Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kubice vyzval Lessyho k odstoupení (REDAKCE)

Aktualizace: Lessy svůj post podržel, s Kubicem se shodli

Co se ještě před víkendem zdálo nemožné, se naplnilo. Po dnešní schůzce Lessyho s Kubicem ministr vnitra řekl, že ho návrhy policejního prezidenta mile překvapily a že se jim podařilo nalézt shodu. Skončí náměstek PP Osvald a jeho úsek bude opět rozdroben mezi ostatní náměstky, jako tomu bylo před Lessyho nástupem.

Autor:
Publikováno: 01. 12. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CHIP 17:40:01 11. 12. 2011
Chip.jpg
Nevím zda je počet policistů v ČR vysoký nebo nízký, ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Když Andras píše že je stejný, nevím proč mu nevěřit. Ale vím po čertech dobře, že jestli to naši páni politici povedou pořád stejně, bude počet policistů jaký? Kurva nižší, nižší Halík!!!:-):-)
NERV navrhl vládě snížit počet policistů o dalších tisíc příslušníků, víte o tom?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 23:20:24 10. 12. 2011
martoo.jpg
HONZAD [2011-12-10 12:50:17]:
Jak psal Andras, počet policistů na hlavu je zavádějící. Tím nechci tvrdit, že by se stávající počet nedal využít lépe.

Musíš brát v potaz to, defacto opakuji Andrase, že u nás, mimo policii, není žádný sbor, který by disponoval našimi pravomocemi a zahrnoval všechny naše činnosti, to v jiných státech existuje a třeba i několik. Ano máš MP, ale jejich činnost končí u zabezpečení veřejného pořádku, blokové pokuty a oznámení přestupku. Když je něco víc, volají nás.

A nezlob se na mě, ale argumentovat nějakou úvahou na stránkách UK, rozhodně není na místě. Když jsem si vše přečetl, jedná se o ničím nepodložené plácnutí do vody a to není pro UK důstojné.

Další věc, kterou musíš brát v potaz je administrativa TČ u nás a ve světě. Když jsem třeba viděl sepsaný protokol o trestním oznámení italským policistou, tiše jsem mu záviděl. Za 10 min. máš v jednom policistovi vše hotové.

To je u nás nemyslitelné. Administrativa ve dvou policistech, třeba u vloupání do vozidla, budeme-li hovořit o kvalitně zpracovaném spisu, trvá v průměru okolo 30-ti minut.

Nemluvě o dalších nesmyslech ztěžující práci ze strany našich nadřízených. Jednou je to nějaké počítadlo činnosti, jindy zase tabulka vyřízených spisů, příště další papír do spisu navíc atd. Jeden čas si člověk dokonce musel udělat skoro hodinu před koncem služby čas, aby všechno vyplnil a zaškrtal. Když se blíží porada, pomalu mám osypky, jakou "lahůdku" nám zase připravili ti, kteří si čas od času musí vykázat činnost. Beztak se po čase opět zjistí, že kdejaký "zlepšovák" ze strany koordinátorů a různých analityků je blbost a přejde se zas nějakou novotu, která dopadne opět stejně, pak se zase frčí na leta zažité, než se nějaký blb zase bude potřebovat zviditelnit.

Když si uvedené dáš dohromady, tak zjistíš, že policista v Čechách nebojuje jen proti zločinu, ale i proti přemíře byrokracie a mašinérii, která se na jeho práci živí.

Celé je to o systému, policista jako jedinec svojí práci ovlivní jen do určité míry. Nejenže je součást kolektivu v rámci útvaru, který má svojí úroveň a od toho se odvíjí úroveň policisty, ale musíš brát v potaz, že policista je taky zaměstnanec jako každý jiný. Takže potřebuje nějaké jistoty, nějaké prostředky pro svoji práci a nějakou koncepci vedení. Stačí jen sledovat média a člověk si hned udělá jasno, jak se policista musí cítit.

A stejně jako u každého zaměstnance, i u policisty, se od nastolených podmínek odvíjí jeho samotná práce v dlouhodobém měřítku, i když se dostane do takové fáze, kdy ho opouští prvotní elán. Pak už sice, stejně jako každý jiný zaměstnanec, pracuje rutinně. Jenže i rutina má svoji úroveň a ta se odvíjí nejen od osobní snahy a inteligence, ale taky od nastolených podmínek a motivace ze strany nadřízených.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DOMINIKA 17:15:38 10. 12. 2011
dominika.jpg
Pěkný večer Všem,

HONZAD [2011-12-10 12:50:17]: Zdravím Vás,Honzo Dé..Nu možnost že se mýlím,tady dozajista je,nikdo nejsme neomylný..Ale já si myslím,že se nemýlím..Řekla jsem,že si myslím,že Dax opravdovou touhu(jak vy říkáte totalitní)bránit Vám v diskuzi necítí,to stále trvá.Svým projevem nepotvrdil opak..Dal Vám najevo svůj trvalý nesouhlas s Vámi,slušně a vtipně ironicky,i hezké Vánoce Vám popřál:)

Od toho přeci diskuze jsou,lidé se vyměňují názory a občas se neshodnou.Vyjádřit ve veřejné diskuzi,svůj nesouhlas s Vámi,je Daxovo právo a já doufám,že mu ho nehodláte brát..
Zkrátka,jestli to dokážete,slušně mu oponujte..Dále se vyjadřovat nebudu,je to Váš spor,je to absolutně mimo téma, a zbytečné..Vždyť vy umíte diskutovat slušně a mnohdy věcně..Hezký večer Vám přeji..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:50:17 10. 12. 2011
honzad..jpg
daxi: kdyby tvoje vstupy neobsahovali jen jeden zamer, a to delat z lidi voli, a namisto toho by sis overil co ten druhy pise, tak by bylo hned veseleji. takto jen potvrzujes to, ze si tady akorat lecis mnidrak.

Skutecnost, ze jsme meli sveho casu (kolem roku 2007) nejvice policistu na hlavu obyvatele (v Evrope) se tehdy probirala i v mediich ( napr. tady: http://fsv.cuni.cz/IFORUM-4029.html ) a resilo se to tehdy i tady na serveru, ale tos tady jeste neotravoval.

Takze, brouku: min utocit a vic studovat.

andrasi: diky za vyklad, ted sem to jen prolitl, projdu si to rad peclive, jak budu mit chvilku klidu.

Dominika: Nejsem si jist zda-li vase analyza daxovych motivaci/zameru v otazce verejne diskuse je spravna. Podle toho jak se opet projevil se, soudim, opravdu mylite. Nic si neoveril a bez ohledu na realitu jen plive jed a obtezuje.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DOMINIKA 20:15:01 09. 12. 2011
dominika.jpg
ANDRAS [2011-12-09 19:39:34]: Děkuju:)Sekni s tou nedoceněnou,psychicky vysilující nádeničinou,a sepiš knihu o policii..Já si jí koupím:)) Ne,opět skvěle popsaná policejní realita,i když tragická..Díky a Pěkný večer Ti..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 20:01:37 09. 12. 2011
dax.jpg
ANDRAS [2011-12-09 19:39:34]:
Andrasi v ničem se neztrácíš. Naprosto přesně si popsal dnešní realitu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 19:41:31 09. 12. 2011
dax.jpg
HONZAD [2011-12-09 15:33:16]:
Honzade, Honzade, příteli nezoufej možná by se to už dnes dalo docela dobře léčit....
Omlouvám se ti, že jsem tvůj lživý argument o počtech policistů nazval blábolem a cintem. To mě moc mrzí. Máš pravdu byla to jenom obyčejná nepravda, někdy se tomu taky říká lež ale máš pravdu s blábolem a cintem to nemělo nic společného.Tak mi to promiň.
Byl jsem také pomýlený, že jsem si myslel, že tomu nerozumíš ale vidím, že policii a nejen ji, rozumíš moc dobře a je velká škoda,že se nějak nezapojíš ,aby jsi mohl za svoje peníze, které platíš z daní vše řádně kontrolovat. Takových lidí s takovými znalostmi a myšlenkami je škoda a určitě by byli třeba v nově formované Inpekci velice vítáni. Tam bys byl určitě hvězda a mohl bys mě a dalším zamindrákovaným idiotům, primitivům, arogantním hlupákům a pochopům v policii ukázat zač je toho loket....
A Honzade nedej se a až na tebe někdo vyrukuje argumentací řeznického psa, tak se nenechej vyprovokovat a odpověz vždy přiměřeností tvých výrazových prostředků na úrovni...
Měj se pěkně a hezké vánoce

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 19:39:34 09. 12. 2011
Andras.jpg
HONZAD [2011-12-08 09:56:42]:

Má stať pojednávající o tom, že jsme na tom v konečném důsledku velmi, velmi dobře, se týkala pouze počtu policistů na 100 000 obyvatel v rámci evropského prostoru. Do těchto počtů ještě nejsou zahrnuta státní zastupitelství jednotlivých zemí, neboť zločiny a trestné činy tato zastupitelství šetří na místo policie. U nás vše šetří policie jako jednotný sbor.

Teď se pokusím vyjádřit k jednotlivým částem tvého příspěvku.

1. organizovaná kriminalita

Je potřeba uvést, že touto kriminalitou (jakou jsi dopodrobna uvedl) se zabývá především ÚOOZ, kterého se rovněž značně dotýká situace, v jaké se policie v současné době nachází. Naštěstí má za velitele schopného a pracovitého člověka, pro kterého služba u policie jest také posláním. Jak uvedl Dax, je nasnadě, že počet pachatelů předaných justici je přímo úměrný tomu, jak silné jsou politické tlaky, a také další okolnosti. A já bych se vůbec nebál v případě arci zlosynů, jako je Krejčíř a spol., vyslat do zahraničí vojenské komando, či orgány tajných služeb, aby takového člověka unesly a předaly řádnému soudu. V odvětví závažného organizovaného zločinu si tedy v konečném důsledku osobně myslím, že policie odvádí práci dobrou. Za takové události, jako byl například úprk Krejčíře nebo "vora v zákoně", by měly padat exemplární tresty. A tím myslím doopravdy exemplární. Najít přímé odpovědné osoby, najít důkazy a ty potrestat maximální možnou sazbou. jenže takto to nefunguje a nikdy ani fungovat nebude. K napojení hradu a spol. se nevyjadřuji, nemám o těchto záležitostech žádné konkrétní informace a odmítám se jako policista účastnit nepodložených spekulací, byť na nich může být něco pravdy. To, že v policii pracují osoby i pro druhou stranu, je bohužel smutný fakt, viz. zprávy Inspekce policie. Můžeme jen doufat, že těchto lidí je minimum a že inspekci se daří většinu těchto lidí zachytit a na základě důkazů poslat tam, kam patří. Policisté jsou bohužel jen vzorkem společnosti. A pokud je společnost zkažená, zkažená bude i část policistů. Na zbytku těch, co jsou věrni přísaze, či slibu, který složili je, aby konali tak nejlépe jak umí a podíl "kolegů nekolegů" byl co nejmenší. Na závěr snad jen uvedu, že co se týká hospodářské kriminality, byla zjištěna škoda 14,1 miliard korun, a policií zajištěný finanční obnos činí 2,3 milionu korun. Dále se zmíním o korupci, jako jedné z hlavních metod organizovaného zločinu. V roce 2010 bylo registrováno 204 trestných činů souvisejících s korupcí, což je nárůst proti předchozímu období o 57%. Odsouzeno bylo celkem 75 osob.

2. obecná kriminalita a bezpečnost v ulicích

Nejprve uvedu poměr spáchaných TČ a přestupků na počet policistů. Jedná se o rok 2010.
V roce 2010 bylo registrováno 313387 trestných činů, policistů bylo 43029. Tedy poměr registrovaných trestných činů na jednoho policistů za rok je 7,3. Musíme si ale uvědomit, že ne všichni policisté se zabývají vyšetřováním trestné činnosti. Pro zajímavost, 47% z uvedených registrovaných TČ mají na svědomí recidivisté.

Co se týče přestupků, těch bylo zjištěno 1 474 647. Pro rýpaly, nejedná se jen o přestupky na úseku BESIP, ale rovněž na úseku majetku, veřejného pořádku, alkoholismu a toxikomanie, na úseku zbraní a bezpečnostního materiálu a v poslední řadě i přestupky cizinců na úseku zákona o pobytu cizinců. Vychází tedy 34, 3 přestůpků za rok na policistu. Je nuté uvést, že značná část těchto přestupků nelze vyřešit na místě v blokovém řízení a točí se kolem nich velice zdlouhavá a nákladná mašinérie, jak na čas, papír, nervy a peníze. To nemluvím o tom, že mnoho lidí si podá odvolání proti rozhodnutí, dochází k přezkumných řízením apod. Kdo to nezažil, tak neuvěří, kolik času a papíru zabere jedno přezkumné řízení ohledně uložení byť 200 kč pokuty. Do toho je nutné započíst počty odhalených přestupkových jednání, které byly vyřešeny napomenutím. Toto se nikde neeviduje ani se nedá vykázat jako činnost. Vše jsem uvedl na úvod proto, aby bylo jasné, kolik úsilí stojí zpracování jednoho jediného trestného činu či obyčejného přestupku. A zde honzade, bych ti silně oponoval v tom, že narozdíl od zahraničí takový rozdíl není. Je a to nepředstavitelný. Později uvedu jasné příklady.

Teď konkrétně, co se týká bezpečnosti na ulicích. Nejprve zmíním Prahu. V Praze jsou dislokovány 3 oddělení hlídkových služeb pod jednotlivými OŘP Prahy I, II a IV. Dále je zde odbor Pohotovostní motorizované jednotky, každý den jsou dále k dispozici hlídky psovodů a speciální pořádkové jednotky. Do toho mají ještě jednotlivá místní oddělení policie policisty, kteří se zabývají především výkonem hlídkové služby. Na první pohled, může se zdáti, že je v Praze "přepoldováno" a proto uvedu jeden zajímavý příklad. Hlídka policie je přivolána do jedné hospody, kde má docházet k napadání. Hlídka na místě zjistí, že situaci sama nezvládne, a volá posily. Dorazí dalších 5 hlídek policistů. V jednu chvíli na místě zakročuje až 18 policistů. Na místě se zjišťují bližsší okolnosti události, sbírají se svědci a důkazy. Těchto 18 policistů je kvůli jedné jediné události zaměstnano jen na místě činu minimálně hodinu. Po nějaké době je na místě zadrženo 5 osob. Na eskortu a střežení těchto osob je potřeba minimálně 10 policistů, na střežení potom 5 policistů. Tzn. několik hlídek je následně zaměstnáno na několik dlouhých hodin převozy, neuvěřitelnými tunami papíru na jednoho člověka a administrativou atd...a toto je Praha.

Mimo Prahu hlídková již téměř neexistuje, zejména v menších obcích. Je neuvěřitelně přetížena. Přitom hlídková služba je ta první linie, kdy policista přichází do přímého kontaktu s občany. Hlídková služba, zejména ta pěší, by měla být základem prevence pouliční drobné kriminality a jako prevence narušování veřejného pořádku. Jak to je ve skutečnosti, víme všichni. Když jsem ještě sloužíval čistě pěší hlídky, jeden zachycený pachatel znamenal naše vyřazení z terénu na cca 2 hodiny, podle okolností. Kolik policistů potom ale pachatel zaměstnával po našem předání jeho osoby místnímu oddělení se raději ani rozepisovat nebudu. Dalším faktorem, který jde proti provádění důsledné hlídkové služby zaměřené na prevenci je takový, že pokud budu doopravdy vykonávat službu důsledně, všechny závadové osoby se přesunou z mého revíru jinam, a mě logicky poklesne vykázaná činnost, tedy podle statistik vlastně odvádím špatnou práci. Podle místních občanů a z hlediska prevence však slavím úspěch. Na druhou stranu, mnoho hlídkařů si výkon své služby představuje strávený na kafi v herně, nebo někde zašitý v teple a službu prospí. takovým policistům bych dal jednu výstrahu, a potom okamžitě tvrdě a nekompromisně trestal. Zajít si v noci na jednu či dvě kávy či čaje, budiž, ale trávit tak většinu služby, ani náhodou. Argument, že na ulicích se stejně nic neděje je lichý. Pokud jsem hlídkař, jsem placený od toho, abych hlídkoval, ať je v ulici málo lidí, či hodně. Dále se zmíním o tom, že existují policisté, kteří jsou schopni pomalu vraždu vyřešit pokutou, a z pokusu vraždy udělat ublížení na zdraví raz dva. To už je ale otázka personálního vzorku policistů.

Jak vidíš honzade, to, že se lidé někde necítí bezpečně, není z valné většiny vina policie, ale systému. Ano, dílčí vinu nesou i někteří policisté, přiznávám.

Co se týká hlídkové činnosti, uvedu i pár dobrých příkladu:

Policistům se také podařilo z 10294 hledaných osob vypátrat 9846 osob, a z 16441 hledaných motorových vozidel vypátrali 6173. Naprostá většina těchto osob a vozidel byla vypátrána při tzv. běžných kontrolách, kdy občané mnohdy mají pocit, že se žádného protiprávního jednání nedopustili a jsou zbytečně zdržováni a policií buzerováni. Tato čísla jsou zajímavá zejména pro rýpaly typu "stejně nic nevypátráte".

Dále je nutno si uvědomit, kolika přestupkům a trestným činům policisté zamezili jen díky tomu, že na sobě mají uniformu a "jen tak se procházejí po chodníku a nic nedělají". Pro rýpaly, to procházení se, je výkon pěší hlídkové činnosti.

A na závěr honzade, naše právo se dá tak neuvěřitelně ohýbat, že to až není hezké. Ať na jednu stranu, či na druhou. Zákon by měl rozkazovat, zakazovat, povolovat a trestat. Jasně a nekompromisně.

A zase se vrátím k přestupkům. Jen kvůli jednomu jedinému přestupku, pokud hlídka policie narazí na člověka zákona dokonale znalého, dopadne tak, že se zpracuje tuna papíru, pachatel využije všech posledních okamžiků odvolacích lhůt a přestupek je odložen. Například. Jaké peklo s pachateli přestupků zažívají policisté na ulici, nemusím ani mluvit.

Doufám, že jsem se vyjádřil ke všemu, již se v tom trochu ztrácím.:-)


DOMINIKA [2011-12-09 15:59:39]:
Ty jsi mi věru šelma jedna bystrá!:-) To víš že máš pravdu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DOMINIKA 18:18:21 09. 12. 2011
dominika.jpg
HONZAD [2011-12-09 17:55:27]: Ano,jestli to tak cítíte,v pořádku,já nemám úmysl ani právo,Vás kárat,jen mi přijde zvláštní,kohokoliv nařknout z arogance a reagovat sám arogantně..Ale veďte si diskuzi jak je Vám milo,já také reaguji jak je milé mě..Není ale pravdou, podle mě,že zpětná reakce má být na úrovni toho druhého..Za své výroky si totiž každý odpovídá sám..Ale dost.To sem nepatří.
Děkuji..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DOMINIKA 18:12:03 09. 12. 2011
dominika.jpg
HONZAD [2011-12-09 17:41:02]: Nu ano,
já jsem jednoznačně pro, kontrola orgánů veřejné správy musí být..Ve všech sférách, kde figuruje lidský faktor,musí být kontrola..Však já Vám nebráním,jestli máte pocit,že pro kontrolu veřejných orgánů,děláte maximum tím,že někoho označíte za arogantně totalitně smýšlejícího člověka,který by podrazil kolegu,vzhůru do toho..
Ale veřejnost ,může orgány státní správy, kontrolovat klidně do soudného dne,to totiž nestojí největším dílem na policistech jako je Dax,jak jste řekl,ale ve vyšších patrech,tam to začíná a končí a tam Vás ke kontrole nikdo nepustí..
Ale necítím touhu, bránit Vám ve veřené kontrole, ani veřejné diskuzi..Dax určitě taky ne..To se jen tak občas něco napíše..Hezký večer

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio