Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

AKT vs Pořádkové jednotky (REDAKCE)

AKT vs Pořádkové jednotky
Budeme k sobě zády, nebo si záda budeme krýt?
Foto: AKT Pha

Mezi členy pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů to často jiskří.  Policisté pořádkových jednotek mají možná pocit, že jim členové AKT berou práci.  Obávají se, že budou nahrazeni a posláni do starého železa.  Tento postoj vyplývá z nepochopení filozofie spolupráce AKTýmů a pořádkových jednotek.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 20. 04. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 14:18:38 09. 05. 2010
default.png
Honzade to je typický názor laika, který vytáhne jeden paragraf a nevidí souvislosti. Nic ve zlém a chápu tě. Nebudu citovat všechny výklady a paragrafy, protože by se to do příspevku nevešlo:-) To, co jsi uvedl, tak platí obecně, samozřejmě nikdo nemůže vyzvat celý stadión, aby si sednul. Pokud ovšem byla oddělena skupina agresivních jedinců, tak je tato výzva naprosto na místě, protože (do určité míry) zajišťuje ochranu a bezpečnost zakročujícím policistům, kteří dále kontrolují totožnost, hledají zbraně....
Nebyl to obecný zákrok, ale zákrok proti skupině, který byl jasně zdůvodnitelný a v souladu se zákonem.
Ujišťuji tě, že pokud by jsi se stal například jedním z rukojmích v prostředku MHD, tak po zákroku ZJ budeš spolu s ostatními vyveden s hlavou dole, rukama v týle a položen na zem, dokud tě někdo neprohledá. Důvod je jasný, ochrana zakročujících policistů, nikdy nevíš, kdo je pachatel a kdo svědek nebo poškozený.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:15:27 09. 05. 2010
honzad..jpg
Ulicnik: No nevim. Myslim, ze velitel si muze gratulovat ze fanousci nejsou zpravidla prilis nakloneni pravnim cestam reseni. Pokud by totiz k neco takoveho delali, tak s ohledem na nalez Ustavniho soudu I. ÚS 1849/08 (ke cteni je na www.usoud.cz/clanek/3033) by se pan velitel pekne drbal za uchem ...
a ta vyzva z megafonu "Usednete na zem" ta uz mi pripada jako tresnicka na dortu. Priste se bude treba vyzyvat aby si pritomne zeny zvedly tricka? Nebo sukne?

Ale vazne: v teto souvislosti stoji za pozornost zaver cl. 22 toho nalezu ktery rika:
"... jinak řečeno - veřejná moc vykonává pravomoci a kompetence, jimž je jednotlivec zásadně povinen se podrobovat, ovšem za předpokladu, že jsou vykonávány souladně s požadavky plynoucími právě z čl. 2 odst. 2 a čl. 4 odst. 1 Listiny a čl. 1 odst. 1 Ústavy, ve shora uvedeném materiálním rozměru jejich působení a při dodržení požadavku plynoucího z principu přiměřenosti. Pokud výkon veřejné moci takové požadavky nesplňuje, jde o excesivní vybočení z mezí daných ústavním pořádkem. Jednotlivec není povinen vykonat takovou uloženou povinnost, která je v rozporu s příkazem plynoucím z čl. 4 odst. 4 Listiny."


Zejmena ten konec stoji za pozornost! Jasne totiz rika, ze pokud je vyzva za hranici prmirenosti, jde o excesivni vyboceni z mezi zakona a jednotlivec NENI POVINENtakovou povinnost vykonat... Co z toho plyne, nech si kazdy ozrejmi podle sveho.

Faktem je ze je az s podivem, jak tento pomerne dost zlomovy nedavny nalez US jaksi "usel pozornosti" medii a take casti odborne verejnosti.

A pokud jde o tu Ostravu.. jestli maji fanousci sparty stejne pravni povedomi jako velitel toho zasahu, tak jsou vychozi podminky v pripadnem sporu zhruba stejne a tedy vyrovnane... :-):-)




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 00:07:47 08. 05. 2010
default.png
ULICNIK [2010-05-06 11:37:31]: Víš, policista není primárně informační kancelář, profesionální diskutér, ani doučovatel práva... takže pokud provádí zákrok, nebo plní jiné svoje služební povinnosti, tak není jeho hlavním úkolem, ani povinností, věnovat se diskutování s davem čumilů, nebo vést nějaké sáhodlouhé hovory se zajištěnými. Pokud má občan pocit, že došlo zákrokeem k porušení zákona, může si opsat čísla a napsat stížnost. V tomhle případě na toho, kdo dal pokyn (dle mého názoru, zcela správně) k danému zákroku :-P

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:51:08 07. 05. 2010
honzad..jpg
DrCvach: No, asi to tam vypadalo trochu jinak nez myslis..staci si najit videa na internetu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 15:30:08 07. 05. 2010
dr.cvach.jpg
ULICNIK [2010-05-06 11:37:31]: Ja si tady o AKT jenom ctu, takze nevim jiste. Ale jejich roli chapu tak, ze se maj pokusit predejit konfliktu - a pokud doslo k zajisteni osob, tak se jim to asi nepovedlo. A to znamena, ze uz to neni prace pro ne. Nebo se pletu?

X-RAY: Jaka Ickova vstricnost k verejnosti? Vzbud se, clovece, uz je to rok, co je Icko od valu :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ULICNIK 11:37:31 06. 05. 2010
default.png
HONZAD [2010-05-04 14:00:28]: To by zajímalo i mě! Byl jsem na místě, ale k dialogu mezi AKT a zajištěnými osobami na ul. Bohumínské jsme AKT museli nutit. Nikomu se moc nechtělo vzniklou situaci rozebírat a odpovídat na otázky zajištěných. V první řadě se otázky sypaly k policistům PJ. AKT jen postaval vzadu a neustále se na něčem domlouvali. Tohle mi nepříjde jako dobré řešení, když každý jejich člen je školen pro tyto situace.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:00:28 04. 05. 2010
honzad..jpg
Tak by me zajimalo (vy)hodnoceni spoluprace AKT s ostatnimi zasahujicmi ted v Ostrave proti vlajkonosum sparty. A vubec hodnoceni celeho toho zasahu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 18:07:40 24. 04. 2010
default.png
Lukáši jak jsi zjednodušil práci AKT na 3 fáze, tak asi všichni víme, že je to ideální stav, který je někde v říši pohádek. AKT si vážím a chápu, že je asi hodně těžké oddalovat zákrok SPJ nebo KPJ, když i člen AKT ví, že zákon porušen byl. Nicméně souhlasím s FS2 a jenom přidám to, že AKT je PP kvůli medializaci často zneužíván při akcích, kde je k ničemu, hlavně že je vidět íčkova vstřícnost k veřejnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 17:29:02 24. 04. 2010
default.png
co je problém a co ne "Problém na Albertově taky vymyslel AKT, když místo "domlouvání" začal dávat výzvy s výstrahou a sqouteři den na to na svých stánkách píší, že jsou to stejní hajzli jak ostatní a s AKT už mluvit nikdy nebudou." Proboha, kam to celé spěje? Policista, jedno jaký, dal výzvu v souladu se zákonem a ono se to zcela vážně nazývá "problémem"??? Problém, je pokud skupina lidí úmyslně porušuje zákon a policie, respektive její vedení, ze strachu o svůj mediální obraz, se těchto skupin doprošuje, aby toho zanechali, nebo to alespoň trochu omezili. Normální občan se určitě nebojí SPJ, ale spíše ho sere, že jemu, jako jednotlivci, by těžko prošlo cokoliv z toho, co projde různým skupinám na okraji společnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 12:28:08 23. 04. 2010
Lukas Heinz.jpg
Re S-LV Ty sis ještě nezvykl, že nahoře bývají zabrždění? :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio