Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

INSPEKCE NEBO INKVIZICE
ilustrační
Foto: internet

Inspekce Policie má v rámci policejního aparátu zcela ojedinělou pozici. Má obrovskou moc nad policisty a podléhá kontrole jediného člověka  a tím je ministr vnitra. To je také důvod proč se zevnitř policejního sboru nikdo a nikdy nepokusil kritizovat práci této instituce. A důvody ke kritice bez pochyby jsou.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 07. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 23:05:27 06. 08. 2011
Lukas Heinz.jpg
MARTOO [2011-08-06 20:18:56]:

Jde a takový černý humor, ale vzhledem k tomu co jsem si přečetl černé na bílém, si dokážu představit lecos. A právě jsem bodnul do vosího hnízda. Co myslíš Martoo mají vosy žihadla? :-D

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN_FOLTYN 22:57:22 06. 08. 2011
default.png
PETR-KUBELAK [2011-08-02 20:16:46]:

Dobrý den.

Nuže ... dívám se a nestačím se divit. K Vámi uvedenému mohu říci jen jediné, vážený pane, a to ŽE JSTE LHÁŘ. Vaše jméno mi absolutně nic neříká, takže se nedomnívám, že bychom se někdy setkali, obzvláště, pokud bych se Vám měl svěřovat s natolik detailními informacemi, o nichž tvrdíte, že jsem je měl před Vámi říkat. To, co uvádíte, jsou dílem lži, dílem pouze (dle mého soudu účelově) VELMI zkreslené informace, přičemž míra tohoto zkreslení se ponejvíce blíží HEADLINES OF RADIO JEREVAN.

Velmi rád bych zde bod po bodu vyvrátil nesmysly, které uvádíte, ale obávám se, že přesně o to Vám jde - odvrátit pozornost diskutérů od tématu reportáže a zaměřit ji směrem k mé, v daném případu zcela irelevantní osobě.

Skutečnost, že LŽETE jsem ovšem ochoten komukoli, kdo by projevil zájem, schopen doložit skrze email (LaFontainM@seznam.cz).

S přihlédnutím ke skutečnosti, že jste se zaregistroval krátce po vyjití článku, mohu se pouze domýšlet, zda je Vaše provokace řízená či zda jsou Vámi uváděné informace dílem pouze dezinformace či výplodem Vašeho chorého mozku.

Přeji Vám, aby Vám dnes na vycházce svítilo sluníčko a aby Vám staniční sestra povolila delší večerku, takže byste stihl i závěrečnou znělku svého oblíbeného pořadu a konečně se tak dozvěděl, jak to s tím chlapcem na kole s papírovou čepicí na hlavě nakonec dopadlo.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 1)
Poslat zprávu MARTOO 20:18:56 06. 08. 2011
martoo.jpg
CATANI [2011-08-06 10:13:35]:

Přesně tak to vidím taky..

Pokud budemem mluvit o praktikách inspekce, jsem moc rád, že jsem se s jimi nesetkal a doufám, že ani nesetkám. Když jsem slyšel, jakým způsobem byli někteří policisté v minulosti inspektory vyslýcháni a jak se k nim chovali, docela mě zamrazilo.

Těžko soudit jakoukoliv uvedenou kauzu, pokud člověk nemá spis v ruce. Dokud nejsou pravomocně odsouzeni či kázeňsky potrestáni, pořád je zde presumpce neviny a tudíž stále patří mezi nás.

Může se stát, že někdo z nás bude taktéž propírán, nikdy nevíme k čemu se ve službě přimotáme, dost událostí jsou pro média a inspekci velice lákavé, byť policista nemusí vůbec pochybit, a jistě by nebylo vhodné se stavět jak na jeho stranu, tak na stranu žalujícího či služebního funkcionáře pověřeného kázeňskou pravomocí.

V současné době můžeme jen doufat, že se bude vůči zúčastněným postupovat spravedlivě a adekvátně.

Lukáši, do seznamu ses zahrnul kvůli tomtuto článku?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 12:45:17 06. 08. 2011
Lukas Heinz.jpg
KAREL-150 [2011-08-06 11:12:16]: Neboj Karle podělím. Pro tve info. Informace čerpám přímo z kopie spisu. Nic světoborného.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 11:12:16 06. 08. 2011
Karel.150.jpg
Catani: Velmi pěkně napsáno. K takovému názoru se můžu přiklonit.

martin-skpv: Dobře, tvé připomínky kolem rekognice jednoznačně akceptuji, já ji nikdy nedělal a nyní jsem si dostudoval trestní řád. Ale opírat se o mediální výpovědi obviněných, tedy o jednostrané stanoviska mi moc šťastné nepříjde.

Lukáši velmi by mě zajímalo jak to bylo s těmi znaleckými posudky a zdroji tvých informací, díky..! Myslím si, že pokud víš, že jim to bylo takto manipulativně přišito, tak by se to tak nechat němělo, poděl se tedy o své informace, nenechávej si to pro sebe.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:13:35 06. 08. 2011
default.png
Není pochyb, že inspekce pracuje na podobném systému jako celá policie. Počítají se čárky. Zarážející je potom jakým spůsobem a jakým postupem se jich dosáhne. Jedna věc je někoho "oflastrovat" za každou cenu za skutečný přestupek, druhá věc je rozhodovat o osudu člověka či jeho omezení svobody na několik let, na základě něčeho co je nad rámec zákona, co je na podnět někoho zlikvidovat či na příkaz ze zhora.Zarážející je poté, kdy třeba v případě nálezu peněženky, se soudce podivuje nad praktikami inspekce a srovnává ji s výkony STB.
Nemám pochyby, že ve zveřejněných kauzách k uváděným skutkům skutečně došlo. Mám pochyby nad způsoby vyšetřování a postupem. Kdy by byl použiván normálními složkami policie, tak někteří ministři, poslanci, politici, podnikatelé či starostové a jim podobní sedí úplně někde jinde.
Zásadní věc je, že není v tomto státě měřeno všem stejně, zákon je využíván někdy a proti někomu. Dokonce v případě vlivných je možné zákon modifikovat atd.

Uvedené kauzy bych však nepodceňoval v případě 17 dopravních herců, jde o skutečné zneužití pravomoci a nejsou první a poslední, kdy bylo zjevně odděleno zrno od plev. Jak k tomu přijdou policisté, co nepřekročují zákon, nepřivydělavají si nad rámec zákona atd. a jsou za svou lidskou poctivost někteří tomu říkají posranost, ještě označováni i jiným expresním výrazivem.

Delta tým, tam snad nejvíc vyplouvají na povrch největší pochybnosti o chování inspekce, ale není pochyb o tom, že k skutkům a jednání policistů docházelo. Pokud toto jednání policistů bylo cílené pouze na určité skupiny pachatelů s ohledem na rasu, identitu či jiné skutečnosti, je toto hodně společensky nebezpečné. V případě zabití vietnamce o vině a nevině rozhodoval soud(vzhledem k dvěma diametrálně odlišným rozhodnutím, taky si něco myslím), rozhodl jak rozhodl.Nelze tolerovat za účelem dosažení pořádku či snížení kriminality chování st. složek nad rámec zákona. Samozřejmě, že v tomto případě ihned každý odpoví a inspekce se vůči policitům takto chovat může.(tak to v ČR dnes chodí)A děláme my občané s tím něco? Neděláme, držíme huby a volíme Vondry, Bárty, Kalousky, Grossy, Drobily, Fuksy...

No a poslední kauza kriminalistů a inspekčního s vydíráním podnikatelů či zametáním kauz atd. Tak toto je bonbónek, kdy neodhalených bobónků zůstavají pytle. Děkovat pánubohu za tento jeden odhalený skutek normálního rozsahu a to co by mělo být hlavní náplní inspekce. V tomto případě šlo o odhalení, kdy skupina měla z toho hmotný prospěch. Tady naprosto selhává systém, který vyrábí policisty, kteří nemyslí hlavou, myslí na pokyn nebo ze zištných důvodů a v zájmu vlivových sfér. Je zcela směšné, pokud se někdo domnívá, že nadřízení o této činosti něvěděli(nevěděli co mají pod sebou za lidi), nekryli je apod. Pokud ano, tak musím říct, že v totmo případě nadřízení jsou b...é(manageri) a né policisti a znovu ukazuje jenom na kádrový problém současné zdecimované policie.

Není pochyb, že inspekce nahání strach policistům a to ani tak, že působí na poctivé policisty preventivně, spíše to vypadá, že můžou se stát obětí účelovosti, nezákonného postupu nebo metod, které s demokratickým systémem nemají nic společného.

Pokud to tak dál půjde, bude se muset pojem poctivý policista, což by měly být většina, předefinovat jako člověk bez jakékoliv důvěry, schopen pro blaho nadřízených a st. moci splnit cokoliv.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:40:50 06. 08. 2011
honzad..jpg
predposledni radek ma byt: nejmin 15 let

PS: ze tohle davat do jednoho pytle s kauzou vietnamce, Foltyna atd.. to je samozrejme jasna blbost. kazda ta zalezitost je neco uplne jineho a zije si svym zivotem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:36:59 06. 08. 2011
honzad..jpg
smarja jaka precizni policejni prace? O tom, co se v Brne deje, vedel kazdy kdo se pohybaoval okolo tehle problematiky a hlavu nemel jen proto, aby mu neprselo do krku.

Tohle v Brne fungovalo minimalne od poloviny 90 let a pokud ted gang nekomu slapl na muri oko (nebo se spis hodilo jej shodit z jinych duvodu) a jde se po nem, tak to neni zadna precizni policejni prace, ale normalni ucelovka. O tom, co se v Brne v tehle lajne deje, se totiz vedelo, jen jaksi nebyla vule to resit. Ted najednou vule je. Nerikam, ze to je spatne, rikam, ze spatne bylo to, ze hosi temto byznys provozovali nejmin 15 a nikomu to nevadilo, byt o nich vsichni vedeli...




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 00:43:41 06. 08. 2011
Lukas Heinz.jpg
JARDA [2011-08-05 20:14:48]:

V parlamentních listech zařadili kauzu kolem "Setvákovců", tzv. Brněnskou kauzu do kategorie s Delta týmem a 17ti policisty, kteří pracovali pro filmaře.

Myslím si že je to chyba. Tohle nelze srovnavat. Kauza "Setvákovců" je alespoň podle dostupných informací luxusní policejní práce a tady oprávněně patří body IP a UOOZ.

K realizaci ale došlo těsně po Delta Týmu a po kauze 17ti policistů pracujících u filmu, což je monumentální mediální bublina. Kauza Setvákovců je alespoň dle mého názoru mezi tyto dvě mediální bubliny zařazena neprávem.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN-SKPV 23:11:19 05. 08. 2011
default.png
Lukáši moc hezky napsaný článek, s většinou souhlasím a jako bývalý nadřízený (bohužel), ale stále kamarád Míši Vahali vím o uvedeném případu "Vora v zakoně" docela dost. Škoda dobrých policistů, ale když chce někdo zastrašovat tak u policisty nejlépe když se proti němu zahájí jako v tomto konkrétním případě. To, že je IMV instituce, které je třeba a pakliže je to důvodné nemám problém s ní spolupracovat, nicméně žalovatelnost jednotlivých skutků viz výroční zpráva 2010 není valná a proto je na pováženou zda není opravdu někdy jednání IMV uspěchané, byť čárkování plk. Mgr. Brunclík popírá. Všude však pracují jenom lidé a chyby se dělají, jetli je za tím i něco víc se můžeme jen domnívat.
Karel - 150 : nevím kde sloužíš a jaký máš přístup ke zdrojům (mimo chodbových řečí), ale informace, které žádáš po Lukášovi jsou dostupné a to ať už vyslovené přímo obviněnými (resp. odsouzenými) v rámci pořadů v TV, které jsou jistě v archívech či zveřejněné v tisku (kromě bulváru). Foto z rekognice "in natura" pakliže se jedná skutečně o fotografii v dané kauze pak ukazuje na zcela nestandardní postup. Na našem oddělení se rekognice dělají každý týden a to ať již v přítomnosti soudce či (pouze) advokáta obviněné osoby. Pakliže jsou figuranti jako v tomto případě neodpovídající poznávanému objektu jsou vždy vznášeny námitky ze strany soudce či obhájce a několikráte došlo k tomu, že se nepodařilo vhodné srovnávací objekty sehnat a bylo od rekognice upuštěno, případně byla provedena rekognice jen dle foto. To, že podezřelý či obviněný je postaven do řady s objekty, které nemají vousy a on ano, považuji za pochybení, které při tomto úkonu jednoznačně ukazuje na osobu podezřelého - pakliže i ve výslechu k popisu s poznávající osobou realizovaném vždy před prováděnou rekognicí tato uvede, že podezřelý měl vousy, tyto musí mít i figuranti. To zda byla uvedená rekognice pak užita jako důkaz při hl. líčení před soudem nevím, ale můj názor z praxe je takový, že by na výsledek rekognice neměl být brán zřetel.
p.s. Jsem hrdý na to, že jsem policista a velmi mě mrzí hon na policii posledních dnů. V každém povolání se najdou lidé, kteří vybočí, překročí zákon, pochybí, ale já si nikdy nezvyknu na to, že nás veřejnost vidí jak napsal v tomto týdnu Blesk jako ty co "vydírají a mlátí", co mají dětské porno v každém počítači, berou úplatky a nebo v uniformách postávají na ulicích a hlídají filmařům techniku. Myslím i na mé dospívající děti, které toto vnímají a pokládají otázky na které se těžko odpovídá......... Přeju všem policistům ať je líp a platy nám sníží jen o pár tisíc a ne pod hranici živ. minima, bo bych nerad stál na sociálce vedle našich klientů..., ale teď mě napadá, že by se ušetřilo za kanceláře.....

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio