Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Prezidentské schizma: Lessy je zpět! (REDAKCE)

Prezidentské schizma: Lessy je zpět!
Jeden ze dvou - Martin Červíček
Foto: ilustrační

Ministr vnitra dnes vrátil policejního exprezidenta Petra Lessyho do funkce, takže má policie v této chvíli dva policejní prezidenty, protože Martin Červíček ve funkci také zůstává. Lessy setrvává v této chvíli na dovolené, dokud se nerozhodne, kdo z prezidentů stane definitivně v čele policie. O tom ale rozhodne nejspíš až nový ministr vnitra.

Autor: redakce
Publikováno: 03. 12. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PECA 16:04:55 06. 01. 2014
Peca.jpg
Červíček do čela policie nepatří, zní závěr ministerské komise
Praha - Policejní prezident Martin Červíček je ve své funkci policejního šéfa neoprávněně, vyplývá z doporučení poradní komise ministra vnitra Martinu Pecinovi, aby jeho jmenování považoval za protizákonné. Komise doporučuje Červíčkovo jmenování zrušit.
[url]http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/257176-cervicek-do-cela-policie-nepatri-zni-zaver-...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 11:40:18 03. 01. 2014
default.png
HAMMER [2014-01-03 06:30:31]: Polda to nemá jednoduché ale co vím o stavbě domů tak u nás si kolegové pomáhají. Naše oddělení si de facto postavilo už asi 4 domy pro své kolegy... :D Vždy je brigáda a kdo má volno tak jde stavět, odměnou je že pak kolegové zase také pomůžou...To se potom staví jinak a rychleji..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:30:31 03. 01. 2014
default.png
SANTIAGO-SAN [2014-01-02 22:04:28]: Řeknu ti vlstní zkušenost: můj otec, jakožto jasná autorita, mě učil, že dobrou a poctivou prací, o kterou se mám snažit, uspěju. U policie nikdo z vedení nestál o nic jiného než o vlastní klid a čárečky. U druhé mé firmy byl majitel naprostý otrlec, který platil stejně opilcovi jako tomu, kdo za něj makal. Co firma existuje p rozkradení bolševickými funkcionáři bývalémateřské firmy nějakých 16 let, nepřidal ani korunu na výplatě!!! Obě tyto firmy měly společného ještě jednu věc: pokud jsi chtěl dělat, musel jsi si spoustu věcí pořídit sám, myslím jako vybavení a nářadí. Takže do 47 let jsem z toho, že jsem makal (ale vžycky jsem se ozval) neměl naprosto nic pozitivního, mimo ještě jednu společnou věc: že mě posílali dělat to, co jiní odflákli nebo na co jít nechtěli. Protože věděli, že ten blbeček se nevrátí, než to vyřeší.
Nedovolil bych si říci tatovi, že mě radil blbě. On taky měl dělat mistra díky své šikovnosti atd. ale protože se nemínil bavit o členství v KSČ, měl poloviční plat.
Přesto všecko jsem se pořád jako beran držel toho, že mám dvě ruky a hlavu a že hledat způsoby mě baví, kdežto hledat důvody považuju za nedůstojné chlapa.
No a s těmato ideama (komentujte si je jak chcete, všecko beru) jsem ve 47 letech došel do zaměstnání, kde majitel firmy nemá s KSČ nic společného, vybudoval ji ne že z ničeho, ale z obrovského dluhu, když jedni zase bývalí komunisté nezaplatili za velkou zakázku skoro milion a on byl jenom živnostník, který dělal sám na sebe a hlavně v jednom muži - byl to konec devadesátých let.
Už začátek mě zcela rozhodil: služební dotykový drahý telefon, notebook, nové auto VW Caddy, komplet vybavení od Stanleyho, Knipexu a podobných jen špičkových firem, monterky, že takové nemám ani vlastní hadry, jsem prostě jak v Jiříkově vidění. Jo, a to nemluvím o platu, zatím teda ve zkušební době!!!! Ničemu takovému jsem už nevěřil. Teď se modlím, abych něco nezprasil.

Ta a teď si řekneš: jo, v tom věku už jsou ti prachy k ničemu... no, máš recht. Děcka velké, vydělávají si jedno už samo na sebe, druhé furt někde na brigádě, třeba přes sobotu a neděli, ale furt maká. Je v druháku průmyslovky teprve. Tluču do nich přesně to, co tata tloukl do mě. Máte dvě ruky a hlavu a: leť ptáku, leť.

Já bych měl důvod za tu výchovu tatu docela proklínat, kdybych hledal výmluvy a sváděl vinu za to, co jsem se svojí snahou v životě dokázal, na druhé. Jenže to nejde, otec byl pro mě nedotknutelná autorita a radil mi dobře, jen ne na poměry v tomto státě. Lidi, co měli daleko méň peněz než já u policie měli majetky, já měl prd. No, dvacet roků kradli a já se marně pachtil jako mnich takové trestně stíhat. Přišel jsem z noční, kde mě kolegové kritizovali že se se mnou na noční nevyspí :D (byly období, kdy se to ale změnilo), vzal jsme kosu a kárku, nasekl jsem mému stádu nutrií trávu, (měl jse jich od sta do dvouset kusů) odtahal tři padesátilitrové bečky s pomyjemi z jídelny čtyřem prasatům v babiččině chlívě (z nihž polovina jednoho prasete byla jen moje - debila), vyměnil jsem nutriím vodu, vzal jiné bečky, naplnil je vodou, na kárku, na stavbu a do večera sám omítal, sekal elektriku atd atd. Do toho jsem čtyřikrát týdně posiloval.

Dodneška nemám barák hotový, po sedmi letech takové činnosti a vrážení každé koruny do bývání jsem řekl dost, s takovou nebudu žít nikdy a pořídil jsem si počítač. To jsem si užíval, co?

Na dovolenou jezdíme systémem na pár dní někam pod širák, na víc se neshrabeme, jak mě reálně u dřívější firmy klesal plat, uřezávali jsme další a další věci z našich potřeb...

Takže lepší je, v práci to nějak oprdět, počkat na patnáctého, přikrádat si kde je možno a jakž takž se mít. Ale děckám to neřeknu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 22:04:28 02. 01. 2014
default.png
HAMMER [2014-01-01 21:44:40]: Když se chce... Ale musí se chtít, ono to občas stojí nějakou tu práci i ale pak to ovoce časem třeba přijde..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:44:40 01. 01. 2014
default.png
SANTIAGO-SAN [2013-12-31 09:57:40]: Měnit se to začíná, nahoře u špičkových útvarů, ale kluci z terénu co znám teda nijak nejásají, mluví se jednotně o tom, že to stojí oproti tomu, co jsem zažil já, ještě za větší kulové.
A základní útvary jsou opravdu základním kamenem policie.

Pokud bude ještě více pozitivních změn, budu se učit lítat klidně od vajíčka!!! Jinak ty nejsi mladý jako ve smyslu, že nic neumíš, ty máš zájem a se zájmem o práci se rozdíly rychle stírají.

Když porovnám práci u policie a teďkom: elektrika byla ještě docela pestrá, od oprav CNC (bez kvalifikace, školení atd jen aby firma ušetřila za drahý servis) přes soustruhy staré šedesát let bez dokumentačky až po spojky někde venku v terénu, kopání přípojek, montáže veřejného osvětlení, kuchyňářskou, sádroše, zednické zapravování dosekávání atd atd. - ano, je tam hodně detailů, co se člověk naučí. Ale proti práci u obvodu bych to přirovnal takto, jak to kdysi říkal vedoucí: obvod to je 360°kružnice zájmů, musíš se umět orientovat a vyznat ve všemožných problémech co život dává, obrovsky obsáhlé témata.
Elektrika všemožného provedení to je tak 90° a servisování kotlů a opravy všemožných "závad" 30°. Jenže tohle už je o spoustě nutných školení (kde ti firma vykládá o svých novinkách místo o tom jak to funguje a co se jeví špatně) zkoušek a vůbec úzké specializace, kde se platí tvrdě za know how.
Já jsem se k tomu dostal díky tomu, že jsem projevoval zájem, a to stačí. Ten zbytek přijde už sám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 09:57:40 31. 12. 2013
default.png
hammer: Já ti říkal že se to konečně musí začít také měnit k lepšímu a ty jsi mi to nechtěl věřit, tady vidíš jak mladý sokol naučil i starého orla létat...Přeji jen to nejlepší a ať se ti v novém zaměstnání daří! Ne nadarmo se říká že dobrý polda, bude v jakémkoliv jiném zaměstnání nejlepší

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:36:45 30. 12. 2013
default.png
Daxi, to není můj nápad nebo moje zjištění, že policie potřebuje reorganizaci. Já bych do toho neviděl, kdybych si o tom nečetl řadu věcí a konkrétně na PČR. Já bych vůbec netušil, jaké stupně řízení nad sebou a vedle sebe vůbec jsou.

Ve světě to funguje jinak, systémů, které i u různých firem fungují je řada, ale žádný není o tom, že je nad sebou tolik stupňů řízení. Tohleto prostě nikdy fungovat nebude a dokud nepřijde reorganizace, která řídící složky až, řekl bych, na dnešní poměry brutálně, ořeže, nikdy se to nikam nehne. ZÚ - kraj - PP! Účetní a výstrojáky a všecko na kraji, využít plně elektroniku, prořezat rodinné větvoví. Minimum řídících, maximálně dělných.

Peca: posledních 75 let v tomto státě je práce policejních orgánů stále ovlivňována politiky nad míru snesitelnou. Začalo to Hitlerem a dosud to neskončilo. Ale vypadá to, že se začíná na konci tunelu rozsvěcet!!!

Přeju nové generaci, aby se dožila toho, že už bude dělat fakt jen práci policisty, ne politiku. A politika začíná čárečkama. Dokud tohle svinstvo neskončí, bude pořád dole pakárna.

K Lessymu nebo Červíčkovi: Rusové na to mají dobré přirovnání: čort kak čort! :D Komediant na vrcholu neprůchodného žebříku funkcí nehraje roli, může tam být třeba Šáša.

Od Nového roku postupuju do silně na méně namáhavou a hlavně líp placenou práci (víc než dvojnásobně) u jiné firmy. Byl jsem vybrán aniž jsem to tušil a víte co mě kromě zvládání elektriky kvalifikovalo? To, co jsem se naučil u četnictva, komunikace s lidma a umění si poradit. Až teď začínám věřit tomu, že to je pravda, doteď jsem furt čekal, co se podělá.
Držte mě palec!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 18:14:10 09. 12. 2013
Peca.jpg
PECA [2013-12-09 18:05:29]:
http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/proc-ne-policejni-trojprezidetstvi?showco...
rovněž zajímavé čtení...
Smutný je vliv politiky v policii.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 18:05:29 09. 12. 2013
Peca.jpg
Cituji názor z diskuze na jednom internetovém médiu:
Lessy byl obžalován z dvou přečinů - ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Samo soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Podlešák po prostudování obžaloby vydal proti Lessymu trestní příkaz. Lessy podal proti němu odpor, a tak soudce Podlešák nařídil hlavní líčení. V něm obhajoba plně využila možnosti předkládat dosud odmítané důkazy. Soudce Podlešák - ač předtím přesvědčen předloženými materiály - vydal proti Lessymu trestní příkaz, projevil obdivuhodný smysl pro spravedlnost a 16. května 2013 rozhodl proti svému původnímu verdiktu! Konstatoval, že přečinu zneužití pravomoci úřední osoby se nedopustil obžalovaný a přečin pomluvy se vůbec nestal.
Pravomoc úřední osoby měla být zneužita předáním kopie anonymní stížnosti na konkrétní policisty novináři. Soud zjistil, že kopie, jíž disponoval novinář, je podstatně odlišná od kopie, kterou disponoval Lessy. Soudu se však nepodařilo zjistit původ kopie, kterou disponoval novinář. Pomluvou mělo být vyjádření Lessyho v telefonátu s novinářem, který ho pak publikoval ve svém článku. Soud tuto část obžaloby uzavřel konstatováním, že se Lessy o dotyčných příslušnících vyjádřil "velmi nevhodně", avšak k pomluvě nedošlo. Soud zřejmě onou nevhodností mínil formu, kterou Lessy při vyjádření použil. O pomluvu však nešlo, neboť věcně soud shledal, že Lessyho vyjádření není ve zjevném nesouladu se skutečností. Městský soud v Praze v neveřejném jednání 9. října 2013 Lessyho trestní stíhání zastavil, neboť podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod nikdo nemůže být stíhán nebo potrestán v trestním řízení podléhajícím pravomoci téhož státu za trestný čin, za který byl již osvobozen nebo odsouzen konečným rozsudkem podle zákona a trestního řádu tohoto státu.
A podle judikatury Nejvyššího soudu zásada "ne bis in idem" (zákaz dvojího odsouzení a potrestání za týž čin) podle této úmluvy brání též trestnímu stíhání a odsouzení osoby, proti níž dřívější (přestupkové, správní, disciplinární) řízení o témže skutku skončilo pravomocným rozhodnutím příslušného orgánu (v tomto případě zastavení kázeňského řízení).
A že šlo o tentýž skutek, dovodil odvolací soud z téměř identických jeho popisů ve dvou rozhodnutích ministra vnitra (jedním zastavil kázeňské řízení proti Lessymu, druhým ho propustil ze služebního poměru). Ty jsou navíc téměř identické se zněním obžaloby.
Ochraně proti novému procesu ve stejné věci přitom nebrání ani případ, kdy byl skutek nesprávně kvalifikován a chybně projednán jako přestupek, i když měl znaky trestného činu. Účelovost postupu proti policejnímu prezidentovi Petru Lessymu vyplývá z popsaného postupu nadmíru jasně. Nejprve bylo proti němu zahájeno kázeňské řízení. Nepodařilo se nic prokázat, proto bylo ministrem zastaveno. Věci se chopila inspekce (GIBS) a "vyždímala" z toho sdělení obvinění, na což jí dozorující státní zástupce kupodivu šel.
Prvoinstanční soud důkazy obžaloby vyvrátil. Odvolací soud nejprve prozkoumal procesní stránku věci - a ouha! Od počátku bylo trestní stíhání Lessyho nezákonné. Proto se již meritorně nevyjádřil -což Lessyho odpůrci vykládají tak, že vlastně věc nebyla meritorně pravomocně rozhodnuta, takže jako by na Lessym nějaké to podezření zůstalo, že ho vlastně soud neočistil ("nedoočistil"), takže vlastně by to propuštění ze služebního poměru mohlo zůstat v platnosti.
Pravdou je však opak. Lessy nejenže nebyl "nedoočištěn", Lessy byl usnesením druhoinstančního soudu doslova vypulírován, protože celé trestní řízení bylo vedeno nezákonně, takže nebylo, co by na něm mohlo ulpět.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KARL 14:24:15 07. 12. 2013 blokovaný
Karl.jpg
HAMMER [2013-12-03 22:39:33]: Na co tolik policistů ? Ty to nevidíš ten bordel na ulicích a silnicích?? Jedu do Kolína/Rýnem a když mě nezastavili policajti, tak mě zase kontrolovali "bagouni". Na tento dementní národ, nic jiného neplatí, než kontrolovat kontrolovat kontrolovat a dávat pokuty na hranici přežití. Co mi řekneš na kauzu v Ústí nad Labem, kde nějakého úředníkovi vběhl ožralec pod auto a tomu hrozí až 3 roky za katrem. To je normální v právním státě?? Jak to, že ještě nebyla vyřešena kauza Janoušek?? A takových přestupků bylo zameteno pod stůl. Jak se má potom cítit řadový občan, který v rámci možností se snaží dodržovat zákony tohohle absurdistánu. Vždyť ty zákony se mění pomalu každý rok.Policii do ulic, ne do kanceláří.Ubrat papírování. Vyřešit problém, na každý případ norma 5 kg papíru. Ironizuji, ale je to tak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio