Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

AKT vs Pořádkové jednotky (REDAKCE)

AKT vs Pořádkové jednotky
Budeme k sobě zády, nebo si záda budeme krýt?
Foto: AKT Pha

Mezi členy pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů to často jiskří.  Policisté pořádkových jednotek mají možná pocit, že jim členové AKT berou práci.  Obávají se, že budou nahrazeni a posláni do starého železa.  Tento postoj vyplývá z nepochopení filozofie spolupráce AKTýmů a pořádkových jednotek.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 20. 04. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu STARSKY 20:50:16 21. 04. 2010
Starsky.jpg
Pro Denvera. Drahý přispěvateli, pokud dovolíš tak já se nastěhuju k tobě domů a budu libovolně užívat tvůj majetek ve kterém budu vše demolovat a níčit dle své chutě. Jistě ti to NEBUDE vadit, neboť jak si již ty osobně zde uvedl : " chci společnost založenou na sociálních jistotách a lidskejch právech " Je přece mím sociálním právem obsadit tvůj byt v době, kdy tam nejseš a tedy neužíváš svůj majetek, protože je volný k užívání a mít tedy jistotu bydlení o které hovoříš. To že mám dům za 20 milionů a pracně sháním dalších deset milionů na jeho rekonstrukci, mě přece nemuže odsuzovat k tomu, že si kde jaký trávou zfetovaný CHAOT dožadující se pseudodemokracie může dovolit, si dělat co chce a tedy obsadit můj majetek a tím jej dále znehodnocovat a tím mě zvyšovat částku kterou budu muset vynaložit na investici do mého majetku. Je pěkné že máš sociální cítění z těmito lidmi a chceš aby jejich práva byla uchráněna, ale jaksi zapomínáš, že je tu i jiná strana mince. Tihle lidé neplatí daně ani se nijak nepodílí na chodu tohoto státu v jeho prospěch, tedy pokud ho nevysávají, narozdíl od běžného občana, který si zaslouží mít státem garantován pocit bezpečí a ochrany majetku narozdíl od těchto individuí. Když tu totiž nebude lídí jako je SPJ či PJ, zkrátka Policie. Po čase si tito lidé uvědomí, že tu nebude nikdo kdo by jim v tom aktivně zabránil. Nikdo je nenutí žít v ČR. Pakliže, se jim zde nelíbí mohu jít do jiné země. Máme demokracii a mohou se svobodně rozhodnout ke žít. AKT jistě má své možnosti a je třeba vymezit její činnost. AKT se stále rodí a věřím, že až tohle děcko dospěje bude důstojným zástupce státu k otupení ostří. Avšak obávám se, že pokud budu nestále narážet na občany tvého ražení zastávající se utlačované menšiny z důvodu vymanění z svého postoje pro své malé ego bude naše práce jako boj Dona Quijota s větrným mlýnem. Doufám že tak omezené lidi jako jseš ty, budu potkávat jen co nejméně, protože kdo je omezený ve svém rozhledu, může pouze narážet do lidí okolo sebe. Snad si mě pochopil.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 09:03:53 21. 04. 2010
default.png
Denvere, tys mi zase dal :-). Ve squatu Milada bydleli (stejně jako ve všech squatech) sluníčkoví svatoušci. Ono obsazovat cizí nemovistosti je vůbec bohulibá činnost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 00:23:49 21. 04. 2010 blokovaný
default.png
Ještě jeden a z mojí strany už poslední komentář.Je dobře,že ten AKT je.Snad to pomůže trochu najít cestu policistů k lidem,který třeba nikomu neškoděj,ale bojujou za svoje práva.Ty lidi co bydleli třeba v Miladě,tak nejsou vůbec špatný lidi,ale po všech zkušenostech se státem a jeho policií berou třeba každýho těžkooděnce automaticky jako člověka,kterej jim jde škodit.Ten AKT snad todle trochu zmírní. Jinak omluva za ten výrok:"moc humanistů tam asi neni".Já netuším kolik jich tam je.Můžu tady psát jen o svejch zkušenostech,zkušenostech lidí co znam a o tom co si přečtu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 23:31:52 20. 04. 2010
default.png
Pro Pima Burgera: V názoru na AKT se příliš nerozcházíme, jen jde o to, že to je jedna ze součástí celé problematiky. MMF/SB rozhodně nebylo bezproblémové. Kdo by to tvrdil, tak by lhal. Pouze jsem si dovolil upozornit, kde bylo jádro (zdroj) většiny problémů (a v mužstvu to rozhodně nebylo - šlo o organizaci/velení). Pokud jde o Janov, tak sice nemyslím, že zrovna to co popisujete v souvislosti s jízdou je nějakým jasným signálem problémů. S čím bych ale rozhodně nesouhlasil je vaše formulace "převaha demonstrantů nad policií". I při vaši nejvyšší možné skepsi v Janově něco jako převaha demonstrantů nad policií rozhodně nenastalo! Můžeme hovořit o tom, že zákrok mohl probíhat podstatně účelněji a taktičtěji, ale o převaze demonstrantů řeč být určitě nemůže. A mohu vás ubezpečit, že v Janově AKT nasazeny byly a svoji funkci tam rozhodně plnily. Ale jak píše autor článku, AKT nejsou samospasitelné. A s tím souvisí také můj komentář k vašemu poslednímu odstavci: Domnívám se, že možná z vaší strany došlo k jistému nepochopení funkce, role a postupu AKT. AKT totiž pro svoji účinnou roli potřebuje součinnost s kolegy ze SPJ PJ. Nasazení AKT v situaci bez jasné taktické opory ze strany pořádkových jednotek by mohlo být kontraproduktivní až riskantní.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 23:02:27 20. 04. 2010
Pim Burger.jpg
Bingo Když já zde ani tak neobhajuji navyšování SPJ, které mi taky příliš hlava nebere, ale spíše obhajuji a chápu potřebu a činnost AKT. Pokud se jedná o MMF, tak co jsem slyšel, tak to nebylo tak bezproblémové a skvěle zvládnuté a hezká řádka policistů si to tam odnesla. Pokud jde o Janov, tak ani tam mi to nepřišlo zrovna bravurně zvládnuté-koneckonců záběry, jak tam skupinky lidí útočí na jízdní policii hovořil za vše. A ať už byl důvod převahy demonstrantů nad policií jakýkoli, tak za účasti AKT by k tomu možná nedošlo. A nutno dodat, že SPJ nebo i PJ také nemůže být okamžitě všude, kdežto s členy AKT je to asi přece jen jednodušší. Proto si myslím, že je to krok vpřed.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:50:17 20. 04. 2010
Lukas Heinz.jpg
Re Bingo a Barney Chtěl sem vysvětlit situaci, ale jaksi si mně předběhl. Takže souhlas bod 1 až 5. Re Baney: Proč nejsou členové AKT rekrutovaní z řad SPJ. 1.) I při nejlepší vůli a bezchýbném výběru by byli takoví lidé zaujatí a závázání svým kolegům natolik, že by nedokázali nezaujatě posuzovat situaci. Nehledě na skutečnost, že by postrádali u protistrany důvěryhodnost. 2.) Policisté pořádkových jednotek jsou zvyklí pracovat pod jednotným velením. Členové AKT musí improvizovat a pracovat samostatně. 3.) V AKT jsou potřeba pestrá směsice lidí z různých útvaru, aby mohli situaci posoudit z více pohledů. Řešení je mnohdy na očích, ale člověk, který vidí situaci skrze specifické profesní zaměření nemusí to řešení vidět.Jeho kolega muže řešení najít, protože na situaci nahlíží jinak. K situaci na Miladě. Ano máš pravdu, udělali jsme chybu, ale chybami se člověk učí. Nikdo učený z nebe totiž nespadl. Když bylo SPJ v plenkách, taky se ozývaly hlasy, že takové bác komando nikdo nepotřebuje a podívej teď.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 22:08:23 20. 04. 2010
default.png
Pro Pima Burgera: Dovolím si vaše tvrzení, že, cituji: "a jednou se může stát, že prostě ani SPJ nebude stačit (koneckonců Janov už to trošku nastínil)" uvést do trochu jiného světla. 1) V roce 2000 se v Praze konalo jednání MMF a SB. Akci provázely několikadenní (!) demostrace, celkovým počtem mnohonásobně (!) překračující cokoliv v Janově (odhady hovořily v Praze o cca mimopražských 10 000 demostrantů ). Počet militantních demonstrantů, tedy těch, kteří se zúčastnili násilných útoků a bojů s policií také mnohonásobně (!) překročil počet aktivních bojujících v Janově. Vzpomeňme že v den největších bojů v Praze byly celkem tři oddělené a samostatně postupující několikatisícové průvody a každý měl ve svém čele (nebo těle) militatní skupiny - leckdy velmi sofistikované a zkušené pouliční bojovníky (Italové,Řekové, Španělé, Turci..) Tyto nepokoje byly zcela nesrovnatelné (počty, délkou ani rozsahem) s Janovem a policie je (s velkým vypětím) zvládla. K tomu je navíc třeba připočítat to, že policie plnila i další úkoly plynoucí ze skutečnosti, že Prahu navštívily a jednání se zúčastnili stovky VIP osob. 2) Problémy, které policii při pouličních zásazích vznikaly, nebyly způsobeny ani tak mužstvem (nedostatkem či výcvikem) jako spíš organizací a koordinací sil a prostředků. Jinak řečeno, většina problémů byla způsobena (občasným) nekompetetním postupem středních velících članků a hlavně chybnými a nekompetentními postupy nejvyšších velících činitelů. A toto mají naopak Praha 2000 a Janov společné. Ani v jednom místě rozhodně nebyl nedostatek sil a prostředků, ale zcela selahlo velení. A tohle je činitel, který nevyřešíte ani dalším násobením sil a prostředků. Dokonce, od jisté fáze, další navýšení sil může organizační choas umocňovat. 3) I s ohledem na výše uvedené si dovolím zpochybnit váš názor, že by bylo v ČR třeba počet specilních sil tohoto druhu nějak navyšovat. Tím spíše, že z hlediska pouličních střetů patří ČR k jedněm z nejklidnějších zemí Evropy. 4) I celkovým počtem policistů v přepočtu na obyvatele patří republika k nejvyšším v Evropě. Četnost a intenzita pouličních násilností naopak patříme do té výrazně klidnější části EU. Je tedy jasné, že policie ČR má v tomto ohledu značné organizační rezervy a problém není v nedostatku, ale v managementu a hlavně v organizaci práce. 5) Z tohoto hlediska je vznik a činnost AKT samozřejmě správným krokem a poučením z minulosti. Ale jde o pozitivní krok na (víceméně) úrovni taktické. Pokud jde ale o celkovou strategii této problematiky, tak vedení resortu v této věci postupuje stále stejným - špatným- směrem. Namísto zasádních změn organizačních a personálních vidí řešení v procesu navyšování specializovaných sil. Což je chyba a cesta špatným (respektive přímo nebezpečným) směrem. Proč nebezpečným? Třeba proto že prostředky investované do specializovaných sil budou policii chybět jinde, což se ve střednědobém a dlouhodobém důsledku projeví zhoršením bezpečnostní sitauce v zemi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 19:55:19 20. 04. 2010 blokovaný
default.png
BARNEY To je přesně ono.Co je na tom AKT špatného?Napadlo tě třeba proč ty lidi ten bordel dělaj?Že si nechce každej nechat s.át na hlavu.Já ten AKT schvaluju.A eště jedna poznámka.Taky mi osobně neznáš,tak mi neurážej.Já to taky nedělam.To že chci společnost založenou na sociálních jistotách a lidskejch právech,neznamená,že jsem dement. PAVEL-J-BILY Chápu,že když musí těžkooděnec neho zajistit,tak to udělá,ale určitě neni nutný ublížit člověku,kterej je slabší.Už sem tu řek,že policie má slabší spíš ochránit.Všimni si Pavle jedný věci.Já tady nikoho neurážim,nikomu sprostě nenadávam.Jediný co chci,tak je lidská policie,která dokáže mýt trochu pochopení.Máš pocit,že je něco tak špatnýho,když je policajt člověk,kterej nechce nikomu ublížit a ochranuje slabší?Já ten pocit nemam.Už sem sem jednou přestal psát a pak sem si řek,že to eště skusím,ale tendle web fakt asi smysl nemá.Tady snad každej policajt touží po tom,že:TU MÁŠ!Musís sám uznat,že těch humanistů mezi váma asi moc neni.Proto k vám maji lidi takovej odpor.A proto sem řek,že akce PMJ pro děti,kde je dětem vnucováno,že jsou policisté humanisti,působěj k smíchu,jak když Ceausescová psala knihy.Neber to prosimtě osobně.Já neřikam,že ste všichni stejný.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 19:36:07 20. 04. 2010
Pim Burger.jpg
Barney No, v podstatě s tebou souhlasím, ale problém je ten, že počet příslušníků policie není neomezený a jednou se může stát, že prostě ani SPJ nebude stačit (koneckonců Janov už to trošku nastínil) a pak si myslím, že bude velice jasné, k čemu je AKT a myslím, že i ti v krunýři budou rádi, když to tam bude chtít někdo ukecat. Navíc mám pocit, že AKT má spíš mírnit emoce, aby k porušování zákona nedocházelo, než nějak porušování zákona omlouvat. Za dob 1. republiky byly zejména nacistické demonstrace zvláště v roce 1938 na denním pořádku a četnictvo to muselo zvládat bez SPJ a vůbec bez jakéhokoli výcviku. Normálně byl zákrok prováděn tak, že první řada vzala obušky, druhá nasadila bajonety a šlo se na demonstranty. Avšak toto byla jen nejkrajnější nouze. Většinou se totiž objevil nějaký buď policejní, četnický nebo civilní funkcionář, který apeloval na vůdce demonstrantů a tím často dokázal sklidnit situaci, která by se za použití síly proměnila v krvavá jatka. Takže já rozhodně smysl AKT vidím s tou poznámkou, že se tu jen - jako v mnoha dalších věcech - objevuje Amerika a dává se tomu punc modernosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BARNEY 18:35:54 20. 04. 2010
default.png
Jestli umí někdo Denvera smazat, tak to udělejte.. Kdyby byl jen názorově jinde, ale on je mentálně jinde, viz předchozí příspěvky ke všemu možnému.. Jiná věc je, proč když dělá jedinec bordel, přijede hlídka, rychle věc vyřídí - zajistí, zadrží - a fertig. Když dělá bordel 100 lidí, jde tam AKT a prosí ať toho nechají. Zákony jsou jasně daný a platí pro všechny, tak kde je problém? Zlobíš - výzva - nepřestaneš - tu máš! Zakopanej pes je možná v tom, že velitel hlídky (ať už PMJ, MOP) nemá pod zadkem tak pěkně placenou židli, jako mají velitelé opatření....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio