Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
6 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
20 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

AntiKonflitní Tým

AKT KRPA
Mnoho policistů dodnes prezentuje názor, že Antikonfliktní tým je naprosto zbytečná složka Policie ČR.  Že vlastně není nutné s nikým vyjednávat.  Nepřizpůsobivým se prostě naloží  obuškem na záda a těm, co se jich budou zastávat,  ještě pár navrch.  Jak  se ale ukázalo v severočeském Janově,  není demonstrant jako demonstrant. Mezi skutečnými pravicovými radikály se v Janově pohybovali i místní obyvatele, kterým už prostě došla trpělivost. 
AKT KRPA | Foto: G.M

Nebýt právě policistů z AntiKonfliktního týmu, mohlo být daleko hůře.  Situace, kdy je dav tvořený jak radikály, tak i novináři nebo zcela náhodnými pozorovateli, dnes nejsou  výjimkou.  Je tedy nutné rozlišovat.

 

Trocha historie:

První AntiKonfliktní týmy začaly vznikat v roce 2005 u Berlínské policie jako reakce na násilnosti provázející  prvomájové demonstrace v Berlíně tzv.  Maikrawallen.  Při summitu G8 v roce 2007 prošel Berlínský AK tým zatěžkávací zkouškou, kde se prokázalo, že  dokáže účinně působit jako prostředník mezi demonstranty a policií. Přestože došlo k násilnostem, jejich rozsah nebyl  zdaleka tak velký,  jak by se dalo očekávat. Značný podíl na tom měl právě  AK tým.  V současné době působí v Berlínském AK týmu na 220 policistů. Stejně jako v České republice není působení v AK týmu hlavní pracovní náplní těchto policistů, ale jejich vedlejší aktivitou  v rámci policejního sboru.   Standardní výstrojí policisty Berlínského AK týmu je zásahový stejnokroj tmavě zelené barvy, doplněný o baseballovou čepici s nápisem POLIZEI a reflexní žlutou vestu s nápisem AntiKonflikt Team.  Na rozdíl od  AK Týmů Policie ČR, které  chodí ozbrojeny zcela výjimečně, je každý člen německého AK týmu vybaven i střelnou zbraní.





AKT v České republice:

Reakcí managementu Policie ČR na zákrok  pořádkových jednotek proti  účastníkům festivalu CzechTek 2005 - a následnou medialní kritiku - byla mimo jiné iniciace vzniku českých AntiKonfliktních týmů.  Rozkazem  č. 54/2006 byly zřízeny první AntiKonfliktní týmy v Ostravě, Ústí nad Labem a Plzni. V roce 2007 mělo již každé krajské ředitelství svůj AntiKonfliktní tým.  Policisté AKT mají k dispozici vozidla v barvách Policie ČR nebo civilním provedení, zapůjčená  pro jednotlivá opatření  ze základních útvarů.  Jsou tedy vysoce mobilní a mohou se přesouvat tam, kde je jejich přítomnost potřebná.  Policisté AKT mohou být také operativně rozdělení do několika samostatných týmu po 4-8 lidech. Jsou určeni vedoucí, kteří jsou odpovědni za činnost týmu v dané lokalitě.  Ti se na místě spojí  s velením pořádkových jednotek a pořadateli demonstrace nebo jiné veřejné akce, která na místě probíhá.  Posléze členové AK týmu zprostředkovávají veškerý kontakt mezi pořádkovými jednotkami a účastníky veřejné akce.





Výběr a výcvik :

Zatímco  do roku 2008 byli  do AK týmů veleni dobrovolníci z řad policistů základních útvaru, v současné době již musí zájemce projít přísným výběrovým řízením a psychotesty,  jehož součástí je i pohovor  s psychologem. Vzhledem k tomu, že policisté AK týmu musí být schopni reagovat na jakoukoliv změnu  chování a nálady davu, patří tato služba k extrémně náročným. Policisté AK týmu se během své práce pohybují mezi pořádkovými jednotkami a davem.  Podstupují tedy vysoké riziko.
Policisté AK týmu jsou  školení ve výcvikových střediscích instruktory Speciální pořádkové jednotky, psychology a zdravotníky.  Školení  obsahuje mimo jiné předměty jako jsou davová psychologie, taktika skupinového vyjednávání, taktika zákroku pod jednotným velením a zdravověda.


Výstroj a výzbroj:  

Policista AK týmu je do služby velen v civilním oděvu.  Během zákroků nosí policisté AK týmu žlutou vestu s nápisem Anti Konfliktní tým a služebním číslem.  Dále jsou  vybaveni neprůstřelnou podkošilovou vestou, teleskopickým obuškem, pepřovým sprejem, spojovací technikou a malou taktickou svítilnou.  Zcela výjimečně jsou členové AK týmu ozbrojeni střelnou zbraní. V případě, že policisté AK týmu provádějí monitoring  a vyhledávají možné problémové skupiny v dané oblasti působení, mohou být pouze v civilním oděvu.


Proč  existuje  AntiKonfliktní Tým:

Policisté pořádkových jednotek mají budit respekt. A skutečně tomu tak je. Policista v zásahové přilbě, krunýři, kombinéze a se štítem působí jako středověký rytíř v plné zbroji.  Svým zjevem dává předem najevo: „Pozor s nikým nehodlám diskutovat, jsem tu od toho, abych tady udržel pořádek a klid.“ Policisté pořádkových jednotek jsou školeni a cvičeni k tomu, aby dokázali účinně a tvrdě zakročit proti davu. Jejich úkolem není a nemůže být s kýmkoliv diskutovat.  Do roku 2007 tak neexistovala uvnitř Policie ČR složka, která by komunikovala s účastníky veřejných akcí. Právě to byl jeden z důvodů, proč došlo na festivalu CzechTek 2005 k eskalaci násilí mezi Policií ČR a účastníky CzechTeku. V několika případech vznikl zmatek a někteří z bezproblémových účastníků festivalu se dostali mezi agresivní dav a zasahující policisty. Došlo tak k zraněním, ke kterým by nemuselo dojít, pokud by v té době existovala komunikace mezi policií a návštěvníky festivalu.




Moje zkušenost:

Členem  AntiKonfliktního týmu Kraje hl. m. Prahy jsem více než půl roku a alespoň pro mne jde o vysoce  prestižní záležitost.  Během této doby jsem se zůčastnil všech typů opatření, demonstracemi počínaje a fotbalovými zápasy konče. Fenoménem davu, se kterým se setkávám pravidelně,  jsou jednotlivci nebo skupinky provokatéru.  Tito lidé mají propracovanou taktiku, která vede v konečné fázi k tomu, že policisté pořádkové jednotky vůči nim použijí sílu. Následný  lavinový efekt způsobí, že i ostatní účastníci veřejné akce podlehnou davové psychóze a uchylují se k násilí. Úkolem  policistů AK týmu je mimo jiné tyto lidi monitorovat a zabránit jim ve vyvolání konfliktu. Ze zcela zjevných důvodů není žádoucí uvádět způsoby, jakými se dá těmto lidem bránit v jejich  činnosti.  Většina pořadatelů veřejných shromáždění se naučila obracet se právě na policisty AK týmů se svými požadavky.  Někteří  účastníci veřejných akcí pociťují zášť vůči policistům pořádkových jednotek, ať už na základě zkušenosti nebo jen z názorových důvodů. Je pro ně tedy přijatelnější obracet se na policistu v civilním oděvu, zvláště když  ten je ochoten naslouchat. Z tohoto důvodu jsou k AK týmům přijímáni policisté, kteří nemají  předsudky vůči žádné názorové skupině a jejich postoje jsou liberálnější než u ostatních policistů.


Závěr:

AntiKonflikní týmy jsou složkou Policie ČR, která zde doposud chyběla a bezpochyby má své důležité místo ve struktuře policie. Mnoho policistů chápe, že je nutné vyjednávat v případě např. pokusů sebevražd, únosů nebo jiných násilných trestných činu.  Primárním cílem pachatele v daném okamžiku není někomu ublížit, ale dostat se z kritické situace. Valnou většinou těchto situací se podaří vyjednavači vyřešit bez násilí, aniž by byl kdokoliv zraněn. Stejný princip ovšem funguje ve větší skupině obyvatel.  Jen malé procento účastníku hromadných akcí, jakou je např. demonstrace, přichází s tím, že budou páchat násilí. Pokud ovšem nemají partnera ke komunikaci, je téměř jisté, že i malé nedorozumění vyvolá násilnou davovou reakci.  Členové AK týmu tedy působí v rámci Policie ČR podobně jako vyjednavači. Jejich působení však není omezeno na jednotlivce, ale na větší skupinu lidí. Je třeba ale striktně rozlišovat. Zatímco policejní vyjednavač je nasazen při eskalaci násilí, AK tým má za úkol takovéto situaci předcházet. Způsob práce policejního vyjednavače a AK týmu má tedy zcela jiná pravidla. 

 

Policisté, kteří tvrdí, že není potřeba s kýmkoliv diskutovat, zřejmě dodnes nepochopili úkoly Policie ČR. Tím je chránit obyvatele této země,  eliminovat kriminalitu a jiné nežádoucí jevy.  Konflikty mezi lidmi patří mezi nežádoucí jevy a úkolem Policie ČR je jim zabránit.  Pokud je tedy potřeba použití síly, mělo by to být nekompromisním, ale  až poslední možným řešením.

 

Text: Lukáš Heinz

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 03. 10. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 1 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 184
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio