Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

AKT vs Pořádkové jednotky (REDAKCE)

AKT vs Pořádkové jednotky
Budeme k sobě zády, nebo si záda budeme krýt?
Foto: AKT Pha

Mezi členy pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů to často jiskří.  Policisté pořádkových jednotek mají možná pocit, že jim členové AKT berou práci.  Obávají se, že budou nahrazeni a posláni do starého železa.  Tento postoj vyplývá z nepochopení filozofie spolupráce AKTýmů a pořádkových jednotek.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 20. 04. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu EYE 12:35:50 14. 05. 2010
default.png
Je to tak. Spousta věcí je nedomyšlených. Na jednu stranu zákon ukládá, že pokud policista občana vyzve aby se něčemu podrobil ten se musí podrobit. Na druhou stranu neukládá, co se občanovi stane pokud se výzvě nepodrobí a hlavně jak má postupovat policista pokud se občan výzvě nepodrobí. Prostě bezzůbý pes.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 17:04:48 12. 05. 2010
Andras.jpg
X1-RAY:
Také se připojuji spíše k názoru FS2 a Honzada. Výzvy sice dát mohu, ale pokud použiji DP, náslené obhájení může být značně problematické, pokud si stěžovatel najme dobrého advokáta. Samozřejmě záleží na okolnostech. Např., jak docílit toho, aby mi osoba při akcích proti podávaní alkoholu mladistvým dýchla? A pokud odmítne, jak postupovat?
Na snadě je totiž posuzování reálné oprávněnosti použití DP, vzhledem ke společenské nebezpečnosti, jak píše FS2. A bylo mnoho případů u soudu, kdy zákrok policisty sice vedl k zajištění jeho bezpečnosti, avšak hmaty, chvaty, sváděcí páka, a lehké poškození oděvu osoby, proti které byl veden "preventivní" zákrok byly vyhodnoceny jako neoprávněné....Stačí se podívat, kolik osob je zajištěno, předevedeno, a reálně postiženo např. při fotbalových a pouličních nepokojích. Pokud porovnáme obdobné zákroky ze zahraničí, dospějeme k závěru, že je něco špatně. Nejvíce mě zaujal zákrok proti nepovolenému shromáždění v Dánsku, kdy bylo zajištěno a sankcionováno na 1.000 osob.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 21:02:06 11. 05. 2010
default.png
Právě protože ZJ má stejné pravomoce to argument je, už si rozumíme? Ano, reálně to popisuji podle nácviků v metru, které v nočních hodinách probíhají a vím o čem mluvím, stačí takhle? A obecný paragraf právě je, navedl jsem tě na něj o příspěvek níže, co chceš víc?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 20:42:18 11. 05. 2010
default.png
X1-RAY [2010-05-11 18:03:08]:
A tvůj příklad u urnou, není žádný argument, protože zásahová jednotka má stejné pravomoce, jako ostatní... zákon jim pouze rozšiřuje donucováky o další prostředky... nikoliv o možnosti jejich použití.

Osvobozování rukojmích je vcelku specifická událost, která se v ČR ještě nestala - tedy v rozsahu, který ty tu tak reálně popisuješ (patrně na základně nějakého dokumentu o SAS:-), takže těžko soudit, jak by ZJ postupovala a na základě čeho... dle mého názoru, by se zde hodil trochu obecnější paragraf pro mimořádné situace.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 20:34:02 11. 05. 2010
default.png
X1-RAY [2010-05-11 18:03:08]:
Vůbec nejde o to, že bych potřeboval manuál na zákrok - taktika zákroku je mi známá, ale řešíme tu, zda je vždy taktický postup i postupem v souladu se zákonem o policii.

Máš pravdu, že mohu dávat různé výzvy, avšak otázka je, jaké "páky" máme k tomu, abychom docílili, že je osoba uposlechne??? Neuposlechnutí výzvy je jen přestupek, a patrně méně závažný, než parkování na chodníku, tedy dle blokové pokuty jen do 1000,- na místě - je-li pachatel ochoten platit, nebo oznámení do správnímu orgánu.

Jak jistě uznáš, psaní BP je v podmínkách "taktického" zákroku trochu kontraproduktivní.

Logicky se nabízí osobu "donutit", tedy použít "donucovací prostředky", avšak, zde je zásadní problém a to:

"Donucovací prostředky je policista oprávněn použít v zájmu ochrany bezpečnosti osob, své vlastní a majetku a ochrany veřejného pořádku, proti osobě, KTERÁ JE OHROŽUJE."

Avšak člověk, který poklidně stojí někde na ulici a nijak aktivně NIC NEOHROŽUJE, není kanditátem na použití donucovacích prostředků.

Je možné, zde argumentovat tím, že neuposlechnutí výzvy je přestupek proti veřejnému pořádku, ale to ještě neznaméná, že by se vždy jednalo o jednání, které přímo něco ohrožuje.

Navíc tu máme "Policista je povinen dbát, aby použitím donucovacího prostředku nezpůsobil osobě újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání. "

A dle mého názoru, nebezpečnost stání na ulici, namísto sezení, je tak nízká až nulová, že je to spíše občan, který se může cítit ublížený tím, že ho v.č. nutí k tomu, aby si lehal na zem...

-----

Je třeba si všimnout, že zákon výslovně upravuje právo policisty na řadu úkonů, které nejsou zdaleka tak zásadní, jako zde diskutované "preventivní výzvy" k tomu či onomu.

Je-li v zákoně výslovně stanoveno právo na vstup do provozovny, nebo právo na to chtít vidět řidičák, očekával bych, že tam bude i právo na provádění "taktických" zákroků.

Avšak český zákonodárce, ten opravdu žije v představě, že policista přijde, pozdraví, požádá pachatele, vyzve pachatele, vyzve s výstrahou a když nic z toho nezabere, tak nasadí vlastní život a co nejmírnějším způsobem se pokusí o dosažení svého.... a to jen v případě, že je to celospolečensky a mediálně přijatelné... v opačném případě od zákroku upustí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 18:03:08 11. 05. 2010
default.png
Honzade, rozčiluješ se hezky, ale zbytečně :-). Všimni si, že jsem to napsal úmyslně hodně všeobecně a vůbec jsem nemluvil o fotbalu a zákroku v Ostravě, protože jsem tam nebyl.
At´ se ti to líbí nebo ne, tak policista může v zájmu ochrany zdraví, života veřejného pořádku... vyzvat osobu, aby něco konala nebo strpěla... A je na policistovi, aby si později úkon nebo zákrok obhájil.
Pokud někoho vyzveš, aby skákal na jedné noze, tak to asi nebude to pravé ořechové, nicméně pokud máš důvod někoho vyzvat aby si lehnul na zem, tak ho vyzveš, i když tato výzva není nikde výslovně uvedená. Tím narážím na kolegy, kteří by nejradši měli na všechno manuál (FS2), nejlépe 300 stránkovou bichli se všemi možnými i nemožnými výzvami. Až přijde neočekávaná situace, tak budou v pr..., protože tuhle výzvu nás přece neučili, třeba "slezte z toho lustru Donalde, vidím vás":-))).
Chápu na co narážíš a co tě možná štve, ale uvědom si, že každý zákrok je z části o improvizaci a je na policistovi, jak bude jednat, samozřejmě v rámci zákona. To, že nějaká výzva není uvedena v zákoně přece neznamená, že jí nemůžeš použít.
PS: ty srovnáváš jednotky, ale já jsem ti ukázal, jak se dá obhájit výklad zákona, i když toto oprávnění není v zákoně výslovně uvedeno. Zkráceně, pokud dojde k zákroku např v metru, kde jsou min desítky lidí a pachatelé jsou zneškodněni, tak se se zbytkem zachází jako s potenciálními pachateli, i když se ti nemusí líbit, že na zemi budeš nevinně ležet dokud nedojde na tvojí prohlídku. Trochu presumpce viny, ale v souladu se zákonem. Už chápeš kam jsem mířil?
Jinak samozřejmě souhlasím, že pokud policista zneužívá pravomoci rozhodovat a porušuje zákon, tak nemá u sboru co dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EYE 16:41:26 10. 05. 2010
default.png
Zákrok v Ostravě

Je to tak. Tady se objevila obrovská díra v našich zákonech. Jsem policista a stojím na straně policie, přesto si myslím, že Honzád argumentuje správně.

každý asi víme co byli tito chuligáni zač. Nejde o fanoušky, ale o dobytek dychtící cokoliv zničit a s kýmkoliv se porvat. To jestli uvidí hrát svůj klub nebo ne je jim jedno. Přesto všechno souhlasím s Honzádem, že zákroky proti takové skupině chuligánů bez rozlišení, kdo pachá a kdo nepáchá, jsou na samé hranici zákonnosti, ne li za ní.

Jak říká FS, naši zákonodárci těžce zaspali dobu a na případy preventivních zákroků vůbec nemysleli. Bohužel na tuto absenci pružnosti a zdravého selského rozumu doplatí zase samotní policisté, kteří zákrok fyzicky provedou.

Mezitím co v zahraničí jsou preventivní zákroky v odůvodněných případech ošetřeny v právních normách, v české zemi se takové zákroky provádí na divoko na vrub velitele opatření, kterého v případě, že se budou hovádka právně bránit, podstrčí vyšší funkcionáři jako obětního beránka.

Asi by měli bílé límečky rychle něco vymyslet. Protože až hovádka, (jak jinak říkat pod obraz ožralým chuligánům), vystřízliví a někoho napadne najmout si právníka, dojde k tomu, že se velitelé budou bát vydat příkaz k zákroku a bude to tu vypadat zase jak na divokém východě.

Už mně to začíná docela sr..t. Hlavouni jezdí na samé služební cesty po Evropě a nejsou schopni se poučit z Britské školy. Tam je fotbal pro rodiny. Proč to tam jde a u nás ne, jednoduché. Jednoduchý systém. Vše na stadionech snímají kamery. Děláš bordel, jsi ihned identifikován, když si identifikován , máš zákaz na stadiony na několik měsíců. děláš bordel podruhé, distanc na celý život. Každý zápas se bude hovádko hlásit na policejní stanici. Nepřihlásí se, kriminál natvrdo.

Slušní lidi se dneska bojí na fotbal jít. Tyhle hovádka musí mít betonové sedačky, všechno ostatní by spálili a zničili. žádné lístky jen permanentky. Lístky jen na mezinárodní zápasy a omezený počet. Jsi fanda, kup si permanentku na rok. Hovádko si takovou permici nekoupí, neboť mu nejde o zápasy, ale o to dělat bordel.

Kluby by měly ještě více peněž, protože by chodili celé rodiny. Sport by byl zase podívaná pro lidí a né nahánění řvoucího dobytka do betonových kotců.

nemůžu se jít podívat s malým synátorem na sápas, protože se bojím, aby mi ho tam ten dobytek neušlapal. manželka byla na zápase jednou a pak už se bála chodit.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 12:45:53 10. 05. 2010
default.png
Dalším faktorem, který zachrání většinu zákroků je to, že se prostě udělá přijatelná verze a tu všichni opakují, dokud se na to nezapomene... prostě ty fanoušci byli agresivní, napadali to a to, házeli kamení, rozdělávali ohně a kdo ví co ještě... a proto byl proveden zákrok... to, že se nakonec nikomu nic nedokáže, poškození taky nejsou a důkazy taky nikde, to už je jaksi všem jedno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 12:38:50 10. 05. 2010
default.png
Ač nerad, musím v tomhle dát HD za pravdu... náš zákon o policii je v oblasti práv při zákroku někde v době první republiky, kdy chování a nebezpečnost pachatelů, jakožto i celé společnosti bylo jinde.

V době komunismu, měly zase represivní orgány velmi volnou ruku, jako ve všech totalitních režimech, kde stát řídí přímo i soudnictví... takže se to vždy nějak udělalo.

Nyní je ale jiná doba, ale zákon se nijak výrazně nezměnil, takže všechny "taktické postupy", ala Amerika ... "dejte ruce na volant" "lehněte si na zem" je možné provádět do té doby, než se na to dotyčný vykašle a později si případně najme právníka a začne se soudit.

Naše zákony totiž vycházejí z toho, že nelze provádět represivní zásahy, primárně jako prevenci útoku, který ještě ani zdaleka nenastal, respektive nic nenasvědčuje tomu, že by vůbec měl nastat.

Vcelku vůbec nechápu, na základě čeho, je skupina osob, která přijela vlakem, nucena k přesunu po určené trase? Na základě čeho je každému jednotlivci bráně no v tom, aby se šel podívat po městě, kam se mu zachce a pak teprve šel na fotbal?

(chápu objektivní důvody, proč se tyto poatření dělají, ale nedovedu si představit, že by to obstálo před soudem, natož před tím ústavím)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 21:33:20 09. 05. 2010
honzad..jpg
x1-ray: skoro bych rekl, ze to co jsi napsal je typicky nazor policisty, ktery ma tendenci vykladat si zakon tak, aby vzdy rozsiroval jeho pravomoci...Takze:

1) ten nalez rozhodne nemi vytrzeny "jeden paragraf". ten nalez totiz prekonal snad nejoblibenejsi nalez ceskeho US (aspon pro policisty) I. ÚS 263/97. a tyka se prave a presne teto problematiky.. zajimalo by me, zda-li, kdyz me hned pasujes za "laika ktery vtrhnul jeden paragraf" si vubec ty nalezy cetl.. pokud ano, tak bys taky tusil, ze jaksi nemaji paragrafy.. ale to jen na okraj.

2) jiste je zcela legitimni a pochopitelne, ze co by policista mas tendenci si vykladat normy tak aby ti maximalne rozsirily moznosti. To ale te jaksi nevyjima z toho, ze nalezy US (a tenhle je hodne zasadni) a v dusledku plati (respektive vykladaji vyklad zakona) ktery ty uzivas.

3) nevim, zda-li trpis selektivni slepotou nebo s denim v Ostrave nejsi ani zbezne obeznamen (ale to bys jej asi nemel komentovat a umravnovat "laicky civilisty"), ale prave v tomto pripade neslo o "oddeleni skupiny agresivnich jedinu" ale o zadrzeni skupiny cca 300 osob, pricemz to, zda-li udajne utoky (jaksi tyto utoky ale zadne medium nezaznamenalo a mluvi o nich pouze policie) vychazely odpravdu od jednotlivcu z tohoto davu - to je dosud neznamou.

4) Ostatne doporucuji se seznamit s tim, ze proti postupu policie vedeneho plosne proti fanouskum sparty (nikoliv tedy proti nasilnym jednotlivcum jak tvrdis) se ohradil i klub, coz - pokud tuto probelmatiku aspon trochu sledujes- je rozhodne velmi neobvykle a je to velmi jasnym signalem. Ostatne i sdelovaci prostredky, ktere jinak policii vicmene za jakykoliv zasaho proti fanouskum chvali, popisuji okolnosti zcela odlisne od tve verze a na postupem policie vyjadrily rozpacitost.

5) Takove to povidani "kdybys byl rukopjmi v prostredku MHD" a podobne (s prominutim) jsou jen neumelym pokusem odvadet rec o tematu, nebo
- OPRAVDU srovnavas zasah PJ proti davu nekolika set osob ze zasahem ZJ proti ozbrojenym pachatelum kteri drzi rukojmi??? Pokud tyto dve akce srovanavas a vidis v nich spolecne prvky a hovoris o podobnych taktickych postupech, tak - pokud ses policista - potes panbuh

6) A pokud to srovanavs ( coz je fakt vrchol demagogie nebo nerozumu) tak ti zrejme jaksi v tvem "policejnim nadhledu" nad vsemi temi civilistickymi blbostmi, jako je treba pravo a zakon, ktere se te zjevne netykaji, jaksi usla takova malickost, jako je princip přiměřenosti prostredku, ktera je alfou a omegou cele veci o ktere je tady reci.
Prinicp primerenosti je alfou a omegou (a halvne velkym otaznike) jak zasahu v ostrave kde byly policii omezeny prava 300 osob kvuli nekolika (udajnym) nasilnim jednotlivcum, tak je princip primerenosti i leitmotivem obou zminovanych nalezu US

7) Jako posledni bod je rada: Az zase budes chtit delat moudra a chytra ramena na nejake "laicke civilisty", zkus se, prosim, alepson ramcove seznamit s danou udalosti, popripade se zorientovat v legislative, o ktere je v dane veci rec. Jinak totiz u na nas "laickych civilistu" vyvolas dojem, ktery snad ani neni treba pojmenovavat (psat), aby ses necitil urazen...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio