Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policejní mluva (REDAKCE)

Policejní mluva
Ať na faru dorazíte vždy v pořádku
Foto: www.policista.cz
Téměř každý týden dostávám mail se žádostí o vysvětlení policejního žargonu.  Stejnou otázku jsem dostal na nedávné diskusi s vysokoškolskými studenty. Má odpověď zní, „ne“.  Ne z mnoha důvodů, které chci v tomto článku zmínit. Zároveň by měl být tento článek varováním pro kolegy, kteří  by měli nutkání  pustit se do slovníčku policejních výrazů.  Jsou  totiž věci které by měly zůstat utajený před nepovolanými.  
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 24. 05. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 21:28:21 26. 05. 2009
Andras.jpg
Tikos: Kde jsou ty časy, kdy četník šel do hospod na guláš a na jedno malé(pokud neřídil), a lidé se nad tím nepozastavovali, protože dělníci, a jiní pracující lidé také měli přestávku na oběd. Dnes si jdu koupit během své přestávky něco k jídlu, a lidi už mrmlají ve smyslu "hele, fízláci si nakupujou z našich daní". Proto, kálím s tebou:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TIKOS 21:19:45 26. 05. 2009
default.png
... Andras Jj.. dyť já taky nemluvím o tom, že totálně vše přehlížím. To ne, snažím se dělat svou práci tak jak mám. Jen si nejsem úplně jistý tou totální aktivitou a nasazením. To mě už moc nebaví.. Nemám rád potíže, za které ani sám nemůžu - takže nesnáším veškeré stěžovatele, ikdyž nejsou v právu, jejich práva mě udivují. A taky nesnáším, když výsledek mé práce přijde v niveč - přesně jak si uvedl příklad s ŘP apod. Svou práci rád mám, dělat ji nepřestanu, ale přestat kálet na náš deb*** systém, mě nikdo nedonutí.. Kde sou ty časy, kdy četník přišel do hospody a byl klid..nikdo si nedovolil ani srknout pivka.. Nostalgie. Ale o úctě k četníkům bysme myslím mohli rozvést úplně novou diskusi a bylo by to na dlouho.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZDENEK 18:59:35 26. 05. 2009
default.png
2 Lukas Heinz: Diky za reakci, ale proste porad postradam padny argument. Jako laika (zasazeneho jen ZVS a AZ - zakladni vojenskou sluzbou a aktivni zalohou) by me tohle rozhodne zajimalo. Kdyz ale teda budu respektovat Vaase argumenty, co treba "slovnik" mluvy za C.K. R-U, prvni republiky, protektoratu, druhe republiky, socialismu...? To by mohlo byt jeste zajimavejsi, nez soucasna mluva. Pokud se to podari dohledat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 16:07:23 26. 05. 2009
default.png
for nováčky Já myslím, že 4 roky na hlídkové, 4 roky na "černé operativě" a teď 6 let na nehodách je dostatečně dlouhá doba, abych pochopil smysl policejní práce. Hlavně Franta2 mně pobavil s tím, jak by tyhle rozvážné a zkušené četníky vykopal.Tyhle prý policie nepotřebuje. Ano stalo se,Langer to udělal částečně za Tebe a výsledek se rychle dostavuje. Padá objasněnost, narůstá kriminalita atd..Ovšem mladí kolegové, máte výsledek, akčně jste chytili zloděje kanálového poklopu. Jenom vám trochu uniká podstata této práce. Ale vlastně jsme nebyli jiní.....jen těch mladších je nějak moc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 15:58:09 26. 05. 2009
Andras.jpg
Tikos: Bohužel uznávám, že máš pravdu. Případů, kdy je lepší nedělat nic, abychom se nedostali do kontraproduktivity, je převážná většina. Ale na druhou stranu, je to naše práce, věděli jsme, do čeho jdeme, a pokud se nám to nelíbí, můžeme kdykoliv odejít třeba do kolbenky. Tam smysl práce máme. Nelze prostě podle mého k tomu přistupovat tak, jako přistupuješ ty. I kdybych to měl té holce v CP znepříjemnit byť na jedinou noc, za cenu 3 hod. papírování, udělám to. Je to moje práce. Dělám ji rád, a dobrovolně, nikdo mě k ničemu nenutí. Navíc, podepsal jsem přísahu. Myslím, že většina z nás, se i přes tento chaotický systém snaží dělat své maximum. Bohužel, já jsem kvůli pracovnímu zapálení narazil již mnohokrát, často jsem popotahován po soudech, magistrátu, i na IMV jsem již několikrát byl. A z volna. Povím ti, jsem naštvaný z toho kolik práce dá zpracovat třeba takové drogy za volantem, z volna jít na magistrát, který to potom zfoukne jakoby nic. Někteří řidiči jsou vybodovaní, mají už X tý "chlast", a ŘP pořád mají. Holt pačeši, čechistán, a náš výklad svobody a spravedlnosti. Ale souhlasím s tebou, že rok od roku to na mne dopadá více a více, a mám co dělat, abych také nepolevil. Tedy shrnutí, souhlasím s tebou na 100% co se "fungování" policie týče, nesouhlasím ale s přístupem. Co se KTČ týče, podle mě naprosto super věc. Měl jsem tu čest ještě zažít staré "krabice". Podle mě by to nějak vymyslet šlo, minimálně na matrách typu easy + a smart. No jo, ale my chtít můžeme, že?:-) Např. zahlásím: "Orel Orel já Šnek 510, 68 Milady horákové 26" = potřebuji posily na provedení zákroku do ul. výše popsané. OD potvrdí: "Šnek 510, Orel, 68 Milady Horákové 26, rozumím." a už koná:-) No jo, bláhové představy jako z US filmu, ale bylo by to pěkné, rychlé, stručné, a hlavně srozumitelné, a hlídky by mohly rychleji reagovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TIKOS 15:07:52 26. 05. 2009
default.png
... Jiřík Nezdravě zapálený nováček je ten, který by i z komára dělal velblouda. Na zákroku neví nic, ale všechno by řešil a očekává, že každá pi*** mu bude ze strany zkušenějšího vysvětlena. Ptá se neustále na nesmysly, místo aby se učil tím, že bude pozorně sledovat nebo poslouchat, co mu ten druhý říká - třeba. Co je kde psané je vesměs k ničemu - výkon je vždy a všude trošku jiný, stejně jako třeba výklad práva u státního zástupce na Moravě a v Praze. Práce je o lidech, kteří ji vykonávájí a vsadím se, že na každém útvaru je alespoň jeden, který dle názoru jiných dělá něco špatně. Taky sem tu chtěl podotknout jednu věc... Vezměme si poldu, který se bude honit za čárkama jako blázen, na noční si neschrupne a rozhádá si kvůli své práci i největší zvířata ze svého okolí. Pak si vezměme poldu, který bude dělat svou práci dle přirozeného citu pro věc. Tak nějak aby nebyl moc vidět a přesto si plnil to, co po něm „tabulky“ chtějí. Jaký je výsledek jejich porovnání? Ten první - nebude mít žádné kamarády, nikdo normální sním nebude chtít pracovat, a ještě si dojebe totálně zdraví skrz ty bezesné noční směny. Navíc se mu může stát, že přes časté stěžovatele si na něj někdo z vrchu posvítí a bude bez práce. Ten druhý bude oblíben v kolektivu, nebude trhat rekordy a kazit tabulky na oddělení, možná aji pošetří to zdravíčko a stejně bude brát úplně stejné peníze, jako ten první. Systém je nastolen tak, že berou všichni stejně. Práce navíc se neohodnocuje, takže otázka zní: Proč si dělat nepříjemnosti zcela dobrovolně??? Dám pokutu, někdo si bude stěžovat a mám nepříjemnosti.. jakmile cokoliv oznamuju, sem popotahovaný po správních, kde chodím zpravidla ze svého volna, jeden den chytnu holku v CP co utekla z pasťáku, druhý den mi lítá znova v rajonu a já z toho měl jen 3 hodiny papírování a kde nic tu nic. Až se změní systém, možná se vyplatí i víc pracovat. Momentálně je to nastavené tak, že kdo pracuje fest, ten se se zlou potáže a nic z toho nemá.. Takže čabas!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZIMIC 14:14:41 26. 05. 2009
default.png
re s.lv jo asi máš pravdu to mě nenapadlo nejspíš to budou kódy typ. činn. 80ky ještě pamatuju měli sme je ve škole a pak se přešlo na Matru. re Catani: 100% souhlas:-) já si říkal, že tomu nerozumim, už vím proč:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:31:47 26. 05. 2009
default.png
..... Já mám pocit, že všechno co se děje u policie v posledních letech je nějak v kódech, akorát nikdo nerozdal manuál.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 12:38:08 26. 05. 2009
default.png
kódy typických činností - zimic To o čem mluvíš jsou nejspíš kódy typických činností - KTČ, které ale BOHUŽEL nejsou už používány a upustilo se od nich s nástupem RDST Matra. Pokud víš jak vypadaly kdysi RDST tzv. kabelky, tak na horní straně byla malá "klávesnice" a tam jsi tyto číselné kódy mohl zadat aniž by jsi do RDST musel mluvit. Myslím, že 98 byl test spojení například...Pokud by byl zaveden podobný sestém i pro mluvené RDST relace, myslím, že by to podstatně zjednodušilo komunikaci např. ve stresové situaci...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZIMIC 12:11:21 26. 05. 2009
default.png
krom toho jak píše Andras profesionalita OD na OŘ je fakt mizerná: jeď tamhle a tam se dozvíš víc...nebo volání indivindy nebo na mob.tel. to je k naštvání, když jede hlídka přez celý město a přitom mi stojíme s autem hned vedle události a nic nevíme, pokud je to teda něco co spěchá tak tenhle zvyk OD nebo DS nechápu. Jedna hlídka se v noci nezastaví a druhá nemá do čeho píchnout celou noc... častý jev. Když jim nejde o krk tak je to nezajímá vytěžit osobu nebo ti sdělovat něco navíc fakt k naštvání.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio