Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Proč se u nás grázlům daří (REDAKCE)

Proč se u nás grázlům daří
ilustrační
Foto: internet

Za poslední čtyři měsíce se mi hned dvakrát stalo, že jsem byl zcela bezdůvodně napaden na veřejnosti jiným člověkem. Nebyl jsem v uniformě, tyto lidi jsem nijak neprovokoval a nikdy předtím jsem je neviděl. Oba incidenty skončily naštěstí pouze slovním vyhrožováním ze strany útočníků. Ale mohlo to být i jinak. Podobné incidenty se ovšem stávají i jiným lidem a jsou stále četnější. Proč tomu tak je?

 

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 11. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 10:45:00 12. 11. 2011
Andras.jpg
KAREL-150 [2011-11-10 18:18:05]:

No vidíš to, já kdybych nechodil ozbrojen, tak už jem 2x mrtvý. Chtěl bych tě vidět, jak by jsi tomu pánovi pomohl, kdyby jsi byl toho útoku svědkem. Asi dobrým teplým slovem a svatou sílou?:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 22:55:34 11. 11. 2011
default.png
Lukáší, díky za pěkný článek, osobně si myslím, že hlavní problém současné společnosti je v tom že nikdo nemá žádnou jistotu, až tedy na smrt což zrovna pěkná perspektiva není... jinak s Tebou souhlasím.

No a samozřejmě je nutné zavést co nejdřív jednotný registr přestupků (ono už tu něco podobného bylo, ovšem "sametový demokrati" ho zrušili), ovšem já moc už celkově v nějaké zlepšení v blízké době nevěřim, zatím vláda koná jen proti slušným občanům a policistům strká klacky pod nohy jak jen může, no třeba za 50-100let bude lépe, kdo ví...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAJNYDAY1 16:44:57 11. 11. 2011
.jpg
http://www.antifa.cz/content/ludek-hruby-neonacista-chuligan-svedek

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 23:46:22 10. 11. 2011
default.png
HAMMER [2011-11-10 17:30:57]: Ale z toho co čtu mám podezření, že jsi "polda" aspoň byl ;).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 18:18:05 10. 11. 2011
Karel.150.jpg
Hezký článek, cokoli pro sebeobranu je samozřejmě dobré doporučit (skutečně však pro sebeobranu:). Mě nikdo v civilu slovně ani fyzicky nenapadl, již asi 5 let, nechodím ozbrojený. Ten incident z metra byl hodně nešťastný, viděl jsem i jiné závažné události vyšetřované u nás na oddělení, naštěstí jich nejsou tak časté, řekl bych tak jedna událost za dva měsíce, při počtu obyvatel a množství kontaktů mezi těmito obyvateli to pro mě není častá událost. To však neznamená, že to beru na lehkou váhu. Myslím si, že bojová umění, sebeobrana a obrané prostředky v rukou člověka, který se dokáže sebeovládat jsou přirozené, více by mě však zajímalo co se v této zemi dělá pro potlačení takových jevů z hlediska prevence než z hlediska represe. Protože si začínám myslet, že je zřejmě žádoucí, abychom se tu jednoho hezkého slunného dne vyzabíjeli..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:30:57 10. 11. 2011
default.png
Pokud chcete svou práci dělat tak, abyste slušné chránili a drbany postihovali, musíte se zákonitě dostat k bodu, kdy uděláte slušnému člověku místo četníka advokáta. Přitom nebo až potom přijdete na další zásadu četníka a to:

"nečiň lidem dobře, nebudou oni tobě činiti zle"

Protože jakmile poškozenému pomůžete všemi fígly které jako četník ovládáte a podle zjištěných skutečností zůstane z poškozeného poškozený a z pachatele pachatel, stane se na 100% toto:

spokojený poškozený vám nejdříve u vyšetřovatele a pak i dále u SZ nebo i soudu udělá to, že řekne, že pan četník ten a ten mu řekl, aby říkal to a to. On k vám chová úctu, věří vám, ale bezpochyby vám dělá problém tím svým pitomým vyjadřováním.
Pro celou řadu mých kolegů to byla krásná výmluva jak nic nedělat, jak pracovat cestou nejmenšího odporu, nikomu neradit, nestarat se o ovečky v rajónu, nehasit co mě nepálí.

Jako mladý četník jsem řešil nález dražšího pejska jeho majitelem u jedné rodiny. Ani jedna rodina nebyla problémová, přesto nálezce psa neudělal nic, aby zjistil majitele toho psa a poctivě ho krmil uvažujíce, že pejska si nechá.

Nálezce psa byl ale tou žalující stranou. Došlo totiž k tomu, že si majitel pejska spolu s kamarádem a synem přišli pro psa, ve vratech domku nálezce došlo k hádce o psa, nálezce ho odmítl vydat a matka nálezce chtěla zavřít vrata. V nich ale stáli všichni tři, co si pro psa šli. Vrata nešla v tuto chvíli tudíž fyzicky zavřít.

Nálezce žaloval, že chtěl majitele se synem a kamarádem vykázat z domu, ale oni mu drželi vrata a on je nemohl z domu vyhodit. Tehdy § 238 - porušovačka. Vedeno jako TČ.

Vyslýchal jsem to jednoznačně: majitel i se synem vypověděli, že si pro psa došli, nálezce jim ho odmítl vydat a matka nálezce ctěla zavřít vrata a zatímco oni stačili uskočit, jejich kamaráda tam matka nálezce přivřela. Proto vrata nezavřela. Oba dva jsem při výslechu vedl a výslech se shodoval s tím, co vypověděl nálezce psa s matkou.

Kamarád ovšem řekl, že stará Jaruša chtěla zavřít vrata a on jí tam strčil nohu. Řekl jsem mu, že jestli tohle zapíšu a on to podepíše, jednak to odporuje všem dosavadním čtyřem výslechům a jednak jsou všichni tři vysoce pravděpodobně na lopatě pro porušovačku. I přesto, že jsem kamarádovi majitele psa toto zopakoval ještě dvakrát, on pořád vedl umíněně svou. Já jsem dostal srach z toho, že kdybych ho zlomil aby vypověděl pravdu, že nestačil prostě uhnout (v šedesáti letech nikdo neskáče jako zajíc), on se tím všude bude ohánět a udělá mi průšvih.

Celý případ jsem tím doprasil. Nálezce nebyl nijak postižen, protože údajně neměl na to, aby dal psa vyhlásit v rozhlase nebo inzeráty do novin a hledal ho jen podle vlastních slov dotazy u různých lidí (což jsem prokázal u dvou ale to stačilo), zatímco všichni tři byli stíháni pro porušovačku, sice na 307-ku zastaveno, ale prohrál jsem to na celé čáře. Navíc si o mě ještě manželka toho kamaráda otírala hubu, takže v obchodě před spoustou lidí se dozvěděla, jakého má vola za muže a kdo to celé zprasil ve skutečnosti.

Později jsem si uvědomil, že se tohoto "dělání mi zle" ze strany spokojených poškozených bát vůbec nemusím, protože já je jednak zákonně poučuju a jednak vedu při výslechu po časové ose událostí tak, abych zjistil objektivní pravdu.

Mno, stejně jsem to nikdy nadřízenému nevysvětlil. Vždycky jsme na sebe asi deset minut řvali a pak se jelo dál.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:10:07 10. 11. 2011
default.png
MARKUS [2011-11-10 10:43:14]: No já taky nejsem polda, taky dělám ve stavebnictví. :D

Napadání bez důvodu neexistuje. Nějaký důvod tam vždycky je. A taky modus operandi. Jako důvod můžeš brát v potaz různé věci, například maník potřebuje pro svoje pikle bílého koně, vyhlídne si nějakého chcípáčka připodělaného a před jeho očima sejme nějakého nicnetušícího maníka, pokud možno za podmínek, kdy maník nemá proti jeho útoku šanci. Tzn. je navalený jak dělnický autobus nebo kilově podměrečný atd atd. Pak poseru, kterého chce využívat, zpracuje docela snadněji už jen proto, že se ho posera bojí. Tušil by jsi, že by jsi mohl skrz něco takového dostat do budky? Já taky ne.

Když se dostaneš na služebnu a budeš žádán o podání vysvětlení - špatná otázka. Jakpak mám vědět za jak dlouho tam jdeš po skutku co se udál, proč tam jdeš, jaké máš procesní postavení. Nelze tako odpovědět, neexistuje universální odpověď. Každý případ je jiný, každý případ se musí vejít do zákonných mantinelů. Na to si jako civilista musíš ale nechat poradit od někoho zkušeného, pokud možno četníka, který v těch věcech dělá. Ten totiž nebude po tobě chtít prachy jako advokát! :D

Otázka jednoduchosti před rokem 1990: tam bylo jednodušší především to, že těch případů bylo minimum, bylo na ně spoustu časů i prostředků a drban měl až téměř krutou jistotu dopadení. Na krádež vloupáním vyjelo dvacet lidí včetně ředitele okresu a náměstků..., všichni se chtěli podívat, jak to vypadá. Nedělám si teďkom legraci.
Po roce 1990 jsi sám přes den ve službě dělal ty vloupačky čtyři, bez technika, bez psovoda, bez kolegů, s tužkou a zápisníčkem. Začal jsi šichtu v sedm ráno a končil ve dvě v noci.

Co se týká toho, co je pravda: socha spravedlnosti má takové znaky: zavázané oči, meč v jedné a váhy v druhé ruce.
Po roce 1990 policie přestala hledat v případech pravdu, téměř vždy se hledalo nejjednodušší řešení. Padni komu padni, ale ne podle zásluh, ale podle poddajnosti. Dostal jsi na držku, při výpovědi jsi samozřejmě navykládal svoje bláboly bez ladu a skladu, které nikdo nezkoumal a šup, měl jsi na krku výtržnictví aniž jsi stačil drbanovi zkřivit vlásek na dýni. Vyjel jsi v nepřehledném místě na hlavní z vedlejší v době, kdy byla hlavní prázdná kam až jsi viděl a bác, po hlavní se vyřítil maník jako dělová koule - a viníkem jsi byl ty, měl jsi mu dát přednost - tečka, konec, další případ...

Pokud právo neznáš, nemůžeš jednat sám. Sám si to akorát můžeš dohnojit. Pak zbývá nějaké šance, že narazíš na četníka, který tě při výslechu povede, aby to mělo hlavu i patu. jenže to moc lidí nedělá, viz následující varování pro takové blbouny v uniformě.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DANIK 14:53:33 10. 11. 2011
Danik.jpg
FAJNYDAY1 [2011-11-10 12:34:18]:
Co tím chtěl básník říct? Jen další případ, kdy si drzej, sprostej šmejd, chtěl zahojit a pomstít policii. Posudek hovoří poměrně dost jasně a vydávat zažloutlé, tak týden staré modřiny za čerstvá zranění, to chce žaludek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAJNYDAY1 12:34:18 10. 11. 2011
.jpg
http://www.llp.cz/_files/file/k%20tiskovk%C3%A1m/Posudek%20MUDr_%20Snuparek.pdf

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 10:43:14 10. 11. 2011
default.png
Vencaa4> jo, asi to je myšleno pro případ nepřiměřené obrany třebas, nebo při pomoci někomu... aby se to nakonec neobrátilo proti napadenému nebo tomu, kdo chtěl pomoci.

Lukas-Heinz2> jasně, souhlas. Grázl jako grázl. Já mám jen palčivý pocit, že konkrétně tenhle typ kriminality (napadání bez důvodu, vyvolávání konfliktních situací apod.) je doménou těchto "mladíků". Jednorázové akce jako fotbal apod. nepočítám.

Hammer> díky za vyčerpávající reakci. Pro pořádek - já nejsem policista, dělám ve stavebnictví, takže můj dotaz je výhradně z pozice svědka/poškozeného. Takže když se dostanu na služebnu a budu žádán o sepsání protokolu, mám si dát čas na rozmyšlenou? Je mi jasný, že pro vás je to jiná káva, psát ty hlášení pro nadřízené apod. Aby to bylo pravdivé a přitom jaksepatří korektní. Z toho by mě asi jeblo. Nebyla v tomhle snazší situace před r.1990?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio