka, 80 hodin administrativa, na každý případ 2 hodiny měsíčně, pokud si policista nebere dovolenou nebo neonemocní. Nemluvě o tom, kolik času by měl policista věnovat závazným pokynům a podobně.
Upřímně jsem za svou praxi nezažil došetření pachatele, pokud nebyly zajištěny stopy, které by jej s provedením činu mohly spojit, nebo pokud nebylo při prvotním šetření zjištěno svědků, kteří by jej dokázali identifikovat. Nikdy se mi ani nikomu z mých kolegů nepodařilo zjistit svědka události až následným šetřením, zdůvodnění mám takové že pokud se takový člověk neozval, když páchání skutku viděl (pokud takový existuje), pak se jako svědek neprojeví ani při následných šetřeních a dotazech policisty. Jakou kvalitu šetření vzhledem k rozsahu úkolů můžou policisté vykázat je na zvážení každého, ale víc lidí není a proto vnímám odstranění jakékoli zbytečnosti. Vlastně ani ne tak zbytečnosti jako škodlivosti. Protože zbytečnost ani nepomáhá ani neškodí. Mrhání lidským potenciálem je vždy škodlivost.

Honzo: V té objasněnosti pokud se nemýlím, máš i pachatele, kteří byly přistiženi při činu nebo besprostředně poté, nebo takové, které zachytil kamerový záznam a pachatele se díky tomuto podařilo dohledat, nebo svědkové sestavili identikit, nebo stopy byly dostačující pro ztotožnění pachatele. Ale v těch zbylých 90% případů nic takového není. Občas se kriminálce pachatelé přistižení jinde spontálně doznají i k jiné trestné činnosti, kde se nebylo čeho chytit a vzhledem k tomu, že popíšou přesně dobu, místo a způsob provedení včetně odcizených věcí, tak se věc objasní taky. Ale základní dokumentace zde zůstává a proto ani zde díky "bagatelizaci" objasněnost nepoklesne. Jak jsem řekl, jsem proti tomu, aby se dělali věci zbytečné nebo dokonce škodlivé a proto uvítám cokoli co takovou činnost potře.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:27:20 24. 08. 2012
default.png
Tak velmi vousatá nauka o objasněnosti trestné činnosti praví, že celkový nápad trestné činnosti je jako koláč. To je sto procent.
Čtvrtina koláče jsou případy, kde je pachatel znám od samého začátku nebo po ověření oznámení.
Druhá čtvrtina to jsou případy, kdy je nutné klasické šetření policie, třetí čtvrtina jsou případy, kdy je nutno nasadit větší síly a prostředky a čas na objasnění případu a poslední čtvrtina jsou případy co se nestaly, pojistné podvody, staré případy pozdě oznámené atd atd.

Pozor! Statistika sledujíci objasněnost trestné činnosti je ve světě samozřejmě známa, ale jako zcela nepodstatná věc. U nás se toto sledovalo a plánovalo do roku 1989, stranickou buňkou byl dán úkol: krádeže vloupáním na 98% a podle toho se jelo. Jednou za půl roku se někdo někam vloupal, naběhlo třicet esenbáků a prostě ho dostali. Šanci měl ten ksindl minimální.
Pak došla revoluce a tahle verbež nevěděla co dělat. Když ale po nějakých dvou letech zjistili, že zůstali pořád u moci, pokračovali v čárečkách stejným stylem dál. Změnilo se jen to, že se už nic neplánovalo a to, že když objasněnost prudce klesla, mnuli si ruce se slovy: "to je ono, to jste chtěli, neměli jste zvonit těmi klíčky". To si nedělám srandu! Tyhle svině měly viset, pánové.

Nikdy nikdo po nás nechtěl v žádném případě snížení počtu trestných činů, protože jednou ze složek našeho platu a to nikoliv nevýznamnou, byl tzv. rizikový příplatek, jinými slovy čím větší bordel v rajonu, tím víc peněz na tomto příplatku. Ten platí snad dodnes, ne? Pokud jsem si dokázal snížit počty trestných činů ve své obci tak, že jsem měl jednou za tři měsíce jednu jakože vloupačku, stalo se co? No stalo se to, že nadřízení usoudili, že jsem tam zbytečný a službu co službu hádka s nadřízeným, že do vedlejší obce nepůjdu, že tam je kolegů pět... a pořád dokola. Měl jsem z toho jen peklo.

Takže na takovou službu občanům, kdy na vyšším čísle jejich neštěstí máte vyšší prachy (je to tak) se vám můžou všichni zvysoka vykálet, hoši. Tato společnost policii zařeže jako slípku. Ten vztek co tu roste vás všecky, co neutečete hodně rychle hodně někam pryč, spláchne s sebou, protože vaši nadřízení se přímo i nepřímo podílejí na míře kriminality. A u PČR platí a vždycky platilo pravidlo, že se schody zásadně zametají zespoda. Lépe řečeno zametá se jen ten poslední schodek, žádný jiný.

No a ta bídná procenta objasněnosti svědčí o tom, že se už na všecko sere, my měli celkovou objasněnost přes šedesát procent, samozřejmě se všema švindlama a podfukama (někdy i směrem dolů když jsme měli moc známých, aby prej nedojela kontrola) a sere se na to i na úrovni managerů. Prostě si našli jiné počty něčeho, za co si ty odměny dávají. Vy dole jste zcela mimo hru ale dlouho nebudete. Do hry se dostanete rychle, jen co se začne propouštět a ono se začne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 20:05:53 24. 08. 2012
honzad..jpg
Karel: ale vzdyt podle tabulek je prece obajsnenost bajecna a stale stoupa :-):-)

viz cisla z MV za rok 2011:

Majetkova
Zjištěno trestných činů
203 675 (-0,0 %, -42)
Objasněno trestných činů
39 348 (+4,5 %, +1 683)
Objasněnost 19,3 % (+0,8 %)
Počet stíhaných a vyšetřovaných osob
34 842 (+6,7 %, +2 191)

V rámci majetkové kriminality bylo v roce 2011 zjištěno 203 675 (-42) skutků, z nich bylo objasněno 39 348 (+1 683). Oproti roku 2010 lze konstatovat stagnaci počtu zjištěných trestných činů a nárůst počtu objasněných skutků. Objasněnost se opět mírně zvýšila na 19,3% (+0,8 %).

Nasilna:
Zjištěno trestných činů:
19 409 (+7,4 %, +1 336)
Objasněno trestných činů:
13 148 (+8 %, +978)
Objasněnost 67,7 % (+0,4 %)
Počet stíhaných a vyšetřovaných osob:
13 444 (+5,3 %, +681)
V roce 2011 bylo zjištěno 19 409 (+1 336) násilných trestných činů. Objasněno bylo 13 148 (+978) trestných činů. Oproti roku 2010 došlo k mírnému zvýšení počtu zjištěných i objasněných skutků.


a podle http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/t/1D0043C64C/$File/w42130212q1p2.pdf
prece napad vesmes klesa a objasnenost stale stoupa a to !! :-):-)

Takze, vzdyt prece nas cekaji skvele zitrky!

Inu, jak dole rika hammer, jen proste ten zpropadeny rozdil mezi cisly a realitou ..


NO, coz, me ostatne pruvadi k mylsence, ze kdyz skoro vszde objansenost podle tabulek stoupa a stoupa, tak se prece jednoho dne dockame ruzovych zitrku a tedy i vysetreni a potrestnai i te "bagatelni" trestne cinnost ... a cela aktivita OBP MV CR na "vyreseni" bagateni tr.cinn je zbytcena, nebot za par let jiz bude objasnenost tak vysoka, ze nzadny tr.cin nebude bagatelni :-) ... nebo ze by na vnitru neverili svym vlastnim optimistickym cislum??? :-):-):-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio