Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pavel Černý na iDNES.cz: Policisté by nemuseli střílet tak často (REDAKCE)

Pavel Černý na iDNES.cz: Policisté by nemuseli střílet tak často

Foto: ilustrační

(AKTUALIZACE z 11.2. na konci článku) Policisté v posledních týdnech hned několikrát stříleli, aby zastavili podezřelé. Jak řekl v rozhovoru pro server iDNES.cz bývalý policejní instruktor pro speciální zbraně Pavel Černý, je to mimo jiné i proto, že jim chybí vhodná alternativa, která by člověka nezabila. 

Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 11. 02. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTINPEC 19:34:14 24. 02. 2009
default.png
Ať si každý koupí co chce,ale každý musí počítat s tím, že za doplňky jako baterka,což je dle našich nadřízených úprava zbraně a to je nepřípustné dle ZPPP, tak i teleskop apod., je to min. porušení IAŘ a je za to flastr. Každý flastr se zapisuje do papírů poldy na personálním a jednou Vám to uškodí např. při výběrovce na lepší místo atd. A to nemluvím o tom, že se na tohle kouká i např. u soudu,kde stojíte jako obžalovaní. Tak jak říkám,ať se každý zařídí jak chce,ale neříkejte tu blbosti,jako kupujte a neberte ohledy na IAŘ a zákony. Toť můj názor....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 14:26:47 22. 02. 2009
default.png
re ANDYS: No já doufám, že nikdo nečeká na nic, ale pokud se rozhodne, že najde nějaké závady, tak je najde, baterka, nebaterka... takže se tím netrápím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDYS 14:14:55 22. 02. 2009
default.png
for Jiřík a Franta2 Se sarkazmem jdi do háje nebo na jiné diskusní fórum. To není konstruktivní kritika. Je to jen odbíhání od tématu. Franto asi trochu paranoia ne. Skutečně si myslíš, že IMV čeká na to až si vezmeš jiný ponožky? Kdyby tě to zajímalo tak k tomuto je zde OVK a ne IMV to se zabývá až trestnou činností. Znovu musím reagovat. Používání baterek OK, ale ne jako doplněk zbraně. Co se týká zákona a používání tel. obušku je zde uvedeno obušek nebo jiný úderný prostředek. To snad hovoří jasně ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 14:14:34 22. 02. 2009
default.png
to jsou zase perly "Promiňte, ale přebíjení v policejní akci, to je opravdu úsměvné a otevírání dveří. " Aha... a na co nosíme, ten druhý zásobník ???? Nebo to je taky moc akční,? možná je lepší, nechávat si ho v autě, alespoň má člověk lehčí pásek. Možná by stačilo nosit zbraň úplně bez nábojů, alespoň by nehrozilo nějaké zranění pašíka. A otevírání dveří, to taky neznáš? Ty asi hlídáš v noci hlavně v lese, ne? Tam se opravdu teleskop a druhý zásobník nehodí, protože to člověka tlačí do boku:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 14:05:07 22. 02. 2009
default.png
re baterka ANDYS: No, začínám mít pocit, že na noční služby a pohyb tam, kde není pouliční osvětlení, jsou u policie asi určený jen zásahovky:-))) Kdy může člověk vytáhnout zbraň, to upravuje zákon a myslím si, že zrovna 158 a PMJ jsou místa, kde se hlídka spíše dostane do situace, kdy musí jít do zákroku hned po příjezdu na místo, kde je ještě pašík přítomen a třeba právě dělá t.č. Baterka pod hlavní je běžně používané příslušenství v celém světě a nikdo to nepovažuje za "akční". To je stejné, jako když se v české kotlině někdo dohaduje, zda by měl mít policajt neprůstřelnou vestu. Jediný problém, proč pčr nemá plošně batekry na zbraň je ten, že na to nejsou peníze, stejně jako nejsou peníze na teleskopy a další a další pomůcky. Navíc jsem psal, že je ideální baterka v pouzdře na pásku, která se dá na zbraň rychle nacvaknout... taková baterka se dá použít i samostatně, takže nehrozí, že si bude policista svítit ČZetou na doklady řidiče, nebo na svačinu :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 13:47:40 22. 02. 2009
default.png
re honzad: A to je právě ono, že sami hodnotíte stejně t.č., jako je braní úplatků, zneužití pravomoci atd. a možné porušení interního předpisu, sami tak přejímate výklad práva podle některých příslušníků IMV a vlastně si tak sami děláte pakárnu. Pokud při zákroku, kde půjde o něčí život a zdraví, kde bude nutné jít se zbraní do tmy, použiju soukromou baterku, jelikož ta služební nebude fungovat, nebo mi zrovna vypadne, tak za to rozhodně nebudu stát před soudem za zneužití pravomoci, ani pašíka nepustí proto, že jsem na něj svítil "neatestovanou" baterkou. Použití teleskopu je trochu něco jiného, ale domnívám se, že pokud je výrobek u části policie považovaný a používaný za "obušek" ve smyslu zákona a paragrafu o DP, těžko by mohl soud dojít k závěru, že u jiného policisty, který si totožný teleskop koupil za své, o obušek ve smyslu zákona nejde. Co bude soud posuzovat je, zda bylo použití obušku, způsob jeho použití a následky v mezích zákona, stejně, jako kdyby policista pašíka mlátil čímkoliv jiným. To už je opravdu krajní případ, kterému je lepší si vyhnout správným postupem při zákroku. Zda se policista rozhodne porušit interní předpisy, to je každého věc, jak se zařídí... obávám se, že některým lidem uniká, že nařízení je tolik, že pokud se je IMV rozhodne udělat, tak si najde v klidu 50 dalších porušení, takže sporožiro, dostanete tak, jako tak, jen za nějakou jinou blbost. Viz ta kabelka na bloky... kdo z vás jí používá? ... abychom si tu o vás pak nečetli, až vás za to zavřou :-))) A ty dva mobily nejsou vůbec špantný nápad, hlavně pokud si má kontrolní orgán MV pocit, že má právo provádět odposlechy svých zaměstnanců bez povolení soudu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 12:47:25 22. 02. 2009
default.png
for Jiřík ale ty se pleteš.. nikdo přece neodsuzuje, aby jsi se dovybavil, pokud to uznáš za vhodné, nehledě, že i já zastávám názor, že raději své a kvalitní, ale....a to ALE je důležité.. jsi polda a proč pustit pašíka jen proto, že ty jsi trouba a porušil jsi ZPPP či zákon nevhodným postupem?? To hraničí min. se zdravím rozumem. Je možné diskutovat, je možné si porovnat zkušenosti s praxí, ale pokud někdo radí, kupte a dělejte to takhle, protože já to tak dělám je blbost. Navádíš kolegy (zejména nováčky) do pěkných sr..ek. .-( P.S: Myslím, že ironie sem, zrovna k tomuto nepatří. Když řekneš A, je potřeba říct i B, rozhodnutí je pak na každém zvlášť.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRIK 12:15:20 22. 02. 2009
default.png
ANDYS Ano máš pravdu... Moji drazí akční kolegové, nezapomeňme, že od 1.1.2009 policiee slouží občenům (tedy i drbanům- také je to občan)... Opravdu nerozumím tomu proč vůbec nosit zbraň? Dit je to tak strašně nehumální... Místo toho bysme třeba mohli nosit prachovku, místo teleskopu v tutom počasí takoví malí teleskopický hrablo, za auto koluly aby sme mohli vozit cikámům valník se železem, aby neplítvali benzín...Rukavice jsou důležitý aby sme něměly mozoly od tahání tašek s nákupem do pater... A teď vážně, pánové prosim vás pěkně raději budu akčnák budu mít věci které mi o mnoho usnadní služba (tělovka, takická vesta, teleskop...) a budu žít než aby ste tu dělaly sbírku na pohřeb...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDYS 10:28:23 22. 02. 2009
default.png
for Kapesnick a Franta2 Vůbec jsi to můj milý nepochopil. Já nekritizuji čerňáky a už vůbec ne neprůstřelné vesty. Jen se mi nelíbí, to vaše nezdolné obhajování baterek pod pistoli. Zákon o policii to neupravuje a další prováděcí předpisy k tomuto neznám. Zákon hovoří takto. (4) Při použití zbraně je policista povinen dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit život jiných osob a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje. (5) Zbraní podle této hlavy se rozumí zbraň střelná včetně střeliva a doplňků zbraně, vyjma vrhacího prostředku majícího povahu střelné zbraně podle jiného právního předpisu s dočasně zneschopňujícími účinky, dále zbraň bodná a sečná, výbušnina, speciální výbušný předmět, průlomový pyrotechnický prostředek a speciální náloživo. Já vím, že by se spoustě lidí líbilo mít na 158 výstroj jako na KZJ, ale podle mého názoru je to nesmysl. A znovu opakuju, že nejsem odpůrce skrytých vest, čerňáků, tel. obušků, 2 náhr. zásob. a nylonových opasků (dle mého názoru by měl mít každý možnost volby), ale baterka pod zbraň na MOP, l158 a PMJ blbost. Mimo jiné to svádí k tomu, že k osvětlení použiješ zbraň, jen proto, že na ní máš baterku. Uvědomte si, že to obhajujete na běžný výkon služby. A FRANTO2: Nesrovnávej běžný výkon služby s držením rukojmých a nutnou obranou ta bylo opravdu úplně mimo! Vrať se na zem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 10:03:07 22. 02. 2009
default.png
for Franta2 nebudou to dvě rozdílné situace? Buď jednáš jako policista kdy zákrok děláš na základě svého uvážení, na základě výkonu práva, protože jsi policista ve službě a druhá situace, že se bráníš situaci, kterou jsi nevyvolal, tedy klasická nutná obrana? V jednom případě můžeš použít cokoliv co je úměrné útoku v druhém případě jen to co máš předepsáno zákonem a nařízením svého nadřízeného? Takže při dvou podobných situacích, při použití stejného útočného nebo obranného prostředku (jak kdo chce), budeš potrestán, v druhém případě ne.. Pokud to tobě nevadí, OK, ale nevnucuj to ostatním, neb rozhodnutí je na každém...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio