Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“ (REDAKCE)

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“
Pavel Černý v Afghánistánu
Foto: archiv autora

I když se profesně po dlouhá léta věnujete výcviku ozbrojených složek, může vás dojista ještě vždy něco překvapit. Dělat střeleckého instruktora znamená stále uvykat na setkávání s velmi obtížně tvarovatelným lidským materiálem a prodělávat nikdy nekončící vydobýjení potřebných materiálních podmínek. Tyto zkušenosti však mohou být jen obtížně aplikovatelné v zemi, kde není překážkou pouze jazyková bariéra, ale také i místní klima, pojetí života, kultura a ekonomická situace.

Autor: Pavel Černý
Publikováno: 19. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 18:31:46 26. 10. 2012
honzad..jpg
II. dil


V kratke době po Ladinove „vyhlaseni valky“ nasleduji utoiky na americke konzulaty (napr. V Nairobi 4000 zranenych a 200 mrtvych), pote utok na utok na USS Cole.. Clintonova administrativa reaguje s tragickou neschopnosti a to vypustenim tomahawku na tabory (mista) v Afghnistanu kdes se podle udajnych informci Bin-Ladin skryva. Akce skonci fiaskem. Neb Bin-Ladin ani nikdo z jeho dulezitych není zasazen (Bin Ladin je pravdepdobne varovan pakistanskou stranou). Porbiha také letecky utok na chemickou tovarnu v Chartunu (Sudan) kde se měli dle americke strany udajne vyrabet chemicke zbrane. (Coz se zahy ukazuje jako vice nez nepravdepodobne). A tyto akce jsou v islamskem svete interpretovany jako projev americke agrese a zaroven americke neschopnosti. Vicemene jde o moralni vitezstvi Bin Ladina, coz se nepochybne projevuje také v cim dal vice vzrustajicim sebevedomi a motivaci jeho lidi. Na rozdil od (asi nejen v Cechach) zazitych predsudcich, ze silne verici lide museji byt nejaci hlupaci ci primitivove, tak organizace velmi ucinne pouziva pro svoji cinnost i nove technologie. Komunikaci pomoci e-mailu bez problemu uzivali jiz v době, kdy vetsi cast stredoevropske populace se teprve ucila zapnout pocitac, manualy pro teroristickou cinnost vypalene na CD bily bezne jiz před deseti lety a internet jako masivni medium k sireni propagandy bezne uzivali mezi prvnimi masovymi nabozensko-politickymi skupinami.

Po celou eru devadestych let, kdy se tato rizika (nejen) pro americkou bezpecnost konstituovala a dokonce i pote, co se jasne deklarovala (Ladinovo vyhlaseni války - „Prohlaseni z podhindukuse“ viz vyse) pritom Clintonova administrativa kratila vojenske a zpravodjakse rozpocty, dramaticky omezovala vojenske sily a v orhomne deziluzi zpravodajske sluzby opousteji mnohaleti specialiste a operativci „odkovani“ studenou valku. Místo zpravodajske ofenzivi vuci oblastem a organizacim, které predstavuji jiz jasne zhmotnene riziko pro americkou bezpecnost (viz serie atentatu na zastup. urady atd..) se zpravodajsti operativci msui ucastnit kurzu politické korektnosti, propousteji se zkuseni (bili) odbornici a v ramci politické korektnosti jsou pro „vyvazeni“ do sluzby prijimani lide podle etnickeho klice a také zdravotne postizeni. Spojene staty prodelavaji nejvetsi krizi ozbporjenych slozek a zpravodajskych instituci. Dusledne se například kontroluje, aby CIA ve svých operacich nepouzivala zeny- sexulani pracovnice jako zdroje informaci, stejne tak jako nesmeji byt verbovany osoby, které se podileli na zlocinech. V CIA zoufale ubyva az uplne chyby personal dostatecne jazykove vybaveny a zkuseny pro praci v terenu. Sluzbe fakticky chyby relevatni zdroje pochazejici informace z lidskych zdroju (humint) a v podstate veskere informace se sbiraji pomoci technickych zdroju (radiove a obrazove, sigint a imint), které se vask ukazuji v dane probelmatice jako vice nez neucinne, svým zpusobem dokonce leckdy i zavadejici.

Za těchto okolnosti Clinton konci sve prezidentstvi, predava jej Bushovi, který je po par mesicich konfontovan s utokem na uzemi USA. Oragnizace, která utoky provedla ma sve v tu dobu sve zakladny a vice nez pevne stanoviste v Afghanistanu (který mezitim vicemene ovladl Al-kajde sprateleny Taliban) a netaji se tim, ze utok je pouze další akci ve valce vyhlasene jiz před nekolika lety).

Vzhledem k tomu, že základny Al Kajdy (a organizace vycviku bojovniku v nich, setjen tak jako priparva operaci atd..) v afghánských horách byly jasnym zdrojem (nikoliv samozrejme jedinym) kde se konstituovaly zdroje rizika, byly logicky jednim z nutnych prvnich cilu. Je v celku logicke, ze v okamziku kdy se uspesne pokusila prenest tato nadnarodni organizace svoji valku proti USA dokonce na uzemi Spojenych statu, nebylo prilis mnoho jinych moznosti, jak co nejrychleji narusit a idealne zlikvidovat jakekoliv další pokusy zorganizovat podobne akce, nez organizaci zasahnout na pozicich, kde se etablovala nejsilneji a nejtravaleji. Tedy v Afghanistanu. A Ackoliv se nam to libi, ci nikoliv, i pres technologie 21. stoleti (chytre zbranove systemy, vykonne letectvo atd..) tak v podminkach afghaniskych hor plati stále několik tisíc let stare vojenske pravidlo, ze „ území není definitivně dobyté, dokud na něj nevstoupila noha pěšáka“. Tudíž nutnost rychlého angažmá pro pacifikaci základen A-Kajdy neměla jinou alternativu, než angažmá pozemni armády.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 18:30:27 26. 10. 2012
honzad..jpg
III. - posledni dil

Ostatně je víceméně jasné, že vedeni Al-Kajdy s tímto krokem USA počítalo a činnilo opatření k tomu, aby se pozice USA a spojenců v budoucí afghánské operaci co nejvíce ztížila. Není jen shoda okolnosti, že dva dny před 11/9 2001 byl sebevražednými atentátníky z Al-Kajdy (vydavajici se za novináře a vybavenými belgickými pasy) zavražděn Legendární polní velitel Ahmad Šáh Masúd ( přezdívaný Panšírský lev, neboť po celou válku s sověty ubránil strategický panšírský prusmyk) a jedna z nejrepektovanějších postav v zemi a to jak při válce s Ruskem, tak při odbpru proti Talibanu. Šáhu Masudovi bylo osudove, ze krome toho ze byl jeden z nejrespektovanejsich a nejsilnejsich afhganskch vudcu, byl z nich také suverenne nejprozapadnejsi. A v pripade vojeskeho angazma USA/NATO by byl pro cizi amrady takrka strategicky důlezitym, nebo silnym mistnim, spojencem. Jeho zabiti jen dva dny před 11 zari pripravilo USA/spojence o moznost mit na afghanske strane mocneho a spolehliveho mistniho spojence, který ted tragicky chyby a chybet bude.

Jenze bez pozemni ofenzivy by se bohuzel Al Kajdu z oblasti, kde mela sve nejduelztitejsi „verejne“ operne postaveni, vytlacit nepodarilo. Pokud by mel někdo recept na to, jak to udelat rychle a ucinne bez toho, aby tam museli stat zivi chlapy svejma nohama, nepochybuji, ze doted by za ne americani zaplatili zlatem (a mozna vice nez před temi deseti lety). A jelikoz problemy se musi resit nejpozdeji tehdy, když nastanou (a sanci zabranit tomu s relativne mensimi naklady a prostredky Clinton a Albrightova v 90letech totalne pro..meskali), tak po napadeni na svém uzemi nemel Bush prilis mnoho jinych moznosti, co delat, nez do Afghanistanu rychle vletet a pacifikovat uzlovy bod...

Skutecnost, ze tim USA byly vtazeny do (zrejme) vlekleho a (zrejme) fakticky neresitelneho podniku, coz valceni v Afghanistanu je uz po tisice let, to bylo mozna strategickou uvahou Ladina a predaku AL-kajdy. Diky Clintonove idiotstvi dostali prostor tuto sachovou partii rozehrat a také to udelali. Dokazali sachy rozherat tak, ze jeich souper (v tom okamziku reprezentovan jiz Busehm) byl v situaci ze mel na vyber pouze RUZNE SPATNE moznosti.
Kdyby tam nevletel, tak by se par stovek rucnikaru smalo v televizi americke bezmoci a hlavne by si v celku v klidu by si v tech kopcioch pripravovali další a další lotrovinky. Když tam (bez silnych mistnich spojencu) vletel, tak Al_kajdu v miste sice rozmetal ale zabredli do baziny.

Podle meho soudu jsou obe moznosti TAK MOC mizerne, ze nemá smysl ted, zpetne, chytracit coby, kdyby.. Na zaver bych chtel jen pripomenout, ze (ackoliv si to nechceme uvedomit) fundamentalni (a rozhodne nejsou nevlivne) postoje islamu jsou nepratelske nejen vuci USA, ale i vuci nam, neislamskym evropanum. A ze pokud nam někdo dostatecne odhodlany, vzdelany a finacne vybaveny vyhlasil valku (coz udelal), nezbyva nez ji prijmout, drive ci pozdeji. Schovavanim hlavy do pisku se věci (pro schovavajiciho se) pouze zhorsuji.

Takze at uz to delaji americani hloupe nebo chytre, bohuzel, ta valka se vede i za nas. (pod pojmem „my“ rozumim evropany kteří netouzi stati se vericimi v Alaha, ci prijmout pozici dhimmy). Obdobi, kdy se dala věc resit mesnimi chirurgickymi rezy ( tedy 90 leta) bylo promeskano a horka kase uz je navarena. Smrt Bin Ladina s tim uz davno nemá nic spolecneho. A je vice nez jasne, ze když se valka mezi dvema ideologiemi (virami, kulturami) jistou formou rozhorela, tak se problem rozhodne nevyresi tim, ze se z boje utece. To totiž by mělo jen jeden zasadni vliv. Znamenalo by to porazku a vitezstvi protistarny. To by zvetsilo sebevedomi, odhodlani, viru a agresivitu nepritele a dodalo další bojovniky. Neboť stejne jako jinde na svete plati to, ze lide se radi pridavaji k te strane, která vyhrava...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:52:07 25. 10. 2012
default.png
Takže aby bylo jasno: já jsem zastáncem tvrdého klacku na všelijakou verbež, ale když se řekne A - porazí se vojensky - musí se říct taky B - zemi stabilizovat a zdemokratizovat. Ne někam vtrhnout jak banda kovbojů, zavést binec jako prase a myslet si, že je někde budou respektovat nebo dokonce mít rádi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:03:45 25. 10. 2012
default.png
CHIP [2012-10-24 19:41:16]: Já se nedivím, když pěšáci nebo jiná zbraň pod tlakem vystřelí kam nemají, ale tohle jsou případy, kdy na ověření cíle, zda je vůbec vojenský, mají Janci milion času.

Já se skutečně nebavím o střelbě v boji, ale o střelbu mimo potvrzený bojový kontakt s nepřítelem. Janci dávno neplní úkol území dobít, ale okupovanou zemi spravovat, postavit na nohy a předat místním, kteří ji na těch nohách udrží. Jenže se podívej, co dělají. Tomu říkám naprostá idiocie. Jak může někdo chtít po těch jejích rekrutech takto citlivou věc, tam měli být dávno poslaní policisté, úředníci a další maníci rozumějící práci s budováním něčeho, ne střílením na všecko, co se pohne.

A Ghurkové jsou moje naprosto srdeční záležitost. Japonci za druhé světové války zásadně neustupovali, ale před nima uměli potupně a zběsile zdrhat. Tihle hoši by tam pořádky sjednali jinak. Vysoce disciplinovaní, chytří, výkonní. Proti tomu vousatému ksindlu nasadit tyhle hochy, děly by se věci... Ti by jejich systém boje z očí do očí přijali, ale vousatí hrdinové by to asi dlouho neunesli. To myslím raději Sekačky sedmikrásek. :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 19:41:16 24. 10. 2012
Chip.jpg
HAMMER [2012-10-24 19:21:48]: A divíš se? Ona totiž americká armáda skutečně bojuje. Takže lidí, kteří by tam chtěli narukovat, skutečně mnoho není. Opakem je třeba část armády naší, kde po přesunutí polní nemocnice k blíže k bojové zóně,(ale pořád dost daleko od linie fronty) část vojáku okamžitě požádala o repatriaci. :-)
Pokud jde o idiotské střílení, nechává mě to v klidu. K zásažení nezúčastněných civilistů, docházelo v každém konfliktu, počínaje obléháním Tróje, přes světové války až do dneška. Navíc v konfliktu kde není jasná bojová linie a nepřítele není často možno rozeznat od svatebčana, nebo nešťastníka s motykou, jsou ještě běžnější. Je to smutné, ale stává se to všude. Ještě na závěr. Vojáky z USA, Velké Británie,i Kanaďany maličko znám. Ne teda z uvedených knížek, ale ze zahraničních misí. A myslím si, že jsou to kluci jako my. Lepší i horší. Kopyta a rohy jim nerostou :-) Možná maličko Gurkům z Nepálu :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:21:48 24. 10. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-10-24 16:24:23]: Jo, Pime, a Afghánci, kteří jsou plně ovládáni svými imámy co si hrabou jen pod sebe, Číňany milují a nechávají je těžit a dopravovat vytěžené a hranice, co? V zemi plné zlodějů, bvrahů a loupežníků. Tak tomu plně věřím. Nikdo se tam nikdy nedomluvil a Číňani to tam mají pod palcem. Povídali že mu hráli.

K těm Amíkům a jejich idiotskému střílení: mrkni na youtube, kde najdeš likvidaci Afghánské svatby řetězovými 20 mm kanóny AH-64 Apache, kde najdeš likvidaci po ulici jdoucího maníka s motykou na zádech, pusť si Generation kill, což je skutečný příběh stejnojmenné jednotky USMC z Iráku 2004, něco si přečti od maníků, co tam byli. Jak píše Veteran2, ještě se tam dozvíš, že řada z nich šla k USMC jakožto druhou možnost k pobytu v báni!!!!! Soudce jim dal vybrat - marína nebo kriminál.

Janci udělali ze své výstavní zbraně (USMC) dneska přesně to, co četl Chesty Puller svým chlapcům na Guadalcanalu, že o nich píší Džaps: naši protivníci nejsou obyčejní vojáci, ale sebranka z kriminálu a blázinců. Přečtěte si E.B Sledge nebo R. Leckieho, podle jejich knížek - dost volně teda - byl zfilmován seriál HBO The Pacific. Když to srovnáte s dneškem, hanba plut!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 16:24:23 24. 10. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-10-21 18:20:36]: Já teda zrovna nejsem odborníkem na Afghoš, ale rozhodně si dovolím oponovat v tom, že Američani tam střílí po všem, co se kde hne. Pro střelbu na někoho existují dost přísná pravidla a dodržují je i Američani - tedy samozřejmě vesměs. Jak už níže naznačil veterán2, záleží hodně na tom, co za vojáky tam je. Nezapomeňme, že z Čech tam jezdí perfektně vycvičení, zdravotně a řekněme, že i duševně připravení jedinci.

Z USA tam jezdí i normální záložáci, kteří mají samozřejmě výcvik, ale z velké části nejsou připraveni na to, co přijde - stejně by to dopadlo, kdyby se tam jen tak poslali naši záložáci. Nehledě na to, že nedostávají zvláštní peníze jako naši vojáci, ale běží jim normální plat, jako by se procházeli na Floridě na pláži. O častém rotování, větších obětech na životech, které samozřejmě nabourají psychiku každé jednotky, ani nemluvě.

A pokud jde o financování zahraničních misí, tak mám pocit, že je neplatíme my, ale že právě Američani platí pobyt našich vojáků nebo alespoň přispívají na jejich platy v zahraničí, zatímco AČR jim vyplácí pouze plat v ČR. Ne, že by práce našich vojáků byla nějak snazší a méně riziková - jim opravdu peníze nezávidím - ale není to tak, jak je to často prezentováno, že nás USA vykořisťuje.

Pokud jde o těžbu v Afghánistánu, tak co jsem slyšel od lidí, kteří tam byli, tak to tam mají pevně v rukou Číňani - stejně jako všude jinde.

No a poslední poznámka - Afghánistán patřil vždy k nejméně rozvinutým zemím v této oblasti. Jak Lukáš zmínil lékaře a umělce, byl to vždy Irán, který táhl tuto část vpřed a v podstatě to tak je i dnes, přestože s režimem, který si asi nikdo v Evropě nepřeje. A pokud jde o arabskou přítomnost na Pyrenejském poloostrově, tak být Lukášem, tak to před Araby či Afghánci takto nepodávám, protože to byli úplně jiní lidé a kromě náboženství s nimi nemají nic společného...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:23:39 23. 10. 2012
default.png
Chování vojáků USA v zahraničí se nikdo nemůže divit. Řadoví pěšáci se rekrutují spíše ze spodnějších vrstev tamní společnosti. Není divu. Při náboru je lákají na takové vymoženosti jako je sociální zabezpečení. To ostatně zkoušeli i u nás. Někde je vyhazovali z vysokých škol. Když někdo pošle takové jedince do země, kterou ani neumí ukázat na mapě a řekne jim, že jsou nejlepší na světě, není divu, že se chovají tak, jak se chovají. Místní se k nim podle toho staví. Jestli to s Afghánistánem někdo myslí vážně, bude tam muset zachovat nějakou formu přítomnosti dalších 40 nebo i více let.
Hodně režimů v muslimských zemích bylo donedávna skoro ateistických. Neřekl bych, že americký prezident má jen slaboduché poradce, kteří mu nejsou schopní vysvětlit, že tihle lidé jsou vlastně jeho nejlepšími spojenci, přestože je musí veřejně odsuzovat, protože terorismus v jejich zemích nemá šanci, ale třeba Bushovu prezidentskou kampaň financovali mimo jiné zbrojovky. Bylo by smutné, aby jim to nějak nevrátil. USA mají poměrně přísné zákony proti korupci. Za hranicemi už není taková kontrola a snáze se něco ulije a pošle na správná místa. Myslím, že někdo z americké vlády měl dokonce firmu, která zásobovala armádu v Iráku. To by byl skandál asi i u nás.
Muslimové v Evropě teprve budou problém. Atentátníci v Británii se tam už narodili, v zemi předků možná ani nebyli, a přesto se staví proti své nové vlasti. Dříve mi nevadili, ale od té doby, co jsem se s nimi byl nucen seznámit více než jen na ulici, na ně mám stejný názor, jako na naše nepřizpůsobivé spoluobčany. Nižších vrstev se to samozřejmě týká více, ale ani u vzdělaných není vyjímkou, že zemí, kde právě jsou, vyloženě pohrdají. Chtějí jen podpory, pracovat co nejméně a vymýšlí, kde by jim kdo co dal zadarmo. Naučit se jazyk je ani nenapadne, pokud k tomu nejsou vyloženě donucení. Nikdo zatím nepřišel na to, že stát není zaopatřovací ústav a dát větší přídavky na 2 nebo 3 děti, aby si je mohl každý normální člověk dovolit, nic na 4 a na páté a další vypsat zvláštní daně a zvýšit věk odchodu do důchodu pro rodiče, by zbavilo stát nejen starostí s demografickým vývojem, ale přineslo by i nemalé úspory. Bylo by po problémech s přistěhovalectvím a převládáním různých menšin.
Divím se, že nějakého ambiciózního právníka ještě nenapadlo, že by se na základě koránu dalo třeba zkusit zažalovat muslimy jako hnutí směřující k potlačování práv a svobod. Například šíření víry i mečem by se možná takhle dalo brát. Asi by se ale nenašel dost odvážný soudce. V každém případě by to byla šance i pro jejich duchovní. Mohli by ukázat své kvality. Nebo by poupravili korán. Možná by taky něco vyšťourali v bibli a to by pak bylo hodně zajímavé. Typuji výsledek na změnu Listiny práv a svobod.
S těmi Ukrajinci, asi jak kdo měl štěstí. Jejich ubytovny jsem během zátahů na hledané osoby navštívil několikrát. 95 procent by se jich dalo schovat pod to klišé, které vytvořili spolužáci. Když jsme chtěli očkování, bylo nám vysvětleno, že lidí je dost, ale finančních prostředků málo a na nějakém policajtovi v podstatě nezáleží.
Každá země je obrazem lidí, kteří v ní žijí. Proto je Švýcarsko, které většinou leží v neúrodných horách a nemá ani nerostné bohatství, centrem světového bankovnictví a některé jiné státy, které mají nerostného bohatství na rozdávání, ho nejsou schopné ani těžit.
Co se týká pobaltských států, teď už to nejspíš nikoho nepřekvapí, ale koncem 90. let byl rozdíl proti nám velice nepatrný. Veřejná doprava třeba v Estonsku byla proti naší neporovnatelně lepší. Lidé byli tak nějak spokojenější, přestože měli menší platy. Všechno fungovalo. Měli být na co hrdí.
Postavení Lotyšů ve vlastní zemi není zrovna ideální, protože tvoří menšinu. Většinu mají Rusové. Kdo tam byl, ví jak mají všechny pobaltské národy Rusy v lásce a nediví se, že nikdo zrovna moc neodsuzuje svoje spoluobčany bojující v divizích SS, které patřily k nejhouževnatějším. Bylo jedno s kým, hlavní bylo, proti komu. Pochopili, že jestli chtějí žít po svém, musí vytvořit zákony, které k cizincům nejsou zrovna přívětivé. Nevím, jak je to teď, ale dříve například platilo, že každý musí ovládat lotyštinu. Bylo několik stupňů. Tuším 7. Popelář musel znát 1. učitel 7. Získat pro Rusy občanství, přestože tam žili dlouho, nebylo úplně snadné. Podivné je, že jim to EU ani moc nevyčítalo. Nebáli se prostě problémy pojmenovat a řešit je.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHN158 09:06:57 23. 10. 2012
john158.jpg
Moc pěkný článek..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:15:27 22. 10. 2012
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2012-10-22 01:43:16]: No já jsem to nemyslel tak, že jsme chytří a na výši ve všem a plně s tebou souhlasím co píšeš.

Jenže muslimové mají ropu, zatím, a ropa je artikl stability, aspoň jakési. Konec ropy je jednoznačně válka a to, i kdyby tam byl teď u kormidla nevím kdo, bude vždycky priorita. Jakýkoliv mír je totiž obchod, prosperita, prachy. Válka jen zmar a návrat zpátky v čase.

Pokrytci nebo pragmatici, tenká linie mezi tím. Humanistické básnění o možnosti žití více kultur na jednom místě byla slepá ulička, už je tady v Evropě natahaných statisíce nepřizpůsobivých muslismů a ti mají děti a co teď s nima?

S těma Ukrajincema: děláme s nima na stavbách, jsou to do jednoho velice pohodoví lidi, příjemní, přítelští, vždycky kamarádi, pracovití, skromní. Nezkazí žádnou srandu, vždycky pohotoví konat naschvály druhé partě...

Proti nim jsme svoloč. Ale nic si z toho, Lukáši nedělej. Oni totiž považují další národy přesně za to, za co my je. Janci nás všecky považují za opice a tak by se dalo pokračovat, jenom ta opice si spokojeně žere svůj banán a je jí to fuk. :D

Já taky makám rukama (i teda hlavou), za šest hodin v sobotu jsem pobral devatenáct stovek, to jsem neměl ani za noční v sobotu v roce 2006 plus přesčas. Kdo mi chce z bývalých kolegů posměšně říkat, že dělám v monterkách, tomu ukážu kolik si vydělávám v těch sprostých monterkách, na rozdíl od něho.

Každopádně ať je to jak chce, nepřítel to bude nesmiřitelný, dokud bude čuchat možnost vyhrát, pak uteče. Střet těchhle dvou civlizací je neodvratný. Muslimští Imámové sázejí ve svých kázáních na závist, pocit méněcennosti, ublíženost, ukřivděnost atd atd. Za všechno může zlý západ. Kdyby nebylo západu, žerou se navzájem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio