Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nosem proti žhářům (REDAKCE)

Nosem proti žhářům
Požáry automobilů jsou častým důvodem k akci
Foto: HZS Praha
Jestliže po celá lidská pokolení existuje nějaký čin, respektive zločin, který je vytrvale stíhán, pak je to žhářství. Ti, kteří jsou schopni probudit démona ohně, aby ohrozili životy či majetky jiných, jsou po právu trestáni celá staletí. A v posledních letech se na jejich odhalování podílí i naši čtyřnozí přátelé: psi.
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 12. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu FRANTA2 00:11:03 03. 01. 2009
default.png
re: RaK RaK: "jak přesně..." ?? Vždy záleží na konkrétním místě a okolnostech, rozhodně bych se poradil s tím psovodem, který nejlépe ví, co jeho pes dokáže a k čemu by se mohl a měl použít. Není nic horšího, než když psovodovi "specialistovi" začne nějaký nadřízený, co má maximálně teoretické informace, říkat "teď udělej tohle", "teď prohledej támhleto", "tam to určitě není" "tudy určitě neutekl" apod. Ale pokud jde o nějaké příklady, k čemu psa použít a co z toho, tak je to jednak sledování stopy pachatele, k místu kde se ukryl, nebo kde se ukryl jen na nějakou dobu (třeba aby pozoroval, co se děje na m.t.č. po založení požáru) ... v tomto místě je pak možné zajištění dalších stop (zajištění nalezených předmětů pachatele, nástrojů, oblečení, bilogické stopy, daktylky, ...), další možnost sledování stopy k místě, kde měl pachatel/e další vozidlo do kterého přesedl (na místě opět zajištění stop, otisky pneu, odhozené předměty a zbraně apod.) Další kapitola je samotné hledání předmětů odhozených, nebo ukrytých pachatelem (nástroje, zbraně, část ukradených věcí, oděv-který vyměnil za jiný, odhozená kukla, odhozené zavazadlo atd.), opět vše zdroj dalších stop a použitelných důkazů. Ale, prostě vždy záleží na okolnostech, schopnostech konkrétního psovoda a psa a taky na troše toho štěstí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NONAME 23:25:33 02. 01. 2009
default.png
4 rotace ... tě zdravím kolego s příhodným nickem :-))) už jsme se s psovodem ze SZK za posledních pár let párkrát viděli, a vždy s úspěchem. Tímto jim přeji (a nejen jim) vše nejlepší do Nového roku. A pro ostatní, našel jsem krásný citát, pro současnou kynologii a policii všeobecně by mohlo v současné době platit asi toto: Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste. (Theodore Roosevelt)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 21:39:23 02. 01. 2009
default.png
Ke všem případům uvedeným u RaK v otázce lze uvést,že by schopný pátrací pes a psovod mohl vnést světlo k objasnění případu. Ne však cestou vyhledání akcelerantu. Posteskli jste si, že nemáte ihned psa specialistu na místě. Příčiny proč tomu tak není,nemá cenu zde rozebírat.Tak proč nevyužít služeb jiných ..... K objasnění případu lze dojít jinými cestami. Třeba tím pátracím psem. Ne však vždy. Záleží opravdu na vlivech snižujících použitelnost pátracího psa.... Pokud lze,jsou podmínky a pachatelé z místa utečou či se ukryjí,může tento pes pomoci...Nesnižoval bych schopnosti pátracího psa.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ROTACE 20:41:22 02. 01. 2009
default.png
4 noname Jojo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NONAME 19:34:55 02. 01. 2009
default.png
4 rotace: nebyl náhodou ze SZK? (- takovej černej :-)))) )

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ROTACE 14:01:36 02. 01. 2009
default.png
Pochvala Trošku odlehčím Vaší dabatu... Nedávno u nás byl pesan na vyhledávání akcelerantů na shořelé garáži a byla to nádherná spolupráce psovoda a jeho psíka... Bohužel přesně nevím jména, ale oba byly pašáci=o)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RAK 08:17:14 02. 01. 2009
default.png
Re: Franta...To je teda počtení ...Není nic horšího, než nepsovod, který si myslí, že je odborník na kynologii protože zná toho a toho, viděl to a to, byl tam a tam a kde nebyl, tak od toho má klíče:-) ...tuto "inteligentní" a typicky českou reakci jsem čekal :-) Naštěstí si vůbec nemyslím, že jsem odborník na kynologii. Určitě si ale myslím, že mám docela slušné znalosti z oblasti zjišťování příčin vzniku požárů. A to, že jsem nejen viděl, ale také pracoval a spolupracoval s psovody na požářišti mi dává možnost reagovat tak, jak jsem reagoval. Ještě jsem pořád nějak nepochopil, jak přesně by si uplatnil pátracího psa. Dejme příklady - úmyslně zapálený automobil, úmyslně zapálená dřevěná chata s běžným vybavením, úmyslně zapálená truhlárna (třeba).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 16:14:47 29. 12. 2008
default.png
Bingo Kdo a kde to tvrdil, nic takového tu nevidím. Definovat ten pach lze jen těžko, jak si sám naznačil. Na slovíčkaření vcelku nesejde, je jasné, co je tím myšleno. Pokud jde o požářiště, tak si myslím, si že dost záleží na tom, co a kde hořelo, ne? Nikdo tu netvrdil, že se dá pátrací pes využít při každém požáru, ale určitě je v republice dost míst, kde je možné jak to dohledání předmětů pachatele, tak i sledování pachové stopy, tak jak naznačil Ace. Jako u všeho záleží na okolnostech a těžko lze teoreticky probírat všechny možnosti, které mohou nastat. Pozastavuješ se nad předměty odhozenými pachatelem i na jeho dohledání v úkrytu, snad jako kdyby založení požáru nebylo t.č. a jako kdyby šlo vždy o pyromana, který se bude na požár dívat z davu - myslím si, že to je velmi nebezpečné zobecňování, ve stylu, že každý kdo visí na laně, je sebevrahem. Ba naopak, myslím si, že nejeden založený požár je pokus o pojistný podvod, lidská závist/pomsta, nebo i to zahlazení stop po tebou tak opovrhované vloupačce, nebo po něčem ještě horším... a ani zapálení auta, které bylo použito k t.č. není nic nereálného. Kdo rozhoduje o tom, co je "přežitý koncept"? To, že něco ne všude funguje jak má (z mnoha příčin), neznamená, že kdyby pro to byly lepší podmínky a fungovalo to, dle konceptu, že by to nebyla dobrá věc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 13:42:40 29. 12. 2008
default.png
pro Frantu2 Franto, můžeš mi, prosímtě, definovat pojem "čerstvý pach"? Hodina, tři hodiny, pět hodin, den? Není intenzita napachování předmětu dána třeba i něčím jiným než časovou "čerstvostí"? Byl si někdy na požářišti? Máš představu jak to tam leckdy vypadá? Tam je občas okolo "čerstvě" napachovaných předmětů že by ses divil. Znovu předesílám,že když píšeš "většinou jde o předměty odhozené pachatelem".. tak v tomto článku a v této debatě není řeč o vloupačce, ale o požárech. A celá debata se odvíjí od toho, že Ace(nebo někdo z jeho předřečníků) tvrdil, že pátrací pes může u požáru nahradit psa cvičeného na akceleranty. Což je prostě nesmysl. Stejně jako přežitý koncept "policejního pátracíh psa".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 13:15:19 29. 12. 2008
default.png
To je teda počtení Není nic horšího, než nepsovod, který si myslí, že je odborník na kynologii protože zná toho a toho, viděl to a to, byl tam a tam a kde nebyl, tak od toho má klíče:-) Ace Ventura jasně napsal, kdy a na co se dá použít pátrací pes, takže nechápu, proč ho tady školíte, když o pátracích psech nemáte šajnu. Viz dotaz: "Který z válících se předmětů ti označí, když nevíš čí pach hledat?". To je vážně otázka někoho, kdo vůbec neví, která bije, ten pes přece značí všechny předměty nesoucí čerstvý pach (je jedno koho), většinou jde o předměty odhozené pachatelem na odchové trase.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio