Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“ (REDAKCE)

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“
Pavel Černý v Afghánistánu
Foto: archiv autora

I když se profesně po dlouhá léta věnujete výcviku ozbrojených složek, může vás dojista ještě vždy něco překvapit. Dělat střeleckého instruktora znamená stále uvykat na setkávání s velmi obtížně tvarovatelným lidským materiálem a prodělávat nikdy nekončící vydobýjení potřebných materiálních podmínek. Tyto zkušenosti však mohou být jen obtížně aplikovatelné v zemi, kde není překážkou pouze jazyková bariéra, ale také i místní klima, pojetí života, kultura a ekonomická situace.

Autor: Pavel Černý
Publikováno: 19. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 12:43:56 28. 10. 2012
honzad..jpg
Obavam se, ze ani i ty rekonstrukcni tymy sitiaci nevyresi a nevyresili by, ani kdyby tam byly hned. Pokud je mistni kultura a kulturnost tak nahony vzdalena tomu co tam chces implementovatm, tak ses spis cizorody prvek, ktery tam za svoje penize neco tlaci a zavadi, ale jakmile s tama zmizis, vse se vrati do puvodnich koleji .. tim spis, kdyz ti chyby jakykoliv OPRAVDU spolehlivi mistni spojenec.

A jak souvisi spojenectvi s vizi? Naprosta vetsina Cechu uz od roku 1990 jezdi do USA vedome porusovat jejich zakony (minimalne delat na cerno), do vedlejsi Kanady zase jista komunita s ceskym obcanstvim jezdi dojit jejich socialni system... takze ja se jim vubec nedivim a viza jsou jedna z mala povinnosti jak to aspon trochu limitovat. Kdybychom nemeli poradny bordel na nasem dvorku (a snad nebudes popirat ze mame) tak viza nejsou...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:34:06 28. 10. 2012
default.png
HONZAD [2012-10-27 23:24:41]: Počkej Honzíku, to, že zareagovali vojenskou akcí na zničení vojenské síly Talibanu bylo v pořádku, dobře a rychle provedené, měli všecky trumfy ve vlastních pařátech. Ihned po vojenské porážce Talibů měly ale nastoupit rekonstrukční týmy, klidně i přivezení policisté, implantovány zákony na vymáhání práva atd. Okupační správa se vším všudy. Místo toho osm let dělali v Afghánistánu jen peklo, stálo to strašný peníz (a nemůžeme ani říkat že Amíky, to zaplatíme samozřejmě nějak jinak my všichni) a výsledek je, že celý smysl akce je teda co? Nasrání dalších nasralláhů, vytřídění idiotů ve spodních vrstvách na obou stranách a co ještě?

Pokud někomu říkám spojenec, nemůžu jaksi naprosto bezdůvodně ponižovat jeho občany jejich vízovými zvyklostmi. Pokud pro nás mají víza, my pro ně máme mít zdvižený ukazováček. Vlezdoprdelectví se mi prostě nelíbí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:24:41 27. 10. 2012
honzad..jpg
hammer: no kroutim hlavou treba nad tvyma filipikama, jelikoz s ohledem na situaci nemohli amici v celku za dane situace delat nic moc jineho. hraje se s kartama tak jak jsou v danem okmaziku rozdany a to se tyka i personalu, ktery je k dispozici.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:57:13 27. 10. 2012
default.png
DANIK [2012-10-26 23:18:54]: Vojensky není řešitelné dlouhodobě nic, odstranit nějaký režim ale vzápětí musí proběhnout něco jinšího než zase vojenská akce a zase a zase....

Ropa a nerosty, to je tak otřepaná fráze, že už jí někdo i věří.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 23:19:48 26. 10. 2012
Danik.jpg
fujky - neodmyslitelně. To jsem poliš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 23:18:54 26. 10. 2012
Danik.jpg
Mě na tomhle vždycky nejvíc fascinovalo, že všichni křičiči - dělaj to pro ropu a ekonomiku, nic jiného - si tak nějak neuvědomují, že my jsem s Amíkama neodmyslytelně spjatí. Jestli to dělaj pro ropu, tak je to i naše ropa, jestli to dělaj pro nerosty, tak jsou to i naše nerosty. Půjdou do řitě Amíci, my půjdem také. To je globalizace v praxi.

A Afganistán je vojensky neřešitelnej, prostě se tam jednou za čas musí zajet, trošku jich pobít a zase odjet. A až začnou vystrkovat růžky, tak celý proces opakovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 22:14:26 26. 10. 2012
default.png
No a nad čím že to kroutíš tou hlavou, Honzo, když jsi tady odněkud opsal mírně nepřesnou historii Afghánského konfliktu?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 18:33:30 26. 10. 2012
honzad..jpg
Se zpozdenim koukam na vasi debatu a nestačím se divit. Ti, kteří me leckdy rozciluji (zejo chipe:-) zastabaji me blízké nazory, zatímco ti, se kterym nemam vetsinou problem se ztotožnit (hammer ) pisou věci nad kterýma musim kroutit hlavou.. takze vratme se nejake to destileti zpet a předtím nez budem zkouset delat kategoricke soudy si zkusme shrnout, ze:

Sovetska/ruska vojska opousteji afghanistan. Nejen pro afghance, ale ve stejne mire pro islamisticke boojovniky z arabských zemi, kteří se v konfliktu angažovali z nabozenskych duvodu, jde o ohromny impuls. Pod alahovou vlajkou porazili jednou ze dvou nejslinejsich velmoci na svete! Tento impuls a sebevedomi z toho vznikle mas stejne zavazne následky jako americka pomoc povstalcum. Ta se totiž odehrávala zejména (ci takrka skoro vyhradne) prostřednictvím pakistanske tajne sluzby ISI. Pro americany, kteří v oblasti sami nemeli a nebyli schopni dosahnout (z vicero duvodu) dostatečných primych a funkcnich zpravdajskych kontaktu to byla forma spoluprace, která se jim zdala jako vyhodna. Jenze pakistansi s pomoci hrali svoji vlastní hru a pomoc předávali podle jineho klice, nez by se asi americanum libilo. Jejich klic k rozdelovani byl totiž vice politicko-nabozensky, nez by z hlediska samotneho odboje proti rusum bylo vhodne. Jednou ze suverenne nejpodporovanejsi stranou se ze strany ISI tak staly napriklad oddily polniho velitele Gulbudlina Hekmatrajra, který byl fundametalistickym fanatikem a dost bezohlednym reznikem, který byl !slusne receno) zálivy a svárlivý vuci ostatnim odbojovym skupinam. „Vice casu mu zabral boj o s jinymi jinym polnimi veliteli, nez boj proti samotnym ruskym okupantum,“ popsal kdysi situaci jeden z vysokých tadzickych ucastniku odboje. A tento pan byl velmi z blizka napojeny mimo jiné na strukturu dalsiho člověka, ktery se v Afgnaistanu a Pakistanu koncem 80 let angažoval. Jisty pan Osama Bin Ladin se soustředil zejeme na organizaci pomoci, logistiky, nabor a vycvik dalších bojovniku svate války. A pan Ladin (bezpochyby sve vire velmi oddany muz) jiz tehdy projevoval spekticismus a nabadal k tomu, aby se nepřijímalo angazma a pomoc ze strany „velkého satana“, neboť ten bude po bezbožných (komunistických) rusech pristim nepritelem.
Rusove se tedy z Afghanistanu stahli a Ladinuv mechanismus (nabor, vzedelavani,vycvik bezel na plne obratky a z dulcite casti se z pozapakistanskych hranic prenesl na uzemi jiz osvobzeneho Afgnanistanu. A v podstate kontinualne sve kapacity presunul do pripravy a organizace svate války proti velkemu satanovi (USA) a jeho pomahaci (Izraeli). Jiz sest let po stazeni Rusu probiha blizko v Al-kajdou provozovaných výcvikových taborech v Afghanistanu improvizovana tiskova konference ze které se do světa a zjmena arabských medii siri vyhlaseni války velkemu satanovi a sionistum. Jiz v te době jsou priravovany v ramci této valky masivni teroristicke utoky (napr akce Bojinka).

Zhruba o rok pozdeji (1998) svolava Bin Ladin další tiskovou konferenci (jsou přítomni i nekteri zapadni novinari) a krom potvrzeni a vyhlaseni dzihadu americe a sionistum pridava také „krizaky“ "The World Islamic Front for Jihad Against the Jews and Crusaders" (jinak mysleno křesťany- Evropu )

Tragicky slaba zahranicni politika B.Clintona (a M.Albrihtove) odmita reflektovat toto deni a to přes skutečnost, ze uz z ruskeho tazeni je jasne, ze proti americe stoji velmi odhodlana, vysoce motivovava a relanymi boji odzkousena sila (muhdzahidove abslovovali boje s Rusy, pozdeji boje v Bosne), která pritom v poslednich letech s neztencenou intenzitou verbuje, v pakistanskych madrasach indoktrinuje a v afghanskych taborech cvici dalsi odhodlane bojovniky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 18:31:46 26. 10. 2012
honzad..jpg
II. dil


V kratke době po Ladinove „vyhlaseni valky“ nasleduji utoiky na americke konzulaty (napr. V Nairobi 4000 zranenych a 200 mrtvych), pote utok na utok na USS Cole.. Clintonova administrativa reaguje s tragickou neschopnosti a to vypustenim tomahawku na tabory (mista) v Afghnistanu kdes se podle udajnych informci Bin-Ladin skryva. Akce skonci fiaskem. Neb Bin-Ladin ani nikdo z jeho dulezitych není zasazen (Bin Ladin je pravdepdobne varovan pakistanskou stranou). Porbiha také letecky utok na chemickou tovarnu v Chartunu (Sudan) kde se měli dle americke strany udajne vyrabet chemicke zbrane. (Coz se zahy ukazuje jako vice nez nepravdepodobne). A tyto akce jsou v islamskem svete interpretovany jako projev americke agrese a zaroven americke neschopnosti. Vicemene jde o moralni vitezstvi Bin Ladina, coz se nepochybne projevuje také v cim dal vice vzrustajicim sebevedomi a motivaci jeho lidi. Na rozdil od (asi nejen v Cechach) zazitych predsudcich, ze silne verici lide museji byt nejaci hlupaci ci primitivove, tak organizace velmi ucinne pouziva pro svoji cinnost i nove technologie. Komunikaci pomoci e-mailu bez problemu uzivali jiz v době, kdy vetsi cast stredoevropske populace se teprve ucila zapnout pocitac, manualy pro teroristickou cinnost vypalene na CD bily bezne jiz před deseti lety a internet jako masivni medium k sireni propagandy bezne uzivali mezi prvnimi masovymi nabozensko-politickymi skupinami.

Po celou eru devadestych let, kdy se tato rizika (nejen) pro americkou bezpecnost konstituovala a dokonce i pote, co se jasne deklarovala (Ladinovo vyhlaseni války - „Prohlaseni z podhindukuse“ viz vyse) pritom Clintonova administrativa kratila vojenske a zpravodjakse rozpocty, dramaticky omezovala vojenske sily a v orhomne deziluzi zpravodajske sluzby opousteji mnohaleti specialiste a operativci „odkovani“ studenou valku. Místo zpravodajske ofenzivi vuci oblastem a organizacim, které predstavuji jiz jasne zhmotnene riziko pro americkou bezpecnost (viz serie atentatu na zastup. urady atd..) se zpravodajsti operativci msui ucastnit kurzu politické korektnosti, propousteji se zkuseni (bili) odbornici a v ramci politické korektnosti jsou pro „vyvazeni“ do sluzby prijimani lide podle etnickeho klice a také zdravotne postizeni. Spojene staty prodelavaji nejvetsi krizi ozbporjenych slozek a zpravodajskych instituci. Dusledne se například kontroluje, aby CIA ve svých operacich nepouzivala zeny- sexulani pracovnice jako zdroje informaci, stejne tak jako nesmeji byt verbovany osoby, které se podileli na zlocinech. V CIA zoufale ubyva az uplne chyby personal dostatecne jazykove vybaveny a zkuseny pro praci v terenu. Sluzbe fakticky chyby relevatni zdroje pochazejici informace z lidskych zdroju (humint) a v podstate veskere informace se sbiraji pomoci technickych zdroju (radiove a obrazove, sigint a imint), které se vask ukazuji v dane probelmatice jako vice nez neucinne, svým zpusobem dokonce leckdy i zavadejici.

Za těchto okolnosti Clinton konci sve prezidentstvi, predava jej Bushovi, který je po par mesicich konfontovan s utokem na uzemi USA. Oragnizace, která utoky provedla ma sve v tu dobu sve zakladny a vice nez pevne stanoviste v Afghanistanu (který mezitim vicemene ovladl Al-kajde sprateleny Taliban) a netaji se tim, ze utok je pouze další akci ve valce vyhlasene jiz před nekolika lety).

Vzhledem k tomu, že základny Al Kajdy (a organizace vycviku bojovniku v nich, setjen tak jako priparva operaci atd..) v afghánských horách byly jasnym zdrojem (nikoliv samozrejme jedinym) kde se konstituovaly zdroje rizika, byly logicky jednim z nutnych prvnich cilu. Je v celku logicke, ze v okamziku kdy se uspesne pokusila prenest tato nadnarodni organizace svoji valku proti USA dokonce na uzemi Spojenych statu, nebylo prilis mnoho jinych moznosti, jak co nejrychleji narusit a idealne zlikvidovat jakekoliv další pokusy zorganizovat podobne akce, nez organizaci zasahnout na pozicich, kde se etablovala nejsilneji a nejtravaleji. Tedy v Afghanistanu. A Ackoliv se nam to libi, ci nikoliv, i pres technologie 21. stoleti (chytre zbranove systemy, vykonne letectvo atd..) tak v podminkach afghaniskych hor plati stále několik tisíc let stare vojenske pravidlo, ze „ území není definitivně dobyté, dokud na něj nevstoupila noha pěšáka“. Tudíž nutnost rychlého angažmá pro pacifikaci základen A-Kajdy neměla jinou alternativu, než angažmá pozemni armády.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 18:30:27 26. 10. 2012
honzad..jpg
III. - posledni dil

Ostatně je víceméně jasné, že vedeni Al-Kajdy s tímto krokem USA počítalo a činnilo opatření k tomu, aby se pozice USA a spojenců v budoucí afghánské operaci co nejvíce ztížila. Není jen shoda okolnosti, že dva dny před 11/9 2001 byl sebevražednými atentátníky z Al-Kajdy (vydavajici se za novináře a vybavenými belgickými pasy) zavražděn Legendární polní velitel Ahmad Šáh Masúd ( přezdívaný Panšírský lev, neboť po celou válku s sověty ubránil strategický panšírský prusmyk) a jedna z nejrepektovanějších postav v zemi a to jak při válce s Ruskem, tak při odbpru proti Talibanu. Šáhu Masudovi bylo osudove, ze krome toho ze byl jeden z nejrespektovanejsich a nejsilnejsich afhganskch vudcu, byl z nich také suverenne nejprozapadnejsi. A v pripade vojeskeho angazma USA/NATO by byl pro cizi amrady takrka strategicky důlezitym, nebo silnym mistnim, spojencem. Jeho zabiti jen dva dny před 11 zari pripravilo USA/spojence o moznost mit na afghanske strane mocneho a spolehliveho mistniho spojence, který ted tragicky chyby a chybet bude.

Jenze bez pozemni ofenzivy by se bohuzel Al Kajdu z oblasti, kde mela sve nejduelztitejsi „verejne“ operne postaveni, vytlacit nepodarilo. Pokud by mel někdo recept na to, jak to udelat rychle a ucinne bez toho, aby tam museli stat zivi chlapy svejma nohama, nepochybuji, ze doted by za ne americani zaplatili zlatem (a mozna vice nez před temi deseti lety). A jelikoz problemy se musi resit nejpozdeji tehdy, když nastanou (a sanci zabranit tomu s relativne mensimi naklady a prostredky Clinton a Albrightova v 90letech totalne pro..meskali), tak po napadeni na svém uzemi nemel Bush prilis mnoho jinych moznosti, co delat, nez do Afghanistanu rychle vletet a pacifikovat uzlovy bod...

Skutecnost, ze tim USA byly vtazeny do (zrejme) vlekleho a (zrejme) fakticky neresitelneho podniku, coz valceni v Afghanistanu je uz po tisice let, to bylo mozna strategickou uvahou Ladina a predaku AL-kajdy. Diky Clintonove idiotstvi dostali prostor tuto sachovou partii rozehrat a také to udelali. Dokazali sachy rozherat tak, ze jeich souper (v tom okamziku reprezentovan jiz Busehm) byl v situaci ze mel na vyber pouze RUZNE SPATNE moznosti.
Kdyby tam nevletel, tak by se par stovek rucnikaru smalo v televizi americke bezmoci a hlavne by si v celku v klidu by si v tech kopcioch pripravovali další a další lotrovinky. Když tam (bez silnych mistnich spojencu) vletel, tak Al_kajdu v miste sice rozmetal ale zabredli do baziny.

Podle meho soudu jsou obe moznosti TAK MOC mizerne, ze nemá smysl ted, zpetne, chytracit coby, kdyby.. Na zaver bych chtel jen pripomenout, ze (ackoliv si to nechceme uvedomit) fundamentalni (a rozhodne nejsou nevlivne) postoje islamu jsou nepratelske nejen vuci USA, ale i vuci nam, neislamskym evropanum. A ze pokud nam někdo dostatecne odhodlany, vzdelany a finacne vybaveny vyhlasil valku (coz udelal), nezbyva nez ji prijmout, drive ci pozdeji. Schovavanim hlavy do pisku se věci (pro schovavajiciho se) pouze zhorsuji.

Takze at uz to delaji americani hloupe nebo chytre, bohuzel, ta valka se vede i za nas. (pod pojmem „my“ rozumim evropany kteří netouzi stati se vericimi v Alaha, ci prijmout pozici dhimmy). Obdobi, kdy se dala věc resit mesnimi chirurgickymi rezy ( tedy 90 leta) bylo promeskano a horka kase uz je navarena. Smrt Bin Ladina s tim uz davno nemá nic spolecneho. A je vice nez jasne, ze když se valka mezi dvema ideologiemi (virami, kulturami) jistou formou rozhorela, tak se problem rozhodne nevyresi tim, ze se z boje utece. To totiž by mělo jen jeden zasadni vliv. Znamenalo by to porazku a vitezstvi protistarny. To by zvetsilo sebevedomi, odhodlani, viru a agresivitu nepritele a dodalo další bojovniky. Neboť stejne jako jinde na svete plati to, ze lide se radi pridavaji k te strane, která vyhrava...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio