Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nosem proti žhářům (REDAKCE)

Nosem proti žhářům
Požáry automobilů jsou častým důvodem k akci
Foto: HZS Praha
Jestliže po celá lidská pokolení existuje nějaký čin, respektive zločin, který je vytrvale stíhán, pak je to žhářství. Ti, kteří jsou schopni probudit démona ohně, aby ohrozili životy či majetky jiných, jsou po právu trestáni celá staletí. A v posledních letech se na jejich odhalování podílí i naši čtyřnozí přátelé: psi.
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 12. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu UBS-MILOS 09:16:40 18. 12. 2008
default.png
velmi pěkný článek Článek je to velmi pěkný a je moc dobře,že se jak policisté tak veřejnost seznámí s tímto druhem výcviku služebních psů - požárníků. Maty má pravdu co se týče odebírání vzorků.Nejen že o odběru rozhoduje technik ale označené místo odběru a odběr určí na místě psovod.Ještě jsem se nesetkal s tím,že by odběry provedli hasiči.Co se týče vyhaslého požářiště,tak zde si myslím,že nemá cenu vysvětlovat, že pro práci psovoda a hlavně sl.psa vychází práce na vyhaslém požářišti z logiky ať už se jedná o auto či objekt. Chci redakci poděkovat za tento super článek. Přeji všem krásné vánoční svátky. Miloš

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RAK 20:37:34 16. 12. 2008
default.png
Psi na požářisti Tak jen pár věcí z terénu: Dohořelo auto, na místě zůstává vyšetřovatel od hasičů a policista z MO... Policista: Tak jak to vidíš se škodou, operační se ptá na příčinu.. Hasič: Viděl bych to na úmysl, asi bych na místo potřeboval psa na vyhledávání hořlavých kapalin.. Policista: Ten pes je váš (myslí tím hasičů)... Hasič: Ne je Váš...Musíš si o něj říct přes operační, já mu zatím zavolám mobilem, abych mu vysvětlil jak to vypadá na místě... Polcista: Operační říká, že na to musí zavolat výjezd..Jak to vydíš se škodou? Zatím přesně nevím, myslím si že tak kolem 200 tisíc, možná víc.. je to celkem nový auto... Hasič: Jinak psovod asi na horký auto nepojede... Můžeme to nechat na ráno..., ale můžeme ho zatím nechat prohledat okolí, jestli třeba pachatel někam neodhodil nádobu ze zbytkem akcelerantu Policista: No to je bezva, to tady budem muset tvrdnout celou noc... atd... ------- Jinak co se týká odebírání vzorků... ano, za vzorky a jejich odběr odpovídá PČR... praxe je ale taky taková, že po dohodě s vyšetřovatelem PČR si vzorky odeberou hasiči nebo také hasiči a nechají si je prozkoumat v Technickém ústavu požární ochrany... hasičům se jedná o to, zda byl na místě akcelerant a jaký... což, je důležité pro vypracování odborného vyjádření, resp. přesný popis příčiny vzniku požáru... to zase potřebují většinou policisté...tato skutečnost je ošetřena dohodou mezi PČR a HZS... -------------------- Ale aby to nebyla zase taková depka... už se to hodně zlepšuje, čím dál víc policistů o psech ví a je to jen dobře...jsem rád, že jsou pryč doby, kdy o psech věděli víc bezdomovci než hlídka PČR, která dorazila na místo ohledání shořelé chaty... bezdomáči dokonce tenkrát řekli: "Jééé, to je ta vaše popelka",... zatím co se mě policista přes rameno ptal: "Hele, co ten pes vlastně hledá?"

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DUSAN 13:45:17 16. 12. 2008
default.png
pro maty: Dobrý den, článek původně vyšel v méně odborně zaměřeném titulu, přesto si dovolím upřesnit: - Po dohodě (respektive na žádost) odborníků nebyly postupy a některé informace záměrně příliš upřesňovány a byly ponechány ve velmi obecné rovině. A s ohledem na okolnosti (veřejný protál) by nebyly upřesněny ani zde. - Pokud jde o občasnou neznalost policistů ve výkonu toho, na co chtějí hasiči psy, ta (bohužel) vychází z reality a autor měl k dispozici osobní svědectví zasahujících příslušníků. Popsaný průběh události v této fazy naprosto není fikce a mohu doporučit jedno z příštích čísel magazínu Rescue report. Redakce chystá materiál na téma vzájemné informovanosti a spolupráce složek IZS na místě zásahu. Možná by to mohlo být pro vás zajímavé čtení a zpětná vazba, jak se příslušníci složek vzájemě vnímají a čeho jsou občas svědky. - Postup vyšetřovatele HZS i postup psovoda zcela odpovídají reálnému dění a vychází z reálných případů, jen v příběhu byly pro ilustraci spojeny dva případy, což nic nemění na postupu a průběhu práce obou odborníků při podobné události. Pokud v materiále nalézáte jakoukoliv věcnou chybu, prosím, bez obav na ní upozorňete. Jistě by bylo dobré ji případně vyjasnit a před čtenáři uvést na pravou míru. Každopádně díky za váš zájem o toto téma a přeji pěkné odpoledne! Dušan Stuchlík

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MATY 11:19:51 16. 12. 2008
default.png
Článek je to velmi hezký. Čte se to dobře. Ale lépe by se vyjímal na jiném portálu. V článku je totiž tolik profesních pochybení, která snad ani nemohou být pravdivá, že je jasné, že ho nepsal profesionál ale byl brán hlavě ohled na čtivost. Radka znám osobně a pamatuji i jeho Feda. Častokrát jsme se spolu setkali u požáru a vím, že má vynikající psy, ale těch chyb je v článku tolik, že na portálu, který prezentuje profesionální práci by neměl být. Nechci tady ty chyby rozebírat, protože by to byl návod a některé věci by měly zůstat jakýmsi know how. Ale jedna věc mě rozesmála. Mladší policista nechápe jak starší chce psa. To je opravdu úsměvné při škodě dva miliony. V této chvíli je totiž na místě už výjezdová skupina a psa vyžaduje většinou technik, když si sám není jistý. Taktéž vzorky označené psem neodebírá žádný hasič. Na to nemá právo a procesně by byl tento důkaz naprosto k ničemu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio