Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky. (REDAKCE)

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky
ilustrační
Foto: internet

Před týdnem byli odsouzeni žháři z Vítkova k výjimečným trestům. Bezpochyby jde o pachatele, kteří si vysoký trest zaslouží. Zaslouží si ale výjimečný trest? Proč lidé, kteří spáchali podobné skutky, byli odsouzeni k nižším trestům?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 10. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:55:32 01. 11. 2010
Lukas Heinz.jpg
Osobní názor redaktora:

Dr. Cvach má velmi pádne argumenty. Je faktem, že v případě vítkovských žhářu jsou přitěžující okolnosti, které by odůvodňovaly vyjímečný trest.

Na druhou stranu, jak píše Catáni a jiní. Je více než zřejmé, že státní instituce v mnoha případech podléhají tlaku médií, což rozhodně není dobře. To je také důvod, proč si mnoho lidí může myslet, že rozsudky v případě vítkovských žhářů mohly být ovlivněny tlakem ze strany médií. Nakolik jsou takové domněnky oprávněné vědí asi jen lidé, kteří rozsudky vynášeli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 22:46:31 01. 11. 2010
dr.cvach.jpg
YURI-SAN [2010-11-01 21:57:50]:
Tomu, co rikaj utocnici, nemusi soudce uverit, pokud ma dukazy, ktery potvrzujou neco jinyho.
A ta posledni veta - nest nasledky, at uz byly pohnutky jakekoliv - to je prave jedna z tech pritezujicich okolnosti, ty pohnutky. Vyse trestu a pohnutky spolu primo souvisi.
O tom, jestli jsou zivoty vsech stejne nebo ruzne cenne v tom mym textu nepolemizuju - pouze rikam, ze pri srovnani tech dvou rozsudku to podle tech argumentu, ktery jsem vyjmenoval vypada, ze k tomu soud az zas tak moc neprihlizel, i kdyz media masirovaly, co to slo.
A k tem exemplarnim trestum a precedentum - nepsal jsem nic o precedentu, ale o tom, ze soud ma jistou volnost v rozhodovani - podle predlozenych dukazu, trestnich sazeb atd. A tu vyuziva - nekdy tak, nekdy onak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YURI-SAN 22:08:28 01. 11. 2010
default.png
DR-CVACH [2010-11-01 21:49:27]: ja si myslim ze zivoty vsech sou stejne cenne, at uz romu, deti, nebo dospelych, kohokoliv a jedine co ovlinivnilo vysi trestu jsou media... rikam si ale na co exemplarne trestat kdyz nemame anglosaske pravo stavene na precedencech a kazdy dalsi soud muze v podobne kauze rozhodnout jinak?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YURI-SAN 21:57:50 01. 11. 2010
default.png
navic i kdyz je tato kauza tak silne propirana medii tak soudni liceni bylo neverejne... ve vypovedi se utocnici priznali, ze si mysleli o domu na ktery vhodili lahve, ze se jedna o sklad nakradeneho zbozi, cemuz odpovidal i jeho stav... nicmene by meli nest nasledky at uz jejich pohnutky byli jakekoliv

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 21:49:27 01. 11. 2010
dr.cvach.jpg
Honzade,
mne se zda, ze ten clanek, na kterej odkazujes spis potvrzuje, ze ten trest 22/20 pro ty vitkovsky byl relativne primerenej. Sice tu holcicku neupalili, ale i lekari mluvili o tom, ze je vlastne zazrak, ze to prezila (navic je otazka, jakej zivot ji ceka s tema nasledkama). Ale proti tomu pripadu za 13,5 roku jsou tu hlavne jasny pritezujici okolnosti.
1. Byl to rasisticky motivovanej cin, coz se v pripade toho cigana bezdomovce neprokazalo.
2. Byl to organizovanej cin, predem pripravenej, zatimco v tom pripade za 13,5 to zjevne byla spontanni akce.
3. Mohlo to dopadnout lip, ale i hur - v tom baraku ve Vitkove byli ctyri lidi, cili ten utok byl vedenej proti vice lidem, nejde jenom o tu holcicku.
4. Vitkovsky zhari byli uz v minulosti trestany - jak to bylo s tema, o kterych pises ty, v tom clanku nic neni, pokud se nepletu.
Takze - ctyri duvody, proc mel byt trest vyssi proti jednomu, proc mel byt naopak nizsi (ze se vrazdu nepodarilo dokonat). V tomhle svetle mi neprijde, ze by ten rozdil - o 6,5 a 8,5 roku navic - byl tak zavratne velkej. Bez ohledu na otazky, ktery si v tom clanku klade Heinz - jestli je utok proti bezbranny holcicce horsi, nez proti dospelymu chlapovi. To je otazka pravne eticka, na kterou by me odpoved zajimala, ale mam pocit, ze vzhledem k argumentum vyse se soud ani k tomuhle pohledu priklanet nemusel (rozsudek jsem nicmene necet, nevim).

Catani,
spolecenska objednavka a exemplarni tresty jsou desnej problem v pripade Romu, ale ne az zas takovej v pripade Pitra treba. Kdyby se ho podarilo dostat na dlouhy roky do vezeni za danovy podvody, vsichni by tleskali. Takovej ceskej Al Capone :-)))
Nechci zpochybnovat roli medii v tyhle zalezitosti, jednoznacne staly na strane tech popalenejch, na muj vkus to prehanely, ale z toho, co jsem psal vys, mi nepride, ze by na to soud az tak hledel. Kdo ale jednoznacne tlaku podlehnul, byla policie - a diky za to - kdyby nebyl medialni tlak tak velkej, je mozny, ze by ten pripad skoncil podobne, jako ostatni pripady zharstvi proti romskejm barakum na severni Morave v minulejch letech. Takhle se - nastesti - mohli pretrhnout. Takze dobra prace, chlapi!

A jedna filozoficka na zaver. Nejsem si jistej, ze exemplarni tresty jsou spatny - pravo se vyviji, spolecnost taky, a zakony se meni pomalu. Kdyz napriklad Cepl exemplarne rozhodl, ze Vesecka a spol. (vubec se mi po ni nebude stejskat :-) jsou justicni mafie, vsichni mu tleskali. Pritom je to stejne exemplarni rozhodnuti - proste je na hrane toho, co pravo umoznuje. Ale v souladu se zakonem. Kdyby se dostal pred soud nekterej z velkejch korupcnich pripadu na ministerstvu obrany a soudce by se nebal do toho jit patricne ostre a poslal za katr treba nekteryho z ministru, byl by to sice sok, ale asi by mu taky media placaly po ramenou. A tak dale. Proste soudy svejma rozhodnutima taky odmerujou, jak se podle nich spolecnost vyviji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YURI-SAN 21:25:29 01. 11. 2010
default.png
CATANI [2010-11-01 19:40:28]: prijde mi to jako dvoji metr a tresty sou s porovnanim s jinymi pripady vrazd a upaleni opravdu nadsazene vysoke... navic ani po zapalne lahvi nenastane pozar hned, takze otazka je kde byli a co delali dospeli od male Natalky?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 19:40:28 01. 11. 2010
default.png
Otřásají se základy demokracie pokud na základě společenské objednávky, je křiven či parodován výklad zákona. Tak tomu je jednoznačně v uvedeném případě.

Výklad judikatury vraždy je zcela jednoznačný, ač už z rasových pohnutek či ne. Neschopnost společnosti řešit primární znaky a samotný vznik rasové nesnášenlivosti se přenáší jenom na represi, kde za pomoci populistickomediálního tlaku je vynesen v jednom případě exemplární trest s tím, že část společnosti se zbaví odpovědnosti a podílu na jednání pachatelů(lidově řečeno umyje si ruce).

Ve vyspělé demokracii založené na právu a síle zákona, je udělování exemplárních a odstrašujících rozsudků jenom z vůle společenské objednávky nepřípustné.

Samotní pachatelé závrženihodného skutku, kteří mají nést přiměřený trest se částečně stávají oběťmi. Sociální poprava plně vystihuje skutečnou váhu a dopad samotného rozsudku jako i trestu.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 16:15:05 01. 11. 2010
honzad..jpg
hmm.. a tady nejaci plesati upalili romaka.. a dostal 13.5 ...

http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy-a-pravo/clanek.phtml?id=514753

to je porad v zhruba polovina toho co ti vitkovsti.. no. logiku to nedava.
nebo ze by tak rozdilne tresty byly dany treba tim, ze tehdy byl rok 2007 a ted 2010 ... a hlavne poradna medialni masaz?


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 15:42:13 01. 11. 2010
honzad..jpg
Nojo, fakt dostal osmicku.. strana 19: http://www.nadeje.cz/vz/kbvp_tz2006.pdf .. jestli ho po pulce pustej tak uz skoro zase beha po svete.. Pokud je to tedy ten pripad, ktery je mysleny v clanku...

a tadym koukam, zapaleny chlap nasledkum zraneni podlehl a tresty: 6,5 a 3 roky.. to je fakt des :-(

http://www.novinky.cz/krimi/27955-za-zbiti-a-zapaleni-bezdomovce-padlo-6-a-3-5-roku.html

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio