Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Veřejná kontrola policie nově a lépe? Výstupy březnového BlueCafe (REDAKCE)

Veřejná kontrola policie nově a lépe? Výstupy březnového BlueCafe

Foto: Jan Foukal

Co bude dělat Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby přesvědčila veřejnost i bezpečnostní sbory, že nestranně a aktivně odhaluje a vyšetřuje trestnou činnost jejich příslušníků? Jak k tomu využije svůj nový kabát, úkoly a pravomoci? A jaké jsou limity snahy stát se důvěryhodným partnerem veřejnosti i bezpečnostních sborů? Na tyto i další otázky měla odpovědět březnová debata z cyklu BlueCafe. Níže je výběr toho nejpodstatnějšího v textovém shrnutí, ve videosestřihu a na fotografiích.

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 30. 03. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:20:30 02. 05. 2012
default.png
CHIP [2012-04-30 20:02:33]: Je ale asi fakt, že GIBS by drtivou většinu měšťáků rychle vytřídila. Jak to vždycky říkával kolega: lepší hlídači.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 20:02:33 30. 04. 2012
Chip.jpg
To je ale naprosto jednoduché, drahý Watsone. GIBS je inspekce bezpečnostních sborů. Obecní policie žádný sbor nejsou, jsou orgánem obce což je veřejnoprávní korporace a ne součást státu :-)Proto pro ně není GIBS kompetentní. Pro bližší studium doporučuji učebnice správního práva a ne jalové pokřikování do prázdna.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BONIFAC 23:01:09 29. 04. 2012 blokovaný
default.png
No stačí si tady přečíst pár komentářů a je jasné,že GIBS JE POTŘEBA JAK SŮL!!!!!!!A HODNĚ KVALITNÍ,TVRDÁ A OPRAVDOVDU NEZÁVISLÁ GIBS!!!!!!!!

Jinak stále nechápu proč GIBS nevyšetřuje i trestnou činost strážníků obecních policií.Jen těžko se dá očekávat,že jejich kolegové ze státní policie budou vyšetřovat strážníků nezávisle,když se u nich vyskytují ty samé problémy jako u MP(POLICEJNÍ NÁSILÍ!!!!!!!!!!!).KDY TODLE VŠECHNO V TÝDLE ZA.RANÝ ZEMI SKONČÍ??????

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 20:03:21 10. 04. 2012
Andras.jpg
Dá se toto považovat za veřejnou kontrolu policie?:-)

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/264435-penize-nema-ani-recka-policie-nabizi-strazn...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:53:44 08. 04. 2012
martoo.jpg
CATANI [2012-04-04 09:27:45]:
Předpokládám, že hovoříš o bývalém vyšetřovateli ÚOFK Zdeňku Ondráčkovi, že?

Mám za to, že dělením vyšetřovatelů nechtěl říct něco špatného. Hned ze začátku rozhovoru osvětlil svůj pohled na věc a to tak, že sám si prošel od základního útvaru, dále šel na kriminálku, kde začínal nejdříve v rámci ÚO (OŘ) a následně pokračoval na kriminálku v rámci KŘ. (nezmínil se, ve kterých letech a kde sloužil a zda sloužil na úřadu vyšetřování či SKP, ještě před sloučením, takže jmenuji víceméně obecně).

Po zkušenostech, které tímto logickým a přirozeným způsobem získal, šel na celorepublikový útvar. To mi přijde jako přirozený postup a mám za to, že jiný postup je prostě špatně.

Tím dělením tedy naznačil, že ne všichni policisté si tímto procesem prošli a tak v rámci spolupráce s nimi narazil na to, že jim v některých vykonávaných činnostech chybí znalosti a zkušenosti konkrétního stupně uváděné policejní hierarchie.

Jednoduše, každý, kdo měl někdy co dočinění s bočními vstupy, mu tedy musí dát za pravdu. Čím více je dotyčný boční vstup dosazen, tím více jsou vidět mezery v jeho zkušenostech a dovednostech, které policisté postupující přirozenou cestou nemívají a když mají, tak rozhodně ne v takovém rozsahu.

Sám vidím, jaký je rozdíl mezi klukem, který si svoje nasloužil na základním útvaru, následně šel na ÚO (OŘ) SKPV a klukem, který šel na ÚO (OŘ) SKPV přímo. Tam je rozdíl podstatný. Jaký pak tedy musí být rozdíl mezi těmito policisty v rámci ÚOFK? To už přímo obrovský.

Já s ním tedy naprosto souhlasím a obdivuji jeho velice diplomatický a slušný přístup, jelikož já osobně boční vstupy považuju za mor policie. Nepotkal jsem ještě žádný boční vstup, který by se dokázal alespoň rámcově vyrovnat policistům, jenž šli v rámci hierarchie přirozenou cestou odspodu "potravního řetězce", a to i po několika letech. Ta úroveň je diametrálně někde jinde a pochybuju, že se někdy má vůbec šanci plošně standardizovat.

Co se týče samotného shrnutí diskuze, musím dát zapravdu panu Tošovskému. Jedná se evidentně o úvod s nastíněnými dalšími otázkami, které se snad budou dále rozebírat.

Jak jsem ale říkal dříve, zatím jsem nepostřehl nic pro mě zajímavého. Počkám si na dobu, až se budou řešit témata "Veřejné kontroly policie" ve vztahu k veřejnosti. Samotná GIBS mě moc nezajímá. Pro mě je to pořád stejná inspekce jak byla, byť s posílenými pravomocemi a odlišným postavením, a neznamená pro mě nic víc ani míň. Když se s ní nikdy nesetkám, budu jedině rád.

GIBS je sice kontrolní článek, který se zabývá jen tou nejzávažnější formou prohřešků u příslušníků bezpečnostních sborů - trestnou činností, ale ne tou nejrozšířenější.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:51:48 06. 04. 2012
default.png
HONZAD [2012-04-06 11:56:52]: Já nevím, kde brát takové, které nikdo ještě nestačil zkompromitovat, ale vím, co by tomu udělalo přítrž: snížení počtu řídících stupňů u policie. Vedoucí oddělení a okresní králíčkové si dělají ale lautr co chtějí. Nahoru jen posílají odfajfkované splnění kdejaké bejkárny co přijde aniž se v terénu hne prstem, vydávají pro média články, kterak se policie zaměří na to a ono (a řadoví jim na to zvysoka serou) atd, ale jejich činnost je podřízena jen počtu nějakých čárek kde mohou něco vykázat kvantitativně a za to si dávat odměny. Oni jsou dokonce líní si vymyslet jiné disciplíny než kvantitu všeho možného i nemožného. Není na ně vidět, žijí si u policie s celými svými rodinnými klany počínaje synovcem v autodílnách který celé rodině zajišťuje nové díly k jejich Škodovkám demontované z nových policejních aut při první technické prohlídce po půl roce fungování vozidla, pokračuje přes MTZ kde se dají taky sehnat různé věci na přilepšenou atd atd.

Jenže a zase se opakuju: Langer těmto velmi silně přemnoženým parazitům typu vší brutálně zvýšil platy na úkor plebsu na chodnících a pokud by měla nastat situace, že by se snad někdy mělo nahoře vyhazovat, pak tito výtečníci si mezi sebou porozdávají brutální odměny, akcí krumpáč si vyslechnou pokárání shora, odměny jim zvýší plat k výpočtu rent a jdou s minimálně třicítkou renty měsíčně do civilu a vnitro finančně ke dnu.

Jediné řešení: každého prvního zastřelit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 11:56:52 06. 04. 2012
honzad..jpg
hammer:
k bodu 1 bych mel prece jen trochu pochybnost. tedy presneji, pravni povedomi ceske populace je otresne, to je si fakt. Ale cim dal zhorsujici se situace cas od casu nuti i lidi, kteri by o tom asi ani jinak nepremysleli, se v tom zkusit zorinetovat, jelikoz vsichni nejsou uplni idioti a leckoho napadne, ze i on by ci nekdo z jeho blizkych by se mohl dostat do nejake slamastiky.. .. Ale mozna se mylim a je to pouze muj subjektivni pocit z lidi v mem okoli..

s bodem 2) bezvyhradny souhlas. Pokud takovou praci budou delat lide, kteri meli v dane slozce "svoji dlouhou minulost" tak je to kvadratura kruhu.
Jina otazka ale je, kde brat takove kteri tu minulost nemaji a prsto jsou kvalifikovani, jelikoz si dovedu predstavit tvoji ( i ostatnich zdejsich diskutujicich) reakci tipu....: "Pcheee, nikdy neslouzil, nemuze mit o nasi praci ani poneti, jak nas tedy muze zrovna neeeekdo takovy vysetrovat??"

Na druhou stranu z urciteho konce takovou vasi vyhradu i chapu jako opodstatnenou, jelikoz mam par zkusenosti toho druhu, ze ditko z vyssi stredni vrstvy absolvujice nedavno vehlasnou pravni fakultu a vybaveno prislusne vysokym sebevedomym koncipienta (ci dokonce v horsim pripade soudniho cekatele) a naprostou neznalosti realneho sveta (treba zpusobu prezivani v mene stastnich ctvrtich nasich mest, ci mene stastnich socialnich skupin, ci mene stastnych zivotnich situacich) me, (aniz by si to uvdomoval) s povysenym tonem, kaze o tom, ze "takto to byt nemuze, to e musim mylit, na fakulte je ucili ze...." a pri predstave ze jednoho dne bude takovy od reality odtrzeny elitarsky hnup rozhodovat o osudech lidi stojicich pred nimi v ohradce, to me jima hruza...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:22:42 06. 04. 2012
default.png
CEMAN [2012-04-05 23:35:23]:

Vidím to ve dvou rovinách: tou první je, že už samotná idea přesvědčování české veřejnosti o nestranném a aktivním odhalováním trestné činnosti policistů je zcela mimo. Český človíček nerespektuje zásadně nic než svoje zájmy, neumí ze zákonů ani Ň, právo je mu stejně cizí jako výpočet trajektorie kosmické lodi k Marsu. Přesvědčovat laiky o zákonném postupu totiž vyžaduje, aby zákonný postup laik napřed vůbec znal a měl šajn co to je zavinění, skutková podstata atd atd.

Druhá rovina je mnohem drsnější v mém podání: kdyby GIPS skutečně chtěla něco dělat aktivně, hrábne do přestupkových spisů s názvy: poškození dveří, poškození okna atd atd.... a během roku nemá kdo sloužit. Všecko zatlučené vloupačky.

Když si můžou velitelé na poradách přede všema podřízenýma dovolit mančaft plísnit za to, že se přijímají na velká čísla případy jako jasně prokazatené pokusy vloupání do osobních aut, když to přece jde vzít jde na vandalismus (a poškozený nedostane nic, protože vandalismus pojišťovny neřeší) vloupání do zahradních chatek se škodou vypitá láhev slivovice a uražený zámek na dveřích, místo aby se odloupla horní hrycí deska a dokázalo se, že dveře byly vysazeny z pantů, raz dva by se změnila u policie celá atmosféra. Průser celého mého podnětu je ale v tom, že i kluci od GIPS zatloukali stejně jako kluci dneska sloužící, a ty spisy je možno asi pořád dohledat i s poškozenýma a jedinou otázečkou poškozenému je dostat do veleprůseru taky.
Není prostě nad spolek, kde jsou všichni kompromitovaní a kde se s ničím nedá hnout.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 23:35:23 05. 04. 2012
default.png
"Co bude dělat Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby přesvědčila veřejnost i bezpečnostní sbory, že nestranně a aktivně odhaluje a vyšetřuje trestnou činnost jejich příslušníků?"

Měla by se zrušit, respektive neměla vůbec vniknout. Inspektoři jsou policisté ve služebním poměru jako byli u IMV a skutečnost, že GIBS nespadá pod vnitro,má samostanou rozpočtovou kapitolu a zodpovídá se nějaké komisi složené z našich bezúhonných poslanců rozhodně důvěru nevzbuzuje. Třeba se mýlím.

Tohle mi hlava nějak nebere. Kdyby to nekomentovali vůbec, tak by udělali lépe. Svůj názor pro nedostatek informací nebudu uvádět.
Posuďte sami: akce Černoch
http://www.gibs.cz/upload/press/files/akce%20ČERNOCH.pdf


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu 2222 16:48:13 05. 04. 2012 blokovaný
offtopic - kliknutím zobrazit
default.png
ANDRAS [2012-04-05 16:08:28]: Mne je úplně jedno jestli mne ty a ostatní trvale nazíváte KRETENEM,ZMRDEM,DEMENTEM ATD.Já to nevzdam a zdůrazňuju Andrasi,že nebojuju s policisty,kteří se chovají lidsky a dokonce ani s těma,který páchaj "trestnou činost",která se snad ani nedá trestnou čiností nazvat(pěstování trávy atd.)To je vše....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio