Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Projekt NEZAPOMENEME! (REDAKCE)

Projekt NEZAPOMENEME!
Památník zemřelým policistům a hasičům
Foto: Muzeum Policie České republiky

Nedávno se na redakci Policisty.cz obrátil jeden z policistů a upozornil nás na závažný fakt. Předložil nám seznam policistů, kteří od roku 1990 zemřeli ve službě, přičemž aktuální číslo 100 zemřelých nás přímo šokovalo. Aby památka těchto mužů a žen nezůstala zapomenuta, rozhodli jsme se kontaktovat Muzeum Policie České republiky v Praze a s pomocí jeho pracovníků, kteří zpracovávají seznam padlých strážců zákona od roku 1918 až do současnosti, vytvořit kompletní seznam padlých od roku 1990 i s interaktivní mapou míst úmrtí jednotlivých policistů. Tak se zrodil projekt NEZAPOMENEME!

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 06. 05. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 08:35:13 11. 05. 2013
martoo.jpg
DAX [2013-05-10 23:36:01]:

Daxi, jednou taky budeme považováni za zločince. Podívej se do historie - po 1. světové válce byli špatní příslušníci ozbrojených složek R-U, po 2. světové válce byli špatní příslušníci ozbrojených složek 1. republiky, po listopadu 1989 byli špatní příslušníci ozbrojených složek ČSSR a takto to půjde dále.

Jak jsem psal, ozbrojené složky jsou vždy silou režimu a každý kdo v nich slouží či sloužil, s tímto musí počítat. Nějakou racionalitu můžeme hledat až po několika desetiletích, kdy jedinci, kteří hlásali to co se jim hodilo do krámu vypadnou a veřejnost začne pátrat po faktech.

Měj se a rovněž klidnou službu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 08:23:44 11. 05. 2013
martoo.jpg
PIM-BURGER [2013-05-10 23:47:37]:
Já žádnou zpravodajskou službu hodnotit nechci a ani nebudu. Nikdy jsem nic takového ani nenapsal a kladně jsem STB nikde nehodnotil. Nechci mít ani z žádnou zpravodajskou službou nikdy nic společného.

Já se držím kriminálních činů, které se politiky vůbec nedotýkají. Ale pokud by se změnil režim, předpokládám, že taky my policisté budeme zatracováni, protože se najde opět někdo, kdo ve jménu svobody kradl, devastoval či ubližoval. To je náš úděl. Represivní složky jsou vždycky silou režimu a vždycky po jeho pádu se komplexně označují za zločinné.

Píši jen naprostá fakta, která se dají snadno ověřit, jen člověk si je musí chtít ověřit a ne se držet jen zažitých "pravd". Chci poukázat na to, že se démonizuje něco, co je po světě naprosto běžné, takže pokud někdo haní STB, musí hanit i ostatní zpravodajské služby, protože pracují na stejném principu. STB nebyla ani horší, ani lepší než jiné zpravodajské služby.

Pime ty píšeš, že činnosti STB byly zaměřeny proti občanům státu, můžeš mi však říci, jaké činnosti vykonává současná kontrarozvědka? Úplně stejné. Jak jsem psal - práce tajných služeb se nikdy neodvíjí od politického režimu, ale od žádaných informací.

Pohotovostní pluk SNB byl tvořen převážně z mladých příslušníků po nástupu k SNB. Pokud sestříháš záběry z nějakého opatření ze současné doby, pak tam budeš mít okamžiky, které se rovněž dají vyložit i jinak. Záleží na souvislostech a vývoji situace. Pokud jsi tam na místě přímo nebyl, těžko můžeš hodnotit.

Podívej se třeba na Czechtek, tam jsi měl záběry policejní i samotných účastníků a jak se zásadně lišily. Jde jen o to, co natočíš a co prezentuješ. A ty jsi někdy viděl záběry pořízené SNB z opatření? Takže Ti jedna strana mince evidentně schází, aby jsi mohl situaci objektivně posoudit. To se ale dostáváme do teorie.

Zásadní je opět to, co jsem psal původně - zákrok pod jednotným velením, který má své náležitosti. Pokud máš výhrady proti nějakému zásahu, kritizuj ty, kteří opatření veleli, ne řadové. Řadoví plnili jen pokyny.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 01:18:15 11. 05. 2013
default.png
Já se divím že se ještě s někým jako je HonzaD zabýváte. Vždyť je to diletant. Nikdy nebyl policajt, co sám dělá neprozradí ale v policejní práci a historii a všem okolo se z nás vyzná nejlépe- Typický všeználek který je mezi všemi tolik oblíben protože pro svou suverenitu nevidí na špičku nosu a neumí si dát 5+5 dohromady... Přeji všem kteří slouží klidnou a krásnou službu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 23:47:37 10. 05. 2013
Pim Burger.jpg
MARTOO [2013-05-10 22:26:35]: No, já bych byl s tím kladným hodnocením StB také trošku opatrný. Nelze srovnávat tajné služby demokratického (ať už si o demokracii u nás myslíme cokoliv) státu a tajné služby diktatury. Samozřejmě, že metody jsou stejné, ale rozdíl je v tom, proti komu je činnost tajných služeb zaměřena a v totalitním státě to většinou bývají občané toho státu. Pokud v tomhle nevidíš rozdíl, tak je skutečně něco špatně. A to samé se dá říci o pohotovostním pluku SNB. Samozřejmě, že pořádková jednotka v demokratickém státě se nebude účelově nijak lišit od pořádkové jednotky v totalitě, ale jde o to, komu se slouží a účelové vytváření uliček z obušků a tlučení do osob, které se nijak nebrání a nijak neútočí, dle mého není náplní práce SPJ.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 23:36:01 10. 05. 2013
dax.jpg
MARTOO [2013-05-10 22:26:35]:
Martoo přesně tak, to co si napsal je mi osobně velice známo a jsem stejného názoru a také mi to je proti srsti když někdo všechno šmahem odsoudí a hodí do jednoho pytle. Do sametového kotrmelce mám na pažbě skoro dvacet let služby, tak, že vím naprosto přesně o čem píšeš. Bohužel lidi typu Honzy D tím nepřesvědčíš, ti mají svojí svatou a jedině správnou pravdu a hotovo. A nedivil bych se, kdyby to co si napsal, Honza D a podobní obroditelé prohlásili za komunistickou propagandu. I taková demagogie je dnes vyhlašována za písmo svaté.
Měj se a klidnou službu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 22:26:35 10. 05. 2013
martoo.jpg
DAX [2013-05-10 21:00:21]:

Daxi mně se prostě nelíbí, když někdo chce kastovat příslušníky jen podle toho v jaké době slouží. Mnou uvedené složky SNB či později policie fungují za každého režimu a na podobném principu. Pokud někdo z těchto příslušníků tomuto státu sloužil (odhaloval a vyšetřoval kriminální trestnou činnost, ne politickou) a za svojí službu zaplatil životem, je povinností všech policistů uctít jeho památku a ne na ně zanevřít, protože sloužil v minulé době..

Současná kontrarozvědka BIS, rozvědka ÚZSI a některé útvary PČR pracují na stejných principech jako některé správy STB, která například jeden čas zahrnovala dohromady rozvědku a kontrarozvědku, což byl celkem světový unikát. A na stejných principech jako zpravodajské a operativní správy STB pracovaly a dodnes pracují veškeré zpravodajské služby a útvary vykonávající operativní činnosti u nás i po celém světě.

Pokud by se změnil režim, tak příslušníci BIS, ÚZSI či některých útvarů PČR budou stejně odsuzováni veřejností a budou se z nich dělat tyranské a nelidské zrůdy jako se dnes dělá z příslušníků STB. To je jejich úděl a v každém státě se tradičně odsuzují. To patří k obyčejům převratu.

Nikoho už však dneska netrkne, že pod STB třeba patřily i správy, jenž dneska vykonávají totožné činnosti jako dnešní Ochranná služba a Hudba hradní stráže a policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 21:00:21 10. 05. 2013
dax.jpg
MARTOO [2013-05-10 15:48:32]:
Martoo naprostý souhlas s tím co píšeš,takto přemýšlí a uvažuje rozumný člověk, který nemá klapky na očích a zná. Lidé názorového typu Honzy D to takto nikdy nepochopí a ani se nesnaží pochopit. Prostě všechno co bylo před sametovým kotrmelcem bylo špatně, všichni komunisti a všichni příslušníci SNB, StB a PS byli gauneři a zločinci,kteří stříleli a mlátili ubohé občany této země. Jediná a svatá pravda a hotovo. Struktůra, nápln práce a činnost jednotlivých složek házejí do jednoho pytle a v podstatě je vůbec nezajímá a zvláště v případech,kdyby se ukázalo, že mnozí udělali pro tuto zemi a jejich lidi více než mnozí dnešní rádoby demokrati tak to jsou hned na zadních.Martoo je to škoda slov a energie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:48:32 10. 05. 2013
martoo.jpg
HONZAD [2013-05-09 14:20:47]:

Příslušníci SNB základních útvarů, kriminální služby a úřadu vyšetřování moji kolegové jsou a vždycky budou.. Vykonávali stejnou práci jako já a zabývali se totožnou trestnou činností jako já - kriminálními činy, které jsou trestné v každém režimu, ne politickými.

Pokud narážíš na politickou stránku věci, tak tam bych Ti doporučil trošičku zabruslit do informací o tajných či zpravodajských službách.. Pokud si něco málo počteš, zjistíš, že jedním z hlavních cílů je získávat informace a eliminovat nežádoucí jedince.

Každý režim, včetně toho dnešního, má své nežádoucí lidi, které se eliminují a má k tomu své nástroje. Každý stát má svoje zájmové informace a na jejich získání používají obdobné nástroje bez ohledu na politický režim. Myslíš, že praktiky tajných služeb komunistických a demokratických států byli či jsou rozdílné? Je to dost podobné a mučení, vydírání či likvidace k nim dlouhodobě patří.

Z potlačováním povstání bych byl opatrnější. Pokud jsi policista, může se stát, že jednou někdo vytáhne nějaké opatření, do které jsi byl velen, prožene ho médii jako krvavě potlačené vyjadřování svobodných názorů a udělají z Tebe tyrana taky..

Ber v potaz, že příslušníci, jenž byli, jsou a budou do opatření veleni, zasahují pod jednotným velením a plní pokyny velitele družstva, případně velitele opatření. Nikdo se jich neptá na to, jaké mají politické názory či názor na dané opatření, jsou tam naveleni a nazdar.

Podívej se třeba na pohotovostní pluk SNB. Myslíš, že si příslušníci mohli vybrat zda budou veleni na listopad 1989 či nikoliv? Myslíš, že by tam někdo z nich chtěl a bezmezně toužil po účasti? Po revoluci se pak s velkou slávou rušil jako úderná síla komunistického režimu a za pár let se zakládalo SPJ a KPJ, které vykonávají obdobné činnosti.

Honzo ono není všechno jen černé a bílé.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 15:29:16 09. 05. 2013
Pim Burger.jpg
HONZAD [2013-05-09 14:31:20]: Jo a ještě jedna věc - i kdyby bylo OBZ v 52. nějak začleněno do SNB, tak by tam už nebyl Reicin, protože ho - zaplať pánbů - popravili.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 15:27:35 09. 05. 2013
Pim Burger.jpg
HONZAD [2013-05-09 14:31:20]: Tak jsem si to ještě zkontroloval a OBZ fungovala jako samostatná organizace uvnitř ministerstva obrany, která se zaměřovala na armádu a armádní důstojníky. Ale to je jedno.

Mnohem zásadnější mi přijde paušalizace příslušníků SNB. Říct o všech, že byli všichni špatní je stejně zjednodušující, jako říct, že všichni protektorátní četníci byli špatní. Mnozí příslušníci SNB padli při střetu s pachateli bez jakéhokoli politického podtextu a takoví si jistě úctu zaslouží. Paušalizace na obou frontách je vždy špatná. Jen v GESTAPU prý nebyl nikdo hodný, jak mi říkali němečtí historici...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio