Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak přijít o dobrého poldu za tři roky (REDAKCE)

Jak přijít o dobrého poldu  za tři roky
ilustrační
Foto: redakce
Dnes mi můj dlouholetý, velmi dobrý, přítel volal, že se rozhodl odejít od Policie ČR. Přitom slouží pouhé tři roky. Požádal jsem jej, aby mi pověděl,  co jej donutilo k tak radikálnímu rozhodnutí. Příběh, který mi vyprávěl je vcelku stejný, jakých jsem slyšel za poslední dobu desítky. Je svědectvím toho, jakým způsobem jednají  mnozí  nadřízení se svými lidmi.
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 10. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HANTA 10:22:27 31. 10. 2008
default.png
Super, článek Lukáše a příspěvek Karlose. Karlosi, tomu se říká trefit hřebík na špičku. .....Ti, kteří se nedokáží smířit s těmito dvěma možnostmi, odchází do civilu.... Já bych ještě dodal: nebo z nich jsou mjr/prap. To je můj případ. Pasívní a bezmezně loajální podřízený je pro vedení na jakémkoli stupni "ten správný borec". Takového potřebují a ten je podle nich ten správný policista". Že když jde do zákroku, jede na složitý případ, zvedá telefon, když volají "shora", či dokonce musí "nahoru" jít osobně a přitom z něj padají bobky to je podle nich O.K. Jenže je blbý a prostě v háji, že tohle platí co sloužím - za měsíc 38. Jardo-na rovinu a nic ve zlém. Taky jsem si tím prošel. Oni ti to kolegové neřeknou, ale pouštět se do větších akcí se začátečníkem je dost na pytel. Jde o to taky s jakým. Někdo po půl roce je už docela dobrej, s někým to nejde ani po roce. A je to ale především na tom začátečníkovi jak se staví k získávání informací a zkušeností a jak se chce sám co nejrychleji zapracovat a cítit se platným. Je v tom i kus jeho osobní hrdosti. HonzoS - policie a sjednotit? To je teda sci-fi. I když hezké. To je jedno z největších nebezpečí pro vedení. Jak se začne někdo sjednocovat ihned je největší nepřítel a je třeba takové základy honem bourat. Kdyby byla jednota, ubylo by práskačů a lidí se Sidolem a vedení by se nic nedozvědělo. Oni potřebují aby byli lidi permanentně nasr... a nejlépe na sebe a mezi sebou byli nevraživí, závistiví nebo se dokonce hádali. Tak to vidí mé opotřebované oči.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAS 09:34:16 31. 10. 2008
default.png
Diky Lukasi Lukasi dekuji za tento smutny pribeh. Osobne bych navrhoval, ze policie a policiste se musi sjednotit a zacit jednat jako celek proti takove nepravosti. Takove jednani primo poskozuje zajmy Policie a je mozne jej kvalifikovat jako jednani poskozujici zajmy CR. Naopak nadrizeny takoveho policisty by mel byt zbaven sluzby a toho je podle mne mozne dosahnout. Mozna odbory by mely poskytovat pravni pomoc a podporu a mely by zacit soudni spory s MV CR a snazit se bojovat proti mobbingu a odkazovat se na evropske pravo, na zajmy EU a jeji narizeni s ohledem na chovani zamestnavatele. Proto podle mne je reseni snadne, ti nahore se boji a pouzivaji prave tyhle metody ze strachu, ale pritom je mozne je snadno "sundat", kdyz policiste budou jednotni a budou bojovat proti sikane ze strany zamestnavatele a zamestnavatel jako MV CR bude mit povinnost odstranit takove lidi, kteri tuto sikanu vyvolavaji. Asi bych zacal od zrizeni pravni poradny u odboroveho svazu a zacal tyhle kauzy shromazdovat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JARDA 08:57:45 31. 10. 2008
default.png
zelenac Karlos: jsem sice pulrocni zelenac a i kdyz se kolegove snazi mi predat to nejlepsi ze sebe, tak nekdy z nich citim, ze by radeji volili tu cestu "nebudeme se poustet do zadnych vetsich akci". Prave kvuli tomu znechuceni systemem, kde se nesleduje co se resilo, ale jen "carky".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KARLOS 08:29:29 31. 10. 2008
default.png
pasivita Policejní vedení má jeden velký talent - vypěstovat ve svých podřízených pasivitu. Mnoho policistů již přišlo na to, že je snažší udělat tři jednoduché čárky než jednu složitou. Z hlediska dopravního policisty radši vyřeším tři důchodce za banální dopr. přestupek než jednoho piráta silnic, který dělá problémy a odmítá se k přestupku doznat. Z hlediska pořádkového policisty radši zkontroluji OP třem pejskařům než abych řešil prodej drog na místní diskotéce. A z hlediska kriminalisty radši řeším známého podivína, který občas přespí v nějakém zahradním domku než abych řešil rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Někteří kolegové ale už přišli na to, že nejlepší je nedělat nic co šéf vyloženě nepožaduje a když nějakou práci udělá, tak o tom dlouho mluví před svým šéfem.Takového poldu nazývám poldou "Hujerem". Takový polda je pro běžnou společnost poldou buzerujícím - jeho výsledek pracovní činnosti se skládá z mnoha KO, blokových pokut za nevybavenou lékárničku atd... Takový kolega se nikdy nevrhá do problématických zákroků, moc dobře ví, že z takových zákroků jsou jen problémy, které musí řešit on sám ale i jeho šéf. A šéfové nemají rádi, pokud musí řešit práci navíc. Opakem je kolega, který šel k policii z přesvědčení a chce svoji práci dělat dobře. Neustále chodí za svým šéfem a žádá ho o nové vybavení nebo ho upozorňuje na problémy ve svém regionu. Šéfa jeho žádosti otravují a dává to přesvědčenému policistovi řádně najevo. Přesvědčený polda se nebojí jít do složitého služebního zákroku nebo úkonu, je si jistý svým profesionálním chováním. Občas si ale na něj podá nějaký "poctivý občan" stížnost za jeho nezákonný zákrok. I když je později zákrok vyhodnocen jako oprávněný, tak s tím má mnoho jeho nadřízených mnoho práce a mnoho povinností. A to nemají šéfové rádi. A jednoho krásného dne zjistí přesvědčený polda, že polda "Hujer a flákač" se má mnohem lépe. Polda přesvědčený stojí před rozhodnutím - buď se stanu poldou Hujerem nebo poldou pasivním, který vidí a slyší jen když už vyloženě musí. Ti, kteří se nedokáží smířit s těmito dvěma možnostmi, odchází do civilu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:29:01 31. 10. 2008
default.png
???? Naprosto šokující zkušenost. Ještěže to není celorepublikovým jevem, je to prostě otázka jedinců, bohužel ti se množí vcelku rychle .-))). Jen by mě zajímalo, jak dotyčný policista jednal dál, zda si to nechal líbit či nikoliv. Osobně bych to snad asi dotáhl dokonce a nechal bych se pokárat písemně. Pak bych s tím šel ven, protože jiná obrana není.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHALLNOVY 08:08:22 31. 10. 2008
default.png
realita Bohužel arogance, nadutost a hlavně absolutní neúcta nadřízených k podřízeným je horší a horší, a to také díky novému zákonu, do velitelských funkcí se dostali rychlokvašky ze škol, kamarádi svých kamarádů, kteří v životě nesloužili na ulici a tak nemají ani ponětí o tom, jak to na ulici funguje a hlavně je to ani nezajímá. A ti kteří si odslouží své na ulici a chtěli by si zvyšovat své vzdělání, jak pan ministr neustále vykřikuje, tak mají utrum, jelikož pan ředitel pražské správy podepíše dohodu ke studiu vysoké školy jen Kádrovým rezervám , takže konec kariérního růstu pro všechny, zase jen pro vyvolené. Možná by tohle Ivan mohl dát do reklamy za ty neskutečné miliony, ať ti co přichází a investuji se do nich peníze na škole tak neodcházejí po třech letech jenom proto, že pochopili o čem tahle práce je. A to, že nikdy nebudou mít zastání u svých nadřízených, tak to by měli začít vyučovat na ZOP, protože to je jediná jistota, kterou momentálně u policie dostanete.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio