Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Proč se u nás grázlům daří (REDAKCE)

Proč se u nás grázlům daří
ilustrační
Foto: internet

Za poslední čtyři měsíce se mi hned dvakrát stalo, že jsem byl zcela bezdůvodně napaden na veřejnosti jiným člověkem. Nebyl jsem v uniformě, tyto lidi jsem nijak neprovokoval a nikdy předtím jsem je neviděl. Oba incidenty skončily naštěstí pouze slovním vyhrožováním ze strany útočníků. Ale mohlo to být i jinak. Podobné incidenty se ovšem stávají i jiným lidem a jsou stále četnější. Proč tomu tak je?

 

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 11. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARKUS 09:44:50 17. 11. 2011
default.png
Není to úplně off-topic a proto si neodpustím odkaz na aktuální dění: hxxp://www.novinky.cz/krimi/250812-romove-zbili-mistostarostku-obce-chteli-socialni-davky.html
U tohohle etnika je výhoda v tom, že jeden nemusí nikdy moc dlouho hledat exemplární případ, protože ho dodají sami v krátkém čase. Zaujala mě především pasáž: "Zatím nebyla stanovena ani kvalifikace trestného činu. „Nikdo zatím nebyl zatčen ani obviněn,“ dodala policejní mluvčí..." Na to jsem se chtěl zeptat přítomných policistů, jestli je to normální postup? Mně přijde že ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 15:20:46 15. 11. 2011
default.png
Naprostý souhlas. Grázlům se daří, protože se významně podílejí na tvorbě samotných zákonů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:51:46 13. 11. 2011
default.png
Jenom můj názor na pravděpodobnost setkání se se zločinem co se týče velikosti aglomerace a dopad na vnímání lidí těchto skutků:

já ti nevím, třeba co toto: máš obec o dvou tisících obyvatelích, kde když se přihodí tři věci za týden, dotknou se těch lidí daleko více enž binec v Praze. Jednak se stanou pár metrů (do stovek) od jejich domovů, jednak postihnou lidi, které všichni důvěrně znají a jednak na počet obyvatel je těch skutků mnohem více než ve městě. Navíc všichni tito lidé žijící v menších obcích, které policie poctivě informuje o dění v jejich obci (u nás samozřejmě ne) musí jasně cítit, že je jen otázkou času, kdy něco spadne i na ně. Tam je velmi vysoká ochota s dobře preventivně fungující policií efektivně spolpracovat a v podstatě zločin zcela udusit. I když se něco stane, velmi rychle je pašík dopaden. A víme jak to funguje. Pašíci si to mezi sebou řeknou, že tam a tam pšenka nekvete, že lidi tam bonzují.

Jenom to chce, aby policisté na pochůzce nehleděli na hodinky kdy jim skončí, ale všímali si a dělali všemožně s právním povědomím lidí a jejich naprostou informovaností. Čím méně mám času na pochůzkovou, tím více musím být efektivní. Máme kabelové zpravodajství obcí, máme místní rozhlasy, máme internet. Máme kluby důchodců, máme církve, máme skauty, máme co chceme, ale děláme že lidi neexistují a hrajeme si svoje čárečky a statistiky. avíme se o kvalitním zpracování spisů, ale zapomínáme se přitom tak nějak podívat k čemu to je a co se s případy stane.

Mluvit s lidma v terénu je hezké, ale neefektivní. Médii oslovíme lidi všechny najednou. Faráře poslechnou jeho ovečky na slovo, na jeho kázání připomínající policejní svodku bude v kostele nabito (tak nějak mám vyzkoušeno), důchodci jsou neuvěřitelně ochotní ke spolupráci, jak mně řekli, připadají si užiteční a ne zbyteční, dejme jim tu užitečnost. Není třeba čekat na nějaké oficiální občanské hlídky, všímavost lidí funguje i bez nich zcela stejně. U nás nikdy nebude na to, aby lidi dostali výstroj policisty, navíc v tom osobně nevidím ani tu správnou cestu. Drban nesmí vědět, kde ho kdo vidí a kde už volá policii.

Když už jsme na pochůzce, máme k návštěvě bazary, sběrny kovů, autovrakoviště, hospody... Nechápu jak se někdo na pochůzce může nudit, na pochůzce se nedá stihnout zdaleka všechno, co je logickým odbytištěm nebo naopak semeništěm bordelu v rajónu. Jen kontrola zaparkovaných aut s tím, co lidi nechávají uvnitř a lístečkem s vytištěným upozorněním na nebezpečnost jejich počínání zabere hodiny. A lidi to ocení, mezi sebou si to řeknou, ocení že je chráníte místo buzerujete za špatné parkování. Podepište se na lísteček za stěrač, aby bylo vaše jméno čitelné, uvidíte jak budete pak sklízet. Napište jim že jim to radí "Vaše policie" - toto mě můj VO vytýkal, že nejsme žádná jejich policie, následovala hádka, kdy jsem mu poprvé řekl, že ty moje ovečky jeho rozhodně nejsou a že jsem šel k policii darebáky stíhat a musím je zatím poslouchat.

Vysvětlete jim na lístečku, že schovávat věci pod sedačky je nesmysl, že to drban ví a ani sebevětší opatrnost nezabrání tomu, aby drban nějaké auto zkusil poničit bez toho, aby něco našel. Že klíče v autě spolu s SPZ dokáží bez potíží drbanovi říct, kam s těmi klíči má zajít až nebudou doma. Atd. Měl jsem to na třetině A4. Z každé A4 jsem měl tři lístky s útvarovým razítkem a mým jménem dole.

Zase jsem odbočil. Zpět k tématu.

Napadla mě otázka, co by se asi tak stalo, kdyby policisté na ulicích začali dělat svoji práci v oblasti prevence (a kua zapomeňte při slově prevence na bezcílné otrávené palundování se ve vestě po rajónu - to je akorát tak četnická idiocie) a lidi začali spolupracovat a nutně by poklesl nápad TČ a prudce by vzrostla prestiž policie?

Co by se stalo s prostředky na policii a managery?

Odpovím vám z vlastní zkušenosti jak jsme dopadli my. Spolu s jedním kolegou jsme začali při široké informovanosti kolegů na všech úrovních s těma hospodama. Počínaje nalívání osobám zjevně podnapilým a konče odbytištěm kradených věcí. Do té doby o ten systém nikdo nejevil pražádný zájem. Vedoucí jen psali od stolu svoje KB a DBA a nic.

Musím předestřít, že kontroly hospod v rajonu vám spolehlivě zaberou celou jejich otevírací dobu, do půlnoci nejméně. Neexistuje nějaké debilní DBA nebo KB, přesto v hospodě už po zajití systému uděláte jen to, že uvnitř si opíšete osoby které neznáte ani vy ani obsluha na KO, v autě pak důvěrníky a drbany vám známé a samozřejmě obsluhu. Máte tak z hospody cca pět až patnáct KO. Ty sepnete sponkou k sobě a při vkládání do systému o přestávce, zatímco drobíte do klávesnice, toto opět dáte k sobě. V hospodě nezapomenete drbanům sdělit, že si je už do rána pohlídáte. A tak, aby to všichni slyšeli. Vy jste šerif, podle toho musíte jednat.

S kolegou jsme takto udělali padesát nočních, které jsme si vytýčili jako nějakou metu. Za těch padesát nočních takto provedených jsme do rána neměli v rajóně jedinou ranu! Musím ještě říct, že jsme nesloužili stálé dvojice, takže jsme měli spolu službu jednou za týden nebo i jednou za dva týdny, jindy ale dvakrát týdně. Při takové "četnosti" to stačilo, čili princip tiché pošty při takovém šokujícím postupu policie musí fungovat betelně. Jiní kolegové jaksi neměli zájem.

Pak jsme to prezentovali, žádné násilí, ale říkali jsme to kolegům. Samozřejmě žádný ohlas, žádné poděkování, žádné výzvy, abychom to zpracovali oficiálně a dali k lepšímu pro všecky...

Netrvalo ani tři měsíce a už jsme kontroly hospod dostávali nařízené oficiálně, ale po managersku. Musíme si uvědomit, že jsme měli kolem třiceti až čtyřiceti KO a že jejich zpracování není otázkou deseti minut. Byla to ta nejmenší možná byrokracie s celým systémem. Ještě jsem zapomněl, že tehdy jsme to do PC nevkládali, jen dopsali všechna data. To jsem si dělal až později už sám, když kolega sloužil jinde a já taky - už jsme to s tím hňupem nemohli vydržet.
Jistě si někteří řeknete, že riskovat takovou haldu práce na ráno je sebevražda, což máte recht. Nad ránem máte nějakou nehodu a jste tam s těmi posranými KO do poledne. Na to jsme taky kašlali, prostě jsme se vrátili na oddělení, KO pozaspisovali a jeli zase ven. Využíval jsem i svého deníčku se všema jménama s jejich nacionálema (zvysoka seru na blbce nahoře že se to nesmí) a dopisoval to ještě v autě co šlo. Měl jsem i volební seznam s adresama a rč všech lidí v rajónu, samozřejmě jsem ho slušně předal dál kolegům.

Takže jak to zařídili manageři: samozřejmě potřebovali na všecko papíry, takže nám tento systém rázem fyzicky a časově znemožnili. Dopadlo to tak, že jsem hospody

a) buď kontroloval jak chtěli ale stihnul jsem i se psaním tak tři max

b) nebo si to dělal dál po svém, ale pak jsem kontrolu hospod nevykazoval a neměl jsem zase čárku. Vedoucí se mě ptal, o co jde, proč to nepíšu, tak jsem mu řekl, že jsem šel dělat práci četníka, ne zásobovatele čárek pro nadřízené. Že si nenechám "svůj" systém doprasit. Nikdy mi nic neřekl (to byl už jinší šíbr než ten předtím) a já jsem mu taky řekl, že mám stejně nulu na osobním a rád bych, aby to tak i zůstalo, že je pro mě osobní od nadřízených urážka.

Takže předpokládám, že i kdybyste teď všichni nakrásně začali dělat prevenci a kriminalitu utlačili, vedení vás utopí v papírech a neuděláte zase nic. Management této firmy si z vaší práce, vašich nápadů a postupů zase udělá svoje výkazy a svoje čárečky, (pomiňme že si samozřejmě přisvojí vaši práci páč tohle je logický výkon služby četníka v terénu který už objevili jiní stovky let před náma) a zase si za vaši práci, kterou vám ale zprasí co se týká její naprosté efektivity, rozdá mezi sebou odměny.

Dostal jsem se až sem. Cokoliv u policie udělám, nikudy to nejde. Jak mi řekl ten slušný vedoucí: nejde to, zkusil jsem to sám tisíckrát, nejde to.

A pozor! On sloužil v době, kdy jsem já klacíkem na ranči svém do hovna mlátil, já sloužil v době, kdy jste totéž dělali vy a pořád co? Pořád je to stejné. Toto mě dovedlo k závěru, že v tomto stavu je policie nereformovatelná složka pracující jako SNB na principu plánu čáreček a všichni, kdo se tam o něco ve smyslu čáreček snaží, jsou jen škodná, co ukazuje těm debilům ve vedení, že to jde.

Uvědomme si jednu věc: současný systém práce policie (stále stejná DBA a KB stále stejné časy, zatloukání NP TČ atd atd atd) je poslední stupeň neúmyslné spolupráce s drbany. Pak už je jejich přímá podpora.

Z toho logicky plyne, že kdokoliv se tohoto aktivně účastní, je darebák ať už naivní nebo líný dole nebo zištný nahoře.

Dovoluji si upozornit, že to takto vnímá i veřejnost.


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:35:38 12. 11. 2011
honzad..jpg
hammere, mas pravdu, ale jeste bych to rozvinul, pokud jde o civilisty. Vsechno je to otazka pravepodobnosti. POkud nekdo bydli na relativn klidne stredni ci male vsnici a vecer v 19hod uz edi doma a nikam moc nechodi (autem z prace a doprace a na nakup) tak pravepodobnost ze se k necemu dostane j relativne mala. Ale tim jak se clovek vyskytuje vice casto v terenu (mesta a problmov lokality), eventuelne v ruznych vecernich hodinach, tak pravepodobnost prusvihu proste narusta a to, ze se k nemu clovek nachomejtne je proste stejna pravdepdobnost, jako to ze kdyz clovek na D1 stravi rocne 6 hodin, tak pravdpodobmnost ze se stane ucastnikem DN je menis nez u profika, ktery tam za rok hodin stravi 800.
A pka je ti jeste jen aspekt. I pri zachovavani vsech zasad prdbezne opatrnosti proste moznost, ze e clovek ocitne v spatnem okmaziku na spatnem miste clovek muze omezit, ale bohuzel ne vyloucit. Nahoda je proste svina.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:48:57 12. 11. 2011
default.png
ANDRAS [2011-11-12 10:45:00]: On Karel napsal špatně tuhle větu: "Mě nikdo v civilu slovně ani fyzicky nenapadl, již asi 5 let, nechodím ozbrojený." Mělo to znít tak, že ho ZATÍM nikdo v civilu nikdo nenapadl a že ani netuší, kolikrát k tomu měl blízko a proč z toho sešlo.

Když jsme vyslýchávali drbany co a jak, často z nich vylezlo kolikrát svoje skutky zkusili předtím nebo se je pokusili zkusit nebo jak se na daný skutečk připravovali. Když si tohle člověk četl, napadlo ho jediné: toto by si měl přečíst povinně každý člověk hnedka po slabikáři. Aby viděl jak moc odlišní jsou tvorové, co vypadají zvenčí jako lidi.

Příklad: od rána popisovaného dne drban hledal, který objekt v našem rajónu v noci udělá. Chodil o obci, kam přijel ráno vlakem, a lezl po žebřících na mateřské školce, pak zkoumal přístup ze střechy na místním fotbalovém hřišti... za dne, kolem byli lidi, nikdo si ho nevšimnul. Nikdo nechápal o co jde, měl monterky, mysleli si, že tam něco dělá!!!! Na oběd si zašel do bufáče, al si nějaké pivka, poseděl, poptal se na zájem na různé věci (co ale ještě ani neměl ukradené) pokoukal na telku a zase vyrazil. Pánové, desetihodinová směna! Poctivě odchozená a prošmejděná. Hleděl i do zaparkovaných aut co tam kdo má odloženo, kterému by vytřískal dlažkou okno...
Já jsem ten jeho výslech četl děckám v občanské nauce. Tam bylo ticho jako v hrobě, když jsem četl v kterých ulicích na co hleděl. První slovo co jedna deváťačka na to pronesla bylo: Ty vole, to je teda síla! On nám hleděl do auta, já tam mám skoro nové lyžáky!

Víte na co jsme ho dostali? Na naše kontroly hospod - obsluhy jsou vám totiž vděčné, když jim tam uděláte pořádky a ono se to projeví. Obsluha bufetu si ho tajně pro nás vyfotila!!!!

Musím odbočit, protože vám chci říct, jak jsem jednal s obsluhama v hospodách. Nabídl jsem jim pomoc - my chceme mít klid, oni chtějí to samé = klid = tržby. Bude to tak, že nikdo, koho označím jako za problémového nedostane napít, protože se obsluze jeví jako zjevně podnapilý. Obsluha může použít moje jméno a kdyby byl problém, ihned volat.
Pokud ale obsluha zavolá až bude binec skrz to, že někoho napřed ožrala, řeším první příčinu a to obsluhu. Říkal jsem jim: maria vám skare nás volat, když tu někoho nažerete a on vám z toho bude dělat kůničku na dřevo.

Ještě dopoledne po vloupačce do mateřské školky jsme toho drbana měli. Když říkám prevence, velice dobře vím o čem mluvím. Díky prevenci jsem měl vycvičené svoje lidi = svoje oči a uši. Bez oficiálních občanských hlídek. Otevřeně ale říkám, že jsem to dělal když ne zcela ilegálně bez vědomí vedoucího tak poloilegálně a co vedoucí věděl, to mi hatil. Nedostal jsem se nikdy k tomu, abych něco dotáhnul do úplného konce, kdy bych mohl sledovat dlouhodobé statistiky. Mělo to takové dílčí úspěchy, přestaly demolice veřejného majetku ožralci atd, ale asi chápete, že to je něco, co se nedá spočítat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:33:28 12. 11. 2011
default.png
JAMESCLC [2011-11-11 22:55:34]: Zaboha si nemůžu vzpomenout, jak to bylo, jak píšeš, s tím registrem přestupků. Vynechejme EKŘ samozřejmě.
"Šedesátka" z roku 1961 byl paskvil a ne přestupkový zákon. To jen trochu off topič. On byl nedostatečný a děravý už za bolševika. Fakt si nemůžu vzpomenout, co se s tím dělalo. Pátrání jsme si vedli každý ve svém zápisníčku, který se pravidelně kontroloval nadřízenýma, ale registr přestupků? Fakt nevím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 10:45:00 12. 11. 2011
Andras.jpg
KAREL-150 [2011-11-10 18:18:05]:

No vidíš to, já kdybych nechodil ozbrojen, tak už jem 2x mrtvý. Chtěl bych tě vidět, jak by jsi tomu pánovi pomohl, kdyby jsi byl toho útoku svědkem. Asi dobrým teplým slovem a svatou sílou?:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 22:55:34 11. 11. 2011
default.png
Lukáší, díky za pěkný článek, osobně si myslím, že hlavní problém současné společnosti je v tom že nikdo nemá žádnou jistotu, až tedy na smrt což zrovna pěkná perspektiva není... jinak s Tebou souhlasím.

No a samozřejmě je nutné zavést co nejdřív jednotný registr přestupků (ono už tu něco podobného bylo, ovšem "sametový demokrati" ho zrušili), ovšem já moc už celkově v nějaké zlepšení v blízké době nevěřim, zatím vláda koná jen proti slušným občanům a policistům strká klacky pod nohy jak jen může, no třeba za 50-100let bude lépe, kdo ví...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAJNYDAY1 16:44:57 11. 11. 2011
.jpg
http://www.antifa.cz/content/ludek-hruby-neonacista-chuligan-svedek

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 23:46:22 10. 11. 2011
default.png
HAMMER [2011-11-10 17:30:57]: Ale z toho co čtu mám podezření, že jsi "polda" aspoň byl ;).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio