Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Projekt NEZAPOMENEME! (REDAKCE)

Projekt NEZAPOMENEME!
Památník zemřelým policistům a hasičům
Foto: Muzeum Policie České republiky

Nedávno se na redakci Policisty.cz obrátil jeden z policistů a upozornil nás na závažný fakt. Předložil nám seznam policistů, kteří od roku 1990 zemřeli ve službě, přičemž aktuální číslo 100 zemřelých nás přímo šokovalo. Aby památka těchto mužů a žen nezůstala zapomenuta, rozhodli jsme se kontaktovat Muzeum Policie České republiky v Praze a s pomocí jeho pracovníků, kteří zpracovávají seznam padlých strážců zákona od roku 1918 až do současnosti, vytvořit kompletní seznam padlých od roku 1990 i s interaktivní mapou míst úmrtí jednotlivých policistů. Tak se zrodil projekt NEZAPOMENEME!

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 06. 05. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu STAROUS 13:05:18 17. 05. 2013
Starouš.jpg
HAMMER [2013-05-17 06:27:04]:
Hele Hammere, nejsem ženská, takže to co napíšu, neobsahuje žádný jiný skrytý význam či poselství, ale opravdu pouze to, co tam normální chlap vidí. Pokud tedy napíšu souvětí "že slouží nespravedlivému totalitnímu režimu, věděli v období před takzvanou Sametovovou revolucí mimo naprostých pitomců všichni", tak tím opravdu myslím ty, co v té době sloužili a ne nějakého malého Hammera, který sledoval v televizi záběry demonstrací s vykulenýma očima a lízátkem v puse. Ale pokud jsi v té době byl již dospělý (alespoň papírově) nebo dokonce sloužil a vše v předlistopadovém režimu ti připadalo OK, tak ses mezi ty pitomce zařadil oprávněně a tvé sebekritiky si cením. Jinak by mě zajímalo, na základě čeho jsi dospěl k přesvědčení, že nejsem schopný se učit, nebo si přiznat chybu a dokonce že bych se v případě prozření musel zastřelit? Vždyť mě vůbec neznáš a nic o mě nevíš. Och pardon, já zapomněl - Hammer ví přece všechno, úplně všechno... Přiznat si vlastní chyby zatím problém nemám. Prakticky každý, kdo sloužil či slouží v přímém výkomu služby (za který považuji vše od kluků z hlídkové služby až po vyšetřovatele), nějaké ty chyby udělal a udělá. Policejní práce je velice variabilní a navzdory s léty stoupajícím zkušenostem se stává, že člověk narazí na něco, s čím se dosud nesetkal a co by s odstupem času nezřídka řešil jinak a lépe.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:39:49 17. 05. 2013
default.png
VETERAN2 [2013-05-15 22:13:46]: "Myslet si, že prvorepublikové poměry byla kdovíjaká změna proti Rakousku.."

bych se tě rád zeptal, o čem to píšeš? V roce 1920 jsme byli desátá nejvyspělejší země světa (asi za ty dva roky samostatnosti, co?) a v roce 1938 totéž. Mimo jiné i proto, že tu byl pořádek!!!! Že životy darebáků neměly váhu, kéž by se to vrátilo!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:36:30 17. 05. 2013
default.png
PIM-BURGER [2013-05-15 23:15:03]: Střelba četnictva do dělníků!!! Kdybyste, Pime, pořád neopakovali komunistické fráze, dostali byste se někde jinde: rozvášněný dav alias kanonenfuter dobře řízený bolševickými agitátory proti pořádkovým jednotkám, které zakročily velmi dobře, rázně a účinně. Bolševik chtěl rozvrátit demokratický a prosperující stát. Na hrubý pytel hrubá záplata.

Jediné, co se jim dá vytknout (to je už sranda s tou výtkou) je, že nepostříleli všechny rudochy. Do slušného dělnictva se, jak to chějí bolševici prezentovat, nestřílelo. Střílelo se do rudého moru a kdo se tam pletl, nesl si za to následky. Propaganda bolševiků z těch svých ordnerských nájezdů udělala boj četnictva proti dělníkům, což není pravda ani náhodou. Dělníci sloužili bolšáňům jen k tomu, aby je na svých hrbech vynesli k moci, k ničemu jinšímu. Jamkile byli u moci, chovali se k nim jako jistý Reinhardt: ti co drželi čuně a kolaborovali, se měli jakž takž na přežití, ten zbytek v podstatě zlikvidovali. Ty kecy, jak bylo lidem špatně atd atd. bolševik vždycky uměl. Za ty roky se to tak zažilo a někteří to už berou jako naprostý fakt. Spousta lidí nečte, neučí se, jen žije z toho, co do nich tloukli celá desetiletí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:27:04 17. 05. 2013
default.png
STAROUS [2013-05-16 00:00:31]: Já se hlásím k těm naprostým pitomcům. Nic jiného než socialismus jsem nepoznal, rodiče nás doma drželi velice daleko od toho jak to bylo doopravdy, ještě v době sametového přerozdělování koryt jsem netušil která bije! Beze srandy.
A nebyl jsem jediný ani jsem nebyl nějaká výjimka, jen si to umím přiznat.
A Starouši, umím si přiznat i to, že jsem nedělal tu práci vždy pro lidi, uměl jsem to dost rychle ještě během aktivní služby a odmítl jsem dělat čárečky pro nadřízené a makat pro lidi venku - aneb podle vás dělat ostudu v terénu jedenáct hodin z dvanácti. Nikdy jsem se neodmítal učit anebo si přiznat, že jsem kokot prostý, vzduchem chlazený, že to dělám úplně zcestně. Kdybyste uměli vy to samé, už sem nepíšete, protože byste si museli před zrcadlem prohnat hlavu devítkou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STAROUS 00:00:31 16. 05. 2013
Starouš.jpg
Tohle téma kluci asi nerozlousknete, vždycky tu budou dva vyhraněné názorové tábory, stejně jako např. v případě bratří Mašínů. Jenže svět není černobílý, pravda bude někde uprostřed. Osobně mi připadají oba ty extrémní názory směšné. Tedy jak ten, že všichni příslušníci SNB, PS a StB byli vlastně jen ryzí čestní ochránci tehdejších zákonů, tak i ten, že to všechno byli jen bezpáteřní poskoci komunistické strany, kteří se zúčastňovali represí proti svobodomyslným občanům. Stejně jako dnes, i tehdy to bylo o lidech. Někdo byl hajzl, jiný zase férový chlap a další něco mezi. Každopádně že slouží nespravedlivému totalitnímu režimu, věděli v období před takzvanou "Sametovovou revolucí" mimo naprostých pitomců všichni. Lze ale odsuzovat někoho za to, že byl tehdy řadovým příslušníkem SNB někde na obvodním oddělení? Vždyť tehdy skoro každý, kdo nechtěl mít s vládnoucím režimem problémy, nějakým způsobem kolaboroval... Tím nemyslím nějaké udavačské svině, ale prosté občany, kteří se režimu nepostavili na odpor, pilně chodili na schůze a mávali mávátky v prvomájových průvodech...

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 23:15:03 15. 05. 2013
Pim Burger.jpg
VETERAN2 [2013-05-15 22:13:46]: S posledním tvým příspěvkem souhlasím. Myslím, že byl určen spíše mně. Pokud jde o střelbu četnictva do dělníků, tak já jí nepopírám, ty incidenty se staly, ale za prvé těch obětí nebylo tak mnoho (neznám všechny podrobně, ale myslím, že přes 20 za celou 1. republiku to nepůjde) - zároveň neříkám, že je to málo - ale rozhodně v těchto událostech nelze vidět standardní jednání četnictva ve standardní situaci. Většinou byla střelba do lidí vyvolána samotným davem, občas v kombinaci se selháním jednotlivců v kordonu. Paradoxně za velkou část obětí mohou komunisté, kteří v podstatě tu krev na chodnících chtěli. A to je dle mého základní rozdíl oproti demonstrantům v 89., protože jsem nikde neviděl, že by na VB útočili kameny nebo jinými předměty - ale možná to jen vystřihli...;-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:13:46 15. 05. 2013
default.png
HONZAD [2013-05-15 13:03:32]: V podstatě to bylo myšleno tak, jak jsi rozepsal. Omezil jsem se na konstatování, že se to dělo, protože to považuji za obecně známou věc. Stejně tak metody a jména vyšetřovatelů. Osobnost vyšetřovatele popsala v nějakém dokumentu pěkně Albína Palkosková, která řekla, že stačilo použít cizí slovo a hned se do ní dali. Umíš si představit, že by tenhle materiál někde třeba získával v zahraničí citlivé informace? Já tedy ne. Naopak minimálně u některých z těch, které jsem znal, jsem si neuměl představit, že by někoho někde mlátili. Na každou práci je potřeba jiný typ lidí. Jak se komunisté chovali k vlastním lidem, taky není třeba rozvádět. Dokumentů na tohle téma je celá řada.
Policajt za mříže skutečně nikoho nedostane. Dnes ani tenkrát. Na to je třeba soud. Je to jeden z hlavních důvodů frustrace dnešních policajtů. Na někoho něco mají, a soud ho pak pustí, protože neměli dobře čárku ve větě. Ostatně. Proto se mluví třeba o justičních vraždách. Snad už jsem to vysvětlil dostatečně.
V případech monsterprocesů pomáhala StB spíš připravovat divadlo. O vyšetřování v pravém slova smyslu šlo v padesátých letech spíš v menšině, přestože se taky vedlo. Jiná věc je, kolik lidí umlátili při výsleších. Jednoznačně hodně.
Co se StB týče, rád se nechám poučit. Ten odstavec o pořádku a penězích byl míněn jen jako poznámka na okraj nebo jak to nazvat. Chtěl bych napsat, že je to nadsázka, ale je spíš hořká pravda.

Co se týče rozhánění davu střelbou, jednoznačně se dělo. Dnes se o tom z pochopitelných důvodů moc nemluví, ale dělo se. Stačí zagooglovat. Na policejní škole, kterou jsem navštěvoval už za současného režimu, nás dokonce učili, že někde dal velitel zásahu vypálit jednu salvu do vzduchu a až potom stříleli do davu a stálo ho to místo. Už si nevzpomenu, jestli jen funkci nebo u policie jako takové. Považovalo se to za projev slabosti státní moci. Takže žádný varovný výstřel. Taková byla doba a takovou měl život cenu. Myslet si, že prvorepublikové poměry byly kdovíjaká změna k lepšímu proti Rakousku, to asi ne.

Chtěl bych, aby byla vzniklá mapka pohledem do co nejvzdálenější historie a moc se nekoukalo na to, co ssebou která doba nesla. Kriminalita je jen jedna a je jedno, za jakého režimu. Na každé bezpečnostní složce se něco najde. Proto jsem to psal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:09:55 15. 05. 2013
Pim Burger.jpg
PAVELNO [2013-05-15 21:44:55]: Díky ti za otcovské rady...:-)) Teď už vím, kdo mluví pravdu a koho mám poslouchat.:-)) A nevím, kolik lidí zemřelo při výslechu FBI, MI5 apod. - kolik?:-)) A jestli si myslíš, že ospravedlňuji týrání kohokoliv, tak se mýlíš. Ale to vůbec neospravedlňuje příslušníky StB. A propos - víš, jaký byl rozdíl mezi Gestapem a StB? Gestapo se snažilo týráním zjistit pravdu, StB tě tloukli, dokud jsi neodříkal určený počet jmen nebo dokud jsi jim nepřísahal či nepodepsal jejich seznam. Jsi si jistý, že tohle dělá CIA? A ty si opravdu myslíš, že drogová narkomafie se dá srovnávat s lidmi, kteří chtějí opustit totalitu, ale nemohou to udělat legálně, protože na hranici stojí chrabří pohraničníci? Samozřejmě, že služba u PS nemůže být posuzována paušálně, ale tvrdit, že StB byla v cajku a že je vlastně škoda, že už to tak nechodí, je buď totální profesní zaslepenost nebo příznaky ochabující mysli. Jen si teď nejsem jistý, zda s tím Martoo a Dax budou souhlasit - ale snad mi odpustí...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PAVELNO 21:44:55 15. 05. 2013
default.png
HONZAD [2013-05-15 13:03:32]:
Honzeda a víš jaké metody u výslechu použivá CIA apod.? Ty jsou v pořádku? Jaký je v tom rozdíl? Víš kolik lidí zemřelo při výslechu FBI, MI5, apod...?

Honzede, vážně věnuj se jiné problematice, zde každým svým příspěvkem ukazuješ svou neznalost!


PIM-BURGER [2013-05-14 21:12:15]:

Pime, příslušnící Pohraniční stráže dělali pouze svou práci, stejnou jakou dnes dělají pohraničníci na hranici mezi Mexikem a USA.

Nikdo, nerozlišoval zda jde o tzv. vnitřního nepřítele či západního agenta, to ani nebylo možné. Vždy, proběhla ústní výzva, střelba do vzduchu, potom došlo na střelbu na narušitele státní hranice. Odsuzování jejich práce je projev bez základní znalosti problematiky práce bezpečnostních složek.

Pime, je Ti zatěžko politovat pohraničníky co padnou na hranici mezi USA a Mexikem?

--------------------------

Jinak co se týče práce policie, tajných služeb, armády,... je v principu stále stejná. StB dělala stejnou práci jako dělají dnes tajné služby. To je realita a fakt, každý kdo trochu zná, může jen potvrdit. Princp je stále stejný! Jen metody a způsoby se stále vylepšují, ale pricp je stejný! Jinak jsme jedna z mala zemí, která je schopna udělat takovou fatalní chybu, jakou jsme se dopustili v roce 1989 a tou chybou bylo zničení Statní bezpečnosti, hold jsme v kocourkov.

Američani, k sobě přetahli mnoho špičkových agentu po válce od němců a těží z toho dodnes. Mno nic, mějte se chlapci!

PS: Přečti jsi znovu příspěvky Martoo, Daxe, apod... Moc si je nepobral... To jsou lidi, kteří evidentně ví o čem mluví, narozdíl od Honzada, to je diletant.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:03:32 15. 05. 2013
honzad..jpg
"Příslušníci SNB za mříže určitě nikoho nedostali." .... :-))) toi si delas legru, zejo? :-))) Oni za mrize nikoho nedostali, oni do tech lidi jen triskali tak dlouho, dokud nepodespali co bylo treba a nenaucili se sve vypovedi nazpamet ... No a aby me nekdo neobvinil ze odkazuju treba na informace od zpotlitizovaneho USTRU, tak si precti treba aspon knizku Doznani od Artura Londona, az zjistis, co delali ti tvi prislusnici SNB a to i vernym soudruhum (London byl oddany komunista a jeho knizka vysla koncem 6O let i u nas, tak ho budes moci tezko obvinovat, ze manipuloval ve prospech rezimu po roce 1989).

Tusis kolik lidi zemrelo treba po vyslechu organy SNB (StB) jmenovite (Hlavacka, Grebenicek a Zavadilik) ve veznici v Uh.Hradisti? Vis ze pri vyslechu pouzivali mj. drceni varlat a te procedure rikali "beceni jehnat"?
Tvoje obhajoba SNB (a zejmena jeji slozky StB) je, slusne receno, nestastna a neobhajitelna .. a navic z toho co pises je jasne, ze o StB toho vis docela malo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio