Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Ozbrojí se norská policie? (REDAKCE)

Ozbrojí se norská policie?
Jak bude vypadat norská Politi za rokt?
Foto: http://southnorway.no

S rostoucí agresivitou ve společnosti sílí hlasy, aby se ozbrojily i policejní sbory s dlouhou tradicí služby bez střelné zbraně, což je případ Velké Británie, Irska, Norska, či Islandu. Tato debata silně rezonuje především norskou společností, hlavně ve spojitosti s teroristickým útokem Anderse Breivika na ostrově Utoya, ve která sehrála policie smutnou úlohu.

Autor: redakce
Publikováno: 25. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 22:31:35 04. 01. 2013
Chip.jpg
HONZAD [2013-01-04 15:00:56]: Já nic rozvíjet nebudu, znám tyhle typy lidí. Máš spoustu řečí o ovládání zbraně, ale pozvání na závod, aby jsi nám předvedl jaký jsme nuly, jsi přešel taktickým mlčením. Nejsi ani ochoten říci co děláš, jen tady tajemně hauzíruješ. Nemá cenu dedukovat nějaké podrobnosti...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 22:12:04 04. 01. 2013
Chip.jpg
STAROUS [2013-01-04 19:12:37]: Ano, to je pravda. Obě dve skupiny nezůstávaji jedna druhé nic dlužné.. Pokud jde o zbraně mezi občany, nic proti nim nemám. Jak jsem již několikrát uvedl.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STAROUS 19:12:37 04. 01. 2013
Starouš.jpg
CHIP [2013-01-03 14:53:38]:

chip napsal: ...nesnáším tyhle "statistiky z Gunlexu." Protože se opírají o účelová data naprosto vycucaná z prstu...

__________________________________________________________

Gunlex nijak nesleduju a jeho statistiky neznám, tudíž na ně nemám žádný názor. Každopádně co se týče účelové manipulace s daty ve statistikách, ani odpůrci zbraní rozhodně čisté svědomí nemají. Jejich oblíbeným trikem v občasných obdobích antizbraňových hysterií bývalo (a pravděpodobně stále je) uměle navyšovat počty trestných činů spáchaných legálně drženou zbraní tím, že mezi tyto zbraně zařazovali i volně prodejné střelné zbraně (například plynové pistole) a v některých případech případech dokonce jakékoliv zbraně (např. kuchyňský nůž). Taková statistika pak vypadá správně dramaticky, že? Co na tom, že se ve většině případů nejedná o registrované palné zbraně, jejiž držitel musí mít zbrojní průkaz... V případě ČR může být dalším statistických zkreslením i fakt, že pokud je zdrojem dat policie, bude počet trestných činů spáchaných se zbraní obsahovat i některé případy oprávněné nutné obrany, jejiž vyřešení policie nezřídka z alibistických důvodů přesune směrem státní zastupitelství a soud. Tolik ke statistikám. Osobně jako policista nepociťuji legálně držené registrované střelné zbraně v rukou bezúhonných občanů ČR jako nějaké ohrožení či riziko, protože kriminálně závadové osoby v našich právních podmínkách držiteli zbrojního průkazu být nemohou a policie se svými neustále se snižujícími počty prostě nemůže být všude. Obavy z nějakého "divokého západu", kde se střílí kvůli každé maličkosti také nemám, neboť použití zbraně v sebeobraně si v ČR každý legální držitel dobře rozmyslí. Je totiž posuzováno tak přísně, že s jeho obhájením mají občas problémy i sami policisté v na první pohled zcela jednoznačných případech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:00:56 04. 01. 2013
honzad..jpg
smarjaaa, ty ses ale zvedavej, cece. Rekneme ze delam s informacema, ale informatik nejsem, delam s lidma a s vama v uniformach prichazim do konkatktu az povazlive casto.. to by ti mohlo stacit:-) jen probuh zastav v dedukcich Chipa, ten ma az nuverotelnej talent k tomu netrefovat se a buhvi co by vymyslel:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 08:41:41 04. 01. 2013
default.png
HONZAD [2013-01-03 23:39:51]: můžeš mi prosím sdělit jakou profesi vykonáváš ? Jen pro zajímavost abych si o tobě mohl udělat lepší obrázek :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:05:44 04. 01. 2013
honzad..jpg
andras: s tim shootingem mas samozrejme recht, to byl preklep .. home invasion v tomto smyslu je myslena specificka forma nasilneho vniknuti, kterou (nastesti) tady moc nemame, ale za louzi neni bohuzel neznama. Je to specoficka forma nasilneho vniknuti spojena nejcasteji se znasilnenim a loupezi. Je specificka (samozrejme nikoliv vyhradne) pro jiste oblasti a (nikoliv vyhrdane) etnikum.

cece, ale jak se tady muzes hlasit k CK, kdyz jsi (jak tady pise Chip o vas policistech) levicveho svetonazoru? A monarchie mi k levici nak nesedi! Pokud tedy nejsi schizofrenik? :-) ale neboj, ja to nikomu nereknu, by te urcit soupli do civilu a ty urcite neumis zadny pocestny remeslo, jako treba hammer! :-)) ... a urcite bys skoncil na sikme plose a to bych ti nemoh udelat, neb bych ti pak jednoho dne musel v ramci Castle doctrine udelat diru do hlavy, az by ses mi tady pokousel o burglary, ne-li o nco horsiho!!! :-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 00:22:26 04. 01. 2013
Andras.jpg
HONZAD [2013-01-03 23:39:51]:
ve většině případů, co jsi uvedl je. A pokud mě paměť neklame, home invasion je termín, který se používá výlučně v USA, a je to obsazení domu či bytu, za účelem zajmutí rukojmích a získání pozice pro vhodné vyjednání chtěných požadavků. Ty jsi měl na mysli spíše vloupání, a to je burglary. Stejně tak, jako střelba není schoting, nebo jak jsi to psal s tím ch, ale shooting. Nerad lidi opravuji a poučuji, ale tady si myslím, že místo school shooter je výstižnější termín školní střelec, nebo již zavedený a používaný aktivní střelec. Onec konců, i v USA se active shooter používá v oficiální policejní terminologii.

Jinak s CK souhlasím:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:39:51 03. 01. 2013
honzad..jpg
andras: srry, pouzivam je jen tehdy, kdyz pro ne neni vhodny (vystizny) cesky ekvivalent, nebo ho nevim. navic nektere z tech terminu jsou v podstate uzivany jako terminus technicus ... jooo, cece, kdyby stale byla a stale bychom byli udy CK monarchie (ne ze nekteri z nas tedy nejsou udy .. ale ne udy nejake rise), mozna bychom zdaleka nebyli v takove slote :-)


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:29:38 03. 01. 2013
honzad..jpg
santiago: jo, mas pravdu, dycky si odnesu patnact carek a du ti psat. Co carka to jedno toceny :-)))

ondra-s: ja ale s tebou nepolemizuju o zakone uprave drzeni v CR. V celku na ni neshledavam nic moc problemoveho. Kdyz uz jsme u toho, problem sezdavam spis v tom jak OCTR a media pristupují k pripadum pouziti zbrne v NO/KN.
A problem sezdavam v pravidelnem pokriku medii a casti nevladniho sektoru, kteri se chytaji kazde (casto vice nez pokrivene) prilezitosti aby se dovolalavali zprisneni drzeni zbrani (popripade aby kritizovali zeme, kde je drzeni zbrani liberalnejsi nez si psedohumaniste predstavuji)

hammer: vubec nepolemizuju o tom, jak je kdo z drzitelu zbrani schopen je v realu pouzit.
Snazim se ale poukazat na to, ze samotny fakt, ze pripadny pachatel vi, ze obeti nejsou ozbrojene (a tedy jemu hrozi minimalni riziko), zvysuje pravdepodobnost toho, ze si dovoli zautocit.

chip - ty statistiky jsou, ale samozrejme chces-li zpochybnovat, vzdycky si nejakou zaminku najdes...
A pokud udavas jako priklad toho, ze "narod" neumi zbrane pouzit rok 1945, tak ses trochu mimo, jelikoz hitlerovske nemecko bylo jednou z prvnich zemi na svete, ktere zavedlo extremne prisnou kontrolu drzeni zbrani u civilnich osob napred na svem uzemi a v dobe valky take samozrejme v protektoru. takze tady legalne tehdy nedrzel zbran nikdo, koho rise nepovazovala za loyalniho. A za ilegalni drzeni zbrani byly drakonicke tresty..


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:40:17 03. 01. 2013
Andras.jpg
HONZAD [2013-01-03 12:41:46]:
Už jsem musel reagovat. Pokud používáš anglické termíny, používej je prosím správně a korektně. A jinak nevím, proč používáš termíny anglické, když jsme formálně členy soustátí C. a K. RU, tedy pro příště kdyžtak Einbruch, ja?:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio