Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Projekt NEZAPOMENEME! (REDAKCE)

Projekt NEZAPOMENEME!
Památník zemřelým policistům a hasičům
Foto: Muzeum Policie České republiky

Nedávno se na redakci Policisty.cz obrátil jeden z policistů a upozornil nás na závažný fakt. Předložil nám seznam policistů, kteří od roku 1990 zemřeli ve službě, přičemž aktuální číslo 100 zemřelých nás přímo šokovalo. Aby památka těchto mužů a žen nezůstala zapomenuta, rozhodli jsme se kontaktovat Muzeum Policie České republiky v Praze a s pomocí jeho pracovníků, kteří zpracovávají seznam padlých strážců zákona od roku 1918 až do současnosti, vytvořit kompletní seznam padlých od roku 1990 i s interaktivní mapou míst úmrtí jednotlivých policistů. Tak se zrodil projekt NEZAPOMENEME!

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 06. 05. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VETERAN2 21:40:01 19. 05. 2013
default.png
HAMMER [2013-05-19 16:27:01]: S tím Hitlerem jsem napsal to samé, co ty. Jen jsem to nerozepisoval. Proto píši o inflaci. Každý zásah do ekonomiky má svůj potenciál a míru, kdy je ještě užitečný.

Jestli byl od roku 34 Německý rozpočet tajný, nevím, jak se mohlo Německo ocitnout ve srovnávacím žebříčku z roku 38. Jestli máš třeba britskou nebo německou metodiku výpočtu hospodářských ukazatelů z roku 1920, fakt bych jí rád. Takový zdroje nemám, abych jí sehnal jinde.

Mimochodem. Četl jsem, jaké tady bylo daňové zatížení v roce 1908 a zatoužil jsem být vykořisťovaným rakouským občanem. Pokles platů nebylo to jediné, co snižovalo příjmy.

Rakousko bylo po druhé válce ve velmi podobné pozici jako my. Rusové tam byly až do roku 55. Socialismus se tam nechytil. Možná taky proto, že tam neměly tak schopné demokratické síly.

Jen pro zajímavost. Rakousko na tom po druhé válce dlouho nebylo ekonomicky dobře. Přídělový systém tam skončil až za hodně dlouho po našem. Ještě v 60. letech tam byla celkem nouze a známí mi vyprávěli, jak k nim na venkov jezdilo fasovat příbuzenstvo potraviny. A skutečně z nouze. Ne z lakoty, jako to bylo tady.

S tím socialismem je to pro mě záhada. Naši nikdy moc neriskovali a nepřidělávali si zbytečné problémy. S jednou vyjímkou. Při naší výchově nám vždycky vysvětlili, jak se věci doopravdy mají. Poučili nás, že to nesmíme nikde říkat a seznámili nás se vším, na co jsme se zeptali. Věděl jsem, co je Svobodná Evropa a Hlas Ameriky. Rušení u nás nebylo moc účinné a otec je poslouchal. Věděl jsem kde co, a nikdy mě ani nenapadlo, se s tím chlubit. A to jsem chodil do cca 4 třídy. Jako před policajtem už před tebou komunisti přeci netajili úplně všechno. To tě ani tehdy nenapadlo, že není všechno tak, jak vypadá?


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STAROUS 20:24:23 19. 05. 2013
Starouš.jpg
HAMMER [2013-05-19 16:20:32]:
Hahá! A seš si Hammere naprosto jistý, že dnes doopravdy víš, jak to všechno skutečně je a bylo, když tě komouši i jako dospělého tak snadno obelstili? Jinak tvé vysvětlení, jak jsi vlastně přišel na to, že nejsem schopen se učit, jsem nějak nepochopil... Holt nejsem génius, co se dá dělat. Každopádně tvoje zobecněné "pravdy", co sem píšeš roky, může psát prakticky kdokoli, kdo nějaký čas sloužil v přímém výkonu. A to tak dlouho, dokud se mu PC nerozpadne.

PS: A co si vlastně představuješ pod pojmem "reagovat konstruktivně"? Plně souhlasit se tvými názory?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:27:01 19. 05. 2013
default.png
Veteran2: Tak si to zjisti, podle čeho to zjišťovali a co do toho zahrnovali. Nebo to chceš pod nos?

V roce 2011 jsme byli někde u třicítky vyspělosti, ale nebyly do toho řazeny ani všechny země světa. Jak se to dělalo tehdy a dnes netuším srovnávat platy naše a Německa nebo Rakouska může jen blázen. Už při pohledu na ty země fyzicky vidíš český binec a jejich pořádek. I když se to u nás obrovsky zlepšilo, proti těmto zemím jsme pořád chudáčci.

S tím Hitlerem jsi to teda pokaňkal. Ten magor od roku 1934 prohlásil říšský rozpočet za tajný a prodělal rok co rok gatě, ty nulová nezaměstnanosti! Je s jejich ekonomikou v troskách zachránil Marschalův plán, nás poslal Beneš do náručí Ruska.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:20:32 19. 05. 2013
default.png
STAROUS [2013-05-17 13:05:18]: Omyl Starouši! Dneska všichni do jednoho vykládají, jak všecko tehdy věděli, přitom to vykládají i ti, co byli naprosto zmatení jako já. Blbé kecy, neschopnost přiznat si, že mě vodili za frňák. Nevěděli jsme nikdo nic, jenom jsme si mysleli svoje fámy a bláboly. Jak je to ve skutečnostmi jsme ani netušili. Proto se hlásím k pitomcům: ano, ale jaksi jsem nebyl zdaleka sám.

Neměl jsem informace, zazlíval jsem to otci, on byl z toho, co bychom mohli říct ve škole, dost vyděšený. Socialismus jsem považoval za přirozené zřízení. Já jsem sloužil nespravedlivému režimu, ale nevěděl jsem o tom, co je to za svinstvo. Horší bylo, že ten systém služby pokračoval i poté, co ten nespravedlivý režim jakože padnul. Pokračoval všecek šlendrián a všecky kamarádšofty a pokračuje to dodneška. Mimo to, že jsme se rozešli s hladovým Ruskem, se pro nás dole docela nic nezměnilo.

Samozřejmě že znám všecko! Aspoň že to víš. :D Jak jsem k tomu, že nejsi schopen se učit, došel? Velmi prostě: píšu sem roky to samé: jak se to dělá jinde, jak se to dá dělat, jak jsem si to vyzkoušel sám na vlastním triku. Od tebe jsem se nedočetl jedinou věc jak hledat způsoby místo důvodů. Jedinkrát jsi konstruktivně nereagoval. Přitom jsou skoro všecko co jsem psal, velice staré věci, starší než my dva dohromady, i kdyby jsi měl osmdesát. Vymysleli to staří pardálové dávno před náma a tvoje rakce je: Hammer ví všecko, zná všecko. A to je všecko, co, sokolíku, umíš.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 23:49:55 17. 05. 2013
default.png
HAMMER [2013-05-17 06:39:49]: Vyspělost je hezká věc. Je to číslo na papíře. Různými metodami se dá dospět k různým číslům. Snad měli jednotnou metodiku. V každém případě o poměrech ve státě neříká všechno.

Dnes jsme v krizi. Ekonomika zažívá pod moderní pravicovou vládou pokles, jaký už dlouho ne. Mělo by tu tedy být levněji a měli by sem jezdit nakupovat ze zahraničí. Místo toho jsme jak švec z Pyšné princezny. Jezdíme nakupovat a zazpívat si do Země krále Miroslava ( Polsko, Německo, Rakousko), protože je tam o poznání levněji. Rakousko krizi rozhodně nemá a Německo a Polsko v našem měřítku taky. Kde jsou platy Němců a Rakušáků víme všichni. Přesto je tam levněji. V letech 2006 až 2008 tu byl hospodářský růst a nimimální nezaměstnanost. Ceny rostly a všechno zdražovalo. Nic jsme z toho růstu neměli. Aspoň já ze svého pohledu tedy ne. Další příklad je Irsko. V době hospodářského růstu tam bylo pro místní tak draho, že si dávali v hospodě jedno pivo. Víc málokdy. Nevím jak tobě, ale mně z toho plyne, že hospodářský růst a vyspělost nemusí nutně znamenat vyšší životní úroveň.

Rakousko bylo velký stát. Z výprávění pamětníků vím, že třeba zemědělci to tenkrát měli snazší. Neprodali tady, prodali jinde v Rakousku a bez zbytečné úředničiny. Tahle možnost pak zanikla a několikrát se stalo, že místo toho, aby se v Československu zvedly při menší úrodě výkupní ceny, dovezlo se obilí ze zahraničí. To je sice logické, ale zemědělec má najednou důvod vzpomínat na Rakousko. Platy dělníků šly po válce na cca 40 Procent předchozí úrovně. Po válce je to taky normální, ale dělníci mají důvod vzpomínat na Rakousko. Hladové bouře za Rakouska taky nebyly, což bylo hlavně tím, že tenkrát nebyla krize, ale menší ekonomika trpí víc než větší. Příklad z moderní doby, třeba výsledky pobaltských ekonomik v době krize.

Tenhle stát se nedokázal postavit krizi jako třeba fašisti, kteří za cenu zvyšování inflačního tlaku na ekonomiku dokázali, že cca od roku 35 už nebyla nezaměstnaost problém. Ekonomika podle toho před vypuknutím války vypadala, ale přežili nejhorší čas. Malá ekonomika má v tomhle směru taky menší možnosti, ale naše slavná vláda nezačala pořádně stavět ani ty silnice. Baťa si chtěl stavět vlastní. Mohli mu aspoň přispět.

V krizi na tom byly špatně všichni. Je tedy možné, že se naše místo v žebříčku nezměnilo. Zajímalo by mě, jestli ty státy před námi a za námi byly pořád ty samé.

Podle mého byl hlavní problém samostatného státu ve vytváření základů dnešních poměrů. Korupce, partajničení a podobně.


Střelba do davu, pokud se z něj nestřílí, je projevem taktické neschopnosti. Napřed by mělo dojít na mírnější prostředky. V nejhorším stačí vystřelit salvu do vzduchu. Dav se zcela určitě rozprchne stejně, jako kdyby salva směřovala do něj. Každá rána, která najde svůj cíl, je ve výsledku hlasem pro komunisty.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STAROUS 13:05:18 17. 05. 2013
Starouš.jpg
HAMMER [2013-05-17 06:27:04]:
Hele Hammere, nejsem ženská, takže to co napíšu, neobsahuje žádný jiný skrytý význam či poselství, ale opravdu pouze to, co tam normální chlap vidí. Pokud tedy napíšu souvětí "že slouží nespravedlivému totalitnímu režimu, věděli v období před takzvanou Sametovovou revolucí mimo naprostých pitomců všichni", tak tím opravdu myslím ty, co v té době sloužili a ne nějakého malého Hammera, který sledoval v televizi záběry demonstrací s vykulenýma očima a lízátkem v puse. Ale pokud jsi v té době byl již dospělý (alespoň papírově) nebo dokonce sloužil a vše v předlistopadovém režimu ti připadalo OK, tak ses mezi ty pitomce zařadil oprávněně a tvé sebekritiky si cením. Jinak by mě zajímalo, na základě čeho jsi dospěl k přesvědčení, že nejsem schopný se učit, nebo si přiznat chybu a dokonce že bych se v případě prozření musel zastřelit? Vždyť mě vůbec neznáš a nic o mě nevíš. Och pardon, já zapomněl - Hammer ví přece všechno, úplně všechno... Přiznat si vlastní chyby zatím problém nemám. Prakticky každý, kdo sloužil či slouží v přímém výkomu služby (za který považuji vše od kluků z hlídkové služby až po vyšetřovatele), nějaké ty chyby udělal a udělá. Policejní práce je velice variabilní a navzdory s léty stoupajícím zkušenostem se stává, že člověk narazí na něco, s čím se dosud nesetkal a co by s odstupem času nezřídka řešil jinak a lépe.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:39:49 17. 05. 2013
default.png
VETERAN2 [2013-05-15 22:13:46]: "Myslet si, že prvorepublikové poměry byla kdovíjaká změna proti Rakousku.."

bych se tě rád zeptal, o čem to píšeš? V roce 1920 jsme byli desátá nejvyspělejší země světa (asi za ty dva roky samostatnosti, co?) a v roce 1938 totéž. Mimo jiné i proto, že tu byl pořádek!!!! Že životy darebáků neměly váhu, kéž by se to vrátilo!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:36:30 17. 05. 2013
default.png
PIM-BURGER [2013-05-15 23:15:03]: Střelba četnictva do dělníků!!! Kdybyste, Pime, pořád neopakovali komunistické fráze, dostali byste se někde jinde: rozvášněný dav alias kanonenfuter dobře řízený bolševickými agitátory proti pořádkovým jednotkám, které zakročily velmi dobře, rázně a účinně. Bolševik chtěl rozvrátit demokratický a prosperující stát. Na hrubý pytel hrubá záplata.

Jediné, co se jim dá vytknout (to je už sranda s tou výtkou) je, že nepostříleli všechny rudochy. Do slušného dělnictva se, jak to chějí bolševici prezentovat, nestřílelo. Střílelo se do rudého moru a kdo se tam pletl, nesl si za to následky. Propaganda bolševiků z těch svých ordnerských nájezdů udělala boj četnictva proti dělníkům, což není pravda ani náhodou. Dělníci sloužili bolšáňům jen k tomu, aby je na svých hrbech vynesli k moci, k ničemu jinšímu. Jamkile byli u moci, chovali se k nim jako jistý Reinhardt: ti co drželi čuně a kolaborovali, se měli jakž takž na přežití, ten zbytek v podstatě zlikvidovali. Ty kecy, jak bylo lidem špatně atd atd. bolševik vždycky uměl. Za ty roky se to tak zažilo a někteří to už berou jako naprostý fakt. Spousta lidí nečte, neučí se, jen žije z toho, co do nich tloukli celá desetiletí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:27:04 17. 05. 2013
default.png
STAROUS [2013-05-16 00:00:31]: Já se hlásím k těm naprostým pitomcům. Nic jiného než socialismus jsem nepoznal, rodiče nás doma drželi velice daleko od toho jak to bylo doopravdy, ještě v době sametového přerozdělování koryt jsem netušil která bije! Beze srandy.
A nebyl jsem jediný ani jsem nebyl nějaká výjimka, jen si to umím přiznat.
A Starouši, umím si přiznat i to, že jsem nedělal tu práci vždy pro lidi, uměl jsem to dost rychle ještě během aktivní služby a odmítl jsem dělat čárečky pro nadřízené a makat pro lidi venku - aneb podle vás dělat ostudu v terénu jedenáct hodin z dvanácti. Nikdy jsem se neodmítal učit anebo si přiznat, že jsem kokot prostý, vzduchem chlazený, že to dělám úplně zcestně. Kdybyste uměli vy to samé, už sem nepíšete, protože byste si museli před zrcadlem prohnat hlavu devítkou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu STAROUS 00:00:31 16. 05. 2013
Starouš.jpg
Tohle téma kluci asi nerozlousknete, vždycky tu budou dva vyhraněné názorové tábory, stejně jako např. v případě bratří Mašínů. Jenže svět není černobílý, pravda bude někde uprostřed. Osobně mi připadají oba ty extrémní názory směšné. Tedy jak ten, že všichni příslušníci SNB, PS a StB byli vlastně jen ryzí čestní ochránci tehdejších zákonů, tak i ten, že to všechno byli jen bezpáteřní poskoci komunistické strany, kteří se zúčastňovali represí proti svobodomyslným občanům. Stejně jako dnes, i tehdy to bylo o lidech. Někdo byl hajzl, jiný zase férový chlap a další něco mezi. Každopádně že slouží nespravedlivému totalitnímu režimu, věděli v období před takzvanou "Sametovovou revolucí" mimo naprostých pitomců všichni. Lze ale odsuzovat někoho za to, že byl tehdy řadovým příslušníkem SNB někde na obvodním oddělení? Vždyť tehdy skoro každý, kdo nechtěl mít s vládnoucím režimem problémy, nějakým způsobem kolaboroval... Tím nemyslím nějaké udavačské svině, ale prosté občany, kteří se režimu nepostavili na odpor, pilně chodili na schůze a mávali mávátky v prvomájových průvodech...

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio