Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Říjnová VII. konference policejních historiků (REDAKCE)

Velká říjnová VII. konference policejních historiků
Pozvánka na VII. konferenci policejních historiků
Foto: Muzeum Policie České republiky

Úcta k tradici, stavovská čest a láska k historii. Jste-li příznivcem alespoň jedné z těchto tří věcí, pak si určitě nenechte ujít již VII. konferenci policejních historiků, která se jako každý rok uskuteční v prostorách Muzea Policie České republiky v Praze. Na rozdíl od předchozích let se termín setkání amatérských i profesionálních historiků přesunul z listopadu na říjen a nejen čtenáři Policisty.cz tak budou mít příležitost vyslechnout sérii přednášek na různá témata z policejní historie již v termínu od 18. do 20. října 2012.

Autor: redakce
Publikováno: 10. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 20:41:28 15. 10. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-10-14 07:44:26]: Hele, tak jsem si dal tu práci a zeptal se na to přímo Stani. Bylo to asi tak, že jejich báječný vrchní je prý např. v zimě posílal brzy ráno do města, aby pokutovali lidi, kteří ještě spali a samozřejmě tak nestihli odklidit sníh, což byla jejich povinnost. No a to prý prostě nešlo okecat. Nehledě na to, že v té době tam byl mladý ucho a chodil se strážmistrem, co to prostě dělal tak, že si pokuty platil sám. Nehledě na to, že velitel u četnictva měl úplně jiné pravomoci, než má velitel dneska a nějaká odvolatelnost či odpor proti jeho slovu nebyl možný. Ráno se museli všichni hlásit u raportu, kde jim klasicky tahal za knoflíky, jestli jsou dobře přišitý. Ale každodenní peklo bylo to menší zlo. Velitel ti mohl zarazit postup nebo tě poslat veskrze kamkoli. Navíc, kdyby ty pokuty nedával, bylo to porušení nejen kázně, ale vlastně i četnické instrukce, protože mu bylo jasný, že se na lidech dá vždy něco vyhrabat - zvlášť, pokud četníky posílal ráno kontrolovat po nočním sněžení chodníky. Nevím, mně to nepřijde, že bych ho bezmezně obdivoval, ale spíš to, že dělal, co ve své pozici mohl a co ho naučili starší. A i když otevřeně nebojoval proti vrchnímu, mou úctu nijak neztrácí. Není důležité, zda vrchního očůrával jiným způsobem, než (bys) jsi to dělal ty, ale to, že očůrával a ještě do toho dokázal chránit lidi.

Pokud jde o příspěvky minulost x současnost, tak ono ani tak nejde o historky ze služby, jako spíše o to, že historici nemají dostatečný přehled o službě u policie a policisté zase většinou nemají dostatečné odborné zázemí historika. Navíc, na co vypracovávat studie na téma četnictvo versus PČR, když se nenajde nikdo, kdo je prosadí. Vsadím se, že existuje alespoň 20 studií, jak zlepšit stav policie ve všech oblastech, ale pokud není nikdo, kdo by to chtěl a mohl uskutečnit, je to bádání o ničem. To už je lepší bádat o tom, co bylo a snažit se tím poučit v každodenní realitě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:44:26 14. 10. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-10-13 21:57:47]: Pime, tohleto s těma pokutama smrdí. Jednak nevíme, co k takovému údajně rozkazu vedlo (těch důvodů může být opravdu hodně) ale hlavně a především: ten rozkaz byl zcela jasně protiprávní za první republiky i dneska a stačilo, aby Staňa požádal, aby mu byl rozkaz vydán písemně a už se o nějakém pokutování za každou cenu nemluvilo.

Kdyby Staňa zase tak super svědomitě plnil svoje povinnosti, tak by poukázal na nezákonné praktiky svého nadřízeného. Moc si ho idealizuješ.

Nevím co bych dokázal v letech Staňových na konci války. Jednak byl Staňa vychovávan ve zcela jiném systému než já (bolševická propaganda spolu s výchovou rodičů kteří nás drželi co nejdál od historické pravdy u mě přinesla svoje ovoce - já nevěřil až do převratu tomu, co se tu v roce 1969 dělo!!!!)jednak jsem jaksi válku nezažil a nebyl jsem v četnickém mundůru a naštvaný na Němce. Až situace nastane, pak se projeví co je kdo zač a jsem dalek tvrzení, že bych udělal to a to. Nejpravděpodobobněji bych se asi strachy skoro zavalil, to můžu říct spolehlivě.

Já ti teda zopakuju, co jsem napsal už jednou: historie sama o sobě není k ničemu, pokud nemá návazost na dění v současnosti a hlavně budoucnosti. A nikde jsem nepsal samozřejmě, že by historici a srdcaři měli prezentovat svoje bádání "historie versus současnost" někomu jinému, než samozřejmě hlavně veřejnosti. Protože prezentovat to někomu, kdo by reformou došel o svoje hodně dobře placené nicnedělání, je jako házet perly sviním.

Příspěvek, kde by někdo srovnával četnictvo první republiky s dnešním stavem bych označil za postavený na vodě. Přesně jak to píše Staňa, který si pamatuje už jen něco a to ještě natuty zkresleně, by měl srovnávat jeho dobu s dnešní (když o dnešní neví skoro nic)
a dejme tomu teda já, který je mimo službu šest let a už bych nemluvil aktuálně ani k dnešnímu dění a už vůbec ne k dění u četnictva první republiky. Navíc nejsem historik, historie je můj obrovský koníček, ale ne českého četnictva. O tom vím jen útržky jako kdo se přijímal, na co se dbalo atd. a to ještě zase od pamětníků, kteří to mohli ještě už poplést. Vidím na sobě, jak se mi už plete řada příhod ze služby. O Staňovi si v tomto ohledu už nedělám žádné iluze jak a co se dělo ve skutečnosti a co on si pamatuje. Lidská paměť je jednou jasně popsaná a k dokonalosti má stejně daleko jako já ke kosmonautovi.

Můj názor na užitečnost historiků v oblasti českého četnictva je, že tihle lidé vědí daleko více co bylo tehdy dobré, co super, co horší a co špatně a vědí jak je to dnes. No a pak už jen zbývá vybrat to dobré a oddělit to špatné z obou období a máme základy pro reformu PČR. Protože bez ní tahle firma nikdy fungovat nebude jak má. Tihle lidé by měli být, podle mého názoru, architekty budoucí reformy.





Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:57:47 13. 10. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-10-13 21:06:57]: Nechci tu mluvit za pana Staňu, protože si myslím, že člověk jeho formátu to nepotřebuje, ale nesmíš se na to koukat optikou dnešního policajta - velitel byl prostě pán a u četnictva prostě nešlo poslat šéfa do prdele, jak je tomu možná dnes u dnešní policie. Prostě dostal rozkaz a tak ho splnil.

Chápu, že pro dnešní policajty je tohle nepochopitelný, ale i to je jeden z důsledků zrušení četnictva a vzniku SNB, tzn. změny pořádku v chaos. Praporčík Staňa plnil svědomitě své povinnosti a zároveň nikomu neublížil, podílel se na ukrývání uprchlíka z Reichu a na konci války jako velice mladý převzal odpovědnost za lidské životy - dokázal bys to v jeho letech? Já asi ne. Ale škoda, žes nebyl na loňské konferenci, mluvil tam osobně, mohl ses ho zeptat.

Podívej, ač ti to asi přijde hrozně divný, tak já nevidím příliš smyslu v tom, aby policajti prezentovali své stesky nad stavem policie na historické konferenci. Pro koho? Pro historiky? Proč pro ně? Co s tím mají historici společného? A nebo pro policajty snad? Myslím, že tam není nikdo, kdo by nevěděl, jak to vypadá a plakání nad současným stavem u řečnickému pultu situaci opravdu nezlepší. To už je lepší dělat tu historii. Ale pokud chceš, příští rok se přihlaš s nějakým příspěvkem, který srovná četnictvo se současným stavem policie nebo jen pohovoříš o současném stavu. Směle do toho.

Ano. Lukáš a televize. Víš, já Lukášovi fandím možná ještě víc než ty, ale pravda je taková, že jsi to vystihl přesně. Moderátor vůbec nevěděl, o čem se mluví a v podstatě se ptal na kraviny - nejvíc mě dojala věta:"a proč s tím ti policajti na ulici nic nedělají?". Navíc totéž, co říkal Lukáš, už jsem slyšel od různých policejních odborářů, ale co to změnilo? Ničevo.

Před časem se tu objevila upoutávka na akci Upír - to měla být první vlaštovka organizovaného odporu, a jak to skončilo? Já tedy nevím nic bližšího, ale dle mého debaklem. A na odbory také spíš obracel svou nevraživost - více než na policajty, co propagují policejní historii.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:06:57 13. 10. 2012
default.png
To Pim: K tomu Staňovi: já myslím, že se s tebou shoduju zcela. Něco jiného byl přístup k samotné práci četníka, něco jiného přístup k obraně vlasti. Mám s tebou totožný názor.

Je mi ale divné, že se bál svého velitele, kde mu šlo jen o nějaký tytyty a nebál se Němců, kde mu šlo o život. Malinko hodně protimluv. Čicháš to taky, Pime? Můj frňák mi říká, že něco nebylo tak přesně, jak to popisuješ.

Jinak pokud šlo o čárky, do roku 2007 když jsem odtud vyfičel, se čárky dělaly naprosto všude a fest. Že se stav s tímto problémem u policie za těch pět let uvolnil není ale tak o tom, že se dělá práce četníků, ale že vedoucí serou na všecko a nejspíš to bude těmi děcky, které tu práci nezvládají. Nebo snad chceš věřit, že najednou někteří z nich procitli a náhle pochopili o čem je práce četníka? No vidíš.

Pokud jde o to, proč se na konferenci nebrojí proti současnému stavu, důvod je možná ten, že na to nemá mimo Lukáše nikdo odvahu. A tohle samo konstatování prostého faktu svědčí o tom, jakou že to máme policii. Jestliže se "konference sama" nazve historickou, aby nemusela apelovat na slavnou historii a poukázat na prasáckou současnost, co k tomu říct? Dělám že nevidím, neslyším a držím hubu.

Historie je především o poučení sebe i jiných jak postupovat v přítomnosti. Historie bez současnosti a budoucnosti nemá smysl. K čemu plakat nebo se bít v prsa jak co bylo, když máme stav, do kterého se bezpečnostní složka v této zemi od doby Rakousko-Uherska (teda před ním) nikdy nedostala a děláme že je všecko v Óklendu? Mně na té naší maceše záleží, i když bych se k ní nevrátil ani za prase. Záleží mi na ni jen proto, že vím, co se stane, až mladí Krišoti zůstanou docela sami ve službě.

Ty chceš tvrdit, že tam mnoho lidí dělá svoji práci a ne politiku? PČR dělá politiku a jen politiku a nic jiného nejméně od roku 1989. Důkaz: počty lumpů z řad vysoce postaveých promimentů sedících v base. Ti dva socan a socanka v kauze Liberta a konec, teď Rath ve vazbě a Dalík čekající, až novináři najdou jinší senzaci a chystající se hnedka zdrhnout.

Voliči dneska zametli s dalšími lumpama a řeknu ti přesně, co se stane až se začnou nasraní platící voliči ptát, co dělá celou dobu policie a dozví se, že se jeden vedle druhého český připosraný policista bojí byť i jen vyslovit svůj názor. To bude jak včelí úl, jak budete lítat jeden vedle druhého na dlažbu. Takové šerify žádné městečko nepotřebuje. Za dva roky skončí Kalousci a další zmetci v parlamentních volbách, které voliči vyfakují kroužkama a nebude tak moc trvat, kdy se smrťák už nezakecá a přijde mladý a to bude jinší sekáč.

Kritizovat to, že většina policistů poslušně porušuje zákon jak management káže a navíc nijak nechrání svoje ovečky není pokrytecké, je to jen znak cti poldy. To je všecko.

To, že konference neudělala nic nebo udělala něco vám sečtou lidi zanedlouho. Nevěřím tomu, že se někdo bude ptát, jestli někdo dělal něco pro historii policie v Čechách. To je sice krásná věc, ale tady se někdo zabývá žebrákem s opicí za rohem banky, zatímco mu za zády banku vylupují. (jako séééfinspektórrr Cluseau)

Já když slyšel Lukáše mluvit v televizi, sednul jsem si málem na zadel. Bohužel dělal rozhovor s novinářským nic nechápajícím hňupem, který se ptal jako děcko v mateřské školce.

Ta skutečnost dění u policie je tak pokřivená a zvrácená, že tomu nikdo nechce věřit. Je to podobné, jako když jsme sypali feťákům fet do kanálu, taky tomu nikdo nechtěl věřit. Všichni měli za to, že by si policajt přece nikdy nenechal ujít takový případ, pochvalu, odměnu... Oni netuší, že by to byla jen spousta zbytečného papírování, pomrd shora jako byste připravili choť OŘ do jiného stavu a přesčas zadara.

A to, že je Lukáš sám, svědčí jedině o tom, že je v tomto státě jediným skutečným četníkem. Vedle něj moje neustálé stížnosti na všecky strany a psaní vysokým představitelům policie na bordel uvnitř naprosto blednou svým idiotstvím a naivitou. Akorát je mi záhadou, že já jsem s kariérním postupem, osobním i odměnama skončil raz-dva jakmile jsem se proti čárkám ohradil a on se furt drží. Lukáši, držím ti palce na rukou i nohou, držím ti palce i mojí ženy a protože dodržuju bezpečnost práce, tak se jedná o všech osm palců!!!!!



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 17:59:24 13. 10. 2012
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2012-10-13 17:38:25]: :-))))))))) - nebo je to spíš k breku??

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 17:38:25 13. 10. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-10-13 15:09:49]:

Už není přísaha, ale slib. A proč? Protože sliby, chyby:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:42:49 13. 10. 2012
honzad..jpg
Klucii, dyt si vlastne rozumite :-)


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 15:09:49 13. 10. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-10-13 06:58:06]: No, pokud jde o hodnocení praporčíka Stani, tak se rozhodně neshodneme. Myslím, že s dnešními mladými (a ani starými) se nedá srovnávat. Ale to je můj osobní názor a tvůj ti neberu. Zároveň neplatil pokuty za lidi, protože měl v rajonu bordel, ale protože je v těžké době nechtěl zbytečně ždímat, přestože velitel rozkázal. Jinak pokud jde o tvého četníka, tak alespoň vidíš, že to bylo jako dneska - někde na čárky kašlou, někde je honí. Na druhou stranu stát se ve 24 nebo kolika letech velitelem stanice a postavit se sám německým vojákům, chtělo už pořádný kus odvahy. Možná bylo jeho chování na tvůj vkus příliš denverovské nebo spíše Karlo150., ale evidentně mu to vycházelo.

Pokud jde o tu naivitu, tak samozřejmě máte s Daxem pravdu v tom, že armáda politiky nemůže tolik ohrozit jako policie, ale pokud jde o tunelování a zakázky, tak si myslím, že je jedno, zda se jedná o policii, armádu, školy, lesy, dosaďte si, co chcete... V žádném případě jsem pak nevelebil generály, ale říkal jsem, že si o nich nikdo takhle do televize hubu na špacír nepouští.

Pokud jde o to, proč se na konferenci nebrojí proti současnému stavu, tak je několik docela zásadních důvodů. Prvním je, že je to konference historická a ne panel ke stavu policie. Stav policie se má řešit někde jinde než mezi historiky. Další důvod jistě je, že mnoho lidí, kteří tam jsou, se snaží pouze dělat dobře svou práci a ne policejní politiku. Za třetí, každý si zvolil svůj způsob boje (či neboje) proti systému. Lukáš si zvolil otevřený způsob boje a otevřenou kritiku policie, tito lidé si zvolili drobnou každodenní práci, motivaci mladých, vyzdvihování tradice. Kritizovat je za to, že nezvolili Lukášův způsob, když většina policajtů nedělá nic, je chybné a pokrytecké.

A aby bylo jasno, nedělám tu z přednášejících mučedníky nebo hrdiny, jak jsi mi trošku podsunul, ale pouze říkám to, že konference je pro policii důležitá už jen v tom, že se policejní svět setká se světem civilním - a nejen přes mříže. Dále upozorňuji na to, že lidé, kteří se na konferenci setkávají, pak dokázali i něco málo změnit a byť se to třeba neodrazilo na struktuře policie nebo chování funkcionářů, čárkománii a dalších věcech, které jsou největší bolestí PČR, tak se nedá říct, že neudělali nic.

Nehledě na to, že přestože je Lukášova kritika trefná, odvážná a bohužel pravdivá, tak pokud se k němu nepřidají další lidé, bude to stále pouze výkřik jednoho člověka. A kdo ví, třeba se k němu jednou přidá někdo, kdo si vzpomene na pocit hrdosti při odříkávání přísahy při slavnostní ceremonii. Uvidíme.

Závěrem. Žádná konference nespasí policii - to opravdu mohou být klidně dvě až tři do týdne a nepomůže to - ale ti lidé dělají alespoň něco málo, co přispívá ke zlepšení situace. Kdo tohle o sobě může říct?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:58:06 13. 10. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-10-12 21:33:13]: No dovol, já s tebou souhlasil skoro vždycky ve všem, pár rozdílů bylo z mé strany spíše tvoje doplnění!!!! Jestli jsem měl jiný názor než ty tak třikrát, je to moc!!!!

Já zase nechci nějak blbě kecat, ale Staňa se tam dostal jen proto, že neměl kam jinam jít a ani spoustu jeho dalších názorů jsem naprosto nesdílel. To byl četník jako dneska ti mladí - nebyl to srdcař. Nechtěl si dělat problémy, raději dal pokutu sobě, to už soráč. My nedávali pokuty vůbec a nikde se neprezentujeme na veřejnosti, jací jsme byli geroji. To pan Rajskup tady od nás takové věci nedělal, nikdo to po nich ani nechtěl a to byli okrsek v Lanžhotě. U nich byl jediný cíl klid v rajónu a četník chodící s rukama na prdeli, jak tomu říkali.

Rozdíl mezi četnictvem a PČR je všude, kam se podíváš. Ten zásadní a hlavní je počet řídících stupňů. I proto bylo na konferenci jak píšeš dost vysokých současných důstojníků, kteří to myslí dobře. Ale mohou akorát myslet, v té změti za nic neodpovídajících králíčků, kde si každý "pán mezi hovnama" dělá co chce, nikdo pořádek nikdy neudělá, pokud z každého páru nejméně dva nebo i tři nezastřelí.

Armádu vidíš zidealizovaně, té dávají pokoj jak píše DAX
a) protože ji vysávají
b) protože amráda svoje průsery okamžitě nezveřejňuje.

Neznám případ, kdy by armáda začala křičet, když se jí něco nelíbí: CASA!!!! Jak zklapli ti tvoji neohrožení generálové. Chceš pokračovat s dalšími zbrojními zakázkami, koncepcí armády, rozprodáváním pod cenou vyspravených kasáren atd atd?

No a jak píše Dax, konference si v podstatě zabulí jako my tady a co? A NIC!!! O policejní práci u PČR vůbec není zájem. Ta firma je ovládána mafií a není jediný důvod se jí zastávat. Že mimo ni stojí všichni ti, kterým se to nelíbí je super, ale co třeba udělala ta konference pro to, aby věci pojmenovala pravými jmény a začala boj s darebáky, kteří PČR jako banda tlustých červů dusí pod sebou?

Jediný, kdo to říká na plnou hubu na veřejnosti, je tadyhle kolega Lukáš Heinz. Jediný!!!! V celém státě. To je podle mého totální hrdina, už dneska policejní legenda. O něm se boudou někdy mladí četníci, až se podaří všechnu tu špínu vymést, učit. Už teď je nesmrtelný. Protože otevřeně vyslovovat svůj názor je u PČR víc stejné, jako u mafie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 02:07:22 13. 10. 2012
dax.jpg
Milý Pime, nebudu polemizovat s tvými závěry na moje vyjádření. Hammer mě pochopil přesně a už ti myslím docela dobře věci ozřejmil. Nic ve zlém, ale na jeden zásadní tvůj omyl ,ale zareaguji. V porovnávání policie a armády v navazování tradic, v respektu,vážnosti a zajištění je tvůj veliký omyl v tom, že od armády Pime těm zmetkům zlodějským ,kteří v této zemi vládnou nehrozí žádné nebezpečí, zatím co od policie ano, policie to má na rozdíl od armády v popisu práce a tudíž může rozkrývat ty jejich zlodějské šmejdy a kšefty se státní kasou a to je ten hlavní důvod proč je policie soustavně dehonestována a ničena. Zatím co armáda je pro ty zmetky výhodná dojná kráva, kterou si hýčkají. Podrobnosti a konkrétní příklady si jistě vybavíš sám. Tak, že srovnávat armádu a policii tak jak si to napsal je holý nesmysl a nepochopení toho o co tady jde. Pime v celé řadě věcí co píšeš ti docela dobře rozumím a v celé řadě máš i pravdu, ale v tvém pohledu je možná i dost naivity a zkreslené reality. A bez urážky, pokud ta "tvoje" konference s váženými policejními zbrojnoši a slovutnými historiky, změní ten základní problém, který jsem uvedl, tak se ti hluboce ukloním a půjdu tiše chcípnout někam do křoví. Dokud ale tady bude vládnout ta zlodějská chobotnice, tak se milý Pime nezmění vůbec nic i kdyby takové konference byly každý den v týdnu.Ba naopak to bude ještě horší a horší a nepomůže už ani víra v zázrak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio