Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Projekt NEZAPOMENEME! (REDAKCE)

Projekt NEZAPOMENEME!
Památník zemřelým policistům a hasičům
Foto: Muzeum Policie České republiky

Nedávno se na redakci Policisty.cz obrátil jeden z policistů a upozornil nás na závažný fakt. Předložil nám seznam policistů, kteří od roku 1990 zemřeli ve službě, přičemž aktuální číslo 100 zemřelých nás přímo šokovalo. Aby památka těchto mužů a žen nezůstala zapomenuta, rozhodli jsme se kontaktovat Muzeum Policie České republiky v Praze a s pomocí jeho pracovníků, kteří zpracovávají seznam padlých strážců zákona od roku 1918 až do současnosti, vytvořit kompletní seznam padlých od roku 1990 i s interaktivní mapou míst úmrtí jednotlivých policistů. Tak se zrodil projekt NEZAPOMENEME!

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 06. 05. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 23:20:39 14. 05. 2013
Pim Burger.jpg
VETERAN2 [2013-05-14 22:57:40]: Stručně řečeno - část o příslušnících StB ze vzpomínek rozhodně zajímavá, nostalgii po starých dobrých komoušských časech nechám být a část o četnictvu naprosto, ale naprosto nepravdivá. A mně tu pak bude někdo obviňovat, že někoho soudím na základě ideologie a ne faktů, tss...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:57:40 14. 05. 2013
default.png
Vznik interaktivní mapky je určitě dobrý nápad. S tím časovým obdobím to bude problém. Buď bude muset začínat z ideologických důvodů u roku 1990, což je z historického hlediska trochu škoda nebo se bude muset autor přes ideologii přenést a začít u roku 1918. To by bylo určitě mnohem zajímavější.

Příslušníci SNB za mříže určitě nikoho nedostali. Od toho byly soudy, které byly v padesátých letech zaplaveny všehoschopnými rychlokvaškami. Pokud byl proces vykonstruovaný, soudce a prokurátor to vždycky velice dobře věděli a přesto soudce rozhodl. Bez něj to nešlo. Pod rozsudkem je podepsaný vždycky on.

Práce StB určitě nebyla stejná jako u našich dnešních tajných služeb. Rozhodně tam byl větší pořádek, měli peníze, nic nebyl problém, neměli tam undergroundové bubeníky a jiné zoufalé existence, měli výzkum a vývoj, díky němuž jsme i my obyčejní měli funkční vysílačky, které obsahovaly díly ze Švýcarska, které se sem oficiálně nesměly vyvážet a podobně.

Teď chvíli vážně. StB byla organizace dělená na správy se značně různorodými činnostmi. Veřejnosti neznámější je ta část, která výslýchala nevybíravými metodami třídního nepřítele. To se samozřejmě dělo. Jeden nebo více u výslechu byl vždycky primitiv, kterému tyhle metody nevadily nebo mu dokonce dělaly dobře a druhý musel být natolik na výši, že uměl aspoň psát na stroji. Takový materiál by byl ale pro práci v terénu nepoužitelný. Když jsem nastoupil já, sloužilo bývalých od StB ještě docela dost. Hlavní zasluhu na tom měla logika tohohle státu, který jim nepočítal odsloužená léta nebo jen částečně a místo toho, aby jim nabídl odchod za rozumných podmínek nebo využil odpovídajícím způsobem jejich zkušeností, nutil je sloužit co nejdéle, aby se očista od těchto lidí co nejvíce protáhla. Tu a tam někdo přišel na nápad, že by je třeba bylo dobře soudit a podobně, ale nikdy se na většinu řadových nenašel paragraf. Pokud jsem ty lidi poznal já, byl to proti řadovým policajtům rozdíl. Daly se sice najít vyjímky, ale v průměru to byli lidé o třídu výš, kterým překvapivě ideologie moc neříkala. Byli iteligentní, tak jim bylo rovnou jasné, co si o komunismu myslet. Jeden z těch, co jsem znal, měl třeba na starosti, aby se u obchodů, kde se platilo valutami, zbytečně nepřeplácelo. Jen pro zajímavost. Pod StB patřila údajně i pasová kontrola na hranicích.

Vzato čistě statisticky, bude mít asi nejvíce lidí na svědomí prvorepublikové četnictvo. Při demonstracích se totiž poměrně běžně do dělníků střílelo.Je zajímavé, jak se na tohle rádo zapomíná a nikdo se nad tím nepohoršil.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 21:12:15 14. 05. 2013
Pim Burger.jpg
DANIK [2013-05-14 20:42:30]: To je omyl, řeč zde byla o tom, že Martoovi přijde stejná práce StB jako dnešních tajných služeb.

Viz:"Pokud mi nenapíšeš něco, čím se podle Tebe mýlím, tedy nějaké činnosti, které STB užívala a současné tajné služby, včetně těch zahraničních, je již neužívají, jakpak se máme o nečem bavit?"

Rovněž je mi zatěžko litovat příslušníky SNB/PS/..., kteří přišli k jakékoli úhoně v boji s tzv. třídním nepřítelem. Nezapomínejte, že zejména v časech popřevratových existovalo i uvnitř SNB několik skupin příslušníků a když čtu např. o zastřelených příslušnících MV, kteří zemřeli poté, co se političtí vězni rozhodli utéct z uranového lágru, nijak zvláštní emoce to ve mně neprobouzí. Proto je hodnocení této doby tak problematické. A to neplatí pouze pro SNB. Jednou mi jeden moudrý člověk položil otázku - dal bys na stejnou pamětní desku jméno Horákové a Slánského?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 20:42:30 14. 05. 2013
Danik.jpg
tak tak. Jak si Pimových názorů a zkušeností vážím, tak mám pocit, že si myslí, že za socialismu nebyla zločinost, všichni byli děsně milý a policajti jen naháněli politicky nepřizpůsobivé, kteří narušovali socialistickou pohodu.

Já myslím Pime, že Martoo mluvil o zcela obyčejných strážcích pořádku, policistech obvodních oddělení, jejich pracovní náplní vskutku nebyl boj proti třídnímu nepříteli. Takže ač bych nechtěl navazovat na tradici zrovna STB, tak na SNB - tedy běžné poldy ve výkonu se rozhodně dívám jako na své běžné předchůdce. Jinak k tomu videu - zkus se někoho znalého zeptat Global street party 1998 - předpokládám, že to video by se moc nelišilo od tvého. Co to dokazuje?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 01:31:15 14. 05. 2013
dax.jpg
PIM-BURGER [2013-05-13 20:02:56]:
PimeBurgere chce to trochu zklidnit hormon,evidentně si vůbec nepochopil o čem Martoo a Andras píše.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 20:08:11 13. 05. 2013
Pim Burger.jpg
* poslední věta prvního odstavce má znít "ale k tomu, aby pomáhal chránit jejich práva".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 20:02:56 13. 05. 2013
Pim Burger.jpg
MARTOO [2013-05-11 13:15:56]: Promiň, ale podle mě záleží na tom, jakému režimu sloužíš. Je přece rozdíl, zda tvůj úřad slouží k šikanování občanů a dohlížení na to, s kým se bavil, zda hrál v bytě divadlo, kdo se na to přišel podívat a další věci, které byly sledovány. Nekorumpuješ vyhrožováním přátelé či příbuzné dotyčného a nevyhrožuješ, že pokud neudělá to a to, tak si jeho děti neškrtnou, nebo k tomu, aby pomáhal chránit jejich práva.

Rovněž tvá teorie o tom, že příslušníci policie jsou vždy obětí změny režimu, není zcela adekvátní. V roce 1918 nebyli příslušníci četnictva a policie změnou režimu takřka dotčeni, ačkoli po tom veřejnost volala. Pár jedinců sice ztratilo své funkce či byli přeloženi, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o odborníky a především k tomu, že rakouské mocnářství, ať bylo prohnilé, jak chtělo, tak se rozhodně nevyznačovalo nijakou zvláštní brutalitou k obyvatelstvu, tak nebyl ani žádný důvod, proč někoho zatracovat.

Něco jiného byl samozřejmě přechod od demokratického systému k nacistické a bolševické diktatuře. Nacisté se spokojili s tím, že české složky upozadnili a boj proti ideovým odpůrcům nechali na svých organizacích, zatímco českým orgánům zbylo v podstatě pouze vyšetřování kriminálních činů. Bolševici už se s tímhle smířit nemohli a začali čistkou, protože věděli, že normální četník jim nikdy nebude moci být věrný vzhledem ke zvěrstvům, která prováděli, a tak si našli svoje nové lidi, kteří toho schopni byli. No a je logické, že tito lidé a jejich pohrobci, byť mohli být za těch 40 praxe ve šmírování, vydírání a šikanování obyvatel Československa, byli opravdu dobří ve své profesi, nemohli v demokratické společnosti dále fungovat. Člověk může být čestný a stát se z něho svině, ale naopak to už nejde.

Pokud jde o zpochybnění videozáznamu, tak mi řekni, co se muselo stát, aby banda lidí v civilu legálně obstoupila člověka a začala ho na ulici skopávat do kuličky?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:45:31 11. 05. 2013
Andras.jpg
PIM-BURGER [2013-05-11 12:28:33]:

Tomuto videu se říká účelová jednostranně zaměřená lživá propaganda ala Die Deutsche Wochenschau:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:15:56 11. 05. 2013
martoo.jpg
PIM-BURGER [2013-05-11 12:28:33]: Hádat se s Každá ozbrojená složka slouží státu a je závislá na jeho politickému režimu, a proto je na ni po převratu pohlíženo jako na nástroj minulého režimu. To jsem sám v podstatě napsal. Myslíš si, že to je snad jinak?

Hádat se však s tebou nebudu a již Ti nebudu přepisovat to, co jsem již jednou napsal. Pokud si mé příspěvky pořádně nepřečteš, jak chceš na ně reagovat?

Pokud mi nenapíšeš něco, čím se podle Tebe mýlím, tedy nějaké činnosti, které STB užívala a současné tajné služby, včetně těch zahraničních, je již neužívají, jakpak se máme o nečem bavit? Zatím do debaty taháš emoce a píšeš nepředložené výroky na výroky, které jsem ani nenapsal a do takové debaty já osobně nepůjdu. Nikam totiž nevede.

Například toto Ti přesně ukazuje to video na jednom z debatních témat - máš sestříhané pouze zásahy příslušníků SNB, ale to, co se dělo třeba dvě minuty před zásahy, jak se chovali a konali lidé jenž jsou předmětem zásahu, již nikde nemáš, tudíž nemůžeš ani objektivně posoudit, zda užití donucovacích prostředků vůči těm lidem je adekvátní či nikoliv. Odkud jsi zjistil, že lidé v civilu jsou příslušníci SNB? Já jsem to na tom záběru neviděl, takže jak chceš objektivně hodnotit, zda byl zákrok příslušníků SNB oprávněný či nikoliv, když ani nemůžeš vědět, zda to byli příslušníci SNB?

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 12:28:33 11. 05. 2013
Pim Burger.jpg
MARTOO [2013-05-11 08:23:44]: Co píšeš, je absolutní nesmysl. Ani nevím, zda mám plýtvat svým časem na někoho, kdo opravdu věří tomu, že dělá to samé, co dělala StB. Když o tom tak přemýšlím, tak i Gestapo dělalo to samé, odposlechy, nastrčení agenti, fyzické násilí. Ztotožňuješ se i s nimi? Uvědom si, jaký je to nesmysl, co říkáš. Záleží přece na tom, komu sloužíš a co děláš. Výmluvy na zákroky pod jednotným velením jsou jen výmluvy. Ostatně se koukni na nějaké záběry z 89. Jestli ti přijde jako normální zákrok, když tam několikrát člověk v civilu zaútočí na demonstranta, tak fakt potěšpánbů.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 1)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio