Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

AKT vs Pořádkové jednotky (REDAKCE)

AKT vs Pořádkové jednotky
Budeme k sobě zády, nebo si záda budeme krýt?
Foto: AKT Pha

Mezi členy pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů to často jiskří.  Policisté pořádkových jednotek mají možná pocit, že jim členové AKT berou práci.  Obávají se, že budou nahrazeni a posláni do starého železa.  Tento postoj vyplývá z nepochopení filozofie spolupráce AKTýmů a pořádkových jednotek.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 20. 04. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu S-LV 11:59:36 23. 04. 2010
default.png
Re LUKAS-HEINZ2 Copak kolegové z SPJ PHA, ti už to vědí dávno, dokonce se taková taktika nacvičovala už před několika lety, ale bylo neskutečně těžký měnit a změnit myšlení ve vyšších patrech policejní hierarchie :-) ale to už sem nepatří:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 11:22:59 23. 04. 2010
Lukas Heinz.jpg
Re S-LV Ano možná pražské SPJ to berou jinak. Pražský AKTým a SPJ PHA taky spolupracují téměř na každém opatření, takže se naučili navzájem respektova jeden druhého. Na krajích ovšem není tolik příležitostí ke spolupráci. V článku mluvím spíše o PPJ. Kolegové SPJ PHA už dávno pochopili, že je lepší low profile, kdy oni se vezou a AKT šlape. Šetří to jejich energii, nervy a z taktického hlediska jsou oni daleko mobilnější a mají větší akční rádius. Pro nezasvěcené. Zjednodušeně: 1 Fáze - skupina lidí začína dělat bengál, odpověď AKT - byli byste dámy a pánové tak moc hodni a drželi se zásad slušného chování, děkujeme moc. Pokud máte nějaké věcné připomínky a problémy, které můžeme vyřešit, jsme tady pro vás. 2 Fáze - Damy a pánové opět vás žádáme, abyste nenarušovali veřejný pořádek a chovali se slušně, nebo vás budeme muset předat do péče kolegů z pořádkových jednotek. Zatím můžeme problém řešit v klidu a společně. 3. AKT končí a nastupují SPJ a PPJ s metodou vysvětlování zásad slušného chování tvrdou metodou. Jak jsem poznamenal v článku. AKT tady je naše podaná ruka, jsme ochotni jednat. Nechcete se s nikým bavit, chcete se chovat jako zvěř. Komu není pomoci, tomu SPJ

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 11:14:24 23. 04. 2010
default.png
.. pardon za chybky.. to je teda hrůza jak píšu .-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 11:12:32 23. 04. 2010
default.png
AKT vrs PJ Jako dlouholetý člen KPJ mohu za sebe říci, že zprvu jsem v AKT týmy neměl moc pochopení. Jak to tak bývá, čas vše mění .-)) a jak zde bylo již poznamenáno, vychytávají se dětské nemoci, ladí se spolupráce. Začíná to klapat. Dnes mohu říci, že AKT jsou ku prospěchu věci. Nelze se však domnívat, že AKT mají jakkoliv nahradit PJ. Je to pouze doplnění zásahových týmů. V podstatě parafráze na řadové policisty a specialisty "vyjednavače". Někdy je čas na toto, někdy na ono. Tedy myšlenka výborná, provedení (v současné době) dobré .-), nepochopení od některých policistů horší .-)) Spíše, pokud se hodnotí jednotlivé zásahy, excesy či podobně, jde spíše, vlastně jedině o nespolupráci, pochybení jednotlivců, nepochopení se na vzájem, nerespektování taktiky, tedy nerespektování kolegů, prostě občasné hraní si na vlastním písečku. V tom vidím 99,99proc. problémů, o kterých se v souvislosti s AKT a PJ hovoří. AKT by neměly být brány jako samostatné jednotky, které fungují čistě samostatně, bez návaznosti na celek. Mají být doplňkem PJ, byť jsou složeny s kolegů z různých útvarů a různých končin. Asi je to dobré, opět tu někdo poznamenal, jde o to, mít pohled na jednu věc z různých úhlů. Souhlasím s tvrzením, že celkové množství policistů v PJ a AKT je dostatečný, co v současné době brzdí nasazování, respk. vyvolává největší problémy je organizace, potažmo vedení. OD MMF a NATO se to dost zlepšilo, zavání se nová taktika a vše jde správným směrem. Bohužel ještě dost vázne logistika, i když to se taky zlepšuje. Nevím jak na tom jsou v tomto případě AKT, ale domnívám se, že logistiku mají lepší, je jich méně. K naprosté spokojenosti, abych to tedy hrnul, mi chybí větší, viditelnější spolupráce mezi veliteli AKT a PJ a více taktiky k této spolupráci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 10:40:36 23. 04. 2010
default.png
Jiskření ??? "Mezi členy pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů to často jiskří. Policisté pořádkových jednotek mají možná pocit, že jim členové AKT berou práci. Obávají se, že budou nahrazeni a posláni do starého železa. Tento postoj vyplývá z nepochopení filozofie spolupráce AKTýmů a pořádkových jednotek." Nevím jak je to u krajských pořádkových jednotek, ale pokud je mi známo, tak na SPJ PHA berou AKT celkem s respektem a nemyslím si, že by zorvna na tomhle útvaru měl někdo pocit, že bude AKTéčkem nahrazen a bude poslán do starého železa a už vůbec, že by AKT bralo práci SPJ. Už ze samé podstaty je totiž, jak tu ostatně už zaznělo, náplň práce obou složek rozdílná...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 11:56:15 22. 04. 2010
default.png
X1-Ray To si nerozumíme. Pokud tvrdím, že policie neměla nedostatek mužstva tak je to myšleno tak, že policie disponovala (a disponuje) dostatkem lidí. Problém je v tom, že systém je nedokázal (a zatím nedokáže) využít, tedy vycvičit a poté zorganizovat (a přímo v akci uvelet) tak, aby se nedělo právě to co se na MMF dělo. Tedy selhala (a selhává) organizace systému a tedy - policejní management. Že mužstvo bylo vycvičeno tak jak bylo, to není chyba mužstva, ale chyba organizace a náplně vzdělávání. A tedy opět manažerské pochybení řídícího článku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PAVEL-J-BILY 10:30:19 22. 04. 2010
Pavel J. Bílý.jpg
Barney No tak zrovna pro antikonfliktní tým bych teologii nebral jako něco nepatřičného. Vždyť co jiného je teologie (odmyslíme-li si biblickou dějepravu a související studium živých i klasických jazyků - což mimochodem není žádná sranda) než komunikace s lidmi a jejich vmanipulování tam, kam chce řečník. Takže si myslím, že zrovna pro tenhle post může být teologie i přiměřený a přínosný obor. Součástí studia teologie je mimo jiné filozofie, psychologie, kultura mluveného projevu a mluvní technika, tedy pro zvládnutí komunikace samé užitečné věci. Uváděnou délku trvání služebního poměru dotyčného funkcionáře nekomentuji, to jsou prostě výdobytky současného zákona o služebním poměru, který upřednostňuje stupeň dosaženého vzdělání před praxí...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BARNEY 10:08:45 22. 04. 2010
default.png
... Stojím si za tím, že v součastné době není AKT přínosem. Možná pomáhá (nevím) někdy situaci zhorší, ale nula od nuly pojde.. Když, Lukáši, píšeš, že chybička se vloudí, máš na mysli jako chybičku, když rozběsněný Rudla rozjíždí squatery novou octávou?? Nebo když jeden AKT na Albertově dává výzvy megafonem, ačkoli to po něm nikdo nechtěl?? To jsou průsery za který maj padat hlavy. A perlička na konec: koordinátor na PP je 5 let "sloužící" vystudovaný teolog. Pplk jak jinak. Světu mír

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 22:54:55 21. 04. 2010
default.png
4 BINGO Co se týká selhání velení na MMF, tak s tebou částečně souhlasím, ale zbytkem jsi mě slušně nadzvedl. Souvisí to nepřímo s AKT, tak si tě dovolím ohledně MMF citovat: "Problémy, které policii při pouličních zásazích vznikaly, nebyly způsobeny ani tak mužstvem (nedostatkem či výcvikem) jako spíš organizací a koordinací sil a prostředků. Jinak řečeno, většina problémů byla způsobena (občasným) nekompetetním postupem středních velících članků a hlavně chybnými a nekompetentními postupy nejvyšších velících činitelů." Proboha chlape kde jsi v té době sloužil? Nedostatek mužstva a jeho výcviku že nebyl? Krajské jednotky tehdy neexistovaly, byla to pořádková při okrese, cvičilo se "na sucho" bez figurantů, chudák bojař z okresu to dostal na krk, přitom věděl kulový, helmy a želvy se fasovaly dva dny před odjezdem do práglu (ta helma je mi kur.a malá a želva taky - tak si to s někým vyměň...). Užil jsem si Lumírovku i rozbíjení sanitek v údolí pod kongresákem, boj jeden proti jednomu a kluci v čepicích bránili zábrany i když na ně lítaly kostky. Tak neplkej o dostatku mužstva a výcviku, když kluci na nuseláku dva dny spali, před sebou BVPéčka, chrápali na ukořistěných transparentech na silnici a chodili sr.t mezi svodidla, protože je neměl kdo vystřídat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PAVEL-J-BILY 21:32:26 21. 04. 2010
Pavel J. Bílý.jpg
re. Denver O kus níže jsi mi napsal: "určitě neni nutný ublížit člověku,kterej je slabší.Už sem tu řek,že policie má slabší spíš ochránit." A to je to, v čem se prostě neshodneme. Policie tu není od toho, aby chránila "slabší". Policie je tu od toho, aby chránila slušné občany dodržující zákony před těmi, kterým jsou nějaké zákony úplně "buřt". Jak už jsem ti napsal, je mi úplně jedno, jestli ten nepřizpůsobivý je černý, bílý, hubený, tlustý, nácek nebo anarchista. Prostě pokud poruší pravidla, musí počítat s tím, že ponese nějaké následky. Souhlasím, že není nutné mu hned "ubližovat", pokud tím myslíš fyzickou stránku věci. Na druhou stranu ale musí počítat s tím, že pokud bude při "umravňování" klást odpor, bude proti němu použito síly nutné k překonání tohoto odporu. Čím větší odpor, tím větší síla nutná k jeho překonání. Následky ať si pak ale nese hrdě sám . . .

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio