Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
5 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
19 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

K čemu policisté pořádají obranářské závody?

Jsou policisté, kteří se psy dělají více, než jim velí předpisy..
Jsou obranářské závody, pořádané policejními kynology, přežitkem? Jsou týráním zvířat a ohrožováním lidí, jak tvrdí někteří kritici? Nebo jde o reálnou prověrku psů v ryze praktických obranářských situacích? Nad touto otázkou se pro policistu.cz zamýšlí jedna z nejrespektovanějších autorit české služební kynologie a bývalý dlouholetý velitel vojenské Veterinární základny Grabštejn, Josef Růžička:
Jsou policisté, kteří se psy dělají více, než jim velí předpisy.. | Foto: Josef Růžička


Klobouk dolů, organizátoři obranářských speciálů


Náhodně jsem narazil na neoficiální webové stránky policistů a pestrá diskuse mě zaujala. Přestože jsem často v kontaktu s policisty a především s psovody, o běžných problémech služby se nebavíme, neboť našim hlavním tématem jsou psi. A právě na kynologické téma bych chtěl přispět do diskuse.

 

Musím smeknout před těmi policisty, kteří dělají se psy daleko více, než jim stanovují předpisy. A mezi ně patří nepochybně všichni, které poznávám na kynologických soutěžích, neboť si při nich zdokonalují služební psy ve svém volnu.

 

Ještě více pro služební psy a pro sportovní kynologii dělají ti policisté, jež organizují obranářské závody. To se sice některým pejskařům nelíbí, protože to považují za usnadňování si pořadatelské náročnosti. Tvrdí, že takové výsledky nemají vypovídající hodnotu o kvalitě psa v celé šíři. O tomto názoru asi málokdo pochybuje. Pořadatelé obranářských závodů však mají pro jejich organizování ale i důvody, které rozhodně neznamenají jen vyhýbání se stále složitějším jednáním s majiteli pozemků pro stopování, či sháněním kladečů a dalších rozhodčích či vozidel pro přepravu.

 

Dovolte mi, abych se zde zmínil alespoň o jednom obranářském závodu, který organizují policisté a jenž nemá nic společného se zlehčováním si pořadatelských úkolů. Je to Obranářský speciál SKP Ostrava, jehož 14. ročník vloni uspořádali severomoravští policejní kynologové. A angažovali si k tomu i pejskaře, které ve výcviku považují za špičku.

 

 

A co k tomuto závodu říká jeden z nich? „Má-li to být reálná prověrka psů, pak by se neměly objevovat situace, které sice ztěžují práci psům, ale jsou pouhou atrakcí pro oko. Nic takového při Obranářském speciálu neuvidíte. Jsou zde ryze praktické obranářské situace a přesto je to závod zajímavý a pestrý,“ zhodnotil Jiří Ščučka. Jako bývalý policejní psovod, majitel vyhledávané Psí školy Rožnovské Hradisko a také svazový figurant oceňuje také přínos soutěže: „Má-li odhalit kvality či slabiny psů využívaných nejen ve službě u ozbrojených sborů, ale třeba pro osobní ochranu či hlídání nemovitosti, pak by tam měly být takové disciplíny, které mají patřičnou vypovídací hodnotu o psovi a jeho připravenosti. Když na ni účastník neuspěje, může být spokojený alespoň s odhalením slabin. A v případě ostravského speciálu můžu dodat, že se tam všem dostane i poučení, co dělat k jejich nápravě.“

 

Nejprve z nouze ctnost

Pokud vím, Obranářský speciál nevznikl ani tak pro zábavu, ale jeho první ročník v roce 1994 by se dal charakterizovat jako z nouze ctnost. Mluví tak i duchovní otec soutěže, policejní kynolog Petr Kozák: „Jedním z důvodů založení závodu byl fakt, že v této době Policie ČR žádné soutěže nepořádala. Chtěl jsem spolu se Samem Lasákem dopřát policejním psovodům možnost srovnat své dovednosti s ostatními kolegy.

 

Podmínkou úspěšného projití soutěží bylo, a platí stále, vyrovnat se s nástrahami, které jsou od maximálně zaměřené na praktické využití psů. Policejní psovodi tak měli možnost ověřit si chování svého psa jako ve službě. Proto není náhodou, že propozice soutěže vycházejí ze zkušebního řádu pro přezkušování služebních psů PČR. Časem si soutěž získala mnoho příznivců a to jak z řad policejních, tak i civilních psovodů.

 

V prvních ročnících byla soutěž sice náročná, ale přece jen tak trochu živelná. Vzpomínám si na své představy o výkonech policejních psů, kdy stačilo, aby pes bezhlavě likvidoval vše co mu přijde do cesty. Později nám začalo jít o mnoho více, třeba o prozkoumání úrovně psychické stránky zvířete.“

 

Nový pohled

Za zásadní změnu trendu obranářského speciálu považuje Petr Kozák rok 1999, kdy angažoval do role figuranta Jiřího Ščučku a rok nato René Konečného. „To byla také doba, kdy jsme definitivně odložili klasické sportovní rukávy a začali používat výhradně ringové obleky. Spolu s perfektní prací obou figurantů to znamenalo nasměrování speciálu do zcela jiných sfér. Nastoupili jsme cestu, kterou jdeme doposud - zvyšování nároků na výkon psů i psovodů, abychom odhalili jak slabá místa, tak jejich přednosti. Chceme pomoci vychovávat nekompromisní tvrdé obranáře, kteří jsou ochotni pomoci s likvidací nebezpečných pachatelů v nejrůznějších situacích a přitom být ochotni podřídit se pokynům psovoda v každém okamžiku,“ zdůraznil Petr Kozák. On mi k tomu řekl daleko více, ale to jsou už slova určená k osvětě směrem k civilní sféře. Na těchto stránkách by bylo vysvětlování předností psa, třeba jako mírnějšího prostředku před použitím zbraně, nošením dříví do lesa.

 

 

Možná se některým psovodům se může zdát, že pořadatelé speciálu jdou cestou příliš náročnou a pro běžného policejního psovoda nesmyslnou. Oni jsou však přesvědčeni, že jedině perfektní profesionální výkon psovoda a jeho psa má budoucnost v každé ozbrojené složce, u městských strážníků i v civilních bezpečnostních agenturách. Jejich představa je nepochybně také výzvou k podobné přípravě psů civilními kynology. Vždyť od nich se nakupuje většina psů pro službu v naši zemi i v zahraničí. Přitom poznatky z takového speciálu mají nedoceněný přínos. Ať už je účastník v roli soutěžícího, diváka či aktéra odborných diskusí.

 

Na speciálu se cením rovněž toho, že v rolích rozhodčích a figurantů jsou zkušení kynologové, jež jsou ochotni po soutěži o svých výrocích a výkonech ochotni diskutovat a obhájit je.

 

Závod pořádaný SKP Ostrava určitě i v dalších letech poslouží všem opravdovým milovníkům a znalcům psů. Upevňuje přitom společenské postavení služební kynologie a dělá dobré jméno policii. Také vezme vítr z plachet těm, kteří považují využití obranářských psů za přežitek nebo dokonce cvik zadržení jako týrání zvířete či ohrožování lidí (viz donedávna platná pomatená formulace zákona na ochranu zvířat).

 

 

Text a foto: Josef Růžička

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 04. 03. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 7
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio