Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky. (REDAKCE)

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky
ilustrační
Foto: internet

Před týdnem byli odsouzeni žháři z Vítkova k výjimečným trestům. Bezpochyby jde o pachatele, kteří si vysoký trest zaslouží. Zaslouží si ale výjimečný trest? Proč lidé, kteří spáchali podobné skutky, byli odsouzeni k nižším trestům?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 10. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:50:23 05. 11. 2010
default.png
Co to je apatika? Co to je shůry? Co to je dáno? :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:32:14 04. 11. 2010
honzad..jpg
hammere, hammere.. komu neni z hury dano, v apatice nekoupi

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:16:19 04. 11. 2010
default.png
CATANI [2010-11-03 21:38:50]: Ty jsi ale Tatar. Ty jsi to pochopil přesně opačně. Přesně to, co jsi napsal píšu já. Kolem LTO byl hodně dlouho hodně velký šrumec a nikomu se nic nestalo. Proto píšu, že média ovlivňují leda tak kulové.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:40:46 04. 11. 2010
honzad..jpg
Catani: obavam se, ze mas v kazdem odstavci naprostou (a smutnou) pravdu

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 09:50:09 04. 11. 2010
default.png
HONZAD [2010-11-03 22:16:04]: Tak s tím naprostý souhlas.

Bylo by úžasné, kdy policie mohla použít takové prostředky a v takovém rozsahu, včetně úkonů, které dle obhájců jsou nad rámec zákona v jiných případech.(třeba výklad, samotné množství a rozsah použitých odposlechů je fascinující, v takovém případě si nemůže být jist ani nevěrný manžel 500km vzdáleném Aši, že o jeho nevěře se prostřednictvím tisku dozví jeho manželka a to v případě žhářského útoku).

Ale to celé nevyvolává otázky jenom o mediálním tlaku, ale každému alespoň středně dlouho sloužícímu policistovi(či zástupci, advokátovi i soudci, občanovi) musí být jasné v souvislosti z praxe a obdobnými případy, skutky a jejich kvalifikací, že prostě u tohoto skutku právě v porovnání s obdobným jednáním, (venechám rasový podtext), nemůže být řeč o naplnění skutkové podstay zločinu či tr.činu vraždy a tento skutek byl účelově(politické a jiné tlaky) takto kvalifikován od samého počátku.Ale již samá vadná prvotní kvalifikace umožnila využití v jiných obdobných případech soudem zamítnutých či nepoužitých prostředků, oprávnnění, které dává zákon k dispozici policii. Možná kdyby takto postupovala policie ve všech obdobných případech, mohla by se stát ČR zemí s největším množstvím vražd v Evropě.

Naskytá se poté otázka zda je možné v našem právním řádě, aby mohla být objasněna podstata nějakého skutku, tuto proto účelově kvalifikovat o stupeň výš(ač nevylučuji, následně potvrzení oné kvalifikace)?!
Bylo by poté možné použít větší množství opravnění či prostředků. Proč tedy všechny přestupková jednání nekvalifikujeme jako přečiny, to by teprve byla objasněnost a přečiny kvalifikovat jako zločiny. Jsou snad rodiče v minulosti zneužitých a zavražděných dětí něco míň než rodiče Natálky.

Tato společnost se neumí vyrovnat se sociální a rasovou nerovností. Připustila, že různé amaterské či zájmová, účelové občanské iniciativy ač s pofiderní odborností a morálním profilem, mohou ovlivňovat či diktovat více než je zdrávo a nad rámec zákona co je správné a co není a prostřednictvím médií, tlaku na politiky(ti manipulují s politicky dosazeným vedením policie, zastupitelstvím a soudy) ovlivňují tak chod tohoto státu více než je samo o sobě v demokracii přirozené a únosné.

Vše výše uvedené je zárodek, polarizace společnosti, růst vzájmné nevraživosti, pocitu nespravedlnosti a frustrace občanů z oné tzv.české demokracie. Ono na západ od hranic to o poznání funguje tak nějak líp(i když iluze, že o mnoho jsou chybné).

Už končím, ale neodpustím si. Nerozumím některým(pokud to jsou kolegové), jejich víra v demokracii současnou je bezbřehá. Není dnes doba svobodně hlásat názory, je třeba vážit slova. Byť tyto třeba níže uvedené a jinde uvedené názory nemusí být v rozporu se zákonem, není řečeno, že zítra někdo neřekne, že v rozporu zcela jistě jsou a vždy se najde někdo kdo ochotně toto potvrdí.




Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:16:04 03. 11. 2010
honzad..jpg
catani, vsak sem taky psal, ze v pripade tunelu, oleju atd, cituji:
"Media ...CAS OD CASU razantne vyslovuji v podpore OCTR, ale tento tlak NENI nijak systameticky"

Jinak zrejme sdilime asi spolecny nazor, ze mediim byly predhozeny vicemene jen male ryby a ti, kteri byli hozeni pres palubu .. takovi ti burani jako Vaskuj atd.. velke ryby jsou v pohode. V naproste pohode a v sedle (sedlech) .. bohuzel

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 21:38:50 03. 11. 2010
default.png
No dlouho jsem se už tak nepobavil, že existoval mediální tlak v případě topných olejů, či Bakalů, Pítrů nebo Hávů.Jako, že někoho chytli, někoho zavřeli, někoho vyšetřovali nebo někoho odsoudili, proboha koho. Vždyť dva šroubci ještě dnes sedí ve vládě a ti byli přímo navázáni na lidi, kteří nejvíce lítali v daňových únicích a topných olejích.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:42:25 03. 11. 2010
default.png
HONZAD [2010-11-02 19:56:30]: Přesně jsi napsal, co jsem napsal já jinými slovy. Máš přesně pravdu. Kdyby média určovala jak se bude soudit, tihle by seděli. V případě LTO byl tlak médií daleko dlouhodobější a stalo se co komu? Nic a skoro nikomu. Jen jsme si nerozuměli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 01:10:57 03. 11. 2010
default.png
X1-RAY [2010-11-02 19:24:36]:
Selským rozumem lze vyhodnotil hlavně to, že pokud by stejně popáleným byl bezdomovec, ne z řad menšiny, určitě by si pachatelé neodnesli takové pálky, ale nějak nízké tresty, jak je tu zvykem.

Osobně se nemohu smířit s tím, že adekvátní tresty za podobně nebezpečné jednání, soudy budou udělaovat jen pod mediálním, a kdo ví jakým jiným, tlakem.

Prostě všem by se mělo měřit stejně - stejně tvrdě, pochopitelně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 01:02:13 03. 11. 2010
default.png
Kvalifikace tohoto případu, jako pokus o vraždu, mi vůbec nesedí k tomu, že bodnutí nožem do břicha, je povětšinou souzeno, jako ublížení na zdraví (pokud osoba přežije), nebo dokonce jako ublížení s následkem smrti, pokud ověřit nepřežije.

Osobně si myslím, že úmysl někoho "zavraždit", je mnohem zřejmější v případě, toho bodnutí nožem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio