Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Městská policie v Praze se změní. A pocítí to i PČR (REDAKCE)

Městská policie v Praze se změní. A pocítí to i PČR
Symbol konce jedné éry MP Praha?
Foto: mppraha.cz

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda na včerejší tiskové konferenci představil základní obrysy jeho představy o budoucím fungování pražské městské policie. Nejde jen o prodej Hummerů, ale o mnohem zásadnější proměnu, která se má ve výsledku výrazně dotknout i činnosti státní policie. Zprávu z tiskové konference včetně videa proto přetiskujeme v plném znění.

Autor:
Publikováno: 25. 01. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu KAREL-150 17:28:32 02. 02. 2012
Karel.150.jpg
Mnoho policistů tady několikrát přiznalo, že například pokutu zaplatí už jen slušný občan a co si budeme nalhávat nejdůležitější a nejnebezpečnější přestupky jsou právě ty, které zpravidla nejsou potrestány. Takové nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly je vidět neustále, časté je i porušení rychlosti v zastavěných oblastech, naproti tomu je otočení se na světlech ve tři v noci, kdy z žádného směru nic nejede a je dostatečný rozhled, je pro policistu pořád jistota pokuty do čárkového systému svého nadřízeného. Buzerace policie je často vnímána právě z dopravy vlivem čárkového systému. Samozřejmě je nutno vzít v potaz technické rostředky a možnosti řešení skutečně nebezpečných situací v dopravě a to by si měl uvědomit rovněž i občan. O tom, ale debatu vést nechci. Jen chci uvést, že je možné se opakovaně setkat s takovým jednáním, které občan může považovat za buzeraci, naproti tomu rovněž chci uvést, že občan by se měl umět povznést nad uloženou sankcí a zvážit zda to byla jen buzerace.
Ano také se setkávám občas s lidmi, kteří si honí své ego tím, jak se snaží oponovat tomu co říká policista. Pokud to nejsou opilci či totálně zfetovaní lidé, a policista není neznalý, tak je policista snadno i milým slovem dovedete k tomu, aby jim bylo nastaveno zrcadlo jak stupidně se chovají a navíc budou poučeni o tom jak se věci skutečně při jednání mají.
Myslím si, že co se týká respektu či úcty k policistům, ale i lidem všeobecně, pak je zde u mnohých krize morálky, a to ať už pro oprávněně či neopodstatněně vnímanou buzeraci, protože si takový občan neuvědomuje tak jednoduchou věc, že jedná s člověkem, a dále také občas krize morálky, protože se policista neumí chovat k někomu kdo je takto pomaten.
Jsem toho názoru, že žádné hrozby sankcí nemůžou vést k respektu k člověku, nanejvýš k respektu ke trestu, a je mi to jedno jestli to bude k policistovi, poslanci, zedníkovi či prezidentovi, ti co často křičí, že by chtěli respekt si jej tak často skutečně jen neumí sami sjednat.
Ceman: Jinak jsem se nesetkal s tím, že by mě někdo v uniformě kdy nadával, tedy pokud neberu situace, kdy jsem se setkal s lidmi silně spitými, ale proti těm byl zpravidla veden zákrok pro závažnější jednání, tak se jejich přestupkové jednání neřešilo, ale samozřejmě, že pokud si necháš nadávat jen tak, aniž by ten člověk za to byl potrestán, pak se asi jako policie respektu nedočkáme..;)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 19:00:30 01. 02. 2012
default.png
HONZAD [2012-01-29 12:48:19]:
A proč tedy nejdeš ukázat, jak se ten respekt dělá. Myslíš, že v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku mají "respekt" policisté proto,že jsou dokonalí a bezchybní. V Německu za u nás běžné nadávky policistovi dostaneš takovou pokutu, že se ti z toho udělá hnědej flek na zadku kalhot. Tam z policajtů mají strach. Takhle se má dělat "respekt". A slovo respekt není podle mě úplně vhodný termín pro to, co by měl policista v lidech vzbuzovat již jenom tím, že je. Respekt a úctu můžeš chovat vůči svému slabšímu a velice moudrému kamarádovi, ale když ti zrovna nepude na ruku tak ho propleskneš, aby si sis dorovnal svoje ego. Věř tomu, že takový "respekt" se nakonec každému slušnému občanovi této země setsakramentsky vyplatí.
Jestli se ti na tom, co jsem napsal něco nelíbí, můžeš jít sloužit. Ta příležitost určitě v budoucnu bude.

Schválně napiš, jak by sis detailně představoval takového policistu, kterého by si byl ochoten "respektovat". Jak by měl dobývat lidi. Už ta představa je úplně směšná. Třeba se dočkáš a nějaký 30 letý plukovník z prezidia pro policisty natočí za 10 000 000 Kč instruktážní CD s názvem:
" Jak dobý(í)t svého občana"

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 14:54:17 29. 01. 2012
martoo.jpg
HONZAD [2012-01-29 12:48:19]:

Respekt sboru se vždy odvíjí od policistů, se kterými se občan setkává. Věř mi, byla to první věc, které jsem se bál, když jsem k policii nastupoval. Myslel jsem si, jak semnou bude veřejnost opovrhovat a bude si dovolovat. Já se budu bát, protože jsem všude slyšel, jak máme málo pravomocí.

Po pár službách jsem zjistil, že respekt má pouze ten, kdo si ho zaslouží. Ne sbor, ani konkrétní útvar, ale každý jednotlivec zvlášť. Je spoustu činností policie, ale vezmeme tu nejběžnější, kterou vykonává policista denně. Práce na místě činu.

Poznal jsem několik případů:

1/ Lidé, se kterými policista jedná, neví co mají očekávat. Policistu pozorují, hodnotí a čekají co bude. Pak je zásadní policistův přístup - jeho odbornost, vyjadřování, logické myšlení, rozhodnost atd. Pokud obstojí, tak tím si policista udělá respekt.

2/ Jindy počáteční respekt policista nastolí hned ze začátku třeba jen svojí postavou. Pokud na místo přijede chlap jak hora, řádně ustrojen a s patřičným chováním, od začátku má respekt, který si ale musí udržet opět svými schopnostmi.

3/ Někdy policista narazí na jedince, který k němu respekt nechová, jedinec zpravidla není sám a před ostatními se předvádí. Pak je nutné dotyčného rázně a jasně upozornit, pokud ani pak své jednání nekoriguje, policista se musí opět spolehnout na své schopnosti a přistoupit k aplikaci svých oprávnění.

V kostce to znamená, že každý policista si musí respekt vydobýt sám.

Honzade policie, stejně jako ostatní bezpečnostní sbory, nejsou od toho aby někomu pomáhaly. Pomáhat mají instituce k tomu určené. My jsme zde od toho, aby jsme sloužili lidem, chránili jejich bezpečí a majetek a bránili jejich životy a zdraví, to vše v oblastech nám určeným. To, že máme pomáhat, je zásadní omyl naší veřejnosti.

Policie zde není od toho, aby na ni nějaký jedinec svaloval svoje problémy a nebo je za někoho řešila. My máme řešit problémy společnosti jako celku a to pouze v oblastech výše uvedených.

Co se týče ostatních oblastí lidského života, každý je nositelem a správcem svých práv. My zde nejsme k tomu, aby jsme občanům chránili jiná práva než nám k ochraně určená. Od toho má sebe a jemu dostupné instituce.

Pokud policista pomůže, nejedná se o jeho plnění policejních povinností, ale elementární lidskou slušnost.

To, že nám někdo nechal na auta vylepit: "Pomáhat a chránit" je sice hezké, ale je to faktická blbost. Podívej se jen kolik toho ten dotyčný pro tebe udělal.

Nemluvě o tom, jak se vedení ohání community policingem a pak veškeré opatření tomuto odporují. Někdy bych tě vzal na naší poradu, abys viděl, jak vedení policie chce policii "pro lidi". Většina z nich myslí pouze na to, jak tebe jako občana obelhat křivenými statistikami za každou cenu, i cenu občana.

Buď rád za každého policistu, který má své svědomí, bojí se pouze jeho a podle toho pracuje.

Stejně tak otázka MP není zas tak úplně jednoduchá, jako je počet strážníků a počet ulic. Nejdřív si uvědom, proč je pro konkrétní obec výhodné MP zřídit. Myslíš, že ji obec zřídí jen proto, aby bylo občanům bezpečno?

Dále je nutné si uvědomit, že má nějakou hierarchii a stejně jako každá jiná instituce potřebuje vedoucí aparát. O tom jak velký, my můžeme akorát polemizovat.

Další věc je, že obec musí MP vytvořit podmínky - sehnat lidi, vyškolit je, vybavit a zaplatit. Zde můžeme opět polemizovat nad tím, zda některé věci potřebuje a některé ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 14:28:55 29. 01. 2012
dax.jpg
HONZAD [2012-01-29 12:48:19]:
Honzade Honzade tebe je opravdu škoda...
Chlapče jseš mimo mísu s tvrzením kdo může za stav policie od 89. Ty a tobě podobní to neradi slyší, ale hochu za stav tohoto bordelu může nejvíce klika zločinců okolo ODS tedy pravicoví zločinci ve vládě a jejich podporovatelé se stejnými názory jako máš ty. Vámi nastolený pořádek :
Zločinec,gauner,cikán,hochštapler a svoloč všeho druhu má víc práv a svobod než slušnej a poctivej občan dodržující zákony a pořádek. Kdokoliv se ve své poctivé naivitě ozve a přinese důkazy o zločinosti ODS je vyhozen(kauza Michálek na MŽP), spratek ve škole urazí učitele, učitel je vyhozen a spratek se směje ( X případů), kolik lidí už zničili soukromí exekutorští gauneři, kteří si z dluhů udělali výnosný byznys, kdejaký gauner si stěžuje na policistu, policista je postaven mimo službu, posléze i propuštěn (kauza Čermák a řada dalších), gauner se směje a tak dále a tak dále dnešní každodení realita. Chlapče o nejaký respekt už tady díky vám už vůbec nejde, tady už jde jenom o přežití o nic víc. Jamesovi píšeš, že lidi vyrostli ve zkaženém systému předpokládám, že máš na mysli dobu před 89 a jestli pak hochu víš, že třeba u policie páchají tr.č. většinou policisté kteří nastoupili až za polistopadové nádhery a za pana obrzločince Langera. Jak je to možné?
Jamesovi a celé řadě z nás jde hochu hlavně o to , aby i PČR fungovala se vším všudy stejně jako policie v Německu, Rakousku, nebo třeba v Kanadě s výbavou, platy ,soc. zajištěním, jistotami a pravomocemi a pod. a potom bude určitě i ten respekt. Dokud budou preferovány stejné názory jako máš ty a práce policisty bude dávána na úroveň pokladní v Tescu, tak se ničemu hochu nediv...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:48:19 29. 01. 2012
honzad..jpg
jamesic: brouku, televizni serialy z roku 1980 si jeste docela dobre pamatuju, ale CaK opravdu ne :-) Coz ale nic nemeni na tom zakladnim, nad cim ty places asi nejvic. Abyste meli respekt u lidi, tak musite byt v ulicich, lidem OPRADU POMAHAT a ne je jen buzerovat. A hlavne respekt si musite u lidi vybudovat tim, ze pro ne budete opravdu uzitecni a budete predstavieli a nositeli slusnosti a zakona. A ne predstavitli buzerace (pro slusne) a sasci (pro bohate pro gangstery).

Asi by ti vhovoval nejaky zakon, ktery by narizoval ze lide "musi mit k policistovi respekt"... a podle me uz zijme v takovm bordelu, ze mozna takovy zakon treba muze i byt. Ale respekt od lidi vam to stejne nevybudujue. Respekt si musit vybudovat a ZASLOUZIT.. a vetsina z vas toho neni naprosto schopna a proto tady po tom respektu skucite.

Jo a jeste posledni poznamecka nez pujdu delat neco uzitecneho. Delas si legraci ze me coby "odbornika" na bezpecnost? :-) Jo, proc ne. Ale soucasny stav policie a v policii je zasluha "zkusenych, mnohaletych policeunich funkcionaru" kteri zastavaji vsechny zasadni posty od okresnich (pardon uzemnich) sefiku az po pol.prezidenta poslednich dvacet let. Kazdy z tech vasich dulezitach sefiku a prezidentu byl u policie (SNB) nejedno desetileti... a vysledky jejich zkuseneho policejniho managerovani je: tenhleten bordel ktery tady panuje....
Jste se nam hosi, s temi vasimi zkusenymi funkcionari (oproti nam, blbym laikum) jaksi v te policii zacyklili. A prozradim ti jedno sladke tajmstvi: Pri tomhle rozlozeni figur na sachovnici, tedy ze stredni a vysoky management policie tvori "zkuseni (cti zkazeni) policejni funkcionari", tak pri tomhle rozlozeni figur zadna cesta z tohoto bordelu ve kterym ten vs podnik je, nevede. Bude to je cim dal horsi... Lidi vyrostli ve zkazenem systemu, kteri se podileji a nastavuji jeho neefektni chod a pritom stoupaji po kariernich zebriccich (a cestou obcas taky nad necim privru ocko, ci nekomu krapet pouzou z prusvihu) nejsou a nebudou schopni najednou otocit arabelinym prstenem, zbavit se sve minlosti, navyku, zlozvyku a vazeb, vekterych je zamotan... A bez toho neni sila (a hlavne nejsou lidi) kteri by policii reformovala.

Jen me tak napada takova rouhacska myslenka, co kdyz tobe nejde ani tak o respekt z strany lidi, ale o to, aby se te lidi bali? A co kdyz ti ani tak nejde o reformu policie, jako proste jen o tom, aby ti nekdo prisypal podstatne vetsi balicek do vyplaty? Prozrad: O co ti opravdu jde, co je pro tebe prioritou?





Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JAMESCLC 01:24:14 29. 01. 2012
default.png
Jo jo, Honzad to je pravý odborník na bezpečnost, musím se přiznat že mě vždy jeho příspěvky pobaví:D Ale FS2 má pravdu, měl by si pož8dát o místo poradce prim8tora či ministra vnitra, takový profíci jako ty není nikdy dost:)

Jinak Honzade, ono to zase není tolik o tom aby v každé ulici byl strážník či polda, ale aby uniforma měla respekt, dokud zase nebude z poldy vlk co hlídá stádo ovcí, situace se nezlepší.

A Honzade ještě jedna věc, když už napadáš Daxe, že nepamatuje rok 1938 a píšeš, že do té doby tu něco fungovalo, jak pak to můžeš vědět? Ty jsi snad žil už v roce 1938? Silně pochybuji o tom, že si žil už v roce 1980, natož v 38. Dax, napsal naprosto přesně jak to je, akorát dnešní Honzadové apod. se s tím hold nemůžou smířit.

A co se týče MP, jsem také zastánce názoru že policie má být jen jedná, MP by měla být součástí státní policie, řekněme nějaký útvar města, ovšem v režii státu a né města. Primátor akorát vymyslel další blbost, přejmenuje strážníka na četníka a myslí si že to něco vyřeší, blbost. V první řadě musí mít policie respekt a ten je dnes na bodu mrazu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 23:24:47 28. 01. 2012
default.png
HONZAD [2012-01-28 19:33:21]:
No, pěknej propočet a to jako budou strážníci ve službě 24 hodin 365 dní v roce??? Nejsi ty poradce primátora? :-D

7500 ulic, 2000 strážníků, 4 směny, dvojčlenná hlídka, nulová nemocnost a absence...

30 ulic města na jednu dvojčlenou pěší hlídku strážníků... to bude teda bezpečnost, jako víno :-D

Občan bude jistě spokojen s rychlostí řešení svého oznámení.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 19:33:21 28. 01. 2012
honzad..jpg
Jinak, pokud jde o prazskou MP, vubec nechapu k cemu maji potapece, hummer, vznasedlo atd...

Straznik? Pekne by mel mit kazdy na starosti 2-3 ulice (Praze je pres sedm a pul tisic ulic, namesti, nabrezi trid a MP ma 2500 strazniku) takze to pekne vychazi na v prumeru 3 ulice na cloveka...
Byl by tam rano kdyz jsou decka do skoly, vecer, kdyz zaviraj hospody a můladez kope do poplenic, znal by mistni fetaky a duchodce, mel by dokonalou mistni znalost. Lidi by ho znali a on by znal je... A nebyl by hodnocen podle toho kolik udelil pokut, ale podle toho jak malo se toho stalo v jeho useku... zadny auta, zadny vznasedla.. to by se usetrilo penez! :-)
A ted do me :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 19:21:17 28. 01. 2012
honzad..jpg
daxi pises: "žiju tady a vím moc dobře co tady fungovalo a docela dobře" ...a co takhle 403 a 404, mas-li namysli cokoliv od 1938?
Ten stav o kterem tady pises a neskodil nejake vrstve obyvatelstva (dle rasy ci tridy) byl tady naposledy tak do cca roku 1918. A to uz, bych rekl, nepamatujes...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CODY 14:26:27 28. 01. 2012
Cody.jpg
DAX [2012-01-27 21:03:55]:

Absolutní souhlas,bohužel a kdo to nevidí je hlupák zaslepenec,anebo má důvod to nevidět=je na jedné lodi s těmi kterým to vyhovuje :-(

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio