Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Ozbrojí se norská policie? (REDAKCE)

Ozbrojí se norská policie?
Jak bude vypadat norská Politi za rokt?
Foto: http://southnorway.no

S rostoucí agresivitou ve společnosti sílí hlasy, aby se ozbrojily i policejní sbory s dlouhou tradicí služby bez střelné zbraně, což je případ Velké Británie, Irska, Norska, či Islandu. Tato debata silně rezonuje především norskou společností, hlavně ve spojitosti s teroristickým útokem Anderse Breivika na ostrově Utoya, ve která sehrála policie smutnou úlohu.

Autor: redakce
Publikováno: 25. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 13:48:06 31. 12. 2012
Chip.jpg
EM488 [2012-12-31 12:01:44]: SPJ by tam bylo docela rychle, od čeho je lekce 600? :-) Aktivní střelec byl jeden z důvodů jejího vzniku. Nebo jsi tak nabručenej, že Charvi neprosadil zásahovou skupinu PMJ? :-) Jestli tedy jsi Péják. :-)
Pokud jde o problematiku aktivního střelce, jednou k němu u nás dojde, je jen otázka kdy. Jasně že to bude chaos, musí to tak být, každá akce která není dopředu připravená a natrénovaná a není tam moment překvapení je taková. Obzvláště při takovém množství výcviku, jaký je k dispozici. Pokud jde o střelecké dovednosti, kdo chce umět skutečně dobře střílet, musí na sobě sám pracovat. Je to na každém z nás. Běžný výcvik to nezaručí. Ale to platí v každé dovednosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 12:01:44 31. 12. 2012
default.png
HAMMER [2012-12-31 08:24:21]: Bohužel, myslím si, že moc nepřeháním. Operačním (speciálně těm krajským) bych věřil, ti by to nejspíš zvládali (ve schopnosti obvodních operačních už tolik nevěřím), jenže operační nejsou na místě a můžou maximálně vřeštět do rádia. A těžko dávat pokyny, když nevíš, co se na místě děje (málokdy se někdo chopí velení a dá duchaplnou zprávu). Co mě vždy s..e, je jediné: že si každý dělá, co ho napadne a že si každý chce mermomocí a za každou cenu urvat svou "čárku" (JÁ musím pachatele zadržet, pro svoje oddělení). Taková ta základní pravidla typu "velí první hlídka, nejzkušenější četník, jehož slovo je svaté" atd. atd., co nás učila "stará máza", už někteří řaďáci neuznávají příp. často ani netuší, že něco takového vůbec existuje. "Amoka" bychom vyřídili, o tom není pochyb, ale za cenu maximálního organizačního bordelu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:24:21 31. 12. 2012
default.png
Ještě k EM488: já si to nedovedu představit, zažil jsem kdeco a vždycky to klapalo. Někdy se něco doprasilo, ale byly to fakt jednotlivosti a vždycky mladý nezkušený ocas buď díky chybějící správné instruktáži nebo později díky děravým psychotestům.

Nemůžu si pomoct, za nás se řešily sebemenší chybičky poldy, i když třeba jen mezi sebou a nemusely ani zákrok negativně ovlivnit. Všecko má dávno daná jasná pravidla, ty "kuchařky" takových věcí jsou dávno vypracované, obrovskou roli u toho hraje operační, který jako kvočna navádí svoje kuřátka v terénu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 08:19:29 31. 12. 2012
default.png
EM488 [2012-12-30 22:14:20]: Hrůza, hrůza!!!! Neděláš si srandu? Teda takto: nepřeháníš trochu?

Za nás to bylo jednoznačně dané: zákroku automaticky velí velitel hlídky auta, jehož je to rajon a který je na místě první když je takových hlídek tz jednoho rajónu víc, zdroj na ručku musí mít každý polda náhradní právě pro takovéto durchy, z bohužel jediné frekvence operační vyhodí všecky blbosti - pošle je k šípku a teda nevím, kdo by si dovolil do tohohle něco žvástat, sem to nikdy nezažil... Operační vysílá navíc důstojníka co má dosah nebo rovnou sedí na okrese a ten velení na místě převezme. Pravda, tady s tebou souhlasím, když k tomuto sem-tam došlo, ti kreténi nikdy nic nerozhodli. Do všeho se srali, ale rozhodnutí žádné. Zákroky, které jsme dělali do pěti minut jako podle učebnice, se s nima vlekly celé hodiny.

A Honzo, jak ty můžeš vědět, jak je to realisticky? Jak dlouho že jsi sloužil? Aha!!!

No Pime, tady v té akci nehraje myslím roli žádná výše platu, ale pouze výcvik, automatizace správných činností. A o té se už jen vzhledem k počtu hodin SSP nedá vůbec mluvit.
Tam se posílají četníci v podstatě na smrt, jak to říkal náš pan komisař, který na tyto věci bepečnosti zasahujících četníků hodně dbal.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:16:44 31. 12. 2012
honzad..jpg
em488: skladam poklonu, to co pises zni nepochybne vice nez realisticky

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EM488 22:14:20 30. 12. 2012
default.png
Kolegové (nejen) pražští policisté, dovedete si aspoň vzdáleně představit, co by to bylo za strašnou melu, kdyby se opravdu "amok" objevil??? Ten šílenej policejní chaos, co by nastal??? Neorganizovaně by tam pod VRZem letěly všechny volné autohlídky (OHS, PMJ, místní, možná i nějaký ten psohlavec, dopravák nebo hafan), z toho minimálně dvě pomalované káry by se vzájemně nabořily na křižovatce poblíž místa události, kde by si nedaly přednost. Vzápětí by do postižené budovy (kde by byl už tak dost velký zmatek) vpadla jedna bojová formace, zatímco ostatní hlídky by o tom neměly sebemenší tušení, protože na jejich kanále začne dávat nějaký inteligentní zesil z MOP svou veledůležitou zprávu z ohledačky (ruční Matra s příposlechem samozřejmě v tu pravou chvíli selže kvůli vadnému zdroji). Takže se na druhé straně budovy vytvoří další bojová formace, která do budovy vpadne zadním vchodem a navzájem se někde s tou první formací uvnitř postřílejí, protože se budou považovat za "amoka"... A než se aktivuje a dojede SPJ nebo ROZA s odpovídající výbavou, je po všem, nedělám si iluze o jejich dojezdových časech (bez urážky). Nesloužím první, ba ani pátý, šestý, sedmý... rok a vím, že i dlouho dopředu naplánované policejní akce mají velké organizační trhliny. Natož spontánní akce, co nejsou předem plánované, ať už honička ujíždějícího auta, vloupání do rozlehlého objektu, náhlá hromadná bitka, mimořádná pátračka. Z 99% nikdo nepřevezeme iniciativu a velení (ze strachu z následků), každý si dělá, co chce, půlka lidí mele do rádia úplné nesmysly, nikdo neví, co se děje, a podle toho to pak vypadá a končí. Takže shrnuto: radši se modleme (a žádám o to i bezvýhradné ateisty!!!), aby se u nás "amok" raději nikdy neobjevil. Protože, byť nás na zásah proti "amokovi" bojaři svědomitě (a myslím, že poměrně kvalitně) vyškolili, v reálu by to proběhlo úplně jinak. A dohra by byla taková, že GIBS by nadělil obvinění pro jistotu všem, kdo byli ten den v práci. O ohlasu v médiích radši ani nemluvím, to by byla hotová poprava Policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 21:52:09 30. 12. 2012
honzad..jpg
hele Pime, naprosta vetsina toho co pises je typu " Teorie o tom, že .... je dle mého teorie" atd jsou proste tvoje domenky a pocity... a ja v celku nemam cas a naladu te presvedcovat o tom, ze tve pocity a domenky jsou mimo. Na tema street a school schootingu je uz zpracovano docela dost studii a jsou na jejich zaklade treba (zejmena k school sh.) vypracovany i specificke takticke postupy.

Stejne tak pokud je o samotnou umeru mezi drzenim zbrani obyvatelstevm a zlocinnosti.. je toho dost a je to zajimave. Ze zavery z toho koukajicimi jsou zcela jine, nez blaboly, ktere na toto tema vidis na NOve a ctes na Idnesu bude pro tebe jen jedno z mnoha zajimavych prekvapeni
Tak si napred o tom neco precti, jinak tady mantame cas v pivnich kecech. Pro zacatek v cestine si precti veci na Gunlexu.cz, zejmena veci od kriminologa Davida Karasaka a par podobnych veci. Pak teprve ma smysl neco resit..

Andras: s tim co pises "Systém, který je nastaven v ČR, mi přijde docela optimální. Rozhodně jsem proti plošnému odzbrojování občanů... atd" rozhodne souhlas

Pokud je o oficialni vyjadreni (a udaje) ze strany policie SR k Harmanovi, tak o jejich duveryhodnosti je mnoho duvodu pochybovat... tim spis, ze celou kauzu (a akci) zametli takovym fofrem a mnohe otazniky kolem ofiko verze zasklili zcela ocividne..
Nicmene ted uz je to asi jedno, nebot slovenskou policii reformovat nebudeme a harmanovi ano jehoobjetem uz stejne nikdo nepomuze..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:51:07 30. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-30 20:38:43]:

Mluvím o praze a PMJ - nyní tam sloužím 2. rokem a podle lidí, co jsem tam poznal věřím, že by se tam hrnuli - včetně mě. Ale samozřejmě musí platit to, že střelec aktivně střílí po civilistech. Pokud bude pouze vyčkávat, postup bude jiný.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 20:38:43 30. 12. 2012
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2012-12-30 20:02:29]: Reagoval jsem především na ty balistické vesty. Ano, v baráku, kdy by byl nějaký přístup zadem, on by se nehýbal a vznikla možnost ho odstřelit zblízka, by to možné bylo, ale na ulici, kdyby byl v pohybu...

No a pokud jde o to, na co jsou policajti cvičeni, tak mi dovol, abych trošku zapochyboval. Nechci nikomu šahat do svědomí, ale myslím, že ne každej v uniformě by se honem hrnul zneškodňovat střelce za patnáctku čistýho - což není výčitka, ale konstatování... Ale to je jen můj názor.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:02:29 30. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-30 19:50:52]:

Samozřejmě, zmiňuji to samé, co jsi napsal, v posledním odstavci mého příspěvku. Pokud by ale útočník s útočnou puškou byl v budově, je šance na jeho eliminaci značná, oproti otevřenému prostranství, jako např. v Norsku. Policisté jsou vedeni k tomu, aby útočníka podle křiku a případné střelby co nejdříve vyhledali, a bez ohledu na vlastní ztráty se pokusili zlikvidovat, aby došlo k co nejmenším ztrátám civilním - to platí pouze v případě tzv. aktivního střelce.

Policisté PMJ by "těžkými" balistickými vestami měli být vybaveni v roce 2013 a několik policistů s nimi bude snad nonstop v ulicích. Se zesílením palebné síly je to ale horší....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio