Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky. (REDAKCE)

Kauza vítkovských žhářů otevírá mnohé otázky
ilustrační
Foto: internet

Před týdnem byli odsouzeni žháři z Vítkova k výjimečným trestům. Bezpochyby jde o pachatele, kteří si vysoký trest zaslouží. Zaslouží si ale výjimečný trest? Proč lidé, kteří spáchali podobné skutky, byli odsouzeni k nižším trestům?

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 31. 10. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 23:05:33 02. 11. 2010
default.png
APPALACIO [2010-11-02 21:15:44]:
tvoje přirovnání k dopravním nehodám dost pokulhává a smazává rozdíl mezi úmyslem nepřímým a nedbalostí vědomou.
Nemám moc rád nějaké přirovnání, ale budiž zůstaňme u nehod a dopravy. Alkohol (který za volantem nesnáším bez jakékoliv tolerance) sám o sobě nemá vliv na zavinění. Bez diskuze je to od určité hranice trestný čin a přitěžující okolnost.
Úmysl nepřímý (a teď prosím toleruj, že jsem vymyslel modelovku) je například to, když ti soused před nosem zabere poslední parkovací místo a ty ho, když bude odcházet od auta srazíš svým autem tak, že ho naštvaně jenom ťukneš nárazníkem. Ať to dopadne jakkoliv, je to úmysl nepřímý, jelikož jsi vědět měl a mohl, že střet vozidla a chodce může mít za následek i smrt. A můžeš se odvolávat na statistiky kolik je smrtelných úrazů při střetové rychlosti 15km/h, bude ti to stejně prd platné. To je rozdíl mezi úmyslem a nedbalostí.
A mezi námi, z nedbalosti hodit najednou 3 molotovy shodou okolností ve stejný čas do stejného baráku... to se dost blbě obhajuje. Takže úmysl to byl bez pochyby a vracíme se k právní kvalifikaci, kterou nikdo z nás nemůže hodnotit, protože nezná spis.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:25:17 02. 11. 2010
honzad..jpg
dr-cvach: kdyz si musel tak si musel :-) :-)

Ale koukam, ze ty se taky nijak nezynyrujes.. uz to beres jak fotbale, no, spis na hokeji, na nejake skore, jak pises: 4:2 (nebo me zase vytknes, ze sem ti neco podsunul? :-)

asi jedine na cem se shodneme je to, ze pecinuv blog a debata tam je jaksi vyrazne relevantnejsi a (nastesti) to tam taky neresi nejakym hokejovym skorovanim..

a to ze sem byl ted tak uzasne vstricny (a nasel to na cem se shodneme) me tak dusevne a fyzicky vycerpalo, ze popreju brou noc ! :-)



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DR-CVACH 22:15:41 02. 11. 2010
dr.cvach.jpg
HONZAD [2010-11-01 23:11:59]:
Honzade, ja bych s tou ucelovosti radsi brzdil. Mne se zda, ze sis ucelove precet z toho, co jsem psal, asi tak tri vety :-)))
Tak ja ty tvoje argumenty zrekapituluju a prihodim ty fakta, co jsem podle tebe ucelove opomnel.

Pises: "Bezdomovec umrel, ta mala (nastesti) ne."
A co jsem psal ja? - "ctyri duvody, proc mel byt trest vyssi proti jednomu, proc mel byt naopak nizsi (ze se vrazdu nepodarilo dokonat)."

Pises: "Bezdomovce (zivyho chlapa) polili a zapalili. Primo, Tvari v tvar. Ve Vitkove hodili flasku na/do baraku"
A co jsem psal ja? - K tomuhle skutecne nic, uznavam, tenhle argument me nenapad. Ale stejne je to furt na argumenty pro a proti vyssimu trestu 4:2

Pises: "A uz vubec skripe ten rasovy motiv. Pise se rok 2007, mistni znami skini polejou a zapali a rasovy motiv tam: soud nevidi. Pise se rok 2010, plesati znami skini zapalej barak a rasovej motiv: tam je..."
A co jsem psal ja? - "Byl to rasisticky motivovanej cin, coz se v pripade toho cigana bezdomovce neprokazalo." Neopomnel jsem to, z dostupnejch faktu ale muzu jenom usuzovat, ze jednou se prokazalo, jednou ne. Pokud ti vadi, ze mistni znamy skiny nikdo neodsoudil jako rasisty, presto ze meli vyholeny hlavy, ale soud pro to proste nemel dukazy, tak ti fakt nerozumim. Kazdopadne to potvrzuje, co jsem psal - za rasistickej motiv jsou proste leta navic, takze ten rozdil mezi tresty neni na prvni pohled tak velkej.

Srovnavani trestu je nesmysl, kdyz je pravni kvalifikace jina, uznavam (to plati Appalaciovi a Xrayovi); ale obecny rysy tech dvou cinu presto staly za to shrnout, podle myho soudu. Co se tyce pravni kvalifikace, Pecina to pise zajimave - ale mimo jine tam taky pise, ze pritezujici okolnost je utok proti osobe mladsi 15 let. On v tom ma jasno, ja ne. A opet - neopomenul jsem to, vyjadril jsem se k tomu jasne. Napsal jsem: "jestli je utok proti bezbranny holcicce horsi, nez proti dospelymu chlapovi. To je otazka pravne eticka, na kterou by me odpoved zajimala". To je "taktni vyhnuti se otazce" nebo jak jsi to nazval? Ja jsem se ji nevyhnul - jenom jsem si dovolil se priznat, ze ji neumim rozlousknout.

Ale dokazu rozlousknout, ze ucelove michas ujmu obeti a spolecenskou nebezpecnost, kdyz pises: "Je-li obeti ublizeno pro jeji rasu nebo proto, ze nebyla pachateli treba jen sympaticka, je snad utrpeni toho druheho mensi???"

Omlouvam se vsem, co maj zajem o vecnou debatu - ja taky, souhlasim s tim, ze v pravnicky rovine tomu tady moc nedame a na tom Pecinovo blogu je toho dost (koukal jsem, ze jsme uz nekde v devadesatejch letech u LTO:-))). Ale protoze me s*re Honzadova obvykla debatni taktika - podsunout nekomu nejaky hovadiny a pak se s nima hrdinsky vyporadat - ozvat jsem se musel.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 21:15:44 02. 11. 2010
default.png
X1-RAY [2010-11-02 19:24:36]: "Pokud to otočím, tak mohu házet zápalné láhve, protože statistika" .. určitě se neurazím .-))).... ale pokud tam je úmysl nepřímý, jak tvrdíš.. tedy vědět mohl a měl, že může zabít.... jenže takto by jsi na druhou stranu mohl posuzovat třeba zabití ve vozidle. Jsi srozuměn s tím, že s vozidlem můžeš zabít, pokud ještě navíc užiješ alkohol, je riziko velké atd.. a přesto, pokud se tak stane, nesoudí se tito lidé jako vrazi, ale jako těžká újma s následkem smrti či obdobně a zejména jako neúmyslné jednání.. zpravidla zde platí rovnice jeden mrtvý=rok basy... tak pak by jsme úmysl nepřímý mohli aplikovat vždy... a soudit jen vraždy...

...takže můj argument je, pokud statisticky nelze doložit, že po útoku ohněm umírají lidé (skoro nikdo), pachatelé sami nepřiznávají, že chtěli zabíjet, není jiný důkaz o tom, že zde je úmysl přímý ani nepřímý, protože nelze fakticky dovozovat, že žhářským útokem chtěli zabíjet... protože se tak zpravidla nestává viz statistika..a dále v tr. zákoníku se při žhářském útoku, tato práv. kvalifikace rozvádí na okolnosti, např. způsobená smrt atd. tak nevidím důvod hovořit o vraždě...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 21:05:19 02. 11. 2010
honzad..jpg
x1-ray: Ale no tak.. trochu soudnosti. ja myslim, ze kdybys chtel, tak to pochopis, jakou to ma souvislost. Ale ze ses to ty, tak to vezmu polopaticteji:

OČTŘ nefunguji ve vzduchoprazdnu.

Pokud existuje neco, co ma na jejich jednani neprehlednutelny vliv tak to jsou:

1 - Institucionalni vliv (tedy vliv jaky je na ne v dane veci uplatnovan zevnitr jejich instituce)

2 - Socialni (spolecensky) vliv (tedy vliv jaky na ne vyviji vnejsi prostredi v kterem pracovnici z ruznych slozek OČTŘ pracuji, ale i ziji soukromym zivotem) - casto hlavne media, nebot ta udavaji ton

3 - "Nesystemove" vlivy - jinka receno vsechny dalsi vyznacne sily a vlivy, ktere na ne pusobi (korupce, natlak...)

Takze, mily x1-ray:


Pokud jde o tunelare, LTO atd..

1 Vliv zevnitr instituce - Podpora cinnosti OCTR vuci LTO a podobnym silovym podvodnikum a korupcnikum, je casto vice nez chaba,

2 skupina. socialni vlivy. Media jsou jedina skupina ktera cas od casu razantne vyslovuji v podpore OCTR, ale tento tlak neni nijak systameticky

3) skupina - naopak velmi razantne do techto kauz vstupuji prave tyto vlivy (korupce, natlak..) ve prospech pachatelu


Pokud jde o vitkovske palice:

Skupina 1 - jasny tlak na OCTR ze strany vlady a resortu. OCTR v podstate dostala na "extremisty" statni zakazku

skupina 2 - jasny a systematicky tlak medii na OCTR v "boji proti extremismu" presel po Vitkove v podstate v hysterii

skupina 3 - naprosto zadna podpora palicu..



Takze suma sumarum:
Na palice je vypsana statni i medialni zakazka a naopak za ne nebojuje nikdo

Na podvodniky, LTO atd.. cas od casu proti nekomu medialni tlak je. Ale zevnitr instituce v celku zadna zasadni podpora boje proti nim, ze strany politiku uz vubec ne a naopak, velky vliv "nesystemovych" vlivu v prospech tunelaru


Takze uz chapes proc to hammerovou zjednoduseni naprosto neodpovida? Media jsou proste zasadni hybatel ale nejsou jedinou silou, ktera OCTR ovlivnuje



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 21:05:10 02. 11. 2010
default.png
X1-RAY [2010-11-02 20:35:27]: samozřejmě, že každý máme jiné vidění světa... ale jde mi o podstatu soudního sporu a právní posouzení věci... proto jsem zde uváděl, vynechme emoce..viz. příspěvek martin-cz... takto se s diskuzí nikam nedostaneme a je to zbytečné... pokud chce někdo brečet a litovat, nechť to dělá na jiných více veřejných a laických fórech..

prostě máme každý jiný právní názor, v pořádku... nic proti .-)))

P.S. ještě jednou pro všechny.. jsem pro, aby lidé, co spáchali zločin ve Vítkově dostali přísné tresty a jejich čin je odporný.. nemám rád takové zbabělce, ani podobně smýšlející lidi... takže jen pro pořádek, takové činy odsuzuji a rozhodně je nehájím.... jen se já a ostatní bavíme o podstatě práva v tomto soudním sporu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 20:35:27 02. 11. 2010
default.png
honzade už několikrát jsem si všimnul, že ti chybí trochu logiky.
Vezmeš si do prádla hammerovo vyjádření o médiích, cituješ ho, napíšeš nic neříkající bod 1 a pak rozvineš teorii, která nemá s médii vůbec nic společného.
Z prvního odstavce vyplývá, že média neovlivňují OČTŘ, takže příště radši dvakrát a pomalu...:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 19:56:30 02. 11. 2010
honzad..jpg
hammere:
pises "Kdyby média ovlivňovala práci konkrétně OČTŘ, museli by všichni lumpové u předražených zakázek, lehkých topných olejů no a prostě atd atd atd sedět...."

Ale no tak. Tohle nemuzes myslet prece vazne:

1) Zadnou kauzu s LTO neprovazela TAK MASIVNI medialni kampan jako v pripade Vitrkova

2) Dalsi, nezanedbatelny (ale v dusledku ten uplne zasadni) rozdil je v tom, ze za temi ctyrmi idioty, co ten molotov hazeli nestoji nikdo, krome jejich nestastnych rodicu (stredni, spis tedy nizsi stredni vrsty) a mozna nekolik ideovych souvercu, kteri jsou na zhruba stejnem stupni socialniho zebricku

Zatimco za pany podnikateli s LTO stoji jejich velmi slusne vydelky ulozene v bezpeci, stoji za nimi sit jejich spolecniku a obchodnich partneru (nemene vlivnych a nemene bohatych), kteri se pred soud nedostali (a pomahaji i ve svem vlastnim zajmu bagatelizovat, ne -li primo legalizovat, tuto trestnou cinnost).

Za pany podnikateli s LTO, kteri take zacasto investovali take do site svych politiku (ti chytresji to delali napric politickymi stranami), stoji take (sice nenapadane, ale stoji) jejich vice nez vlivni politicti pratele..

A za podnikateli s LTO stoji take i ta forma vlivu penez, vuci kteremu nejsou v nasi zemi imunni ani policiste, ani statni zastupci a konec koncu ani soudci


Takze, hammere, prosim, kdyz uz chces mermoci nejak argumentovat, tak takovyhle nesmysl ale fakt neeeeeeee :-)

Srovanavas hrusky s jabkama, nebo spis srovnavas hloupe pitomce s prazdnou kapsou s velmi boahtymi, velmi mazanymi a velmi vlivnymi bossy. A to, musis uznat sam, opravdu nesedi...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 19:24:36 02. 11. 2010
default.png
ajaj, appalacio tak v tomhle se opravdu neshodneme. Opravdu odkazuji na úmysl nepřímý.
Tvoje argumentace je scestná a neuraž se. Pokud to otočím, tak mohu házet zápalné láhve, protože statistika.... To bych možná pobral, kdyby molotovy naházeli na zeď nebo střechu.
Zdravý rozum mi jasně říká, že pokud hodím 3 molotovy dovnitř domu, mezi spící lidi, tak prostě musím počítat s tím, že může někdo umřít a je jedno jestli jsou tam děti nebo dospělí.
A zaráží mě to co hammera. Pořád se tu řve, jak jsou mírné tresty a když čtyři drbani dostanou flastr, tak se k rozhodnutí soudu o výši trestu vyjadřuje třeba prezident, i když ten je vlastně odborník na všechno.
Selským rozumem to pravděpodobně vyhodnotil i soud, prostě pokud naházíš zápalné láhve mezi spící lidi....
Jinak nevím jak ty, ale já jsem měl možnost sledovat závěr případu a můžu tě ujistit, že všichni obhájci to hráli na to, že útočníci nevěděli, že dům je obydlený. To byla základní teze všech obhájců a asi věděli proč, jenom jim to holt nevyšlo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTIN-CZ 19:17:13 02. 11. 2010
martin.cz.jpg
Můj názor k srovnávání tohoto případu s ostatními předešlými je, že soudci to "zpackali" v ostatních případech. V tomto rozhodl soudce velmi správně. Někdo jde jen tak z dlouhé chvíle naházet zápalné lahve na dům, kde doslova zkurví život malé holky (ať už věděli že tam je nebo ne) a skoro celá republika je ospravedlňuje a lituje, jací to chudáčci dostali tresty? Kde to doprdele jsme? Když budou soudci v dalších VŠECH případech postupovat, je to jen dobře.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio