Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

2013. Jak to možná bude, aneb Úvahy řadového poldy (REDAKCE)

2013. Jak to možná bude, aneb Úvahy řadového poldy
ilustrační
Foto: internet

Minulý týden vláda schválila návrh systemizace příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru pro rok 2013. Krátce po té se v médiích objevily informace týkající se dalšího snižování platů policistů a hasičů. Oficiální policejní zdroje i policejní prezident označily tyto informaci za spekulace. Jisté je, že policie bude zas o něco štíhlejší. Ale bude i efektivnější?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 17. 09. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu CATANI 09:30:20 26. 09. 2012
default.png
HAMMER [2012-09-25 06:34:56]:

Správně jsi podotkl, že kdysi to byl rizikáč. Dnes po známých manipulacích a zneužití ke krácení platu policistů se tomu odborně říká zvláštní příplatek, který dle výkladu policejního prezídia nic neříká o rizikovosti povolání daného policisty v daném teretoriu atd.(i když při úspěšných odvoláních to o tom bylo) Dokonce při dotazech proč tento příplatek mají funkcionáři a PIS, se hovoří o tom, že zde je i zohledňována náročnost jejich rozhodování a odpovědnosti, či třeba jeden PIS si stěžoval, že jej má proto, že jej někdo o půl noci dvakrát do roka vytáhne z postele a policisté co obvykle slouží v noci obden bez ohledu na vrtochy počasí jej odvezou na místo činu a ještě mu pomalu drží deštník, aby nezmok(s odpovědností a náročností víme všichni jak to chodí)To není nic proti většině PIS, to je psáno proti systému.Policisté dosahují výborných výsledků tam, kde jim vytvářejí podmínky k práci, nebo se jim nepletou do práce, která je jednoznačně stanovena zákony a tisícovkou nařízení a rozkazů ve stovkách znění(ostatně i to už vzhledem ke kvalitě kádrového stavu padlo, nebo to padne dokud někomu známému nešlápnou na kuří oko).

Akorát ta vysvětlení jaksi nepasují ani při pohledu na výši rizikového v Praze či třeba v Ústí nad Labem nebo na Severní Moravě. Tam je ten příplatek úměrně vysoký vzdálenosti od Prahy, ale pouze s ohledem na řadové a výkonné policisty.Nic se nezměnilo a nezmění uvádím příklad třeba z našeho oddělení. Že toto oddělení I. typu má podstav jednu třetinu lidí, zpracovává 4/10 nápadu celého územního odboru a má rizikáč stejný jako zbývající oddělení II. a III.typu, což bych ještě chápal jako místní kolorit. Ale mínus 700,-Kč někde oproti oddělení II. a III. typu mi přijde jako degradace zdejší práce policie. Ono potom není divu, že lidé na funkcích musí mít rizikový(zvláštní) příplatek takhle vysoký, aby policisté ve výkonu jej měli takhle nízky.Jinak znovu a znovu, policista má dvě ruce , dvě nohy a jednu hlavu s minimálním průměrným IQ, nemůže prostě ve stejném časovém úseku odvádět několika násobně více práce než někde na druhém konci republiky, to je potom o kvalitě(za kterou jsou odpovědní manageri).

Takže taková oprava, rizikový už není rizikový ale skutečně "zvláštní".

Ještě se vrátím k onomu tehdy protizákonnému odebrání příplatku, který byl u nás zdůvodněn 2 procentním poklesem kriminality(tedy dobrou práci policie). Příplatek byl vrácen a vyplácen do doby zakonzervování stavu pol. prezidentem, potom vrácen na původní odňatou výši. Takže si pokládám otázku. Když to bylo špatně, proč uvedený stav, kdy kriminalita je na původní výši a někde vyšší, dokonce roste objasněnost a to s menším počtenm policistů, tudíž větším zatížením, je třeba u nás tento "zvláštní příplatek" na nejnižší úrovni za posledních 15 let. K čemu je rozdělení těchto příplatků do nižší a vyšší skupiny, když příplatek v té nižší skupině bere stejně vysoký jako ten z vyšší.

Nikdo totiž nenajde z managerů odvahu, aby skutečně našel podle zadání a výkladu onoho příplatku, skutečné objektivní tabulky k jeho rozdělení. No spíše mám pocit, že oni manageri na to nemají, grafy zvládnou, tabulky taky, hru s se statistikami tu na výbornou. Ale systémové změny jsou nad jejich síly, jednak na to nemají a jednak systém kdy za málo práce dostávají neúměrně proti ostatním hodně peněz jim vyhovuje(hlavně ty odměny - jednou se braly za to, že ty příplatky snížily a podruhé za to, že protizákonně odebrané příplatky uměli vrátit).To je taky o tom, že v případě nakládaní s prostředky na mzdy byla jednoznačně chyba tzv. reformy, toto přenést na kraje a tito to delegovali na územní obvody. Z toho se stala džungle, jednomu managerovi se líbí přidávat mladým, druhému se líbí přidávat štubám, třetímu se libí, když ostrouhají kromě vedení všichni atd. Je to jeden velký bordel, spíše anarchie. Já Červíčka osobně neznám(mezi námi, ani o takové lidi nestojím abych je znal osobně, je to už jiná lidská dimenze), rád ho poslouchám, vystoupení nemají chybu, ale oči, abych skutky viděl mám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:34:56 25. 09. 2012
default.png
Jinak pro Cataniho: tento systém neměl nikdy ani nějaké ambice skutečně fungovat. Myslím tím akce - následek - jeho vyhodnocení - nová akce případně malinko jinak atd.

Tihle duši se ani nikdy nenamáhali vypouštět nějaké lži, jak sběr čárek přináší občanům nějaký prospěch. Oni jen potřebovali nějaký počet čáreček, u procent objasněnosti se to drželo tak, aby nebylo ani málo ani moc a byl klid od kontrol, takže se buď trestné činy zatloukaly nebo vyráběly a jinak všechno ostatní čím víc, tím líp.

Jen si vezmi, jaké myšlení musel mít ten dobytek, který navrhnul rizikáč. Čím víc nápadu v dané lokalitě, tím větší příplatek pro poldy, protože prý mají více práce na spisech. Nezlobte se kluci, ale tohle je prostě sabotáž. Samotný ten příplatek nemá špatný základ, ale měl být postaven tak, že měly být porovnávány lokality stejného zalidnění a počtu poldů a podle nejnižšího nápadu dávat tyhle prachy. Samozřejmě za zcela jinšího fungování inspekce, protože každý inspekčák, jakožto zkušený polda, jasně ví, jak snadno hledat zatlučené trestné činy, v podstatě po jediné kontrole na kterémkoliv útvaru a budu psát za mé doby, by minimálně vedoucí musel do báně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 19:13:18 24. 09. 2012
Karel.150.jpg
CATANI [2012-09-24 07:48:40]: Trefné! Jako obvykle od tebe. Chtěl jsem k tomu také něco napsat, ale jen bych se rozčiloval a tihle chamtivci na manažerských pozicích nepřinášející nic prospěšného mi za to nestojí. Pravdou je, že se vždy snažím dělat práci na odpovídající úrovni, ať už provádím šetření, sbírám jabka nebo ryju zahrádku. Nejsem si jist jestli se Policie dá nazývat ORGANIZACÍ a tak mi asi jako jiným nezbývá než co nejvíce ulhané a chamtivé manažery ignorovat a přes všechno to klackoházenípodnohy snažit se lidem sloužit jak nejlépe svedu. Mám jinou možnost pokud lidem chci sloužit?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 18:47:24 24. 09. 2012
default.png
Kdysi, když policie ve světě začínaly, byli zločinci docela v klídku. Tam se sem tam někdo nějak lapnul, setnul a basta. že byl zhusta nevinný, co na tom.

Pak se sešli borci co nad tím celým přemýšleli a začali vynalézat jak na to... To trvalo docela dlouho, všechny takové ty západní policie jedou v zavedených kolejích jistoty pro své zaměstnance ale samozřejmě taky nároků na ně.

Policie ČR má samozřejmě taky svoje jistoty:

1) manageři se sami nikdy ani n evyhodí ani si nesníží odměny.

2) řadoví mohou na odměny a osobní zapomenout, pakliže nelezou vedení do zadnice

3) každoroční snižování reálného platu

4) stálá dehonestace jejich povolání

5) každého patnáctého plat

6) okleštění práv na občana třetí kategorie

No a další si dodejte sami.

"Nejsme jako oni, prravda a láska zvítězí..." napřed posera Beneš, začátek ztráty ledva nabyté svobody, pak Dolfa s hnědýma spodničkama, pak Stalin se svým bratrstvem bolševické pracky a jako třešnička dobroděj Havel obklopen kámoši z kriminálů a kámoši, co do kriminálů patří!!!! Co jsme komu udělali?!!!! To je jak nějaké fantastické panoptikum hnusáků a idiotů!!!!!

Vidím to jasně: národ, který nechce nebo není ochoten svou svobodu bránit se zbraní v ruce, si ji ani nezaslouží.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 07:48:40 24. 09. 2012
default.png
HAMMER [2012-09-23 21:24:39]: Nejhorší, že to z policistů netuší nikdo. Ale přesto se najdou vždy nějací noví a po druhé, po třetí noví(kteří dokázali, že to nedokážou) manageri, kteří tvrdí, že to půjde i když se už za podstaně lepších kádrových, finančních a materiálně lepších podmínek pro policii přesvědčili, že to za těchto podmínek už nejde. Tady už ani lepší vrcholový managment nemůže být, tady to vypadá, že horší a horší ambiciozní lidé bez studu a hany se slovy a podstatně rozdílnými činy, trochu odsají si něco pro sebe a pak jdou od válu, napakováni zlaťáky a za sebou nenechávají už ani poušť to by bylo ocenění, tady už ten písek není.Když se mezi hienami najde vlk, tak ho odkopnou i bez zlaťáků.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:24:39 23. 09. 2012
default.png
Jo, samozřejmě naprosto netuším, jak z tohoto ven.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:23:42 23. 09. 2012
default.png
GRIZZLY [2012-09-21 22:04:58]: No ale tohle se tady omílá už pět let, co sem lezu, pořád dokola. Mám ten pocit, jakoby jsi ode mě komplet všecko opsal. :D Ty ty ty!!!!

Napsal jsi to ale moc hezky, tak nějak uhlazeně. Na to já nemám nervy to říkat tak slušně. :D

To x: mladý laciný ano, ale policista ne. Policistou se člověk stává po zapracování mezi zkušenými spolupracovníky po nejméně pěti letech. Proto výsluhy, proto odchodné, protože vycvičení policisty trvá a stojí strašné peníze.

I kdyby jsi mladým přidal finančně, to z nich policisty neudělá. Osobní negativní zkušenosti z nich udělají leda tak vyhozené basmany, protože jim nikdo další šanci nedá se mýlit, hledat a zkoušet, na to u téhle práce není, nebylo a nikdy nebude místo.

Policie je v troskách, pracují už jenom špičkové útvary, kde ještě pár zkušených psů zůstalo. Zespoda se nic necvičí, nemá šanci nikam dostat, starší jsou zcela frustrovaní a nemají ani zájem jít dělat ještě více stresující práci, kterou kriminálka obnáší. Těch pár výjimek už nic nezachrání. Dávám bolševikovi maximálně pět dalších let, než se to posere nakvadrát. Už teď nám práce policie k ničemu moc není, ale tuším, že ještě budeme všichni vzpomínat se slzou v oku na dobu, kdy tu policie byla jen nahovno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 17:55:34 23. 09. 2012
default.png
Myslím si že cílem změn je mladý laciný policista. Současné podmínky do řad Policie lákají už jenom mladé lidi okolo 20-ti let ochotné ze startu brát 16 tisíc, a při práci např. studovat. Bohužel se počítá ze staršími že po dosažení renty odejdou. Zůstanou jen ti s lepším funkčním zařazením a platem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 17:22:11 23. 09. 2012
default.png
GRIZZLY [2012-09-21 22:04:58]: Naprosto přesně, ale stejně si myslím, že už to ani nemá smysl to tady psát. Manageri policie mají snad dostatečný intelekt a toto vše musí vědět a vidět. Upřednostňují ale kariéru a své osobní cíle. Já jsem přesvědčen, že to vše je prostě záměr i ze strany managmentu. Likvidovat policii a policisty. S tou inteligencí u politiků bude to horší, ostatně oni ministry neovládají.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 22:49:58 21. 09. 2012
Andras.jpg
http://zpravy.ihned.cz/c1-57577600-sef-tymu-dane-nez-jsme-stacili-rozbit-sit-rozsahlych-ma...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio