Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

´Výsluhové nároky měnit nehodláme,´ slibuje ministr vnitra našemu čtenáři (REDAKCE)

´Výsluhové nároky měnit nehodláme,´ slibuje ministr vnitra našemu čtenáři
Vinařická věznice
Foto: www.vscr.cz/vinarice
Jeden z našich čtenářů, Jindřich Rohel, pracuje jako dozorce ve vinařické věznici a podělil se s námi o svoji korespondenci. Tu vedl s šéfem resortu vnitra Ivanem Langerem. Ministr ve svém dopise mimo jiné vysvětluje, jaké kroky podniká ve věci odstranění nelogičností a chyb v novém služebním zákoně.
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 30. 03. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VLASTA 09:49:50 18. 05. 2008
default.png
Petro, máš pravdu v tom, že kdybych se měla rozhodovat dnes a se zkušenostmi které dnes mám, tak bych k policii nešla. Začínala jsem v jiné době a pravda je taková, že tehdy policie měla jistý kredit ve společnosti, občané si nás vážili, nepamatuji se, že by si někdo tehdy dovolil mi sprostě nadávat, dnes jsou nadávky téměř na denním pořádku, i vedoucí (tehdy náčelníci) se k nám podřízeným chovali slušně a respektovali nás jako své kolegy (i když jistě byly i výjimky). A proč jsou dnes i vedoucí jiní? Třeba proto, že už také nedělají práci z přesvědčení. Pravda také je, že tehdy se slušný člověk nemusel policisty (tehdy SNB) bát, ale báli se zloději, násilníci a podobní, dnes je to obráceně, bojí se slušný člověk a to je špatné. A dokud to opět nebude obráceně, tak je to špatně i pro policisty. Takže k policii jsem nenastoupila s ideálem a vidinou Colomba a dalších, ale z přesvědčení, že udělám něco pro slušné lidi. A to přesvědčení mi v dnešní době chybí (viz výše).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETRUNA 08:28:31 18. 05. 2008
default.png
Vlasto Vašich 30 let ve službě je opravdu úctyhodných. Položte si ale otázku, zda by jste chtěla v této době být tou mladou policistkou, která zvažuje odchod do civilu nejen v přechodném období kvůli neperspektivní situaci u policie s tím, že jste ještě ve věku, kdy s přehledem najde jiné zaměstnání. Víte, ono to je každopádně zklamání uvažovat vůbec o odchodu, nejen kvůli rentě, protože většina si tuto práci před nástupem malovala tak naivně, jako já, že půjde nejméně po stopách Colomba a pak tvrdě narazí na realitu..... Troufám si tvrdit, že mnoho mladých k policii nenastupuje pro vidinu renty po letech tvrdé práce, ale právě pro tu práci samotnou. O co je pak horší zklamání ze zjištění, že jste jen onuce bez jakýchkoliv práv, navíc, když ukážete, že máte svůj názor na věc. Přijde vyhoření, které Vás jistě nezasáhlo, protože jste nastupovala a pracovala v době, kdy byla policejní práce o něčem jiném. Byla smysluplná a naplňovala Vás. Ruku na srdce - nastoupila by jste k policii v současné době za těchto podmínek? Petra Lhotáková

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 08:06:32 18. 05. 2008
Lukas Heinz.jpg
re all Je skutečně pravdou, že nejen současný ministr vnitra a současná vláda, ale i minulé vlády a minulí ministři dali tolik slibů, které nesplnili, že jim prostě věřit nelze. Je to asi stejné jako když vám správce sítě IT slíbí, že tentokrát už ten program vážně bude fungovat bez problému. Možná pan ministr nechce nic měnit, ale co bude nezávisí ani tak na něm samotném jako na celé vládě a celém zákonodárném sboru. No a co si budeme povídat škodilů, kterým se nelíbí výsluhy policistů je tam celá hromada. Co se týče mně bude velmi na pozoru a budu pravidelně sledovat co se děje na stránkách poslanecké sněmovny a co se chystá, abych ještě stihl včas zatroubit k ústupu a opustit TITANIC. Rozhodně není důvod k panice, ale důvodů ke zvýšené pozornosti je spousta.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN 23:06:33 17. 05. 2008
default.png
Ivan to slíbil Vážený příteli, obracející se na našeho nejvyššího Ivana s dotazem na výsluhové nároky. Jestli tady Ivan veřejně slíbil, že se výsluhy měnit nebudou, věz, že je nejvyšší čs utéct, pokud si chceš alespoň něco z téhle výsady užít. Protože jestli mi Ivan a jemu podobní v sobotu řeknou, že je sobota, tak se radši půjdu podívat dvakrát do kalendáře, jestli je to pravda.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RENAL 12:58:15 09. 04. 2008
default.png
pro Generační špunt Nechci se s tebou hádat o "drobnostech",ale určitě se nedá předpovídat,jak to bude s valorizací důchodů za 5 let,natož za 10 až 30let.V roce 2010 až 2012 přijmeme EURO,jako vlastní měnu.Snad mě nechceš říct,že se potom bude valorizovat důchod ročně o 5 EURO (135Kč,-)?!Když i v Řecku,které je považováno za nejchudší stát EU mají průměrný důchod 800,-EU (u nás 9.800,-Kč).To už by bylo i pro důchodce a hlavně Evropu silná káva,která potřebuje spotřebitele,kteří mají z čeho utrácet v tržní ekonomice na které je západní svět postaven.Je sice pravdou,že toto našim politikům zatím nic neříká,ale ta doba dřív nebo později přijde určitě. Zrovna loni od nás odešel kolega,který čirou náhodou jezdí s MHD,nevím kolik platil zaměstnavatel,ale co vím určitě,tak on neplatil ani korunu z "B" na "D". Ty opravdu nechápeš policisty,kteří jsou z přímého výkonu a slouží SO,NE,noční a svátky zadarmo a ještě k tomu 150 hodin do zelených a plno a plno dalších chuťovek a HANOBÍ svou firmu? Ty opravdu znáš policistu (s příplatečkem za směnnost),který chce sloužit dál?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 11:28:23 09. 04. 2008
default.png
4: Renal Renale, v žádném případě nechci strašit mladé rentiéry, aneb „kdo chce kam , pomožme mu tam“.K tomu „B“, na letošní rok byl valorizován příspěvek částkou cca 135 Kč. Dalších cca 260 Kč. mají dostat v srpnu. Bude li za 30 let u vesla alespoň „středová“ vláda,( a ne tato antisociální banda), tak stejně valorizací renty nedosáhneš ani výši průměrného důchodu. To ti dle prognózy důchodového systému spočítá i student druhého semestru ekonomky. Zřejmě si někteří pro vlastní uklidnění (a dodání odvahy) řadu věcí příliš idealizují. Asi jsem tím řidičem MHD neuvedl nejlepší příklad.V současné době přejít z „B“ na „D“ obnáší cca 70 tisíc (autoškola, profesák, psycholog a EEG). Ne každý tento peníz má. Nejsem personalista, a v žádném případě obhájce současné personální politiky u PČR a Langera. Na druhé straně však nechápu, jak mohou někteří policajti (kteří chtějí sloužit dál!) hanobit svou firmu, v lepším případě prát špinavé prádlo na veřejnosti. Získáte tím u různých Honzadů a jim podobných více porozumění a sympatií??!Budou na vás drbani a politici (vyjde to nastejno) méně plivat? Vím o čem mluvím, neboť mi svého času na POLHOOu Kotlan zablokoval i PC (IP adresu) na stole. Můžeš mi prosím uvést nějaký SIAŘ, který u PČR rozlišuje „přímý a nepřímý“ výkon služby??! Servisní služby jsou již dávno zcivilněni (ekonom.,autočeta, dráteníci apod.). Znám pouze rozlišené příplatky za směnnost, rizikový a příplatek za vedení. Případně rozdílné normy a počet vystřílených nábojů při služební přípravě. Rovněž tak valorizace platů u státních zaměstnanců nerozlišuje na “ řadové“ a ty ostatní. I když připouštím, že se někteří na odměnách neošidí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RENAL 07:45:45 09. 04. 2008
default.png
pro Generační špunt Hlavně tady nestraš mladé rentiéry,když řekneš A,tak musíš říct taky B. -Podle současných zákonů se renta vyplácí až do smrti,když někdo odejde do "C" dejme tomu v 35 letech s rentou 8.000Kč,tak má před sebou "jen" (do starobního důchodu) nejméně TŘICET polovičních valorizací !!! To znamená,že bude mít rentu,když dosáhne důchodového věku určitě větší,než by mu stát vypočetl důchod.A proto řada kolegů,kteří odešli do C si už neplatí ani sociální pojištění. - K tomu platu v civilu.V tom máš pravdu,že řada povolání v civilu je placena hůř,ale ty rozdíly se každým rokem zmenšují a nezapomeň,že u PČR je zastaven růst platů min.do roku 2010! Samozřejmě hlavně u řadových poldů.Píšeš,že řidič MHD má jen 22 000,- hrubého,ale něco si k tomu zapomněl PŘIČÍST,když by mladý rentiér šel jezdit s MHD. Od nás už udešla řada kolegů do C a většina je tom platově stejně a někteří o několik tisíc lépe,ale všichni mají určitě víc času na rodinu,protože byli z přímého výkonu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 23:17:43 08. 04. 2008
default.png
...renta Mít nárok na rentu ve cca 30 letech jsou dobrá zádní vrátka, ale u většiny policejních sborů ne příliš obvyklá( např.v Izraeli mají nárok pyrotechnici a spec.jednotky na rentu až ve 40 letech věku). Ač se to některým účastníkům tohoto bude zdát divné, tak „příspěvek“ za službu zavedli komunisté, zákonem o služebním poměru přísl. SNB 100/1970 Sb. Hranice byla tuším věk 40 let, neboť se předpokládalo, že se po tomto věku začínají u této profese projevovat různé „civilizační choroby“, které nemusí každý ustát. Novým zákonem z dílny ODS - 186/2004 Sb., byl tento benefit změněn na 10 let služby (bez ohledu na věk). Nedávno jsem jednoho adolescentního rentiéra potkal. Nyní bere od eráru cca. 5600,-, a příležitostně pingluje „za hotové“. Když jsem se ho zeptal jaký bude mít důchod (renta a nedaněná mzda se do průměru nepočítá) tak koukal jak puk. Také souhlasím s Vlastou, že musí být strašné sloužit s neustálou obavou že o rentu přijdu. A to nejen počinem našich práskaných zákonodárců, ale také případným vlastním průs….., kdy tě např. po 20. letech služby vyrazí s holou řití. Rovněž beru s reservou, ty různé řeči jaké mají dělníci dobré platy oproti policajtům. Možná tak v Praze, a to ještě jen některé profese. Zřejmě se někteří kolegové nikdy neživili vlastní prací, a nebo se ptali někde jinde. Hlídkař po 3.letech služby bere cca 18 380 ( a nějaká odměna, osobko, příp. přesčas – když se zadaří ). Řidič MHD s třicetiletou praxí, v našem regionu bere i s přesčasy cca 22 000,- hrubého (ve směnném provozu). Nechci zde porovnávat obě profese, ale i on musí používat jen pomalejší připojení k netu (nebo žádné), a vynechat solárkto s fitkem, chce li uživit rodinu. Tak že pánové………

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VLASTA 21:33:41 08. 04. 2008
default.png
Miku Záruky Ti nedám ani já ani nikdo jiný, ale mít každý den ve službě jako jedinou vidinu rentu, to se Ti musí hodně špatně sloužit. Sloužila jsem více jak 30 roků a ne kvůli nějaké "rentě". Asi i to byl důvod, že se mi sloužilo lépe než Tobě, že jsem nemusela brečet, fňukat a počítat a tím nebyla v neustálém stresu z toho co bude další den, týden, rok,... I když souhlasím s tím, že v nedávné minulosti bylo líp než dnes, doufej, že zase bude. Nic ve zlém. Vlasta

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RENAL 20:13:26 08. 04. 2008
default.png
Pro MIK Nejsi zdaleka sám,kdo takto logicky uvažuje a máš naprostou pravdu.Jen mám strach,že novela 361 bude daleko dřív a rok 2009 je jen jeden z mnoha důvodů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio