Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Policie po volbách. Co můžeme čekat? (REDAKCE)

Policie po volbách. Co můžeme čekat?
Kam policii nasměřují volby?
Foto: P-CZ

Volby se nezadržitelně blíží a i tentokrát politické strany ve svých volebních programech neopomněly téma bezpečnosti. Jejich návrhy se tu více, tu méně dotýkají Policie ČR a jejího vnitřního fungování. Podívejme se, jaké změny v oblasti vnitřní bezpečnosti by strany chtěly prosadit.

Autor: Pavel Komínek, Michal Tošovský
Publikováno: 21. 05. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JARDA 09:12:02 11. 06. 2010
default.png
Hlavata: nejvice neschopnych bude asi mezi temi na dobu urcitou. Kazdy zkuseny urednik si prece svoje lejstro, ktere obhaji jeho existenci najde.
Audit je vyborny napad. Docela by me zajimalo jak by obhajil existenci krajskych a soubezne okresnich (uzemnich odboru) reditelstvi. Jak pise Catani, jeden z techto clanku postrada smysl. Nebo ho nevidim, tak jestli to nekdo z kraje cte, at mi vysvetli smysl jejich existence, co by nezvladli na okrese.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HLAVATA 07:45:23 11. 06. 2010
default.png
Dle mého by mělo dojít k zásadní redukci. Měl by proběhnout audit a neschopní musí z kola ven. Odhaduji snížit stavy o 15-20%.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu 727J 20:40:21 10. 06. 2010
default.png
na poradu k nám zavítal okresní ředitel a došla řeč na to, že volby dopadly opravdu nejhůř jak mohly a že lidi na dobu určitou mohou ze dne na den skončit kvůli nedostatku peněz na výplaty. ještě před rokem se zdálo, že koho platí stát, tak se o práci bát nemusí, každopádně práce u policie = sociální jistota pomalu přestává platit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 22:33:25 08. 06. 2010
default.png
Catani: tak ted uz mohu rici, ze i ja rozumim tobe. Doted jsem si totiz myslel, ze chces aby kazdy ve sluzebnim pomeru ("kolegove" v pracovnim pomeru si ziji svym vlastnim zivotem...) dal na snizeni dluhu napr. 1000,- Kc. Bez rozdilu opravdu kazdy. Coz kdyz si nejsme vsichni rovni pri urcovani vyse odmen, jak jsi sam popsal kdy nekdo bere tolik kolik je jinde soucet vsech odmen za oddeleni, tak v pripade splatek dluhu o tu rovnost nestojim.

K odmenam. Vsichni sice zname, ale: "Příslušníkovi lze za projevení osobní statečnosti nebo za splnění zvlášť významného služebního úkolu anebo za účelem ocenění příkladného plnění služebních povinností udělit kázeňskou odměnu. Za příkladné plnění služebních povinností se považuje též opakované dosahování velmi dobrých výsledků ve výkonu služby konstatované v závěru služebního hodnocení."

Kdyz je nekdo vyznamenan a nasledne odmenen, mel by to preci byt ukazkovy pripad pro ostatni jak pracovat. Takze proc nevytvorit jmenny seznam ocenenych s uvedenim duvodu udeleni kazenske odmeny. U peneziteho daru samozrejme bez jeho vyse. V ramci jiste ochrany osobnich udaju napr. jen u nas na intranetu. Verim, ze v nejednom pripade by to bylo zajimave cteni.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 20:08:28 08. 06. 2010
default.png
For Jarda
No o recepčních snad ani nemá cenu se bavit, jaksi někomu nedošlo, že náš národ nemá mentalitu holanďanů a trestní oznámení se nezpracovává formou volného dotazníku jak v Holandsku, kdy tím je trestní řízení a administrativa kolem něj ukončena.
Rozumím Ti o co jde s těmi platy a funkcemi, ale říkám, když se pozorně podíváš na tabulky atd. zjistíš, že jejich největší přijmy tvoří nadtarifní složky a odměny.Prostě diferenciace musí být zachována. A nezapomínej, že přece jenom díky omlazení a obměně jsou dneska i když v malém počtu na některých funkcích skutečně velmi dobří mladí manageri, hold skutečná aspoň středně dobá praxe tzv. na ulici většině i tak chybí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 15:04:10 08. 06. 2010
default.png
Catani: ano, kazdy nese na svych bedrech stejny dluh. Ale stejne nerozumim proc by meli splatit vsichni stejnou castku. Kdyz se meni tabulky smerem nahoru, pridavaji se kazde tride procenta. V absolutnich cislech ma plk. vice nez strzm. protoze ma preci vetsi zodpovednost a prenesene take vice sanci nekde usetrit. Kdyz za to bere penize, tak at ukaze, ze umi setrit i jinak nez ze nekoupi na oddeleni toaletni papir za 2kc.

O LPG jsem tu uz psal. A nelze nez souhlasit. Namitku, ze motor pak tolik nevydrzi nebo nema vykon snad uz nikdo dnes neresi. LPG uz nabizi i sama Skoda v novem voze, takze odpadne i problem zaruky. Nektere MP v republice s LPG uz nejaky ten patek jezdi a nevypada to, ze by si nejak extremne stezovali. Navic na benzin se da prepnout i za jizdy... Sam mam sice v aute benzin, ale kdybych mel najezd jako sluzebni vozy tak uvazuju o nafte, nebo lpg. Vzhledem k rezimu jizdy nasich sluzebnich aut mi prijde lpg lepsi.

Jeste mi take unikal smysl recepcni. Proc nesetrit tady? Funguji uz nejaky ten rok, co si tedy udelat auditek jejich prinosu vykonu sluzby? Osobne me jeste nikdo nepresvedcil o tom, ze vubec nejaky prinos maji.

A pak co zverejnit ceny nasich nakupu. Kdyz vidim ucetni hodnotu nekterych veci, zustava mi rozum stat nad tim, ktery blazen (nebo zainteresovany odbornik?) byl ochoten jejich nakup podepsat. Sam mam nekdy pocit, ze misto mnozstevni slevy dostava nase firma prirazku za ***

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:21:40 08. 06. 2010
default.png
For Jarda
Plukovníky z toho vynech, přece každý nese na bedrech stejný dluh, každý by měl přispívat stejnou částkou. Nelze rozbít kariérní řád. Uvědom si, že kromě tarifních stupňů jsou ještě třídy podle odsloužených a započitaných let praxe. Takže není možné, aby člověk sloužící 10,15, 20 let u policie se dostal díky úsporám šmahem na úroveň nástupního platu, Já jsem si spočítal onu Kalouskovu 10 procentní reformu a zjistil jsem, že po více jak 12 letech služby u PČR bych se přiblížil nástupnímu platu na 1000,-Kč což je neskutečné. Úspory vidím v penězích co jdou na odměny. Přece není možné, aby v době krize st.firma nešetřila na odměnách. Je zcela běžné, že některé odměny níže postaveného managmentu dosahují pro jednotlivce částek, které jsou vyčleněny pro celé OOP I.typu, to je něco neksutečného, za co, za poslání? O investicích už ani nemluvím, vyhozené peníze do věcí, které policisté mají na obvodech ve skříních a pro praktickou službu jsou nepoužitelné.(proč asi, zřejmě je nevybíral zkušený policista z praxe). Vždyť se stačí podívat na vozový obnovený park. V době LPG neustále slyšíme co nejde a co by nešlo, vždyť při uvedenéném přechodu poloviny aut na plyn by úspory čítaly v dnešní době 50 procent cen PHM. Při najetých kilometrech je počáteční investice nejpozději za 3/4 roku zpátky. Ale jak často ze shora slyšíme nehledejte proč by to nešlo, že jo.
V dnešní době se ukazuje, že je naprosto jeden článek celé hirearchie navíc buď krajská ředitelství nebo územní odbory, spíš krajská ředitelství. Proč je vše dablováno na územních odborech, v době počítačů moderních programů, k čemu to je. Proč by si nemohli územní odbory hospodařit zcela samy. To proto to, že díky krajským ředitelstvím se přelívají peníze od schopných k méně schopným a všichni jsou poté v celku nic moc schopní.

Při racionálním uvažování a šetření není vůbec důvod platy policistů snižovat, což ostatně při dnenšní době i při vší krizi je velmi nebezpečný krok zpátky.Stačí se podívat na strukturu sboru, věk na skutečné statistiky o vývoji kriminality(né ty policejní) a sociologický vývoj společnosti atd. a jakýkoliv připravovaný razantní skok může být opravdu hřebíček do rakve.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 14:14:29 07. 06. 2010
default.png
Catani: jak to myslis snizovat vsem o pevnou castku? Vyhodnejsi pro "ty dole" je snizit vsechny tridy o stejne procento. Pro plk. jsou 3% z tarifu trochu jine penize nez pro strzm. Nevim o nikom z vedeni, kdo by proti zmene tarifu o % misto o absulutni castku vystoupil kdyz se zvysovaly mzdy. Tak by me docela zajimalo jak by se k tomu postavili ted.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:39:45 07. 06. 2010
default.png
Já jsem pro šetření, ale jednoznačně musí vzniknout nové tarifní tabulky, které se sníží o pevnou částku pro každou tarifní třídu stejně.

Není možné aby se stále vypláceli desetitisicové odměny(osobně v době krize nevidím vůbec nějaký důvod vyplácet odměny, proboha za co?) a policistům co mají oprávněně rizikové bylo toto kráceno na neuměrnou mez(protože pokud někdo dnes argumentuje tím, že riziko ve službě se snižuje, tak je podle mne člověk, který není hoden nosit uniformu ba ani rozhodovat o řádových policistech nebo je to statistik, aniž by znal denodenní realitu). O síle některých argumentů není pochyb, protože jestli třeba v územním celku klesne nápad tr.činů(ve skutečnosti nikoliv, jsou to pouze hrátky se statistikami) o jedno procento je to důvod k odnětí třeba 20 procent rizikového příplatku. Podle mne šetření na rizikovém příplatku je absolutně nepřípustné(degraduje samotné toto povolání a nehovořím o tom, že rizikový příplatek je zde zneužíván, kdy mnoho lidí pobírá rizikových příplatek aniž by přišel s občanem, který porušuje zákon vůbec do jakéhokoliv styku či byl nějakým způsobem nadmíru zatížen rizikovým prostředím). A ač se může krácení riz.příplatku jevit jako spravedlivé, je jenom důkaz slaboty ekonomického managmentu uvnitř policie hledat rezervy někde jinde.

Já si opravdu nedovedu představit jak chce člověk, zřejmě na nějakém ekonomickém úseku šetřit v dalších letech, když není schopen během dvou let se stejnými přidělenými prostředky vyjít a to přesto, že u policie je zhruba 3000 lidí podstav. Přece ten co rozházel prostředky za 3000 lidí někde jinde musí za to nést odpovědnost nebo těm lidem, kterým je rozdal, vzít je zase zpátky a né plošně někoho trestat za to, že neumím hospodařit.

Upřímně pana Janoty si vážím jako odborníka, ale v některých věcech mi přijde jako cynik, kdy předpokládá, že když někomu přidělí částku peněz s kterou musí vyjít a tudíž musí ušetřit, že onen naloží s tím tak, že budou šetřit všichni a nikoliv, že se bude zase šetřit jenom na těch co skutečně odvádějí tu viditelnou - neviditelnou a nejhorší práci na ulici.

Přitom co dnes vidím různé nákupy, modernizace a investice, které jsou pro praktickou práci policie neupotřebitelné a nevyužitelné tak věřím, že jeden zkušený ekonom by ušetřil několik miliard bez jakéhokoliv snižování platů. Jenže je vždy a všude jednodušší zamést s tím plepsem.

Metropolitní policie - tak to je téma do Bohnic. Realita může být klidně taková, že metropolitní policie bude a prostředky bude na ni dávat stát, což vzhledem k lidem co vedou a vedli a budou vést tento stát se dá předpokládat s určitostí neli jistotou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 11:36:18 07. 06. 2010
default.png
Hlavata: Spravne. 30 tisic hrubeho je zbytecne moc.

Kdyz clovek nastoupi ma prvni mesic 12 tisic cisteho. Nasledne pred skolou cca 15 cisteho. Pak 9 mesicu ve skole opet 12 tisic cisteho (viz. tabulky). Kdyz clovek dokazal, ze se s 12ti cisteho da vyzit, proc by to nemohl mit trvale.

Samozrejme at se nas setreni tyka. Ale at to setreni ma hlavu a patu. Kdyz na sluzebne musi policiste mezi sebou delat sbirku na zakoupeni mydla na zachod, protoze nejvyssi organy kraje se rozhodly setrit a pritom sami vesele jezdi audi a8 4,2l, tak by se ti dalsi setreni asi taky moc nelibilo.

Catani: v minulych zamestnanich jsem taky obcas pouzil termin, ze beru penize za nic. Ale myslel jsem to tak, ze se k vykonavani sve prace nemusim nic noveho ucit a pri vyuziti vyhod, ktere dane zamestnani nabizelo to byla i docela zabava. Ja spokojeny, ze si "hraju" a beru penize z meho pohledu za nic, zamestnavatel spokojeny, ze se sebevzdelavam (i kdyz pro me to byla prave ta hra, zabava), neremcam a delam.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio