Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Zákon o policii prošel. A zakázal strážníkům měřit rychlost (REDAKCE)

Zákon o policii prošel. A zakázal strážníkům měřit rychlost

Foto: ilustrační

Po včerejším jednání Poslanecké sněmovny se opět o trochu vyjasnilo, co čeká do budoucna Policii ČR. Poslanci schválili nový Zákon o policii a s ním související balík změn dalších zákonů. Ministru Langerovi ale připravili nepěkné překvapení - současně připravili obecní a městské policie o pravomoc měření rychlosti na silnicích. Hořkou pilulku mu navíc naservíroval jeho stranický kolega Jan Klas, který změnu oproti původnímu znění navrhl.

Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 26. 06. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu FRANTA2 00:48:08 27. 06. 2008
default.png
to je zajímavé čtení Některé zdejší myšlenky v porovnání s pražskou realitou spíš k smíchu... pčr nemá lidi, na mop tak tak stíhají papírovat kolem oznámení, dopravka jezdí k nehodám za několik hodin, na khč a kontrolu rizikových míst nemají na mop vůbec čas, natož aby posílali hlídky na oznámení přestupků od občanů... v nějakém reálé čase. Fakt bych chtěl vidět, co by se stalo, kdyby město na tejden stoplo celou MP Praha... stoupla by nehodovost tam, kde se teď měří, centrum a mhd by zablokovali špatně zaparkovaný auta, bezdomovci a feťáci by začali kempovat přímo na náměstích a v parcích by si postavili stany a spolu s ... by tam zakládali ohně:-) V metru by dostávali do tlamy nejen revizoři, ale i normální lidi, kteří by nechtěli dobrovolně vydat penze partám zlodějů a noční mhd by taky byla o dost zajímavější... ... a k tomu si představuju přetíženou linku 158, kam by šlo pár set oznámení o nefunkčích semaforech, volně pobíhajicích zvířatech, rušení vp a nočního klidu, drobné krádeže v krámechh atd. atd. a i kdyby pmj stačila vše objezdit, tak by to neměla komu předávat dál k udělání papírů.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN1 22:44:18 26. 06. 2008
default.png
to Andras Andrasi Lukáš ti jistě potvrdí, že PMJ 4-6 hlídkami nedisponuje, vzhledem k tomu že jsou vždy v ulicích 4 skupiny , je to cca 12-15 aut v jakoukoli denní i noční dobu a to nepočítám linky 158, na každé praze jsou cca. 1-3. zrovna to "suplovaní" L158 je zrovna v Praze dle mě úplně zbytečné. místo toho bych uvítal více pěších hlídek které nejsou..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETRUNA 22:20:17 26. 06. 2008
default.png
Andrasi, v některých věcech máš zajisté pravdu, já jsem ale psala o něčem docela jiném.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 21:58:58 26. 06. 2008
Andras.jpg
Já si nemyslím že by přidání procenta k základu platu polictům byl krok správným směrem. Jediné co by se dle mého skromného názoru zvýšilo, by byl celkový objem vybraných peněz "pokut". Role policisty PČR nespočívá ve vybírání pokut. A jak je známo, vedlo by to pouze k masivnímu nárůstu vybírání pokut "nesmyslných", normálně řečeno za jakýkoliv nejsnadněji postižitelný přestupek, na tom nejsnáze lapitelném místě, ala zákaz vjezdu, pěší zóna, a přikázaný směr jízdy apod. Nemluvě o tom, že nevím jak tam u vás, ale tady v Praze právní vědomí lidí stoupá, a čím dál tím víc pražských chytráků si nechá psát oznámení, a stává se tudíž nepostižitelnými. Od BESIPu po VP. Státní policie je tu především kvůli kriminalitě, ne kvůli drobným přestupkům. A co se měšťáků ve skafandru týče, milá Petruško, minimálně tady v Praze začínají fungovat lépe a účinněji jak policie státní, vím, obrovský podíl na tom má podstav tuším už přes 1000 lidí. Pravomoci se v té základní výkonné rovině na ulici zase až tak zásadním způsobem neliší, mluvím o ulici. Konkuruje jim tu snad jen PMJ, která ovšem se svými nynějšími 5-6 hlídkami na celou prahu nestačí. A to nemluvím o tom že tu lze na MOP potkat např. na noční stav ve složení jeden DS + 4 předškoláci:-)MP tu pak vyloženě je k suplování PČR nucena, a je jí to i tolerováno. Pro nás, policisty státní naprostá hrozba. Já bych radší odešel než být metropolitní šerif. A k měření rychlosti. Nelíbí se mi že měří, jak měří, a kde měří, ale lespší někdo, nežli nikdo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETRUNA 21:07:52 26. 06. 2008
default.png
Andrasi, měšťák navlečený třeba ve skafandru zůstane pořád měšťákem. Se svými vymezenými pravomocemi, které se opravdu nepodobají těm z filmových pláten alá Amerika, nejsou jen ke sběru psích hovínek, mají pravomocí mnohem víc. Ovšem díky svému nadstandartnímu vybavení (myšleno oproti PČR) si docela rádi zahrají na superhrdiny při slaňování z paneláků, vykopávání dveří, apod. Zákon o obecní policii ovšem svým obsahem rozhodně nemůže zákonu o služebním poměru konkurovat. Kdyby ano, nemuselo by být dvojí policie. V tom je ten rozdíl. Proto je jen otázkou času, kdy takový to měšťák z "SPJ" narazí na občana zákona o obecní policii znalého... Jinak i můj názor je, že motivace k téměř nepřetržitému měření rychlosti městskými strážníky, není jen plnění městské kasy, ale hlavně má z výše pokut procenta k základu platu. Kdyby toto platilo u PČR, a nejen za pokuty, jistě by byla motivace k práci mnohem, mnohem vyšší. Petra Lhotáková

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:57:34 26. 06. 2008
Andras.jpg
Ona PČR kapacity na měření rychlosti má, stačilo by jen to, aby MP dělal to co dělat má. Pokud už i MOP staví pěší hlídky, a MP si jezdí ve vozidlech s radary, jezdí na tíseň, má svou zásahovou jednotku v hummerech, lze tedy čekat, že především "městské problémy" jakými je bezesporu i veřejný pořádek obecně, feťáci, bezdomovci, apod., převezme k řešení policie státní, a ta proto nemůže být k dispozici na místech kde by byla potřeba. Samozřejmě že také velkou část neefektivity má na sobě "čárkový systém", a všeobecné podřízení se jemu ze strany většiny policistů. Nechci tímto kritizovat kolegy z MP, nějak pošpinit jejich práci, výcvik, znalosti, a jejich užitečnost pro společnost, chci pouze poukázat na to, že byli stvořeni ke zcela jiným věcem, než konají. Na druhou stranu, jejich výcvik, zkušenosti a znalosti se zvyšují, u PČR naopak snižují. Zavolán občan raději 156, když mu přijede trojice zkušených mazáků, kteří si vědí rady, byť jsou stavěni do role starostových drábů, nebo zavolá linku 158, kde mu přijede jeden člověk měsíc ze školy se dvěma předškoláky? Je to z velké části dáno také tím, že k MP odchází poměrně značná část bývalých PČRáků, a k těmto lidem se vedení MP chová tak, aby si je udrželo, zcela neporovnatelně jak se k nim chovalo vedení PČR. Co se výcviku týče, min. po taktické a praktické stránce začíná výcvik PČR za MPHMP silně, velice silně zaostávat. Kdo ví jak jsou trénování kluci z linky 156, a co vozí v kufru, popř. jak jsou vystrojeni a vybaveni, ví:-). A v neposlední řadě, PČR i MP by nejraději většina dnešních politiků využila jen k vybíraní daní na slušných lidech, co se bojí, a pokutu zaplatí, protože všichni víme, jak to min. v Praze s přestupky je - na oznámení se řeší pouze nehody, a rychlost, cokoliv jiného si poměrů znalý člověk nechá napsat na oznámení, to mu projde. V tomhle státě se začně snad i vražda řešit flastrem...pánové a dámy, jestli potáhne lid na strakárnu, tak mě asi začne bolet žaludek, játra, a dostanu hroznou nemoc, a nebudu se moci zůčastnit hrdinné obrany pana NEministra a jeho kumpánů. Ach jo, příslušník ozbrojených složek by takhle mluvit neměl, to už je projev nejvyššího zoufalství.:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POMAHAT 17:48:29 26. 06. 2008
default.png
jsem... ..rad,ze mestaci nebudou merit :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio