Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Ozbrojí se norská policie? (REDAKCE)

Ozbrojí se norská policie?
Jak bude vypadat norská Politi za rokt?
Foto: http://southnorway.no

S rostoucí agresivitou ve společnosti sílí hlasy, aby se ozbrojily i policejní sbory s dlouhou tradicí služby bez střelné zbraně, což je případ Velké Británie, Irska, Norska, či Islandu. Tato debata silně rezonuje především norskou společností, hlavně ve spojitosti s teroristickým útokem Anderse Breivika na ostrově Utoya, ve která sehrála policie smutnou úlohu.

Autor: redakce
Publikováno: 25. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 19:52:50 03. 01. 2013
default.png
HONZAD [2013-01-03 12:41:46]: ááá já tě odhalil...ty jsi ČÁRKOMAN!!! přečti si co napsal chip
CHIP [2013-01-03 14:53:38]: díky za to že jsi mu to vypsal...a v lednu se snad potkáme na střelnici ;)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 19:26:14 03. 01. 2013
default.png
Honzo, ono to tady vypadá, jakože si asi myslíš, že kdo má legálně drženou zbraň, dokáže s ní všemožné věci. Můžu ti spolehlivě říct, že k tomu, aby jsi zbraň proti někomu skutečně použil a ne jen o tom mluvil, musíš mít náturu a aby jsi ji použil jak máš a ještě z toho vyvázl netrestaný, musíš mít jednak hodně slušný výcvik zahrnující i zvládání stresových situací (praxi v terénu) a navíc znát zákon. To poslední ti dodá potřebnou jistotu a hodně klidu. A to dělá hodně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ONDRA-S 14:55:32 03. 01. 2013
Ondra S..jpg
Abych přidal svou trochu do mlýna: souhlasím s Andrasem - v ČR je postavení zbraní dle mého názoru ideální, neb slušný člověk si ji může na osobní obranu, či nějaké střelnicové stříleníčko pořídit, nicméně k tomu je cesta lehce trnitá, aby odradila ty, kterým do rukou zbraň nepatří.

Naštěstí nejsme navíc národ,který je "trigger-happy", jak se to tak světově říká, a tak je tu celkem klid. Osobně mi přijde normální tahat železo na ochranu sebe, anebo svých blízkých, a myslím, že aktivní střelec to opravdu často vzdá, když čelí člověku se zbraní. Jde střílet bezbranné ovce a komplikace v podobě, byť jen mířící oběti, "hru" komplikuje. To ukázala řada případů. Rozhodně ale nesdílím názor NRA o zbraních všem a všude, jen bych se jich tak snadno nevzdával v podobě, v jaké jsou dostupné například v ČR. K rozebíranému tématu posílám zajímavý odkaz k zamyšlení, že i "nevzdělaní" a "nevycvičení" civilové můžou ovlivnit šílence s kvérem v plném obchoďáku: http://www.thetruthaboutguns.com/2012/12/daniel-zimmerman/clackamas-shooter-confronted-by-...
A na závěr: chraň nás Bůh před podobnými tragédiemi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 14:53:38 03. 01. 2013
Chip.jpg
Ale no tak Honzade! Víš co řekl Churchill o statistice? Já proti držení zbraní běžnými lidmi v podsztatě nic nemám, ale nesnáším tyhle "statistiky z Gunlexu." Protože se opírají o účelová data naprosto vycucaná z prstu. jak chceš poměřovat počty vloupání ve velkém městě, s malou vesničkou? Restrikce zbraní ve Spojených státech je především ve velkých městech na východním pobřeží. Zatímco rozvinutá zbraňová kultura je především v městysech a vesnicích na Jihu. A velká zločinost je především ve velkoměstech, v Americe, jako i v Evropě. Takolik ke spoustě statistik na Lexu. :-) Pokud jde o zvyšování zločinosti, při odzbrojení obyvatelstva.(viz GB a podobně) Za jaké období je uváděna? K jakým dalším sociálním změnám v té oblasti došlo? Co zaměstnanost, sociální politika, migrace obyvatelstva? Změnila se, nebo zůstala stejná? Pokud chceš udělat skutečně dobrou statistiku, tohle všechno se musí podchytit. Jinak je to k prdu. Opětovně zdůrazňuji, že nejsem zastánce nějakého plošného odzbrojování veřejnosti. Ani být nemohu, protože střílím závody v praktické střelbě a kdyby lidi neměli zbraně, tak by neměl kdo závodit. Ale názor, zbraň v každé domácnosti, záruka bezpečí občana, mi příjde ujetá. A ještě lepší špumprnákle, jsou ty věčné debaty, o tom, Jak se "ozbrojení občané" postaví na odpor proti vládě, která bude utlačovat jejich práva... Kdy k tomu v našich zěměpisných šířkách došlo? V roce 1848 pár studentů na barikádách a v roce 1945 v Praze, tři dny před koncem druhé světové války? To je docela slabota, ne? Pokud by se k moci dostali nějací skutečně ostří hoši, nařídili plošné odzbrojení a v případě neodevzdání zbraní by hrozil koncentrák pro celou rodinu, včetně malých děti, tak je odevzdáme všichni a budeme se předhánět v tom kdo dřív. (Spousta lidí bude ještě po očku koukat, zda odevzdal i soused, aby ho kdyžtak mohli udat a přilepšit si.) Bylo to snad někdy jinak?

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:41:46 03. 01. 2013
honzad..jpg
santiago: pises: Taaaaková volovina :D

Jo a prave proto statistiky nasilnych utoku pravidelne narostly tam, kde stat drasticky omezil drzeni zbrani obcany (napr vyrazne Britanie, nektere staty USA)...
Me to neba, to je proste porad dokola.. proste statistiky hovori proti tomu co rikas.

Lump, vedouci ze je mezi neozbrojenymi, je jako vlk mezi ovcemi.

Lump, ktery tusi ze bud jeho obet nebo lide v blizkem okoli mu mohou udelat diru do tela, ma ztizenou pozici.

Stejne tak jako ve statech USA, kde jsou legalne zbrane v dome, je mira Home invasion (pro Pima: Nasilne vniknuti do domu) na naprostem minumu proti statum, kde pachatel vi, ze (pokud zrovna nekope do dveri baraku policajta) vevnitr sporadany obcan zbran nema...



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 08:29:28 03. 01. 2013
default.png
DANIK [2013-01-02 20:29:24]: Jo ještě jsem zapoměl oba víme jak špatně by to dopadlo kdyby tam naběhli normální policisté ... a teď kdyby tam byla taková skupinka civilistů kteří nemají ani potuchu o taktice a navzájem o sobě nevědí a teď nedej bože se do toho připlést ještě my..asi by to skončilo že dva se perou a třetí se samopalem se směje..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 08:27:21 03. 01. 2013
default.png
DANIK [2013-01-02 20:29:24]: Máš pravdu, musí splnit nějaké podmínky ale ty podmínky splníš po 3 hodinách sušení a 2 hodinách střelby levou zadní. Takže oba víme jaké jsou. Že u policie je to o fous lepší ale opravdu je to jen o fous...to je další veselá historka. Už jen vážně čekám kdy místo munice nafasujeme kamínky a ty budem házet na terče :D ... Ozbrojit lid bude to tu jako v Mexiku... To co popisuješ udělá člověk s chladnou hlavou a co o tom něco ví... Ne člověk co si tu bouchačku koupí do krámu jen pro jistotu apod. Stojím si za tím že civil pokud pravidelně necvičí střelbu což stojí peníze a čas by se měl schovat a nevylejzat ven a ikdyž má tu bouchačku tak si ji max. v klidu připravit jen k osobní obraně nikoliv útoku. Protože jak psal HONZAD s tím hromadným ozbrojením, asi by se ty podmínky museli zjemnit protože dnes kdo zbraň chce ten ji má, teď si z toho vezmi to procento které chodí pravidelně trénovat a připočti k tomu ty ostatní kteří ji ani nechtějí...To je masa lidí co ten kvér má u sebe a ani ho nepoužije a když tak někomu ublíží. Trénink netrénink každej policajt aspoň ví jak má bezpečně natáhnout nebo vytáhnout pistoli z pouzdra...


chip: Jo promiň já si neotočil kalendář.. :D
CHIP [2013-01-02 17:26:07]:

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 20:29:24 02. 01. 2013
Danik.jpg
SANTIAGO-SAN [2013-01-02 16:28:42]:
Tak teď si zas napsal kravinu ty. Člověk který si kupuje zbraň, musí splnit nějaké podmínky. Pak se dá čekat, že s ni bude chodit střílet a trénovat. Jistě jsou vyjímky a bude jich nějaké slušné procento. Nicméně stále je velká šance, že ozbrojený člověk takového útočníka může zastavit. Už proto, že jistě nevyskočí jak Rambo a s křikem nezačne střílet kolem sebe, ale počká si, zbraň vyndá nenápadně a šmejda střelí nejlépe do zad. Ale všecko to je všechno teorie, nicméně prostě odzbrojit slušné lidi ještě nikdy nic dobrého nepřineslo. Jediné s čím já souhlasím je, že nikdo kromě nějakého závodníka či sběratele doma nepotřebuje útočnou pušku. Držení těchle zbraní, bych být Amíkama silně omezil.

A Santiágo, když se nepostřílíme my, s naším silně silně nedostatečným výcvikem se zbraní, tak civil to zvládne také. Bože a to moudro, je fakt moudré - jdi si někdy zahrát paintball, tam se naučíš, že zkušený bojovník má velkou výhodu, ale rozhodně né tak velkou aby si mohl pískat. Vyndat, natáhnout a střelit směrem k protivníkovi, totiž nevyžaduje vysokou školu. A úplně nejednoduší myšlenka je - jaké město by si si jako zloděj vybral, tam kde jsou občané neozbrojení, nebo kde má zbraň každý druhý?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 17:26:07 02. 01. 2013
Chip.jpg
SANTIAGO-SAN [2013-01-02 16:28:42]: Díky náčelníku že jsi se mě zastal! Jen to není čtrnáct dní služby, ale už třetí týden! :-):-):-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 16:28:42 02. 01. 2013
default.png
HONZAD [2013-01-02 12:58:04]: Tak jsi napsal dvě hlouposti které opravdu bičují mou oční sítnici... O policejní právi může nejvíce opravdu vědět jen policista. Stejně jako o chirurgii chirurg o hodinách hodinář a o guláši kuchař. Nejvtipnější je když o policejní práci poučuješ Chipa který přeci jen u policie už 14 dní slouží a kde jsou na stanici záchody už si taky všiml. ;)Druhá nebetyčná hloupost je tvrdit

- Ozbrojeny clovek (obcan) je lepsi prevenci
- a ma vetsi sanci na umenseni masakru (v podobnych pripadech)
nez ovce, ktere jsou bezbranne ovce na porazce

Taaaaková volovina :D Víš, je jedno staré moudro zbraň kterou neovládáš je ti v boji překážkou. U střelné zbraně je to mnohem víc nejen že takový šikula pravděpodobně postřílí lidi okolo pokud se při tasení nepostřelí sám či při nabíjení nepostřelí znovu sebe či někoho jiného. Ono takový člověk beze zbraně první co ho intuitivně napadne je schovat se neukazovat rypák a dělat že tu nejsem což je pro něj to nejmoudřejší. Když mu dáš zbraň bude mít pocit že může čelit což nemůže. Frajer s útočnou zbraní ho provrtá přes dveře dřív než zjistí kde je klika. Nehledě na to že když lidem rozdáš zbraně tak se k nim dostane více zlodějů protože světe div se když ti hodím zbraň a budu od tebe stát 6 metrů tak tě dřív zabiju já holou rukou než ty mne tou zbraní ;) co to tedy znamená ? Když frajer půjde znásilnit frajerku stejně nestihne vbc nic a on krom jejích peněz si odnese ještě střelnou zbraň.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio