Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“ (REDAKCE)

Instruktorem střelby „snadno a rychle“ aneb „Afgánská mise“
Pavel Černý v Afghánistánu
Foto: archiv autora

I když se profesně po dlouhá léta věnujete výcviku ozbrojených složek, může vás dojista ještě vždy něco překvapit. Dělat střeleckého instruktora znamená stále uvykat na setkávání s velmi obtížně tvarovatelným lidským materiálem a prodělávat nikdy nekončící vydobýjení potřebných materiálních podmínek. Tyto zkušenosti však mohou být jen obtížně aplikovatelné v zemi, kde není překážkou pouze jazyková bariéra, ale také i místní klima, pojetí života, kultura a ekonomická situace.

Autor: Pavel Černý
Publikováno: 19. 10. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 01:43:16 22. 10. 2012
Lukas Heinz.jpg
HAMMER [2012-10-21 18:20:36]: Jistě, možná jsem pro ně nevřící pes. Nicméně, když jsme mi Evropané tak chytří a na výši a jak ty říkáš, víme že nás chtějí muslimové zaříznout, proč jim pomáháme a přijmáme je do svých zemí. Pokud je to jak říkáš, a tito lidé nás chtějí vyhladit, pak by to z naší strany nebylo nic jiného než ukázka vlastního pokrytectví a hlouposti. Mezi námi děvčaty, ono je to spíš tak, že se tváříme jako buhvijací humanisté, přitom jsme pokrytci a pomáháme jim jenom proto, abychom se pak mohli hrdě tlouci do prsou, jak je náš svět humanisticky a demokraticky založený. Bereme je do svých zemí, ale držíme se je dál od těla, protože je ve skutečnosti považujeme za potenciální hrozbu. Evropa a USA se chová jako snobský, nabubřelý a namyšlený panský klacek. Nebylo by lepší, nezasahovat do jejich záležitostí a nechat je, aby si prošli vlastní cestou k vlastní verzi toho, čemu my Evropané říkáme nevím proč, demokracie. Pokud někdy budeme s muslimy bojovat, pak to bude z velké části vina našich nabubřelých, pokryteckých vlád. Umírat v těchto válkách nebudou politici, ale obyčejní lidé. Nedávno jsme ve škole měli úkol. Vytvořit typizovanou postavu Ukrajince, aniž bychom řekli, že je to ukrajinec. Většina spolužáků v popisu použili termíny související se špínou, zápachem, zanedbaným vzhledem a opilstvím. Mám minimálně dva kamarády ukrajince. Jeden nepije vůbec, druhý velmi střídmě, u obou by se dalo jíst z podlahy a chodí čistě a moderně oblékaní. Ano pracují rukama, ale to z nich nedělá žádné špindíry. Takto my skvělí, úžasní a otevření Češi nahlížíme naše sousedy. Nedávno jsem byl v Lotyšsku. Většina lidí měla představu, že jedu do polorozvinuté postsovětské země. To co jsem viděl mně ohromilo. Čísté krásně uklizené ulice, otevření, milí a velmi hrdí lidé, ochotni se učit od kohokoliv bez předsudků. Jistě mají své problémy, ale narozdíl od nás se je nebojí pojmenovat a řešit je. Nedodržují žádnou politickou korektnost. Uplatkář je uplatkář a zloděj je u nich zloděj. Mentálně jsme zůstali někde daleko za nimi. My češi máme pocit, že jsme pupek světa a můžeme rozdávat rozumy. Ve skutečnostiu bychom se měli od svých sousedů učit. Hlavně pokoře a píli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:20:36 21. 10. 2012
default.png
ZELENA-SVESTKA [2012-10-21 16:06:59]: S nerosty: chceš mi říct, že tohle američtí byznysmeni nevěděli předtím, než tam Janci vtrhli? Shodneme se na tom, že tohle věděli až moc dobře, že z té země nic nevyvezou, tak jaký důvod a jaký plán měli? Já ti říkám hodně hrubý odhad, že neměli vůbec jasno, co tam budou vlastně dělat mimo to, že zastřelí každého, kdo vytáhne kvér. Že vůbec netušili, co tam mají dělat.

Když říkám, že to neuměli a ty říkáš, že jsme to tam stavěli my a to dobře vím, vidíš v něčem rozpor? Neuměli, musel jim to někdo udělat, naučit je to a ještě jim to pořád opravovat. Mimochodem, my jsme tam toho postavili o hodně víc než jen těžební plošiny, taky cukrovary a další a další věci. Jenže to všecko bylo v rámci "nezjištné internacionální pomoci" a oni za to nezaplatili snad dodneška.

Samozřejmě že je jiná cena, když musíš platit společnosti za vytěžení, ale co ti jaksi zbývá, když na to prostě sám nemáš. Brání jim někdo, aby makali, mysleli a vyvíjeli se? Jo, brání. Totalita jejich náboženství. Ale to je jen jejich problém. My měli ještě před čtyřista lety ty samé problémy a až příchod "osvícenských" panovníků zaťal černoprdelné totalitě a nevědomosti u nás tipec. U nich nic takového neproběhlo a Saladin byl asi poslední rozumný vládce Muslimů, pak už si kněží svoji moc hlídali mnohem tvrději.

Nevzdělanost, svinský nihilismus "Inšalláh" plynoucí z toho co do nich kněží hustí a pak si s takovým trotlem děláš co jen chceš.

Mohamed byl jistě velmi ctnostný muž, ale poněkud mohutně totálně nevzdělaný. Napsal paskvil, který se dá vyložit jak koho napadne, v dnešním západním světě by ten autor byl trestně stíhaný za podněcování k náboženské a jiné nesnášenlivosti, byl by to jen kriminálníček nicotného významu. Takových tady máme v kriminálech spousty. U nich je to jejich styl života.

Jugoška: uhlíkové pumy, GBU-12, 24 atd a to v roce 1999, F-117A, AGM-88 HARM, JDAM, vysoce penetrační pumy atd. před koncem aspirace? Víš jaké zásoby letecké munice z let hodně vousatých USA army pořád ještě má? To je klišé vycházející jen z hrubé neznalosti vojenství. Co jsou to pumy Paveway II? Obyč železná puma z doby snad ještě Vietnamu ne-li rovnou IIWW opatřená soupravou, která jí v nějakých mezích kormidluje na laserový paprsek určité frekvence.

Další obrovský omyl: přes OSN se nedá prosadit téměř vůbec nic (právo veta velmocí) a neboj se, že by si Čína s Ruskem a dalšími státy svinsky nepohlídala takové rito. Věřím tomu, že tam USA má vysoký podíl na obnově, ale není tam jediná. Mimo to, oni ti Srbáci zase nejsou nějak bohatí, tam toho zase není tolik na kšeft.

A že by USA něco někomu dneska daly, myslím si, že doby Land and leasing kdy se toho spousty nezaplatilo, jsou definitivně pohřbeny. Můžu se mýlit.

To Lukáš: ano, jedenácté a dvanácté století, ještě v době musulmanských válek byli na výši (teda spíše na stejné úrovni tuposti jako my tady) ale dneska jsou skutečně čtyřista let za náma, dostávají moderní věci a ty umějí jen zneužívat. A.C. Clark definoval podřadnou civilizaci právě tak, že je zaostalá a moderní vybavení jen zneužívá.

V té době totiž na rozdíl od Muslimů, což bylo velmi mladé a nevytříbené nábožeství kde vládli ještě rozumní lidé, už měli křesťanští parchanti v černých kutnách moc pevně v rukou a začali ukazovat dobrodiní Ježíše Krista v praxi. Muslimové tohoto vrcholu svého řádění dosáhli teprve dneska. Bohužel pro nás a štěstí pro ně v době, kdy my respektujeme příliš mnoho věcí, které bychom respektovat v zájmu svého přežití neměli.

Ty sebe můžeš považovat, Lukáši, za co chceš. Pro ně jsi nepřítel, nevěřící pes a buď při troše štěstí můžeš konvertovat k Islámu, nebo tě zaříznou jak slepici. Jinak dojde brzo doba, kdy budeš muset vzít do ruky zbraň a střílet to hlava nehlava. Jakmile jim dojde ropa, jejich civilizace končí. Doufám ža jako hromady mrtvol na našich hranicích nebo ještě líp na jejich hranicích, ne mezi náma.

Bavit se o kultuře je slepá ulice. To není kultura, ale naprostá nesvoboda velké části velmi nevzdělaného světa. Nejsou schopni se ani tady asimilovat, ani jejich děcka ne. Přitom jen stačí aby makali a učili se. Ne, nic z toho nebudou. Sociální jistoty ano, ale dělat neé!

No a ke srovnání jejich policejních rekrutů a našich, tak tomu se už říká tragédie. Pokud už dochází k tomu, že se tady srovnává materiál nabraný k PČR s materiálem nabraným k Afgánské policii, tak potěš koště.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 17:10:14 21. 10. 2012
Lukas Heinz.jpg
Trochu Off-topic

Super článek. Mimochodem my je máme za opice, ale ve skutečnosti to byli v 11tém a 12tém století právě oni, kteří učinili převratné objevy v medicíně, chemii, matematice, astronomii atd.

V té době nás měli oni za primitivní fanatiky. Nakonec byl i v tehdejší temné Evropě, považován nenáviděný muslimský vládce Saladin za mecenáše vědění a kultury. Mimochodem ten měl židovského lékaře, vrátil křesťanům jejich relikvie i přes to, že bitvu o Jeruzalém prohráli a dovolil křesťanským věřícím navštěvovat svaté místa v Jeruzalémě. Přestože to nebyl žádný andílek, bylo mu šum a fuk v co kdo věří a jak kdo nazývá svého boha.

Mimochodem španělská Andalusie je dnes proslavená svýmy muslimskými stavbami a kulturním dědictvím.

Rozhodně nejsem zastánce fanatiků, muslimských, křesťanských ani jiných. Sám sebe považuju za kosmopoitu.

Ale tvrdit, že naše evropská kultůra je lepší než arabská, resp. muslimská, je asi stejné pitomé, jako kdyby retardovaný pacient psychiatrické léčebny s IQ 50 tvrdil, že je vlastně zneuznaný génius.

K článku:

Vycvičit policajta není lehké ani u nás. No a když se dívám na schopnosti některých našich mladých kolegů, pak bych rozhodně netvrdil, že ti Afgánští jsou o moc horší. Se snahou naučit se něco nového, nebo v přístupu k práci, jsou na tom někteří stejně i hůře.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZELENA-SVESTKA 16:06:59 21. 10. 2012
Zelená švestka :-).jpg
No tak pokud vím, tak i v mediích vyšly zprávy o tom, že těžební společnosti USA odstoupily od úmyslu těžby a dobývání v afgánu, neb je moc drahá doprava nerostů ke zpracování na nějaké mírové půdě(myšleno doma).
V Iraků těží sice zahraniční společnosti, které tam před vstupem nebyli a museli přijít neb koalice zničila všechna ropná pole a těžební věže 1. za války v r.91 a 2.v r.03. Jinak co říkáš že oni to neuměli, co já vím tak ropná pole a těžební věže jsme tam za komárů stavěli my a oni je vesele využívaly a dokonce i přes sankce OSN ropu do USA a SSSR prodávaly v době před příchodem (SSSR)i po příchodu Sadáma(USA).
Jinak mít pod palcem těžbu a mít z toho stejné zisky jako bych těžil sám je rozdíl. Je jiná cena.
Je to stejné jako v Jugošce. Amík a blbci kolem něho vše zplundrují raketami a jinými nesmysly, které jsou před koncem aspirace, tím posílí u sebe zbrojní průmysl a následně přes OSN a jiné organizace prosadí podporu pro opětovný rozvoj, kde vydobude opět postavení kde hraje prim a jeho firmy obnoví zpět krajinu a infrastrukturu.
Viz JUGO kde se podílely na obnově pouze americké firmy, jinak by USA nic nedaly.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:55:25 21. 10. 2012
default.png
ZELENA-SVESTKA [2012-10-20 09:26:25]: No, chci se zeptat teda na jedno: když jsou jediným motivem vstupu Janků do těchto zemí nerosty a ropa atd atd. proč Janci v Iráku netěží sami? Iráčani si sice nechávají ropu těžit západními společnostmi (když to jaksi nikdo jiný neumí, že ?) ale obchod mají pevně pod palcem sami.

No a v Afghánu, byl jsi tam tak něco musíš vědět: už se tam něco těží? Nějaký odkaz kolik a čeho, kde a tak?

To mi přijde podivné. Mě se totiž zdá, že ti Janci ani tohle nedokázali svou okupací zrealizovat. Do Afghánců jakožto policie i Armády rvou vlastní prachy, přitom by se nabízelo, dle mého laického myšlení, financovat toto z prodeje nerostů. Samozřejmě asi nebudeme moci říci, že by se dala Afgháncům práce, ti dělat nikdy nebudou, ale z prodeje jejich nerostů by se mohla zaplatit spousta věcí včetně pobytu a nákladů USA na tuto zprasenou válku.

Jo, Irácká ropa je v rukou prozápadní vlády a USA tímto na světovém trhu s ropou mohly zajistit stabilitu, což dalšími svými činy bohužel neprovedli a máme tady co tu máme. Ale jak stabilizovat Afghánistán? Jediné řešení: bez milosti Rambo a naučte se dělat nebo chcípněte.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZELENA-SVESTKA 09:26:25 20. 10. 2012
Zelená švestka :-).jpg
Kolegové zdravím vás,
byl jsem v Afghánistánu, tak v Iráku a Kuvajtu. Tam jsem poznal i lidi studované, ale ne na Universitě obrany v Brně jak se píše v článku, ale v Brně-Zastávce (bývalá škola kontrarozvědky).
Byli hodně sympatičtí a hlavně družní. Afghánci jsou sami o sobě hodně přátelští ale je tam stále vidět ten letopočet který tam vlastně je. Je tam 14 století a tedy mentalita a jejich pokrok je na oné úrovni. Pokud neberu věci přivezené okupanty SSSR či jednotkami Enduring Freedom či ISAF, nebo věcmi z pomoci různých nadací OSN, tak tam nic jiného než v naších krajinách není a neděje se nic zvláštního.
Ve 14 století se v naších krajinách také děli takové věci jako tam, koukněte do učebnic dějepisu. Moderní technologie jsou dovozové zboží a západní kultura tam dělá pouze rozbroje. Je to jako dát zbrojnoši Karla IV. samopal a jiné moderní zbraně.
Jinak co se týče přítomnosti jednotek NATO a USA, tak dle mého jejich přítomnost v místních navozuje historicky přítomnost Britů a Rusů. Musíme si uvědomit proč tyto národy chtěli mít území Afghánistánu v područí, jsou to nerosty. Není nic lepšího, než toto zabalit novodobě do mírotvoření a šíření demokracie. Kdysi se toto uvádělo jako šíření křesťanství a lepšího poznání.
Jinak k našim spojencům v Afghánistánu mohu uvést dle mého poznání jen to, že zjištění z denního soužití je, že dutý národ je ten americký mix.
Jinak si myslím, že zase Češi vynikají až moc díky naší proslavené improvizaci i přes různé předpisy a nařízení. Toto je vidět na chodu policie a armády. Kdyby totiž všichni dodržovali striktně předpisy naších potentátů tak se systém zadře a přestane chodit.
Jinak Amík je Rus s dolary v kapsách a v době vstupu do Afghánistánu a Iráku je určitě nehnalo k tomuto činu nic jiného než peníze a v neposlední řadě zase peníze a nerostné bohatství.
Jinak pokud se podíváte na osu zla pana G.W.Bushe, tak tato je přesně tam, kde Američané v době studené války přes CIA rvaly peníze (Irák, Afghánistán, Sýrie, Libye, Irán) a to proti rusům ve spojení z Izraelem.
Shrnuto, v Afghánistánu a Iráku je strašně krásně ale musíš se mít na pozoru neb Afghánec je slizký had a pozor na něj, jak se psalo již v knížce popisující příchod Britů do této země.
PS: Sorry za tapetu!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 23:14:01 19. 10. 2012
default.png
CHIP [2012-10-19 20:03:58]: Počkej, Chipe, já se nebavím o vědcích posbíraných z celého světa sloužících v NASA počínaje Wernerem von Braunem a konče našimi machry.
Na Měsíci byli "Janci" jen proto, že si potřebovali vytáhnout trenky před Rusáky, což je další tak veliký národ, až si pořád připadá málo veliký. Vědecký a jiný přínos téměř nula, zato velikost národa se ještě zvětšila.

Já se tady bavím o tom, že USA se svýma obrovskýma zkušenostma z okupací Německa a Japonska dokázalo nějakých padesát roků poté provést tak vysoce idiotské operace v Iráku a Afghánistánu. Za cenu obrovských dluhů vlastní země a tím riskování mnohem většího průseru, než je nějaký Saddám a jeho chemické zbraně nebo přiblblí Talibanci, dokázali Janci spolehlivě nasrat všecky tupouny mající za to, že všechno řídí Alláh..... Z pár blbů dokázali vytvořit mnohaset tisícové davy ochotné nechat se tupě vystřílet UH-64kama a posloužit tak jako spousty mučedníků hodných následování dalšími blby vychovávanými v temném středověku.

Po osmi letech válčení v Afghánistánu a střílení všeho, co se blbě pohne, Janci tedy konečně usoudili, že to asi není to pravé ořechové. Osm let utráceli miliardy dolarů na bezmozkovitě vedenou - ani se to nedá nazvat válečnou - operaci.

Na jedné z misí tam byla naše 601. skss, která si tam vydobila nesmrtelnou slávu - dostala se do míst, kam se ani veleslavné Delty a SAS nikdy ani neodvážily proniknout a co víc, oni to tam naši hoši ovládli. Jenže to nebylo až tak vojenským uměním, i když o 601. nikdo ani trolinku nepochybuje, ale tím, že se umějí chovat a umějí respektovat i někoho jiného, než jen sebe a hlavně napřed po všech nestřílejí, ale dokáží i jednat a pomáhat.

Až po osmi letech naprostého idiotismu musel přijít jeden myslící voják, bývalý velitel "Screaming Eagles" aneb slavné 101. výsadkové, jistý generál David Petraeus a říct těm vymaštěným dýním, že partyzánskou válku ještě nikdy nikdo nevyhrál tím, že si proti sobě popuzuje civilní obyvatelstvo. Kudla, to je objev!!!! To se dá přirovnat už jen k tomu, jak si lstivý Afghánec neumí ani vyhrabat sklípek na žrádlo, aby přes zimu nezdechl hlady, jak to dělali naši předkové už před pěti tisíci lety!!! Blb tam válčí s ultrablbem.

Přišel tedy konečně myslící člověk a řekl: takhle ne, musíme se umět chovat. Tak Janci dostali příručky, který jim vysvětlují co a jak a oni to stejně nechápou a serou na to.. A tak se povolají jinší národy včetně zase Čechů. Na tohle jsme jim dobří. Říkají nám Spojenci. Naši chlapi společně s nima umírali už za 1. světové, pak v té druhé, teď jim stojíme po boku zase a ty kurvy nafoukané naše lidi vyhazují bez udání důvodů ze země, protože se jim prostě nelíbí, že nějaký Čečenec se chce k nim podívat. My jdeme za jejich kreténismus nasazovat životy a oni nás bez víz nechtějí pouštět do země! To je spojenec? To je šmejd, pánové! Takhle spojenci a přátelé nejednají. To se na mě nezlobte. My nejsme spojenci, my jsme posluhové.

Bavil jsem se o tom s americkými piloty na dnech NATO v Ostravě. Ti o tom vůbec netuší a byli pohoršení ještě víc než já. Byli to kluci, co tady byli už asi potřetí a vyjadřovali se o naší zemi jen v superlativech: the best beer of the world, :D the most beautiful girls in the world.... :D fantastic ease peoples... without any problems, clever, opened...

Vzpomínali, jak našim FAC jedna z jejich B-52 provedla nízký průlet nad pozicemi Talibanců, taky super historka.

No a zejména na adresu USMC neměli pěkného slova - "criminal rabble" a "brainlesses".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 20:03:58 19. 10. 2012
Chip.jpg
HAMMER [2012-10-19 19:40:25]: Nejhloupější asi nejsou Hammere, přece jen byli na Měsíci:-) (A upřímě doufám, že mě nezahrneš důkazy o tom, že je to všechno podvod, protože vlajka vlaje atd... Na to si tě moc vážím)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:40:25 19. 10. 2012
default.png
ENTERPRISE [2012-10-19 18:13:49]: A to je všecko, co umíš, sokolíku?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ENTERPRISE 18:13:49 19. 10. 2012
default.png
Článek je velice dobrý a moc pěkně se čte.

PS: hammere tvůj zaujatý názor na přítomnost US Army v Afghánistánu je celkem ubohý a více než zaujatý. Nechápu, jak zde můžeš doporučovat seriál z Americké produkce, když tu kulturu, tak nenávidíš. Ale očividně se ti hodí do krámu jenom to, co uznáš za vhodné, že?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio