Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policejní mluva (REDAKCE)

Policejní mluva
Ať na faru dorazíte vždy v pořádku
Foto: www.policista.cz
Téměř každý týden dostávám mail se žádostí o vysvětlení policejního žargonu.  Stejnou otázku jsem dostal na nedávné diskusi s vysokoškolskými studenty. Má odpověď zní, „ne“.  Ne z mnoha důvodů, které chci v tomto článku zmínit. Zároveň by měl být tento článek varováním pro kolegy, kteří  by měli nutkání  pustit se do slovníčku policejních výrazů.  Jsou  totiž věci které by měly zůstat utajený před nepovolanými.  
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 24. 05. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZIMIC 12:01:39 26. 05. 2009
default.png
kódy k těm číselným kódům, já mám takovou kartičku s kódama a ke každému č. je přiřazena nějaká událost např: 10 = osoba v CP. Myslel jsem, že se to normálně používalo mám to od nějakého staršího kolegy, ale za pět let sem se s používáním v praxi nesetkal. Bohužel to ani nikdo komu řeknu, že to mám nezná a nevěděl by co to zamená asi včetně OD. Přitom by to byla perfektní věc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 00:58:21 26. 05. 2009
Andras.jpg
Franta2: Organizace chaosu a neplechy, to ti povím. Kolikrát totiž probíráš nesmyslné a v praxi nepoužitelné části trestního řádu a zákona, a pokutové bloky probíráš jen ústně a teoreticky. Potom ty zmatky když je poprvé dostaneš do ruky:-) ale to je věc systému, a dokud nahoře vidí, že je nastaven dobře, tak je nastaven dobře i kdyby byl sebešpatnější, a my s tím nic neuděláme:-)) K těm číselným kódům. Byla by skvělá a účelová věc používat je v praxi. Ale dnes bohužel nereálná. Když srovnám úroveň komunikace např. v Praze, správa neporovnatelně profesionálnější nežli OŘ. Mají naprostý přehled o hlídkách, kde jsou, co dělají, jestli jsou mimo vozidlo...(PMJ). Pokud jedou na akci, OD ví kolik hlídek na místo směřuje, ví kdy přijedou, a také sděluje mnoho doplňujících informací, které jsou hlídkám vždy velice k užitku. Na oŘ se oproti tomu dostávájí vesměs informace z "majáku" nebo L112, které jsou kolikrát velice chaotické, a není z nich téměř nikdy patrné o co jde, natož chtít nějaké doplňující a upřesňující informace. Hlasná služba není taková jaká by měla být. Já už jsem na tu L112 tak nas.aný, že by jich z fleku zrušil. No prostě, přátelé kamarádi, co by jste chtěli, vždyť systém, ten je nastaven přímo magnifique de luxe!;-))))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 00:58:20 26. 05. 2009
default.png
Franta2> vida, najednou mluvíš (píšeš) jako normální člověk. A tohle cos zmínil (jak kope do zaparkovaných aut, tak očekává, že když zavolá na policii, kterou si platí za svých daních, že ta na místo co nejdříve dorazí a udělá pořádek apod...) je přesně ta věc, kterou jsem kritizoval jinde v souvislosti s jistým etnikem - pasivita a jakýsi nezájem věc řešit (např. zloděje v baráku, které viděli sousedé a volali hlídku). No nic, to jen tak bokem mimo téma.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 00:07:24 26. 05. 2009
Lukas Heinz.jpg
Re Franta Jistě Franto. Lepší by bylo mít standardizované kódy a mluvit v kódech. No ale to zřejmě nikoho z našich ženijálních metodiků nenapadlo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 23:52:38 25. 05. 2009
default.png
A když se tu tak mluví o tom hrozně důležitém žargonu, který by se snad měl učit už na ZOPce, tak bych jen podotknul, že v některých vyspělých zemích se používají pro výrazní urychlení komunikace, jednoznačnost a lepší bezpečnost komunikace číselné kódy, namísto nějakého "žargonu":-P

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 23:49:08 25. 05. 2009
default.png
Zhnusený: "Ti starší poldové (tedy zkušenější) se za pašíkem nehoní, protože si ho zjistí podle stylu práce pachatele na místě, popisu, zjištěných stop atd." Jo, to je přesně ten přístup, který by se měl z policie vykopat.... když občan vidí zloděje, jak krade poklop od kanálu, nebo vidí vožralu, jak kope do zaparkovaných aut, tak očekává, že když zavolá na policii, kterou si platí za svých daních, že ta na místo co nejdříve dorazí a udělá pořádek - nikoliv, že policie dorazí za hodinu k vymlácenému autu, vykradenému bytu, pobodanému člověku, nebo ke znásilněné ženské, a že hlídka bude dávat otevřeně na známost všem, že jí zajíma hlavně, zda z toho bude čárka, pokud možno bez práce - ideálně, aby někdo ze svědků měl vypsaný k.o. pachatele:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 23:38:21 25. 05. 2009
default.png
"Když přijdou na ZÚ, tak mají problém vypsat správně BP a BPN a Oznámení o přestupku. Někdy si myslím, že ZOP by měla být pro nevojáky aspoň na 1 a 1/2 roku." A to je právě to divný, sakra co je to za "vzdělávací organizaci", když nedokážou za 9 měsíců člověka naučit vyplnit papír s kolonkama ???

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu WILLY79 23:09:51 25. 05. 2009
default.png
Souhlas s Andrasem Ještě bych tu rád uvedl, že opravdu nováčky nemá pomalu kdo zacvičit. A když, tak nováčkové slouží u nás s každým a každý po něm chce něco jiného. Nováčkové jsou pak nejistí a mě už to pak taky nebaví je pořád na něco upozorňovat. Když přijdou na ZÚ, tak mají problém vypsat správně BP a BPN a Oznámení o přestupku. Někdy si myslím, že ZOP by měla být pro nevojáky aspoň na 1 a 1/2 roku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 21:26:20 25. 05. 2009
Lukas Heinz.jpg
Re Zdeněk Add 1.) Zdeňku jistě pokud se někdo chce seznamit s policejním žargonem cestu si najde např skrze bývalého policistů. Půjde ale o člověka, který se jej naučí za jistým účelem ke kterému potřebuje toto znát. Nicméně narkoman, nebo zlodějiček dokáže být stejně nebezpečný jako chladnokrevně myslící násilník který se tento žargon naučí. Ovšem narkoman nebo notorický zloděj nebude pátrat po tom jak se co řekne po policajtsku. Pokud mu to ovšem někdo nenaservíruje v blesku nebo na nějakém chytrém serveru. To bohatě postačí aby takový šmudla znervózněl pokud uslyší známý výraz. To mnohdy stačí aby začal jednat nepředvídatelně a tedy nebezpečně. Add 2 Policejní žargon se neustále vyvíjí a výrazy které platili před pěti lety už se dnes nemusí používat. Dovolím si tvrdit, že trochu zkušený policista pozná, zda jde o policistu, bývalého policistu nebo jen drbana, co se za policistu vydává. A také vím, že bývali policisté bývaji mnohdy nenebezpečnější pachatelé. Rozhodně bych v takovém případě nepolevil, ale spíše zbystřil. Sám říkáš, že se někdo může vetřít do přízně policisty, aby od něj získal informace. Nicméně to vyžaduje získáni si důvěry policisty, což není jednoduché. Pokud by se ale policejní žargon zveřejnil a každý si mohl přečíst co kteý výraz znamená, měli by to grázlové bez sebemenší námahy.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZIMIC 21:07:31 25. 05. 2009
default.png
re jo a k tematu myslím, že takový slovník by nebyl tak špatný nápad mě by určitě dost pobavil a nějaký embargo na naše průpovídky dneska asi stejně nemá velký smysl, když řeknu OD do RDST číslo neb. pachatel bude stejně čučet jak puk a řekne mi co melu za nesmysli:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio