Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

I v hospodě je za čárkou cena
ilustrační
Foto: LH

(Aktualizace ze dne  6. 2 .2011 dole). Asi by si každý hospodský ťukal na čelo,  pokud byste při placení požadovali, za každou čárku na účtu jednotnou cenu. Třeba 30 Kč za položku, ať už si nacpete pupek obědem o čtyřech chodech, nebo si dáte malé pivo. Že to je nesmysl? Není! U policie to tak často funguje.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 02. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:39:09 25. 01. 2011
Lukas Heinz.jpg
Dohledávání v evidencích je skvělá věc. Nedávno jsme měli výtržnost,napadení a chyceného jednoho pachatele z pěti. Grázlík znal příjmení a přezdívky svých spoluobejdů a stačilo si vyjet v evidenci s kým byl kontrolován a měli jsme kompletní nacionále ostatních. Nakonce jsme dali dokupy celou eskadru. Mimochodem známé firmy, které nenachají nic a nikoho napokoji. Bohužel naše soudy jsou velmi pomalé a než tihle grázlíci půjdou do učňáky pro kriminálníky, neboli do výkonu trestu, stačí ještě napáchat obrovské škody.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAMILIE 21:49:13 25. 01. 2011
default.png
HAMMER [2011-01-25 21:35:08]: Kdo tohle vysloveně vymyslel netuším ( to se k nám dolů nedostane ), ale určitě to byla nějaká záslužná funkce ( pravděpodobně koordinátor ), aby vykázal jak to bez něho nejde a že je jeho funkce právě ta důležitá, bez které se PČR neobejde. Takže se vyhnali ( za trest ) vedoucí a zástupci na celém okrese, udělala se hurá akce a oni nám měli ukázat kolik se dá udělat KO a KV za 3 hodiny. No a samozřejmě, že se stavělo snad každé auto, aby nám mohli pak říci: "Pánové, udělali jsem XY KO a KV, tak to tak dělejte taky, kdo udělá méně, tak ten práci nedělá pocitivě".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:35:08 25. 01. 2011
default.png
No a kolik toho ti mezuláni vedoucí nadělali, kolik napsali obyčejných lidí jezdících místem denodenně na KO a KV? :D Kolik otravovali zbytečně slušných řidičů? To je prdel, kdo toto řídí? Velí tomu bordelu někdo nebo si tam kdejaké vylízané prase dělá fakt úplně co chce?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAMILIE 20:51:36 25. 01. 2011
default.png
Hezký článek - zrovna dnes byla výživná porada, kde jsme dostali pojeb, že nemáme ony čárečky v podobě pokut, KO, KV ... a že máme otřesnou objasněnost. Takže nám dali různá DBA a další akce, kde budeme sbírat KO, KV a pokuty a budeme se snažit pokud možno chytat chlasty ( to jediné je chválihodné, až na to, že naše oddělení není OHS ) - prostě dělat maximum pro zlepšení statistik objasněnosti. Kdo za nás ovšem bude dělat spisovou práci netuším. Úplně tuším jak to dopadne - spisy, kde nebude pachatel se budou odkládat od stolu, protože na klasické šetření prostě nebude čas :-(

A další perličkou je to, že jsme dostali "knihu", do které budeme s jménem, příjmením a datumem zapisovat počty dechových zkoušek s 0,0promile, aby jsme mohli prokázat, že jsme "něco" dělali.

Mužstvo je absolutně demotivováno a to ještě nedostalo výplatu za leden, kdy motivace klesne již na bod mrazu.

No a aby to nebylo málo, tak místní koordinátoři si vymysleli, že vedoucí oddělení nemotivují své lidi a jsou na ně měkký, tak je vyhnali na DBA ( specielně pro vedoucí ), aby to byli právě vedoucí, kteří ukážou mužstvu kolik se dá za 3 hodiny na DBA udělat KO a KV. Bohužel už nikomu z nich nedocvaklo, že je sice hezké, že vedoucí vyvětrali venku na DBA, ale mužstvo má kupu spisů, které za ně nikdo neudělá ... čeho se ještě dočkáme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:09:28 25. 01. 2011
default.png
MARTOO [2011-01-25 17:12:37]: K těm KO: kamaráde, nejen to. Když si KO vytěžíš, získáš neuvěřitelný přehled. Příklad: dáš si jméno drbana, vyhází ti to čím jezdí a pár jedinců kontrolovaných s ním. Pak si dáš ty auta a dostaneš další maníky, co s tím prvním drbanem jezdí i jako spolujezdci a máš najednou celou bandu, čtvrt hodiny hledání na pomalém intranetu. Ko jsou jedním ze základních stavebních kamenů jako OOP, tak SKPV.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:59:29 25. 01. 2011
default.png
Rád bych Lukášův článek podoplňoval nebo i podle svých zkušeností poopravil:
Předně strašák čárkového systému v celé své brutalitě začal v roce 1948 a dosud neskončil, takže nic nového pod sluncem a kdyby Lessy neměl zamazané ruce od čárkového svinstva až po ramena, nikdy by se na vyšší post nedostal - což není osobní, ale generální konstatování - místo toho jména lze dosadit kohokoliv nahoře kdo jde nahoru.

Dále: diskutuje tu jen pár četníků a pár rentiérů, ten zbytek dávno všechno zabalil a čeká jen na konec šichty nebo jim tato firma je úplně u zadnice.

U čárek špatně je to, že pomocí nich dochází k masivnímu, dlouhodobému a celoplošnému páchání trestné činnosti samotnými policisty i jejich nadřízenými při zpracovávání řady trestných činů, když vedoucí potřebuje buď ZP nebo NP. Nezapomenu připomenout, že tímto systémem dochází k poškozování poškozených a ochraně pachatelů. Motivace je velmi prostá: odměny těm nahoře v řádu, jak jsme zjistili, desetitisíců z kapes daňových poplatníků. Navíc čárky mají zastoupení i v jedné skutečně darebácké položce platu policisty a to je tzv. rizikový příplatek hovořící v tom smyslu, že čím větší binec četník v rajónu má, tím více má na rizikovém příplatku. Teď si někdo zkuste najít pro řadového četníka jediný ekonomický důvod, proč dělat nějakou prevenci? A zkuste totéž u vedení.
Objednávka zní: kvantitu čehokoliv. Na stále stejných místech a časech DBA jsme nedávali pokuty, nebyly chlasty, KO, tak jsme museli psát zastavená auta, časy, směry jejich jízdy.
Nebudu tady s nikým diskutovat, moje argumentace zní jasně a brutálně usvědčujíce: zkuste najít v republice jediné oddělení pořádkové, kde si někdo dovolí vyhledat nebo dokonce soustavně vyhledávat NP. Nenajdete ani to oddělení a nenajdete ani jeden takový skutek. Pokud má četník nějaký takový případ, musí si ho sám šetřit a až má pachatele, může s tím přijít a pak to zoficiálnit. Že to nejde? No mě to neříkejte. Celá policie pracuje takto, nic jiného se netoleruje.

Jaké položky chybí v čárkovém systému? Aktivita a kreativita. Proč? Protože to by muselo četnictvo začít něco dělat, samozřejmě platí základní zásada, že schody se zametají shora.
Jen si to představte: četník je hodnocen podle toho, co vymyslí, realizuje a s jakými výsledky se jeho jednání projeví, kolik toho vyhledá.... Chachachááá, kolegové, kolikrát jsme slyšeli od nadřízených s rudou knížkou, že nám musí být služba psána systémem od kdy dokdy, kde budeme stát, co tam budeme a co tam nebudeme dělat, abychom vůbec něco dělali? Aktivita a kreativita - u Policie ČR vysoce nežádoucí.

Na rozdíl od Lukáše vím, že těch lovců banalit mezi řadovými je tak do pěti procent a to jsou pak ti, co stoupají výše a výše... Deset procent je těch, co chtějí dělat policejní práci jak ji dělali staří četníci a zbytek na všechno kálí. Jestli jsem to s těmi deseti procenty přehnal, tak se omlouvám.

Nám když řekly v hospodách obsluhy, že napřed se nás báli, ale teď se na naše návštěvy těší, protože mají klid a je s náma sranda, bylo to pro nás vyznamenání. Takže ne že žádný člověk z nás není nadšený, to není Lukáši pravda.

Hlídkování v rajónu stylem chodím od ničeho k ničemu je silně k velkému pendreku. Za mě to byl moc draze zaplacený lepenkový panák (měl jsem se všemi příplatky šestadvacet čistého) ale ze zásady pak už nulu na osobním - odmítal jsem ho, protože jsem od vedení nic nechtěl!!!! Prevence má tisíce podob počínaje kontrolami hospod, zastaváren, bazarů, parkovišť, hřbitovů, aut a věcí, co v nich lidi nechávají na očích, besed s důchodci, občany, s dětmi ve školách, s faráři, se starosty, vedení informačního systému pro občany přes kabelovku, vývěskama, místním rozhlasem...
Lidi musejí vědět čeho si mají všímat, jak myslí pachatelé, jak jednají. Když to vědí, máte rázem zpětnou vazbu, stávalo se mi, že i na druhý den. Mluvte s nima, oni budou mluvit s váma.

Na pěti hodinových DBA za dvanáctihodinovou šichtu to ale moc pravda nejde. Zato drban se raduje: když ho kriminálka chytí na elektronickou past, do protokolu drban vypoví, že ví, že jakmile se policajti staví u pošty na DBA, má hodinu celý rajón pro sebe.
Myslíš si, Lukáši, že vedoucí tohle pochopil? No vidíš že nemyslíš. Stáli jsme tam příště zase. Jak ještě nepřímo lépe může management této firmy se zločinem spolupracovat? Je to ještě hloupost nebo to jejich: "neměli jste zvonit těmi klíči!" a "to je ono, to je ono!" Zapšklá bolševická verbež.
A víš co byla největší sranda ráno:
"Kurva, vy zase nemáte žádné KO, co jste dělali?" ječel vedoucí. A my mu pořád dokola, jako kdyby měl potíže s pamětí říkali:
"Stáli na DBA u pošty, (mimo jiné vedle je hospoda kde se drbani naučili slízat aby nás měli pod dohledem) u benzinky, u druhé benzinky, (ve vestách, zdaleka viditelní a všude se to dalo snadno obejet) kde nás kontroloval kontrolní (my jsme na benzín prachy neměli, ale každou noc jezdil ven jeden z vedoucích, který kontroloval hlídky co jako že dělají, jak dlouho kontrolují řidiče (jedoucího den co den tudy z práce), jestli zastavují každé auto....
A víš jak na to tihle dobytci reagovali?
"Vy máte pořád plno výmluv, abyste nemuseli nic dělat!"

Řada těchhle preventivních činnosti jde v čárkách samozřejmě vykázat, protože v těch hospodách sedí jeden vedle druhého jak naobíraní, chtě nechtě máš dvacet Ko během prvních čtyřech hodin služby. Zapíšeš si jednak KZO, jednak obsluhu (jejich plné iniciály si vedeš na dnes zakázaných blocích plných jmen) a jednak ty, o kterých víš že ti řeknou kdo, kdy a s kým odešel, všem drbanům při porušení jejich osobní zóny až na dvacet centimetrů do očí řekneš, že teďka si je pohlídáš a za takovou noční nemáš jediný problém!!!! Toto jsme vedoucímu s kolegou dokladovali, aby nám nepsal ty debilní DBA, no jak si myslíš, že jsme pochodili? Z padesáti takovýchto služeb, kdy jsme se mu doslova vysrali na jeho DBA jsme měli padesátkrát ráno čistý stůl a nejenom to ráno. Bylo to dobře nebo špatně?

Nejlepším čárkovým vykázáním prevence poldy v jeho rajónu je nepřímá úměra, aneb čím méně se toho stane co četník sám nevyhledá, tím lépe. Vyžaduje to myslet, znát zákony a využívat je na samé jejich hranici. A zastřelit vedoucího a s ním celou tu pakáž nad ním.

Nelze vykázat, že se k slušným lidem chováme slušně a k drbanům maximálně tvrdě. Je to však vidět na těch antičárkách. Moc dobře vidět.

Megalomanské akce: protože jsme stále otravovali s těmi hospodami, že to je perfektní místo kde nám vznikají problémy a že se tam docela dobře problémy potláčejí, reagoval management po několika letech našeho pachtění tím, že nám nakázal, abysme na to psali hlášení. Ty KO a klid v rajónu jim nestačily.
Navíc nařídili celookresní akce, kdy se vytvořila komanda, která jezdila po celém okrese a kontrolovaly se hospody ve velkém na "pití" mladistvých. Říkám veliteli toho opatření, aby k nám do rajonu nejezdili, že to je zbytečné, že tam nikoho podnapilého nechytí. Nevěřil mě. Pak se mě ptal, jak to vím. Sem mu řekl, že asi tak, že to pořád kontroluju, mám napsané všechny obsluhy a všichni vědí, že jako první budu řešit je, až pak puberťáka, takže se všichni bojí někomu mladému nalít. Ptal se mě, jak ale ošetřím to, že někdo starší vezme pití mladšímu. Prostě: když tohle zjistím, začnu všem v hospodě kontrolovat občanky, do týdne má hospodský prázdno. A on si rozmyslí takové výmluvy.

Klasická činnost poldy, když mu něco někdo oznámí, je stará jako policie sama, ale Policie ČR se netýká. O co jde? Občan mi sdělí, co ho tíží, většinou jsou to s prominutím kraviny. Já s tím něco udělám nebo jako udělám a až to udělám, zajdu mu sdělit, co jsem udělal. No a kruh se automaticky uzavře: ten člověk mi začne jako poldovi věřit a sdělí mi další věc. Jistě, dozvím se strašnou spoustu pitomostí, ale k velkému mému překvapení po čase začnou ty některé zdánlivé pitomosti zapadávat do mozaiky podobných a mám řešení řady případů, kdy klasickým šetřením zjistíme velké a kulové k tomu.
Nesmím zapomenout toto sdělit tomu člověkovi, protože informace nikdy neumějí téct jenom jedním směrem, co nateče dovnitř, musí i ven, pan Kirkhoff to věděl už o elektrickém proudu. Dostanu, ale musím i dát. Že je to tajné? Jistě, tak se můžu hrát na tajného a vím svoje tajné víte co. Občan musí vědět a až ví, tak si všímá čeho má. Nikdy jindy.

Pak mají místní ale i přespolní grázlové jednu docela nechutnou jistotu: že tady je to samý práskač. Vynikající výsledky jsme měl s oznamováním podomních prodejců. Žádnému z nich lapenému s očiskama vyvalenýma jak šprůdláky jsem nezapomněl říct, proč jsem ho lapl: že to lidi hlásí, protože my jim říkáme co a jak a že tady ti, hošánku, pšenka nepokvete, takže táhni někam jinam, kde na to místní šerif kašle...
Co se dozvíte navíc? Tihle týpci sedají k sobě jako vrána k vráně a vykládají si... A dávají si tipy a varování. Tam je to samý udavač! Víte jak vás pak ta práce těší? Než vás teda vedoucí ráno, utahaného jak poutníka z Lurd seřve, jaktože jste nebyli na jeho DBA.

Za pralesem čárek řadových se skrývá především lenost, "všehoschopnost" a prostě pohodlný managementu vyjádřený jak samozřejmě jinak než penězi na odměnách a ničím nezasloužených platech co jim dal Íčko.

Lukáš píše: "Opravdu hrozné je, že i mnozí řadoví policisté nepovažují prevenci nebo hlídkovou činnost za důležitou."

Já se ptám, čemu se divíš. Kdo a kde to českého četníka od roku 1948 dosud učil? Odpověď je jednoduchá: nikdo.

Píšeš nakonec, že až... až... Lukáši, to za našich životů nebude. Nejsme tak mladí, abysme ty ve vedení PČR přežili. Policie má neprůchodnou velitelskou strukturu, víš dobře, že k tomu, aby jsi mohl něco řídit, (jedna z pěti zásad managera) musíš mít zpětnou vazbu a zpětná vazba je přímo vyloučena tolika za nic neodpovídajícími články velení. Oni jsou spokojeni, nikdo je odtud nedostane a hlavně: jeden ví na druhého takové svinstva, že kdyby se začaly dělat pořádky, budou po roce velit na kraji praporčíci a Rusko nám bude zdarma zapůjčovat Gulagy, abysme měli kam tu bandu lumpů, počínaje managementem policie přes jejich kamarádíčky až po politiky, zavřít. A kdybysme to udělali, rozpočet ČR nutně krachne, protože takové náklady nemá ani církev na žehlení svých pedofilních průserů.

Zkoušíš něco, co už jiní zkoušeli před tebou, objevuješ dávno objevené, nikam to nevede. Bez zásadní systémové změny (vyházení přebujelého managementu) se nikdy nic k lepšímu nezmění. Nikde na světě žádná taková firma nikdy nefungovala a Policie ČR není výjimkou.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ACE-VENTURA 17:12:44 25. 01. 2011
default.png
Taky jsem si zažil KO KV průjezd a pokuty. Jako naprostou obludnost jsem pokládal polistu - psovoda který je vyzvihován jako pracovník málem roku, protože vytrhal a napsal tunu papíru. No a u nohy se mu krčil špatně vyčesaný pes. To by mě vzal vztek.
Souhlas s příspěvkem, kde se velebí vedoucí oddělení se smyslem zapomenout na čárky. Jenže čím víc kapacit na odborech, tim víc tabulek a naštvaných poldů na ulici, kteří jsou nuceni je plnit čísly na DA či DBA. Bohužel jak tak slyším kolegy z OOP či OHS neni vůle plnit kolonky prevencí.......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 17:12:37 25. 01. 2011
martoo.jpg
Mám takový dojem, že na čárky se bude rok od roku hledět více a více.

Už to vidím teď. Nedávno se vyvěsily tabulky "objasněnosti". Vedoucí ji nám dal na nástěnku a zvýraznil všechny útvary na našem ÚO.

Jak se pak má na to člověk dívat, když ví, jak se tyto povedené statistiky tvoří?

Odkdy je chlast a alimenty objasněný TČ?

Co se na tom objasňuje? To mi ještě nikdo nevysvětlil. Ale statistiku to tvoří. Jedná se o velice výživný zdroj odměn. I v době úspor.

Co se týče přestupků, tak tam je to podobné. Hlavně co nejvíce blokovek. To, že si hlídka stoupne do zákazu, který je označen zarostlou rezavou značkou, vedoucího nezajímá. Podle mně je to na potrestání hlídky. Ale koho to zajímá? Čárka to je.

Jedinou čárku, kterou jsem uznával - KO, KV, tak na to vedoucí nehledí. Ani nikoho nezajímá, že z dobře vyplněných KO (do poznámky vypsaná osádka vozidla, směr příjezdu atd.) už SKPV chytilo několik pachatelů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 12:25:27 25. 01. 2011
Lukas Heinz.jpg
Ono to je vlastně celé o vedení. Pokud máte to neuvěřitelné štěstí a máte dobré vedení, pak máte čas na skutečnou policejní práci. A díky bohu z vlástní zkušenosti můžu říct, že se pak pracuje uplně jinak, než když vás někdo honí za čárkama.






Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JONESIX 11:26:47 25. 01. 2011
default.png
S tímto se nedá nic víc než plně souhlasit. Na MOP je největší kabrňák a majitel největšího osobního a odměn ten, který vyškube tuny pokut a napíše tuny KO, a to i přesto, že nezná svůj rajón. Bohudík jsem tomuhle nikdy nepropadl a nechápu co na tom kdo má, jak můžu pak chtít od občana chtít info z rajonu, když jen, abych splnil mu za den dám dvě pokuty za pásy a světle :-))). Takovej člověk Vás pošle pak někam a jedinou jakou máte autoritu je pisálka a výběrčího nikoli jako policisty. Když jsem byl na MOP já, vedl jsem si blok o tom, kde mám jakou firmu v rajonu, kdo je tam vedoucí a telefony, kdyby náhodou se něco dělo ať vím za kým zajít. Dál sem si poznamenával, od starších kluků jména místní galerky, a to i těch, kteří byly momentálně ve VTOS, aby až někdo vyjde ven, tak abych věděl o koho jde. Bohužel u mých nadřízených to nebyla činnost, páč sem na druhou stranu nestíhal denně dát minimálně dvě až tři pokuty a 10-15 KO, neboť obejít obvod a pokecat s lidma, bylo krom zpracování nápadu, moje nejoblíbenější náplň. V současné době na SKPV, již není taková šance jako dříve, dělat pořádnou detektivní práci, jste zahaleni tunou papírů, kdy jediné měřítko je kolik spisů jste za měsíc odbouchl a hlavně, aby byl splněn nápad TČ, jinak je strašnej průšvih a nikoho příliš nezajímá, že některé kauzy je potřeba dělat do důsledku a ne uzavírat horkou jehlou, aby to pak v příštím měsíci krachlo. Mám štěstí, že teď mám rozumné vedoucí, kteří dělali tu samou problematiku jako já, jen bohužel i oni jsou tlačeno do toho, aby jsme měli co nejvíce objasněnosti potažmo čárek, stejně jako jiná oddělení, které mají jednodušší problematiku. Kolegové z těchto problematik, se také často diví, jak je možné to takto poměřovat, ale to vám nikdo nevysvětlí. No nic, čárkovej systém tu bude neustále, páč nikdo z hlav nahoře není schopen, vymyslet něco jiného, protože by jinak museli často chodit ven mezi lidi se poptat se, co je trápí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio