Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Čárky, čárky a zase čárky (REDAKCE)

Čárky, čárky a zase čárky
Ilustrační
Foto: Lukáš Heinz

Je téměř pravidlem, že týrané dítě se v dospělosti samo stane tyranem. Jako by to platilo i u Policie ČR.  Kde je ze strany policejních funkcionářů vyvíjen na řadové policisty extrémní tlak, tam se občan s příliš vstřícným jednáním policistů nesetká.  Kdo za to může? Viník je dlouhá léta znám. Říká si: „Čárkový systém“.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 04. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu FAMILIE 09:45:02 01. 10. 2010
default.png
Jo, jo - čárky ... pamatuji si jak jsem kdysi po ZOPce byl vyhnán na 3 měsíce do Prahy, kde jsme nafasovali 500,-kč bločky a byli vyhnáni do ulici u Metra Anděl, abysme tam bloudivší turisty "řezali" za jejich prohřešky proti pravidlům silničního provozu.

Pamatuji si jak někteří 20-ti letí kolegové pocítili tu moc a opojení z uniformy a dávali tam tisícové pokuty, kdy večer po službě se tloukli do prsou u velitele kolik vytrhali tisíců v pokutách.

Osobně jsem nastupoval k PČR po několika letech práce v soukromém sektoru, kdy jsem si vyzkoušel i téměř 2 roky práce jako řidič "dodávky", který rozváží zboží a tak jsem si mohl vyzkoušet i ten pocit "z druhé strany" - doporučil bych to všem mlíčňákům co ze školy jdou k PČR a s pocitem plechového odznaku se chovají někdy jako bezmozku. Jde o to, aby policista při udělování pokuty ( pokud nestačí domluva ) zvážil její výši podle mnoha okolností a né aby "vesnickému důchodci" za to že nesvítí udělil 2.000,-Kč pokutu, protože ten vesnický důchodce má z policie respekt a neodmlouvá ( pouze si zabrečí u té výše ) a naopak za projetí zákazem či telefonováním za jízdy u "machra" zahmouřil oko a udělal na něj jen bububu, protože ten dootyčný mu řekne: " s přestupkem nesouhlasím, netelefonoval jsem - dokažte mi to, atd." a policistovi se nechce vypisovat oznámení, protože za 5 minut pojede další chudák co se nebude bránit a na něm se zase vyřádí!!!

Osobně bych byl proto, aby k policii byl možný nástup aspoň po 2 letech zaměstnání v jiném práci, aby byla vyzkoušena i realita běžného života.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 23:15:11 29. 09. 2010
martoo.jpg
V současné době se sice šetří - někde na oko, někde opravdu. Jednoduše se jedná o proces, při kterém je policistovi ubírán objem peněz na výkon jeho práce a životní úrovně.

Ale přece jen se najde způsob, jak si k platu přilepšit - čárky. To je pak vidět, jak v této době je možné pravidelně dostávat odměny v řádech tisíců. Pokud se na ně člověk snaží dostat poctivou prací, je mu řečeno, že peníze nejsou.

Ale jak se postaví k silnici a jen škube za nesmysly, chytá chlasty (náš "výborný budovatel" statistiky objasněnosti TČ), na poctivou práci (získávání důležitých poznatků, kvalitní šetření k nápadu TČ a spisům, atd..) může kašlat, pak je i v téhle době peněz dost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KROTA 18:11:30 18. 04. 2010
default.png
Čárky Čárkový systém nehodnotí jenom řadové policisty, ale hodnotí oddělení,útvary,ředitelství,kraje mezi sebou kdo má jakou objasněnost ……. . Podle toho se rozdělují odměny na ředitelství,útvary,oddělení atd …… .Jasně že přímý nadřízený ví, jak pracují jeho podřízený, ale tím to taky končí. Vedoucí musí pak práci podřízených zase „prodat“ svému nadřízenému a tak to jde až na vrchol. A jak hodnotit, je to těžký a tak někdo zavedl čárky mnoha barev. Není to perfektní systém, ale zatím nikdo nepřišel s něčím lepším.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 13:35:50 18. 04. 2010
default.png
re: FS2 Právě, ale když máš vedoucího, který nezná ani vlastní náplň a vůbec ho to nezajímá tak neuděláš nic. A když takový má pletky se svojí nadřízenou na okrese, která mu píše odměny a žehlí jeho věčné průšvihy, u velitele pro vnější službu, kterého zajímá jen to aby to doklepal do důchodu, nezbude ti nic než se vykecat někde na fóru s vědomím, že s tím neudělá nikdo nic.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 22:29:20 16. 04. 2010
default.png
re GOOR00: Vždy záleží, jak je systém nastaven, to co popisuješ ty, je určitě špatné, ale pokud by vedoucí hodnocení čárek nastavil jinak, třeba tak, že jedna důkladná kontrola autobusu je za 10 čárek, zatím co, pokuta za chybějící žárovky je 0,5 čárky, už by to tak zlé nebylo. Navíc by měl mít trochu přehled o tom, kdo co v práci dělá a co umí, takže by měl lépe ohodnotit někoho, kdo se v problematice vyzná, než někoho, kdo se na všechno ptá, nebo to někde hledá. Předpokladem smysluplného systému hodnocení je, aby vedoucí znal náplň práce podřízených.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 20:37:45 16. 04. 2010
default.png
Já osobně si myslím, že nejde ani tak o čárkový systém, ale o prohnilé a zkorumpované vedení policie, které funguje na politickou objednávku a jediné v čem opravdu vyniká je devastace financí v podobě vysokých odměn a nákupů nad kterými zůstává rozum stát. A pokud patříte mezi ty policisty, kteří chtějí při své práci opravdu chránit slušné občany této země, budete, mimo nepatrných vyjímek, vždy trnem v oku vedení a vaše výsledky budou papírově nejhorší. Já osobně jsem u dopravky začal kontrolovat pouze nákladní a autobusovou dopravu. Sloužíme s kolegou ve stálé dvojici a do hlídky dostáváme postupně ostatní (aby jsme asi nepodlehli korupci). Za jednu 8hod. službu jsme schopni zkontrolovat max. 8-10 vozidel (pokud by jsme kontrolu prováděli důsledně se vším všudy tak jen 4) z tohoto počtu, ale nemusí mít závadu ani jeden. A jsme u čárkového systému žádná závada = nedělal jsem celý den nic. S kolegou trávíme mnoho času nad zákony, dohodami a nařízeními EU (samozřejmě doma) pokud přijde nějaký kolega s dotazem vždy mu poradíme, ale jsme dle čárkového systému, a našeho vedoucího, dva nejhorší dopraváci na okrese. Ale stačilo by uložit 10 řidičům pokutu po 100,- a byť byla uložena za cokoliv rozepsat ji na přestupky, které si vedoucí DI vymyslel jako závažné a už by jsme patřili mezi nejlepší jako ti co toto dělají. Nicméně se mi tento typ práce hnusí a proto budu raději nejhorší. A proto nikdy čárkový systém neuznám, ani, jako pomocné hledisko při hodnocení policistů. Čárkový systém musí zmizet a s ním i ti co jej prosazují, aby mohli ovlivňovat vztahy na odděleních tím, že budou zvýhodňovat donašeče a bezpáteřňáky, kteří je jednou nahradí ve funkci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAVE007 13:27:16 15. 04. 2010
default.png
Níže jste někteří uváděli, že čárkovým systémem vyřešíte policisty, kteří nejsou až tak pracovití. Toto je přece naprostá hloupost. Vedoucí oddělení musí vědět, jak který jeho podřízený pracuje i bez čárkového systému a pokud to neví, tak nemá na vedoucí funkci co dělat. Čárkový systém je nejsnadnější ukazatel, jak lze obvodní oddělení hodnotit, tak že si tímto způsobem funkcionáři ulehčují práci. Já osobně jsem naprostý odpůrce čárkového systému, protože je naprosto nesmyslný a neukazuje o policistovi vůbec nic. Práce policisty je především o styku s občany a styk se velmi těžko navazuje, když první věc co od nich slyšíte je, že vás znají, že jste jim dal před měsícem pokutu za banalitu, kde byla domluva na místě, ale z důvodu čárkového systému je občan o 500,- Kč chudší. Takový občan je pro každého policistu tabu. Potom se vedení diví, že klesá objasněnost. Tím ale na druhou stranu netvrdím, že neřešit blokově dopravní přestupky. Ale vybírat si ty závažnější (předjíždění tam kde je zakázáno, telefonování za jízdy, červená, žel. přejezdy, ...), ale za nerozsvícená světla, propadlou lékárničku, to už je spíše buzerace. Jinak co se týče Comunnity policing, tak toto je převzatá kravina. Styk s občany a samosprávou byl ze strany PČR i před zavedením nového termínu. A to řiťolezectví starostům do zadnice, co dnešní vedení PČR vyžaduje, je až nechutný. Musíme řešit a pomáhat ve věcech, které nám nepřísluší, to nás vyčerpává a nezbývá potom více času na řešení problematiky, kterou se má PČR zabývat. Myslíte si, že jsou úředníci ve městech tak vztřícní jako policisté? Tak si běžte na město něco vyřizovat, uvidíte, jak´s vámi vaše problémy vyřeší.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 22:11:20 14. 04. 2010
martoo.jpg
Každý útvar by jistě nějakým způsobem vykazovat činnost měl, otázka ale je jakým způsobem.. Počítat převážně bloky, alkoholy, KO a KV je to nejjednodušší a zároveň velice krátkozraké.. Spolupráce občan a policie je pro naši práci zásadní a ničit ho nesmyslným čárkovým systémem škodí převážně policii samotné.. Hlavní pozornost by se měla zaměřit objasněnost TČ, to je v očích občana naší hlavní prací.. Statistiky jsou v téhle oblasti přímo mizerné.. Na každém útvaru je hlavní náplní práce zpracovávání majetkové TČ, která se v naší republice šíří jako mor.. Kriminálka celou problematiku těžko pokryje.. Za objasňováním stojí práce, která potřebuje zkušené policisty, hodně času, spolupráci s občany a s ostatními útvary.. Současné podmínky tenhle trend prostě nedovolují.. Jak už se psalo, systém je nastaven jinak - pouze nabírat a evidovat trestnou činnost, být všude vidět a již zmíněné čárky.. Každý útvar má "hitparádu" obcí či městských částí kde TČ se páchá v téměř pravidelných intervalech a pouhé hlídkování těžko pomůže.. Pokud po rajónu jezdí jen jedna hlídka, pak si každý spočítá, že pokud z konkrétního místa odjede, na místě se objeví až za několik hodin.. Sice se s objasněností majetkové TČ těžko dostaneme na čísla objasněnosti násilné TČ, ale kdyby se vytvořily podmínky a byla chuť, pak by jsme mohli být, oproti současnému stavu, na tom podstatně lépe..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 00:49:36 13. 04. 2010
default.png
re KAREL-150: Souhlasím, všechny podobné paskvily, by se měly ze zákona odstranit, to je jediné správné řešení. To samé přestupky, které nejde dokázat, pokud se člověk z neznalosti nepřizná - např. telefonování za jízdy, nebo úsekové měřiče, kdy není přestupek řešen na místě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 00:44:10 13. 04. 2010
default.png
re stormeček v policejním autě JARDA: Pokud je občan pohoršen stromečkem v nepolepeném autě policie, ať si podá stížnost. Při řešení přestupku bych se vůbec nepouštěl do podobné diskuse, jako "já ale viděl tohle a támhle to v policejním autě" "ale Franta říkal...." atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio