Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nosem proti žhářům (REDAKCE)

Nosem proti žhářům
Požáry automobilů jsou častým důvodem k akci
Foto: HZS Praha
Jestliže po celá lidská pokolení existuje nějaký čin, respektive zločin, který je vytrvale stíhán, pak je to žhářství. Ti, kteří jsou schopni probudit démona ohně, aby ohrozili životy či majetky jiných, jsou po právu trestáni celá staletí. A v posledních letech se na jejich odhalování podílí i naši čtyřnozí přátelé: psi.
Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 16. 12. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ACE-VENTURA 08:58:55 29. 12. 2008
default.png
4 RaK Makám s vodítkem a dost dlouho. Netvrdil jsem taky, že by se pátrací pes využil na vyhledání akcelerantu,netvrdil jsem, ze by neměla popelka být co nejrychleji a mnou zmiňovaná systémová chyba či věc byla myšlena tak, že nelze pokaždé psa na požářišti mít hned. Na požářiště jezdím a jezdil jsem i s pátracím psem a ne jen já. S kladným výsledkem které vedly k dopadení nebo rovnou dopadli pachatele.Těch případů je pomálu a v žádném případě na zmiňovaných sídlištích. K tomu musí být podmínky pro použití a to je na zvážení na místě daného psovoda. O lidech,o kterých je zde psáno v souvislosti se psy nelze polemizovat. Jsou to profesionálové na místě, kteří svou pílí, vynalézavostí, hlavně trpělivostí při výcviku dosáhli svého věhlasu.(A to může být psovod se psem na jakoukoliv problematiku) A o tom to je. Jenže takových je třeba víc a hlavně musí být zájem z hůry a ta zmiňovaná systemizace jiná. Moje příspěvky nebyly s úmyslem poučovat,ale jako další možný přínos k věci. Pěkný Nový rok a ať se daří všem co to tu ještě myslí vážně:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RAK 01:21:01 29. 12. 2008
default.png
Re: Ventura Nemůžu si pomoct, ale Venturo... makáš s vodítkem...ty jako děláš profesionálního psovoda? Protože zatím co si tady napsal...no prostě zírám. Jsi asi zatím první člověk v téhle republice, který v souvislosti s ohledáním požářiště a jeho okolí uvažuje o použití pátracího psa. Zatím jsem si nestihl všimnout, že by psovodi, které jsem poznal u nás a třeba v USA, používali psa na vyhledávání akcelerantů a zároveň na pátrací práce. Taky jsem si nevšiml, že by pátracího psa používali nebo "rekvalifikovali" na psa na hledání akcelerantů. Práce na požářišti a jeho okolí má opravdu značná specifika a je velice důležité, aby se pes soustředil pouze na akcelerant, nic jiného po něm nechceme a ani nepotřebujeme. Jen se chci zeptat, zda si byl někdy u požáru, požářiště a viděl tam práci se psem. Jen abysme se tady moc netrápili. Nejsem profesionální psovod, ale byl jsem u toho, když Ludva Pinc cvičil v Praze Ashii (Popelku). To byl první pes v ČR, který byl vycvičen na vyhledávání akcelerantů. To, že říkám, že jsem byl u toho znamená, že jsem ho ještě v době, kdy Ashie neměla "papíry", volal na místa událostí, účastnil se odebírání vzorků, prováděl některé cvičné pokusy, diskutoval s ním jak by nám hasičům mohl nejvíce pomoci, snažil jsem se s kolegy tuto metodu co nejvíce propagovat atd. Dnes již tyto psy používám, jako běžnou pracovní pomůcku a jsem fakt rád, že se to rozšířilo i po celé ČR. Fakt jsem si toho užil docela dost, takže už alespoň malinko vím jak vypadá taková práce se psem na požářišti. Moje příspěvky, které byly níže spíše poukazovaly na to, že tebou zmiňovaná systémová řešení nejsou zas tak úplně systémová. Prostě pokud nedokážeme zajistit i určitou rychlejší dostupnost tohoto živého nástroje, nevyužíváme zcela naplno jeho možný potenciál.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 08:47:55 25. 12. 2008
default.png
4 bingo Trváš správně, ale bohužel u toho i zůstaneš, protože ekonom vládne. Trvale dosažitelnej pes prostě vždy neni. Já si dovolím trvat na tom, že sice pátrací pes nenahradí psa na vyhledání akcelerantů,ale může výrazným způsobem přispět k objasnění případu. Avšak záleží na případu. Každý pes je limitován vlivy snižujícími použitelnost psa. Frekventovanost místa jistě mezi ně patří. Proto rozdíl mezi požárem v panelovém domě sídliště a požárem zahradní chatky u lesa,je možná to o čem tu diskutujem. Myslím, že se brzy ukáže jak na tom naše kynologie je.........

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 00:32:47 25. 12. 2008
default.png
Pro: Ace Ventura V zemích, které nás prostě přeskočily, je přesně to, co považuješ za "technicky nemožné" součástí praxe. To, že to u nás je nereálné je jedním z důkazů, že jsem zaostali. Odhozenou věc najde na základě pachu... Jakého pachu? Pachu koho? To budeš se psem sbírat všechny (kterýmkoliv!!) člověkem napachované předměty kolem požářiště? ... Kolem požářiště, nedej bůh ve městě, či třeba v místech kde hasiči vynášeli věci z domu, je to co po píšeš naprosto nereálné.. Prostě si dovolím trvat na tom, že pokud na mnoha místech v ČR nejsme schopni dostat specialistu na místo rychleji než v řádu mnoha hodin, tak se to nedá řešit pátracím psem. Řešení je jinde.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 23:36:15 24. 12. 2008
default.png
4 bingo Dovětek......myslím že je technicky nemožné,abys měl psa na akceleranty po ruce,aby se dali využít k situaci,o kterou se opíráš.Dav čumilů...procházející pes....označení osoby.... To je ta systémová záležitost o které jsem psal. V současném stavu s počty psů a požárů je to nereálné..... Proto na místě své udělá i šikovný psovod s pátracím psem. Odhozenou věc označí na základě pachu,ne akcelerantu. Viz vyhledání odhozených předmětů prostor 50x100 m. cvik pátracího psa......v terénu ne nereálné.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 23:23:25 24. 12. 2008
default.png
4 bingo Hm...Příklad. Požár stohu,příjezd psovoda.....vyhledání pachové stopy....sledování pachové stopy....zajištění osob....vyřešený případ. Třeba případ z praxe. Netvrdím, že pátrací pes je vždy použitelný. Nesouhlasím sám s rozsahem obsahu kategorie pátracího psa. Proto ani v nejmenším jsem neměl v úmyslu míchat dvě nádoby: Pátrací pes-pes na vyhledání akcelerantů. Ano bavíme se o vyhledání akcelerantů. Nechci se tu přít a trumfovat, myslím, že rozhodující je slovo psovoda jak pátracího,tak specialisty, aby se s operačním důstojníkem domluvili na postupu v danném případě,potažmo s technikem a vyšetřovákem na místě. Nemyslím si,že bych já byl ten důkaz:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 23:08:59 24. 12. 2008
default.png
Pro: Ace Ventura Ukrytá osoba? Kde a proč ukrytá, když se pyromani na požár divají z davu čumilů! Odhozený předmět? A ty víš kým byl odhozený? Když maš místo požáru a zatím nikdo ani neví proč hořelo, tvůj pátrací pes už má v nose pach pachatele? Který z válících se předmětů ti označí, když nevíš čí pach hledat? Vyhledání pachové stopy... Ale stopy koho? Vždyť ještě nikdo neví ani to, kde požára vznikl a tedy ani to, jestli ho vůbec nědko založil. Takže čí pachovou stopu bude hledat? Promiň, ale myslím, že jsi úplně mimo mísu, naprosto nechápeš problematiku. Bavíme se tady o hledání akcelerantů a souvisejících problémech kolem požářiště! Píšeš, že dřív se sem jezdili učit... Právě že DŘÍV!! Psal jsem že se česká policejní kynologie stále nechce probudit ze snu a svět nás zatím míjí mílovými kroky. A to co píšeš je toho důkazem..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 22:41:14 24. 12. 2008
default.png
4 bingo Nemám v úmyslu nikoho poučovat.Každej strůjcem svého profesního štěstí. S vodítkem makám řadu let a mohu potvrdit, že nevidím problém použití pátracího sl. psa na místě v okolí požáru. Ukrytá osoba,odhozený předmět, vyhledání pachové stopy atd. O použití lze polemizovat na místě a pátrací pes na místě své místo má. Rozvinul bych maximálně diskuzi nad dojezdem psa na místo, která byla hlavním důvodem proč jsem reagoval na Rak. Tobě jsem chtěl reagovat na Tvůj příspěvek ohledně mýtu pátracího psa. Jak v které ruce je pátrací pes mýtus......pravdy je ta, že dřív se sem jezdili učit. Česká služební kynologie má svůj zvuk. Dokud budou mezi psovody lidé,kteří to dělaj převážně jako zábavu, bude mít zvuk dál.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 22:17:49 24. 12. 2008
default.png
Pro: Ace ventura No, nevím, zda-li si to vzal za úplně správný konec, poučovat zrovna Raka o podmínkách a praxi nasazování těch psů:-) .. Tak trochu nosíš vodu do mlejna :-) A ohledání místa může provést i pátrací pes? No, to je blbost, kterou raději nemá smysl komentovat. Pěkný zbytek svátečního večera! :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 18:26:48 24. 12. 2008
default.png
4 RaK Nechci se tu hluboce pouštět do problematiky vyhledání akcelerantů,příspěvek byl myšlem tak,že i když není oheň požářiště může být ještě v takové teplotě,že bys mohl ohrozit zdraví psa. Dojezd psovoda je na úvaze psovoda. Pokud Ti řekne, že přijede až ráno, nebo odpoledne, má na to své důvody, které bude jistě schopen hodnověrně prokázat i případnému stěžovateli. Na těchto pozicích pracují profíci,kteří ví co dělají... Dojezd psovodů je skutečně ve všech směrech diskutabilní záležitost. Je to systémová záležitost víc než si myslíš. Nemyslím, že by Tě odmítl psovod jen pro to, že nechce. Ohledání místa může provést i pátrací pes. Odhozený předmět.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio