Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nosem proti žhářům (REDAKCE)

Nosem proti žhářům
Požáry automobilů jsou častým důvodem k akci
Foto: HZS Praha
Jestliže po celá lidská pokolení existuje nějaký čin, respektive zločin, který je vytrvale stíhán, pak je to žhářství. Ti, kteří jsou schopni probudit démona ohně, aby ohrozili životy či majetky jiných, jsou po právu trestáni celá staletí. A v posledních letech se na jejich odhalování podílí i naši čtyřnozí přátelé: psi.
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 12. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu RAK 11:11:33 24. 12. 2008
default.png
Re: Ventura Já tady ale nikde nepsal, že psa cpeme do žhavého prostředí.. Já mluvil o ohledání okolí místa požáru a to má vždycky teplotu venkovní... Složitější? Docela bych chtěl vědět co přesně je tak složité?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 23:46:41 23. 12. 2008
default.png
4 RaK S dojezdem popelky na místo činu je to složitější. Nemůžeš psa cpát do žhavého prostředí........

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RAK 02:24:36 22. 12. 2008
default.png
Re: Miloš, ještě jsem se nesetkal... No Miloši, Ty ses možná s tím, že vzorky odebírají hasiči možná ještě nesetkal,ale třeba v Praze je to klidně možné. A zatím to nikomu nevadilo ani neuškodilo. Vše pouze záleželo na dohodě s PČR. Výsledky vyhodnotili v Technickém ústavu požární ochrany v Praze na žádost hasičů. Je ale fakt, že poslední dobou víc odebírají vzorky policisté...Někdy je to radost sledovat, jak jim to jde od ruky, jindy je to zase tragédie....Víc mě ale štve to, jak dlouho se psovodi dostávají na místo zásahu. Úplně v úvodu, když se tahle metoda zaváděla v ČR se začalo také uvažovat s tím, že budou psi ohledávat okolí požářiště nebo přihlížející čumily...(žháři se rádi dívají na své dílo skázy, v okolí lze nalézt nádobu s HK a případnými otisky). Ale díky tomu, že dnes mnozí psovodi dojíždí pro svého psa z domova (hlavně v noci), na základně si teprve psa připraví, pak sednou do auta a bez majáku jedou na místo události, se o ohledání čumilů nedá vůbec uvažovat... v nejlepším případě jsem na psovoda čekal dvě hodiny... Takže se teď vše řeší formou došetření v ranních hodinách...tedy zejména po nočních požárech...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 19:22:28 21. 12. 2008
default.png
Miloši: "Musí umět" neznamená, že v praxi opravdu umí a hlavně spolehlivě dělá. "Všestrannost" pátarcích psů je jeden z mýtů, ze kterého se česká policejní kynologie stále nechce probudit. A svět nás zatím míjí mílovými kroky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BLACKPOWDER69 17:15:41 21. 12. 2008
default.png
to UBS.Miloš Děkuji pane kolego, že ses ozval na výzvu nprap. Pavla a osvětlil situaci, ani jsem nečekal, že se ozve taková kynologická persóna. Jen mi prosím ještě zodpověz jeden dotaz ohledně věci vyplývající z Tvé odpovědi: "Kdyby se našel šikovný psovod, jako že jich v republice dle Tvého vyjádření není mnoho, tak on s tím jedním výbušinářským psem zastane i pozici psovoda na vyhledávání zbraní?" Děkuji za odpověď.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu UBS-MILOS 16:05:28 21. 12. 2008
default.png
jen krátká odpověď Co se týče vyhledávání zbraní nebo výbušnin,tak zde je rozdíl. Obyčejně je specializace samostatná, kdy sl. pes umí buď vyhledávat zbraně, nebo vyhledávat výbušniny. Kdo je šikovný, tak umí vyhledávat jak zbraně,tak výbušniny ( těch v republice moc není ). Jen malá poznámka, netýká se žádného příspěvku: na vyhledání volně vystřelených nábojnic v terénu či jiném porostu ( ne ukrytých ve vozidle, či v objektu jako jsou skříňky,zásuvky atd.. ) můžete volat jakéhokoli výjezdového psovoda ve svém okrese. Jejich čtyřnozí kamarádi tohle prostě jako všestranní pátrací psi musí umět... a také to umí ;-) Přeji všem krásné sváteční dny, hodně pohody a zdraví.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NPRAP-PAVEL 22:02:11 20. 12. 2008
default.png
pro Markus Kde přesně byla krabička schovaná si už opravdu nevzpomenu, ale myslím, že v kastlíku to nebylo. Každopádně jsme ji přehlédli. pro blackpowder69 Netuším, nejsem v tomhle odborník. Zkrátka jsme operačnímu popsali jaký máme problém a že potřebujeme pejska, který ty nábojnice najde. Možná by na to ale mohl odpovědět Radek nebo nějaký jiný psovod. Samotného by mě zajímalo, jestli tihle pejsci mají tak úzkou specializaci, že by např. jeden uměl pouze střelivo a jiný pouze zbraně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BLACKPOWDER69 20:39:09 20. 12. 2008
default.png
4 nprap. Pavel Píšeš, že jste "volali o psa se specializací na vyhledávání střeliva a výbušnin", zajímalo by mě, který pes byl tedy použit, střelivo jste měli zajištěno a hledali jste vystřelené nábojnice, šlo tedy o psa specializovaného na vyhledávání zbraní nebo šlo o psa specializovaného na vyhledávání výbušin? Děkuji za odpověď.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 18:58:19 20. 12. 2008
default.png
pro nprap. Pavel> Ta krabička byla zastrčená někde do dutiny pod plasty, nebo v kaslíku před spolujetdcem?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NPRAP-PAVEL 13:49:54 19. 12. 2008
default.png
Radek Laušman je profík Je tomu pár let zpátky, co jsme si v 02.00 hod. ráno volali o psa se specializací na vyhledávání střeliva a výbušnin. Měli jsme zadrženého pytláka, který dle svědka pálil přímo z auta. Flintu jsme našli, střelivo také, v kufru rozprostřený igelit, ale i když jsme prolezli doslova celý vůz, neměli jsme vystřílené nábojnice. Podezřelý samozřejmě tvrdil, že nestřílel. Nábojnice neměl kde vyhodit (s autem nestihl ani poodjet - překvapili jsme ho). Bylo jasné, že někde uvnitř či v bezprostředním okolí vozu, musejí být. Radek Laušman se svým psem poté na místě rozehrál doslova "koncert pro policejní duši". I přes pokročilou noční dobu bylo vidět, že se oba na práci vyloženě těší. Bezvadná souhra mezi zvířetem a jeho pánem přinesla výsledek během chvilky. Pejsek označil plastovou krabičku od kinofilmu, schovanou v palubní desce. V ní bylo to, co jsem hledali. Prostě nádherná práce, kdo umí ten umí. Ještě jednou díky, Radku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio