Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pavel Černý na iDNES.cz: Policisté by nemuseli střílet tak často (REDAKCE)

Pavel Černý na iDNES.cz: Policisté by nemuseli střílet tak často

Foto: ilustrační

(AKTUALIZACE z 11.2. na konci článku) Policisté v posledních týdnech hned několikrát stříleli, aby zastavili podezřelé. Jak řekl v rozhovoru pro server iDNES.cz bývalý policejní instruktor pro speciální zbraně Pavel Černý, je to mimo jiné i proto, že jim chybí vhodná alternativa, která by člověka nezabila. 

Autor: Dušan Stuchlík
Publikováno: 11. 02. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:58:07 06. 02. 2009
default.png
... chybka se vloudila, ....překonal a ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:56:31 06. 02. 2009
default.png
není to až tak kvalitní článek Na začátku mě překvapil úvodní odstavec, respk. nadpis, přesto jsem se překonala bez předsudků jsem to dočetl. Bohužel je v článku jedna obrovská chyba, která jinak kvalitní článek degraduje, snad to není z neprofesionality, ale pouze proto, že je v účinnosti nový zákon, který ještě není tak rozšířen u nepolicistů či býv. policistů, respk. jeho znalost s v kontextu s oficiálním výkladem. Chybná odpověď je v tomto odstavci "Je tedy ještě vůbec nějaká možnost ho zastavit, mimo střelby? Od 1. ledna nově platí, že policista může ujíždějící auto vytlačit svým služebním vozidlem, pokud k tomu je speciálně vyškolen. Takový výcvik zatím v praxi chybí, což je škoda, protože to všechny kolem ohrožuje méně než střelba. V minulosti, kdy zákon neplatil, docházelo k paradoxním situacím. Policista kupříkladu za cenu poškrábaného auta zastavil prchajícího zločince. Dostal za to sice pochvalu, ale zároveň byl stíhán jako viník dopravní nehody se všemi důsledky, včetně přidělení bodů."---- policista nemá oprávnění sl. vozidlem vytlačovat ujíždějícího pachatele. Výklad tohoto oprávnění je takový, že je to prostředek proti demonstracím, obdoba vytlačování koňmi, či vytlačování štíty. Okolnost ujíždějícího pachatele je výslovně uvedena, že neodpovídá dikci tohoto ustanovení. Z toho plyne, že policista nemá jinou možnost, ne měl podle starého zákona. Jedině snad má ulehčení, že nemusí dávat opakovanou výzvu před použitím zbraně proti vozidlu. Jinak je článek kvalitní a odpovídá současnému stavu u policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 01:20:56 06. 02. 2009
default.png
Florent Souhlas, v hlavě to měl srovnané i p. Hotovec a také je z něj ex instruktor:-( a nejen on ... Proč instruktory výcviku nikdo neposlouchá např. při zadávání zakázek ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FLORENT 00:36:23 06. 02. 2009
default.png
.. obavam se, ze prave proto ze to ma v hlave srovnany je to byvaly policejni instruktor...:D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NPRAP-PAVEL 00:03:44 06. 02. 2009
default.png
Naprostý souhlas Velmi kvalitní článek. Autor to má v hlavě srovnaný, takoví lidé jsou potřeba do služby a na vedoucí posty!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FLORENT 23:13:11 05. 02. 2009
default.png
nooo.... Muzu dodat jen jedno, kez by si tohle precetlo vedeni a nekdo je pri tom prastil do hlavy...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio