Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Škrty v tarifu, mimo tarif a směnnosti? Raději ne (REDAKCE)

Škrty v tarifu, mimo tarif a v směnnosti? Raději ne
Jaká nás čeká budoucnost?
Foto: Soutěž policista.cz

(Aktualizace ze dne 2. 9. 2010 na konci textu)

V posledních dnech zaznívá na webu i kdekoli jinde mezi policisty mnoho nejistoty ohledně návrhu nové tarifní tabulky. Návrh Ministerstva vnitra byl předevčírem zveřejněn. Zbývá jen, aby návrh nových tarifů schválila vláda. Nejde ale jenom o tarify.

Autor: Lukáš Heinz, Michal Tošovský
Publikováno: 05. 09. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu KAREL-150 11:09:45 28. 08. 2010
Karel.150.jpg
Přijde mi diskriminační a nedemokratické, že takto vláda vystupuje pouze proti menšině státních zaměstnanců! Demos kratein má býti vláda lidu. Nejsem si jistý a kdyžtak mě opravte, ale měla některá z těchto vládních stran ve svém předvolebním programu, že sníží platy státním zaměstnancům o 10%. Protože jestliže ne, pak k tomuto nemají zastupitelský demokratický a politický mandát.

Proč tedy vláda nepřistoupila k navýšení daně z příjmu o 10%, případně o 10% všem těm osobám, kteří mají plat stejný nebo vyšší než je medián státního zaměstnance? Nepřišlo by Vám toto demokratické? A nepříjde Vám jednání vlády jako čistá totalita a bezohlednost? Mě rozhodně ano! Myslím, že ústavní stížnost i s těmito argumenty má velkou šanci na úspěch! Následně bychom mohli konečně podat ústavní stížnost proti politické imunitě a proti utajování informací o podvodech před veřejností! Proč se tyto totalitní *** tolik bojí příjmout zákon o obecném referendu? Ikdyž lidi snadno zmanipulují média a autority, stál by zákon o obecném referendu za to!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MILOUCH 08:31:58 28. 08. 2010
default.png
V Praze se něco již taktéž chystá, ale všichni velitelé o tom mlčí. No taktéž mohu potvrdit, že na cizině si všichni pohlaváři již nechávají vypočítávat renty a to teprve budou pro státní kasu nemalé výdaje. Tato vláda nemá mozek a John, o tom už nebudu mluvit vůbec. Vždyt je dobře, když policisti budou odcházet a byla by katastrofa, kdyby to tak nebylo!!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NEUVERITELNY 08:02:14 28. 08. 2010
default.png
Musím se smát, když se deklaruje snížení pouze 10% z příjmů policistů. Jsem od Ostravy a u nás to probíhá ve třech krocích ( v mém případě původně 6.třída ve směnnosti ):
1) Zrušili dosahy - plat dolů - 1700,-Kč, dosah vyšel 2x za čtvrtletí, tj. cca 1.100,-Kč hrubého měsíčně dolů-
2) Od příštího měsíce ruší směnnost - plat dolů o dalších cca 2.500,-Kč
3) od 1.1.2011 plat v tarifu dolů o 10%. tj. dalších 2.500,-Kč
Celkem plat dolů o 6.100,-kč hrubého. Tato suma není 10% z mého platu 20% !!!
A to už jsem slyšel, že skutečně se má snižovat ještě příplatek ( po staru rizikový ) a osobní...tak nevím, připadná mi to jako likvidace rodin policistů - voličů levice.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RENAL 07:09:29 28. 08. 2010
default.png
http://www.nosp.cz/AKTUALNE/informace-z-jednani-s-predsedou-vlady

Nevěřte této vládě ani slovo.Rád bych vám připomenul "pravdomluvnost" Nečase u poplatků:

http://www.youtube.com/watch?v=8jR22gbigUs

Už jen to,že řekl na 99,99% tak májí něco za lubem.Já osobně jsem to dávno podal,už na to nemám nervy.Hoši buďte ve střehu,jinak moc děkuji odborům.Do Prahy jedu s celou rodinou!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HATE84 23:05:04 27. 08. 2010
default.png
tak to je opravdu pěkné...od září mi seberou z rizikáče 900Kč, od nového roku cca 1800Kč z tarifu, a to nemluvím o opětovném snížení hodnoty stravenek na 20Kč...vřele děkuji všem kteří za to můžou...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 22:45:42 27. 08. 2010
default.png
Nemám rád, když se člověk musí uchylovat k urážkám, ale osobně si myslím, že lidé okolo a včetně ministra financí či sociálních věcí i vnitra, včetně předních managerů této firmy by měli absolvovat policejní psychotesty, výsledky jejich práce ukazují na to, že někdo ztrácí zdravý rozum a vnímá svět přes tabulky a čísla, do kterých si přisazuje tu a tam lidi.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BLUEBERRY 22:36:01 27. 08. 2010
default.png
ON-LINE ROZHOVOR

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek

vydáno 26.08.2010 10:00

Policisté, hasiči nebo celníci budou v úterý 21. září demonstrovat. Sjedou se do Prahy. Protest organizuje Nezávislý odborový svaz Policie ČR. O akci je už nyní mezi policisty nebývalý zájem, řekl šéf odborů Milan Štěpánek.
zpět na článekKonec rozhovoru

OTÁZKA: Pane Štěpánku, v případě, že policejní složky přijdou o peníze a policistům se sníží platy, očekáváte hromadné odchody policistů?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, jen na úvod odpovědi chci říci, že se jedná nejen o snížení platů (navíc o více než 10% díky snižování dalších složek příjmu už v letošním roce), ale především o zásadní škrty (nikoli úspory) v provozu a investicích, které ohrožují fungování policie. Lze očekávat výrazný odchod policistů, ale nejde jen o počet, ale o strukturu. Odejdou ti, kteří mají zkušenosti a bude velmi těžké je nahradit. Ale jak jsem slyšel od pana ministra Johna, katastrofou by bylo, kdyby neodešel žádný policista. Tento názor nesdílím. Mějte se fajn a díky za dotaz.

OTÁZKA: Jak vysvětlíte, že sami třískáte demonstrující, hlava, nehlava a to pod záminkou, že pochop nebyl dovolen a podobné výmluvy a sami chcete demonstrovat? Je to snad proto, že vás nemá kdo seřezat?

ODPOVĚĎ: Vážená Lady, dovolím si Vám oponovat. Policie zasahuje v souladu se zákonem proti těm akcím, které nejsou povolené nebo kde dojde k porušení zákona. Tak se to děje všude ve světě a možná byste se divila, s jakou intenzitou a za podpory slušné části společnosti. Přeji pěkný den.

OTÁZKA: Dobry den, setreni je asi nezbytne.. Mate nejaky napad, jak usetrit a pritom nesahnout na platy a provozni vydaje? Tedy pokud pominu moznost, ze by setril nekdo jiny.. :-)

ODPOVĚĎ: Díky za otázku, pokusím se shrnout krátce hlavní argumenty - jsme ochotni akceptovat promyšlené úspory, nikoli nekoncepční škrty, které se ve svém "úsporném" důsledku projeví negativně. Místo na platech lze šetřit restrukturalizací činnosti policie, vycházející z důkladné amalýzy. Stejně tak je nutná i analýza ekonomická, i v této oblasti může policie nalézt úspory. Ale existuje hranice reálnosti úspor, což 8 mld rozhodně není. Pěkný den.

OTÁZKA: co chcete použít jako "donucovací prostředek" aby vláda nechala tarify tak jak jsou? Prosím konkretně o odpověď jasně a stručně - přece si nemyslíte, že demonstrace cokoliv změní a stávkovat příslušníci sboru nesmí a jednání u kolatého stolu nic nepřinesou, to už je teď všem jasné zvlášt když je nalinkováno kolik je třeba seškrtat ve výdajích.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, nejde nám o donucovací prostředek, ale o promyšlenou koncepci personální, ekonomickou a strategickou. Pokud toto chybí, je třeba na situaci upozornit i demonstrací, a to se netýká jen nás, ale celé státní správy, protože nejde jen o 10%, dopady budou daleko tvrdší. Mějte se hezky.

OTÁZKA: Je mi líto, že se vám sníží platy. Ale vy skutečně nemůžete snížit svoje náklady a někde ušetřit? Není to u policie a hasičů stejné jako na ministerstvu dopravy? Zalévate si květiny sami?

ODPOVĚĎ: Vážený pane Pražáku, děkuji za otázku, je trefná. Musím Vás ujistit, že u nás to tak není. Hasiči zalévají požáry a u policie už před dvěma lety došlo díky některým spořivým funkcionářům k tomu, že se květiny v kancelářích musely minimalizovat, aby policisté (kteří si je zalévali sami) neplýtvali vodou. Výjimku měly snad jen sukulentní rostliny:-) A teď vážně, jak jsem již psal výše, drastické škrty v provozu a investicích (pohonné hmoty, energie, slučování oddělení) ovlivní akceschopnost policie i hasičů a dosaitelsnost jejich služeb. To přece není cesta k úsporám. Přeji příjemný den.

OTÁZKA: Dobrý den, já jsem pro snížení platů. Veškerá moje zkušenost s policií je čistě negativní a už bych jí nikdy nevolal kvůli nějakému problému. Dokud se bude policie paktovat s úkáčkama a podobnýma týpkama, tak bych jim platy sebral uplně. s pozdravem P.

ODPOVĚĎ: Děkuji za otázku, byť se může jevit nepříjemná. Nemohu s Vámi plně souhlasit, protože většina policistů se nechová tak, jak popisujete. Pokud jste něčeho podobného svědkem, je na Vás na podobné chování upozornit služební funkcionáře, kteří mají své kontrolní mechanismy. Navíc, a budu se opakovat, nejde o platy, ale o fungování policie. Myslíte, že ti, o kterých se zmiňujete, by odešli? Přeji hezký zbytek dne.

OTÁZKA: Čekáte s ministerstvem nějakou dohodu? Jaké máte v ruce řešení a jste ochotní přistoupit na nějaký kompromis? Jaký? Děkuji.

ODPOVĚĎ: Omlouvám se, malá technická závada, musím psát odpověď znovu, možná buzde 2x. Jak jsem včera uvedl médiím, požádáme ministra vnitra o jednání podobného rozsahu, jako bylo např. v únoru 2007 nebo v září 2008, kdy sice nebyla situace tak kritická, ale i přesto se sešlo vedení ministerstva, policie, krajští (nebo i okresní) ředitelé se zástupci odborů na úrovni vedení i krajů. Cílem tohoto jednání by bylo detailní porjednání všech ekonomických, organizačních, personálních a legislativních kroků, které se mají v policii uskutečnit. Z našeho pohledu je nereálná výše úspor 8 mld v resortu, který má 70% mandatorních výdajů a dále by policisté rádi znali, jaké budou skutečné dopady nejen na jejich platy, ale podmínky služby a akceschopnost policie. Zejména zásahy do provozních výdajů (-40%) nebudou mít pozitivní vliv na službu. V tomto ohledu ani já ani většina policistů nejsme takovými optimisty jako pan ministr nebo pan policejní prezident.Příjemný den.

OTÁZKA: Dobrý den pane Štěpánku, pořád slyším o tom, jak máme málo policistů v ulicích. Já žiju celý život v Praze a vím, že v problémových čtvrťích policistu člověk nenajde ale za to je vidím spát v pracovní době na benzinových stanicích zcela běžně....jak je toto možné?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, děkuji za velmi dobrou otázku, na kterou se nedá odpovědět jinak, než že ani neuvidíte. Důvodů je hned několik - policisté jsou zatěžování zbytečnou administrativou, a to i ti, kteří neslouží v uniformě, tedy ti pro Vás méně viditelní. Policistů bude v dalších letech méně, takže jim zbytečné úkony stoupnou, nebudou mít na benzín, takže si ani na čerpací stanici nedojedou, protože to budou mít z oddělení, která budou rušena a slučována do jednoho, dost daleko. A pokud se týká těch spících, není důvod, proč je neoznačit a nenechat na jejich nadřízených porušení předpisů vyřešit. Právní nástroje k tomu jako občan máte a mohu Vás ubezpečit, že já ani kolegové se těch, kteří zákony porušují, nebudeme zastávat. Musí se ovšem jednat o konkrétní skutek, nikoliv přenesenou informaci z doslechu. Mějte se hezky.

OTÁZKA: Dobrý den, kdo je podle Vás lepším, kompetentnějším ministrem vnitra - Radek John nebo Ivan Langer? A proč?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, paní Anno, to je dost dobrá otázka, které by se někdo možná raději vyhnul, ale já to beru hezky popořádku :-) Vzhledem k tomu, že jsem u policie už nějaký pátek a ve funkci předsedy jsem zažil už čtyři ministry, mohu Vám říci, že při srovnání těchto dvou konkrétních ministrů mohu jako kompetentnějšího označit Ivana Langera. A už mi to v poslední době potvrdili i lidé, kteří by jej ještě nedávno raději hodili do Vltavy. Jednak proto, že se na tuto funkci připravoval dlouhodobě, navíc měl kolem sebe tým zkušených lidí. Netvrdím, že vše, co uskutečnil bylo pozitivní, to ne. Kdyby mu ovšem byli někteří funkcionáři schopní oponovat a věcně argumentovat, mohlo se spoustu věcí udělat jinak, a rozhodně by za to nebyli "popraveni". Ale u policie je to dlouholetá tradice, že aktuálnímu ministrovi určitá část lidí na vše přikyvuje a plácá ho po ramenou, ale jen do doby, než přijde nový. Pak se děje to samé až do příchodu dalšího. Nicméně k panu ministru Johnovi musím říci, že jeho nevýhodou je menší znalost problematiky policie a velké zle si u policistů udělal některými výroky, kdy, jak říká pan premiér, nešlo o zcela přesná vyjádření. Navíc je otázkou, zda mu radí správně lidé v jeho okolí. Přeji Vám příjemný zbytek dne.

OTÁZKA: Myslím, že vláda šetří na nesprávných místech. Stojím za Vámi!

ODPOVĚĎ: Dobrý den a díky za podporu. Máte naprostou pravdu, a tím nemyslím jen škrty u policie, ale i u ostatních bezpečnostních sborů a v celé státní správě. Z některých médiích, a ostatně to vyplývá i z části dotazů zde i na jiných serverech, a zejména z úst politiků zaznívají argumenty, jejichž cíle evidentně je rozdělovat nejen jednotlivé sektory ve státní správě, ale i ostatní zaměstnance a společnost. Apelování na princip závisti směřuje k rozdělení společnosti na desítky táborů, které se budou hádat mezi sebou, dokud si neuvědomí, o jakou jde hru a kdo v ní drží trumfy v ruce. Nebo spíš v rukávu? Mějte se fajn a děkuji.

OTÁZKA: Dobrý den. Je Vám známo, že v některých krajích už policisté nyní přicházejí o tisíce korun ve formě neodůvodněného snižování rizikových příplatků a upíráním příplatku za směnnost, kterou reálně vykonávají? Především se to týká policistů v terénu. Jak chcete upozornit ministra, že je to v přímém rozporu s jeho tvrzením v médiích? Máte odvahu před novináři v přímém přenosu do očí mu říci, že je lhář?

ODPOVĚĎ: Vážený pane, podle dotazu předpokládám kolego, vím to já i mí kolegové a proto i v našem včerejším rozhodnutí se tyto údaje objevují.Říkám to každému novináři, se kterým hovořím. Snižování v letošním roce někde dosahuje až částky 7.000,- Kč měsíčně a při vidině úspor v roce 2011 je to strašné. Ministra na to upozorníme nejen při jednání, o kterém jsem výše psal, ale i na akcích, které budeme pořádat. Mohu vás ubezpečit, že nemám problém s kýmkoliv hovořit o skutečnostech, tak jak jsou a nezastírat skutečný stav. Snad mne omluvíte, když nebudu používat drsná slova, nicméně to řeknu jasně. Držte se a díky.

OTÁZKA: proč by se neměly snížit platy ve státním sektoru, když v soukromém už se dávno snižovalo a propouštělo?

ODPOVĚĎ: Vážený desátý vyšehradský jezdče, tady nejde jen o snižování platů, tady jde o nepromyšlené plošné škrty, které dopadnou i na ostatní zaměstnance. Až se výrazně, protože to nebude jen o proklamovaných 10%, sníží platy státních zaměstanců, nebudou už tolik nakupovat výrobky, které produkují ti ostatní zaměstnanci. Mějte se fajn.

OTÁZKA: Jakým právem si státní zaměstnanci, placení z daní pracujících, vůbec dovolí stávkovat?

ODPOVĚĎ: Policisté stávkovat nemohou, ale mohou demonstrovat, zaměstnanci stávkovat mohou a toto jim zaručuje ústava.

OTÁZKA: Zajímalo by mne, zda jste si vědom, že jsou úspory třeba všude? Obyčejní lidé, kteří dostávají minální mzdu to většinou chápou. Proč ne Vy, kteří si žijete jako prasata v žitě?

ODPOVĚĎ: Dobrý den, asi to bude poslední odpověď, kterou stihnu, proto se všem ostatním omlouvám. Jak jsem asi už několikrát psal, rozdíl je mezi smysluplnými úsporami a nekoncepčními škrty, které se v důsledku projeví na všech díky principu "ušetříme, ať to stojí, co to stojí". Musíte rozlišovat mezi líbivými prohlášeními a reálnými dopady. A to snad dokáže každý, ať už je obyčejný člověk nebo kus vepřového v obilném lánu :-) Přeji příjemný zbytek dne Vám i všem, kteří se zde ptali. 26.08.2010 11:13

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENNIS 19:32:37 27. 08. 2010
default.png
Kolegové,
trochu mne zaráž, že se zde vůbec uvažuje o možnosti přivydělat si. Na jednu stranu ano, je to omezující, ale na druhou stranu je to správné. S tím musí jít ruku v ruce i druhá věc, a to takový plat pro policistu, aby si přivydělávat nemusel. A to je ten oříšek. Řešení není povolit přivýdělek, řešení je zaplatit policistu dobře. Pokud si dobře pamatuju, a opravte me, v roce 2007 jsme novým zákonem šli rapidně dolu, od té doby přidali jen jednou 3.5% a to ještě po nátlaku. Takže reálně jdeme dolu už skoro 4 roky. A teď máme jít dolu natvrdo a přímo?!
Řešení není ani nedělat, to ztratíme poslední příznivce v řadách lidí, kterým opravdu pomůžeme a kteří si nás váží. Co s tím?

1/ Ústavní stížnost cestou stejnou, jakou užívají soudci (dá se řící, že pokud zafunguje zdravý rozum, musíme vyhrát chtě nechtě, pak by si ani soudci ÚS nemohli obhájit svůj rozsudek ve věci vlastních platů)
2/ Regulérní, tvrdý a bohužel časem stejně nevyhnutelný odpor lidí se zdravým rozumem, a to formou převratu, kdy jsme sami zjistili, že demokracie tady asi fungovat nemůže a už nikdy opravdu fungovat nebude!
Tak co teď?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 19:01:00 27. 08. 2010
default.png
Ještě dodávám - tím nejlepším případem myslím snížení jen tarifu, ještě čekám jak dopadne rizikáč.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 18:59:26 27. 08. 2010
default.png
Takže od ledna 2011 u mne tarifní plat minus 2370,-, tedy v tom nejlepším případě. Se dvěma dětma, ženou na mateřské a dluhama na baráku super představa. Ještě že si můžu přivydělat aspoň načerno, taky může přijít doba kdy nám plat ještě sníží a budou nás navíc lustrovat jestli po odpolednech nedělám třeba instalatéra. Nebo dostanem nějaké ty narámky, a budem v takovým domácím vězení, aby bylo zřejmé, že policajt ve volnu nejezdí taxíkem nebo není na nějaké stavbě. Mimochodem mluvil jsem po delší s jedním kolegou a ten už teď ve volnu vozí beton a míchá maltu, takže zbývá jen říct: Kdo je připraven, není překvapen. Jdu si hledat práci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio